Поповнення вітамінів та мінералів навесні: для чого?
Поповнити після зими рівень вітамінів та мінералів до норми та підтримувати його протягом року – завдання, які при системному підході можна вирішити самостійно. Це допоможе не тільки покращити самопочуття, підвищити працездатність та настрій, а й уникнути:- зниження адаптивного імунітету;
- втрати щільності кісткової тканини;
- погіршення зору та стану шкіри, волосся, нігтів, ясен/зубів;
- розвитку анемічних станів;
- посилення атеросклеротичних процесів;
- проблем зі статевими органами та репродуктивною функцією.
Які основні вітаміни потрібні навесні?
Основними відсутніми вітамінами навесні 2023 року для українців є вітаміни С, групи В та D. Їх брак типовий для стресових умов, у тому числі, й особливо, у весняний період.Вітамін D
Весняний гіповітаміноз – це, в першу чергу, нестача вітаміну D, що виникає через зимовий дефіцит сонячних променів та скорочення світлового дня. Вітамін D являє собою групу речовин, в якій для людини являють значення два види: D2 або ергокальциферол, який надходить з їжею, і D3 або холекальциферол, який виробляється у шкірі під впливом ультрафіолетових променів. Всі знають, що нестача цього вітаміну у маленьких дітей призводить до рахіту, а у дорослих викликає остеомаляцію та остеопороз. Справа в тому, що вітамін D відповідальний за транспорт кальцію з кишківника в кров і є основним регулятором його рівня в крові. При нестачі вітаміну D відбувається вимивання кальцію із кісткової тканини. Проте користь цього вітаміну – це не тільки здоров'я кісток та зубів, але ще й:- підтримання імунітету – підвищення синтезу цитокінів, прискорення дозрівання та диференціювання лімфоцитів та моноцитів, зниження ризику розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому (головного ускладнення ковід-19);
- мінералізація та відновлення кісткової тканини;
- синтез інсуліну;
- нормальна робота щитовидної залози;
- захист стінок кишечника від запальних процесів;
- збільшення чутливості гемоглобінових рецепторів до кисню;
- гарна пам'ять, профілактика старечого недоумства та хвороби Альцгеймера;
- відсутність безсоння;
- зменшення ймовірності гестаційного діабету та прееклампсії;
- зниження ризику розвитку онкології, псоріазу та вітіліго, ожиріння, цукрового діабету 2 типу, серцево-судинних, аутоімунних та атопічних захворювань;
- у спортсменів:
- підвищення тренувального статусу;
- збільшення швидкості скорочення, потужності, розміру та кількості м'язових волокон II типу;
- зниження сили хронічних больових синдромів;
- покращення працездатності та показників фізичної активності: анаеробної фізичної готовності, VО2max, м'язової сили, піку потужності;
- уповільнення зростання жирових клітин;
- перешкоджання руйнуванню міоцитів, зниження гальмівної функції міостатину, пригнічення запальних реакцій та прискорення регенерації скелетної мускулатури;
- недопінгову підтримку рівня тестостерону, адекватного фізичному навантаженню;
- у бодібілдерів – посилення ефекту препаратів ААС (аримідекс, екземестан, летрозол), профілактика гінекомастії.
Вік людини (к-ть років) | Добова норма (МЕ) | MAX доза (МЕ) | Продукти-джерела вітаміну D | Вміст вітаміну D в 100 г продукту (МЕ) |
1-3 | 600 | 2500 | лосось дикий | 600-1000 |
4-8 | 600 | 3000 | оселедець | 300-1700 |
Ч, 9-13 | 600 | 4000-10000 | сардини конс. | 300-600 |
Ч, 14-18 | 600 | гриби під УФО | 450 | |
Ч, 19-50 | 600 | лосось фермерський | 100-250 | |
Ч, >50 | 800 | гриби без УФО | 50 | |
Ж, 9-13 | 600 | верш.масло, сметана | 35 | |
Ж, 14-18 | 600 | жовток | 25 | |
Ж, 19-50 | 600 | олія кукурудзяна | 9 | |
Ж, >50 | 800 | молоко | 2 | |
вагітність | 800 | риб’ячий жир | ||
лактація | 800 | сонячні ванни |

Вітамін С
Вітамін С (L-аскорбінова кислота) – найвідоміший вітамін, про існування якого знають навіть маленькі діти. Він повинен постійно надходити з їжею, тому що не виробляється організмом і практично не відкладається про запас. Користь вітаміну С – це:- здоров'я зв'язок, сухожиль, хрящів, суглобів, судин та шкіри;
- потужний імунітет;
- антиоксидантний та атеросклеротичний захист;
- синтез колагену;
- цілісність кісток та кровоносних судин;
- швидке відновлення шкіри після фізичних ушкоджень;
- нормальний тонус м'язів;
- гарна працездатність.
Вік (років) |
Добова норма вітаміну С (мг) | Продукти харчування: мг С в 100 г / % добової потреби | кількість в 100 г (мг) |
% потреби в день |
1-3 |
15 |
шипшина |
650 |
929 |
4-8 |
25 |
перець болгарський |
200 |
286 |
Ч, 9-13 |
45 |
смородина чорна |
200 |
286 |
Ч, 14-18 |
75 |
ківі |
180 |
257 |
Ч, 19-70 |
90 |
зелень петрушки |
150 |
214 |
Ч, >70 |
90 |
зелень кропу |
100 |
143 |
Ж, 9-13 |
45 |
капуста цвітна |
70 |
100 |
Ж, 14-18 |
65 |
апельсини |
60 |
86 |
Ж, 19-70 |
75 |
капуста синя |
60 |
86 |
Ж, >70 |
75 |
шпинат |
55 |
79 |
вагітність |
85 |
фреш з апельсинів |
50 |
71 |
лактація |
120 |
грейпфрути |
45 |
64 |
max для дорослих |
1000-5000 |
капуста білокачанна |
45 |
64 |
Вітаміни групи В
Без вітамінів групи В неможливі тканинне дихання, розщеплення вуглеводів та жирів, синтез гормонів, ферментів та власних білків. Нестача B-вітамінів пригнічує ріст і поділ клітин, порушує окисно-відновні процеси та функціонування клітин імунної системи. Нестача кожного з вітамінів групи В також має свої негативні наслідки:- дефіцит В1 викликає нестачу вітаміну А;
- брак В2 – це ризик катаракти, падіння зору, дефіцит заліза та В6;
- брак В3 заважає розпаду глікогену та викликає порушення пуринового обміну, збільшуючи ризик подагри;
- дефіцит В5 порушує нормальне функціонування нервової, м'язової, травної та видільної систем організму;
- малі концентрації у крові вітаміну В6 призводять до периферичної нейропатії – м'язової слабкості, порушення чутливості та больових відчуттів;
- недостатність В7 (вітаміну краси) погіршує стан шкіри, волосся, нігтів, гальмує вуглеводний обмін та виведення СО2;
- недоотримання В9 порушує процеси травлення та може призвести до мегалобластної анемії.
Вік (років) |
B1 (мг) | B2 (мг) | B3 (мг*) | B5 (мг) | B6 (мг) | B7 (мкг) | B9 (мкг) |
B12 (мкг) |
1-3 | 0,5 | 0,5 | 6 | 5 | 0,5 | 10 | 150 | 0,9 |
4-8 |
0,6 |
0,6 |
8 |
6 |
0,6 |
15 |
200 |
1,2 |
Ч, 9-13 |
0,9 |
0,9 |
12 |
7 |
1,0 |
25 |
300 |
1,8 |
Ч, 14-18 |
1,2 |
1,3 |
16 |
8 |
1,3 |
50 |
400 |
2,4 |
Ч, 19-70 |
1,2 |
1,3 |
16 |
8 |
1,3 |
70 |
400 |
2,4 |
Ч, >70 |
1,2 |
1,3 |
16 |
8 |
1,7 |
70 |
400 |
2,4 |
Ж, 9-13 |
0,9 |
0,9 |
12 |
7 |
1,0 |
60 |
300 |
1,8 |
Ж, 14-18 |
1,0 |
1,0 |
14 |
8 |
1,2 |
80 |
400 |
2,4 |
Ж, 19-70 |
1,1 |
1,1 |
14 |
9 |
1,3 |
80 |
400 |
2,4 |
Ж, >70 |
1,1 |
1,1 |
14 |
9 |
1,5 |
80 |
400 |
2,4 |
вагітність |
1,4 |
1,4 |
18 |
10 |
1,9 |
100 |
600 |
2,6 |
лактація |
1,4 |
1,6 |
17 |
10 |
2,0 |
90 |
500 |
2,8 |
max в день | 50 | 50 | 35 | 800 | 80 | 300 | 1000 |
300 |

- B1 – безпричинне занепокоєння, сонливість, дратівливість, погіршення пам'яті;
- B2 – слабкість, відсутність апетиту, безсоння;
- В3 – лущення та червоні плями на шкірі, потріскані п'яти, депресія;
- B5 – напади нудоти, швидка стомлюваність, біль у м'язах, поколювання рук та ніг;
- В6 – загальмованість, заїди, гладкий та червоний язик (глосит), стоматит, кон'юнктивіт;
- B7 – гіпотонія, сонливість, сухість шкіри, блідий і блискучий язик, слабкість м'язів;
- B9 – проблеми із травленням, безсоння;
- B12 – зниження витривалості, нервозність, заїди, запалення слизових рота.
В1 |
В2 | В3 | В5 | В6 | В7 | В9 | В12 |
насіння 123 | печінка 122 | арахіс 95 | жовток 80 | фісташки 85 | жовток 112 | арахіс 60 | печінка 2940 |
горох 60 | Фета 47 | насіння 79 | горох 46 | насіння 67 | яйце 40 | насіння 57 | ікра ч. 480 |
фісташки 58 | мигдаль 36 | тунець 78 | арахіс 35 | квасоля 45 | вівсянка 40 | квасоля 23 | сардина 372 |
халва 53 | сир 28 | печінка 65 | сьомга 35 | гр.горіх 40 | горох 39 | зелень 20 | яйце 225 |
арахіс 49 | гриби 25 | курка 63 | яйце 26 | сьомга 40 | рис 24 | гр.горіх 20 | оселедець 177 |
ікра ч. 40 | яйце 23 | гриби 60 | квасоля 24 | фундук 35 | курка 17 | фундук 17 | сьомга 127 |
свинина 35 | ікра ч. 23 | сьомга 47 | сир 23 | гречка 29 | к/м сир 15 | сир 16 |
сир 70 |
А як щодо мінералів у весняний період?
До списку незамінних для людського організму мінералів входять:- 8 мікроелементів – залізо, йод, марганець, мідь, молібден, селен, хром, цинк.
- 6 макроелементів – калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор.
Кальцій
Іони кальцію дуже важливі для здоров'я людини. Цей макроелемент необхідний для:- побудови та оновлення кісткової тканини, міцності зубів та кісток;
- активізації окремих ферментативних процесів;
- вироблення деяких гормонів;
- передачі нервових імпульсів;
- підтримки тонусу кровоносних та лімфатичних судин.
- функціонування імунної системи – регулювання проникності цитолем, лізосомних мембран, активації Т-лімфоцитів;
- згортання крові;
- нормального менструального циклу;
- нормального тонусу та скорочувальної здатності скелетної мускулатури.
Вік людини (кількість років) |
Добова норма кальцію (мг) | Продукти з найбільшим вмістом кальцію | Кількість в 100 г (мг) |
% добової дози |
1-3 |
500 |
тверді сири |
800-1000 |
80-100 |
4-8 |
700-1000 |
м’які сири |
450-700 |
45-70 |
9-18 |
1300 |
сардини в олії |
383 |
38 |
Ч, 19-70 |
1000 |
насіння соняшника |
367 |
37 |
Ч, >70 |
1200 |
шоколад молочний |
350 |
35 |
Ж, 19-50 |
1000 |
мигдаль |
273 |
27 |
Ж, >50 |
1200 |
йогурт 1 % |
210 |
21 |
вагітність |
1400 |
бобові |
190 |
19 |
лактація |
2000 |
молоко 2,5% |
120 |
12 |
max доза для дорослого |
2500 |
морська капуста |
100 |
10 |
Фосфор
Метаболізм кальцію тісно пов'язаний з метаболізмом фосфору, і таким чином нестача вітаміну D навесні також стає причиною нестачі фосфору. А цей макроелемент необхідний для:- вироблення гідроксіапатиту – основи кісткової та зубної тканини;
- продукції солей фосфорних кислот молекул РНК та ДНК;
- синтезу складних жирних кислот – фосфоліпідів – основи клітинних мембран;
- виробництва енергії – вироблення та розщеплення АТФ;
- захисного фосфатного буфера, який запобігає різким перепадам pH в організмі та підтримує нормальний кислотно-лужний баланс;
- кровотворення, нормального функціонування кровоносної та імунної системи;
- швидкого звільнення м'язів від молочної кислоти.
Вік людини (кількість років) |
Добова норма P (мг) | Продукти багаті фосфором | Кількість фосфору (мг в 100 г) |
Співвідношення фосфору і кальцію |
1-3 |
500 |
жовток |
542 |
3,8 к 1 |
4-8 |
700 |
насіння соняш. |
530 |
1,4 к 1 |
9-18 |
1250 |
сир плавлений |
525 |
1 к 1 |
Ч 19-70 |
700 |
квасоля |
504 |
3,2 к 1 |
Ч >70 |
1000 |
арахіс |
350 |
4 к 1 |
Ж, 19-50 |
800 |
вівсянка |
322 |
4,3 к 1 |
Ж >50 |
1200 |
гречка |
291 |
5,3 к 1 |
вагітні |
1500 |
сьомга |
210 |
10 к 1 |
лактація |
1800 |
яловичина/баранина |
153/136 |
51/19 к 1 |
спортсмени |
2000 |
молоко цільне |
95 |
1 к 1 |
max доза для дорослого |
4000 |
цибуля, буряк, морква |
49/34/34 |
1,5/1,5/1 к 1 |
Залізо
Залізо є життєво важливим для людини мікроелементом. Він є основою гемоглобіну, який переносить кисень, потрібен для окислювальних процесів, у тому числі й для розщеплення холестеринів. Користь заліза для здоров'я – це:- підтримання імунітету – нормальне утворення антитіл, Т-кілерів, контроль активності та концентрації гранулоцитів та макрофагів, стимуляція вироблення інтерферонів;
- підтримання активності залізовмісних ферментів та рецепторів;
- нормальне функціонування білкового блоку м'язових клітин – міоглобіну, який забезпечує ефективну роботу серцевого м'яза та скелетної мускулатури під час тривалих та інтенсивних фізичних навантажень;
- нормальний стан нейронів та структур головного мозку;
- запобігання анемії.
- двовалентне залізо (гем) Fe2+;
- тривалентне негемове залізо Fe3+;
- феритин (білок);
- гемосидерин (оксид заліза).
Вік людини (кількість років) |
Добова норма заліза (мкг) | Продукти з найбільшим вмістом заліза | Кількість заліза в продукті (мкг/100 г) |
Форма з'єднання заліза в продукті |
1-7 |
10 |
морська капуста |
16,0 |
гемосидерин |
7-12 |
12 |
какао/шоколад |
14,0/5,0 |
Fe3+ |
Ч, 12-50 |
10 |
гречка/квасоля |
7,8/5,9 |
Fe3+ |
Ж, 12-50 |
18 |
печінка: св./ялов. |
12,6/9,0 |
феритин, гемосидерин |
50+ |
8 |
язик ялов./ кролик |
5,0/4,4 |
Fe2+ |
вагітність |
20 |
яловичина |
2,9 |
Fe2+ |
лактація |
25 |
птиця/риба/мідії |
3,0-4,0/2,2/3,0 |
феритин, гемосидерин |
спортсмени |
+20-30% |
персики/яблука |
4,1/2,2 |
Fe3+ |
Магній
Навіть добре збалансоване харчування не здатне покрити мінімальну добову потребу магнію, тому всім рекомендується регулярно приймати добавки Магній. Цей макроелемент дуже важливий для здоров'я серцевого м'яза і системи згортання крові. Магній також потрібен для:- активації близько 300 ферментів;
- проведення нервових імпульсів;
- енергетичного, пластичного та електролітного обміну;
- утворення АТФ;
- синтезу білків, жирних кислот, ліпідів, ендорфінів;
- розпаду нуклідів;
- регуляції окиснення глюкози;
- розслаблення м'язів;
- резервування норадреналіну;
- підвищення рівня клітинного калію;
- збереження/підвищення м'язової сили.
Вік людини (кількість років) |
Добова норма магнію (мг) | Продукти з найбільшим вмістом магнію | Кількість магнію (мг в 100 г) |
% добової дози |
3-8 |
130 |
насіння соняшника |
317 |
79 |
9-13 |
240 |
мигдаль |
234 |
59 |
Ч, 14-18 |
410 |
гречка ядриця |
200 |
50 |
Ч, 19-29 |
400 |
арахіс |
182 |
46 |
Ч, 30 и старше |
420 |
морск. капуста |
170 |
43 |
Ж, 14-18 |
360 |
фундук |
160 |
40 |
Ж, 19-29 |
310 |
вівсянка |
135 |
34 |
Ж, 30 и старше |
320 |
шоколад |
130 |
33 |
вагітність |
400 |
ікра червона |
129 |
32 |
лактація |
450 |
фісташки |
121 |
30 |
спортсмени |
+20-30% |
горіх волоський |
120 |
30 |
Цинк
Катіони цинку вкрай важливі для здоров'я людини, тому що вони потрібні для:- нормального росту та розвитку дитини;
- вироблення ферментів, РНК, білків, статевих гормонів, гемоглобіну, еритроцитів;
- активації клітин природного та набутого імунітету – захисту від вірусів, бактерій, грибків;
- антиоксидантного захисту клітин;
- прискорення загоєння виразок та поранень шкірних покривів;
- дозрівання яйцеклітин;
- нормальної роботи передміхурової залози, вироблення сперматозоїдів, синтезу тестостерону.
Вік людини (кількість років) |
Добова норма цинку (мг) | Продукти з найбільшим вмістом цинку | Кількість цинку (мг в 100 г) |
% добової дози |
4-8 |
5 |
насіння соняшника |
5,0 |
42 |
9-13 |
8 |
сири тверді |
4,0-5,0 |
34-42 |
Ч, 14 и старше |
11 |
арахіс |
3,3 |
27 |
Ж, 14-18 |
9 |
яловичина, квасоля |
3,2 |
27 |
Ж, 19 и старше |
8 |
жовток, вівсянка |
3,1 |
27 |
вагітність |
11 |
грецький горіх |
2,6 |
21 |
лактація |
12 |
креветки, гречка |
2,1 |
18 |
спортсмени |
+20-30% |
курка |
2,0 |
17 |
Як перевірити рівень основних вітамінів та мінералів в організмі
Симптоми нестачі вітамінів та мінералів подібні між собою та схожі на ознаки деяких інших патологічних станів. Тому дізнатися точно, чи є брак, дефіцит чи все гаразд – лабораторне дослідження крові. Навесні рекомендується зробити аналізи на вітаміни С, D (загальний) та групи B, а також визначити рівень сироваткового заліза, кальцію, цинку, магнію та фосфору. Значення аналізів вітамінів та мінералів – кількісний рівень у крові, норма у дорослих:- вітаміни:
- С – 4,0-15,0 мг/мл;
- група В:
- В1 – 2,1-4,3 нг/мл;
- В2 – 137-370 нг/мл;
- В3 – 5,2-72,1 нг/мл;
- В5 – 0,2-1,6 мкг/мл;
- В6 – 5-50 нг/мл;
- В7 – 0,2-3,0 нг/мл;
- В9 – 5-16 нг/мл;
- В12 – 250-1100 пг/мл;
- D (загальний сироватковий 25(OH)D) – 30-50 нг/мл, оптимальний рівень для спортсменів – 50-100 нг/мл;
- мінерали:
- сироваткове залізо, чоловіки – 11-28 мкмоль/мл;
- сироваткове залізо, жінки – 6,6-26 мкмоль/мл;
- цинк, чоловіки – 730-1300 мкг/л;
- цинк, жінки – 700-1140 мкг/л;
- загальний кальцій, з 12 до 60 років – 2,10-2,55 ммоль/л;
- кальцій загальний, старше 60 років – 2,20-2,50 ммоль/л;
- кальцій – ПТГ (паратиреоїдний гормон) – 15,0-65,0 пг/мл;
- магній у сироватці, 12-20 років 0,7-0,91 ммоль/л;
- магній у сироватці, старше 20 років – 0,66-1,07 ммоль/л;
- неорганічний фосфор у сироватці, 2-12 років – 1,45–1,78 ммоль/л.
- неорганічний фосфор у сироватці, старше 12 років – 0,8-1,45 ммоль/л.

Як заповнити запаси вітамінів та мінералів: найкращі джерела
Заповнити весняну нестачу мікронутрієнтів за допомогою корекції раціону досить складно. Найпростіше і краще включити до раціону біологічно активні добавки, які потрібно приймати в такий час доби:- під час або відразу після першого сніданку – група вітамінів В+С;
- об 11 годині ранку – залізо, під час другого сніданку (з якого виключити молоко та кисломолочні продукти);
- о 6 годині вечора – вітамін D, під час вечері;
- після 9 години вечора – кальцій-магній-цинк (під час невеликого перекусу, запиваючи великою кількістю чистої води).
Що робити, щоб не з'являвся дефіцит вітамінів і мінералів
Щоб уникнути весняного гіповітамінозу та нестачі мінералів слід дотримуватися наступних правил: При складанні меню на тиждень чи місяць слід враховувати те, що більшість вітамінів потрібно вживати щодня. Про запас відкладаються лише А, E та B12. Включити в тижневий раціон такі продукти:- яловичина, язик яловичий, печінка свиняча/яловича;
- біле та червоне м'ясо курки;
- кролик;
- лосось (сьомга), оселедець, сардина в олії, червона ікра, морська капуста;
- яйця, зварені некруто;
- арахіс, насіння, горіхи;
- молоко, кисломолочні продукти, тверді та м'які сири;
- квасоля, гречка, вівсянка;
- печериці;
- сирі овочі, цитрусові, сезонні свіжі фрукти та ягоди, пряна зелень;
- шоколад молочний та гіркий.
- 600-1000 МО – до 18 років;
- 1000-1500 МО – з 19 до 50 років;
- 1500 МО – тим, хто старше 50 років;
- 3500-500 0 МО – спортсменам.
Висновок
За рівнем вітамінів та мінералів в організмі необхідно стежити протягом усього року, а не лише після зимового періоду. Цілорічне раціональне харчування зі збалансованим вітамінно-мінеральним профілем – ключовий фактор підтримки імунітету та здоров'я в цілому. Сьогодні досягти цього нескладно. Слід:- Перевірити поточний рівень основних вітамінів та мінералів за допомогою лабораторних досліджень крові.
- Скласти план корекції харчування включивши в меню потрібні продукти, сезонні та привозні овочі та фрукти, моно- або мульти-БАДи з вітамінами, мінералами, амінокислотами та іншими корисними для здоров'я та довголіття речовинами.
- Після закінчення 30 днів здати проміжні аналізи та на їх підставі ще раз внести поправки до щоденного раціону.
- Ще за 30 днів здати контрольні аналізи крові. Якщо рівень якогось із вітамінів та/або мінералів не вдалося відновити до норми, звернутися до лікаря-дієтолога або дипломованого фахівця в галузі нутрицевтики.
- Смульський В.М. Харчування у системі підготовки спортсменів. Кальцій. 1996.
- NIH. Дієтичні норми споживання DRI. 2000.
- Чен Дж. Вітаміни: вплив фізичних вправ на потреби харчування у спорті. 2000.
- Міхась Кроткевський. Цинк: м'язова сила та витривалість. 2001.
- Гілман А.Г. Клінічна фармакологія 2006.
- Домінгес Л.ДЖ. Магній та м'язова активність у людей похилого віку. 2006.
- Стипанюк М.Г. Біохімічні, фізіологічні, молекулярні аспекти харчування людини. 2006.
- Сарубін Фрагаакіс А., Томсон С. Посібник для медичних працівників з популярних дієтичних добавок. 2007.
- Олійник С.А. Фармакологія спорту. 2010 року.
- Кучменко О.Б. Біохімія вітамінів. 2012 року.
- Ліндсі С. Касс. Вплив прийому БАД Магній на фізичні вправи та відновлення при силових вправах, кров'яний тиск та периферичний опір. 2015 року.
- SportWiki. Залізо. Дефіцит заліза. Вміст заліза у продуктах. 2015, 2016.
- Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. 2017.
- Роу З., Карр А.С. Глобальний статус вітаміну С та поширеність дефіциту: привід для занепокоєння? 2020.
- SportWiki. Вітамін D. Дефіцит вітаміну D у тих хто тренується. Препарати вітаміну D у спортивній медицині. 2020/2020/2023.
- MSD. Larry E. Johnson. Overview of Minerals. 2021.
- MSD. Larry E. Johnson. Overview of Vitamins. 2022.
- MSD. Рекомендована добова норма споживання вітамінів. Рекомендовані норми споживання мікро- та макронутрієнтів (дані Ради з продовольства та харчування Інституту медицини Національної Академії). 2023.