Основи здорового харчування для суглобів
Тріста Бест — бакалавр медичних наук, ліцензований дієтолог, ад'юнкт-професор з харчування та консультант з добавок Balance One, яка сама живе з ревматоїдним артритом, каже, що «людям з артритом в ідеалі треба дотримуватися протизапальної дієти – уникати, скорочувати або взагалі відмовитися від вуглеводів, глютену та консервантів. Продукти, що містять ці речовини, посилюють запальні процеси, провокують загострення артритів, посилюють больовий синдром». Крім відмови від їжі із запальними для суглобів властивостями, основи здорового харчування для суглобового апарату сьогодні включають наступні постулати:- Включення до раціону продуктів та біологічно активних добавок, що містять антиоксиданти природного та синтетичного походження, які необхідні для здоров'я суглобів:
- антоціани, катехіни, поліфеноли, флавони, флавоноїди;
- Омега-3;
- вітаміни D, E, З, А, групи В;
- селен, цинк, кальцій;
- астаксантин;
- таурин, глутамін, аспарагін;
- колаген, хондроїтин, глюкозамін, гіалуронову кислоту;
- спіруліна, хлорела.
- Дотримання добового питного балансу – загальне споживання води (у тому числі й рідини у продуктах, стравах та напоях):
- чоловіки – від 3,7 л;
- жінки – від 2,7 л;
- для тих, хто займається спортом/фітнесом – плюс 0,5-1,0 л за кожну тренувальну годину.
- Відмова від міцного та слабкого алкоголю, а також від соків та напоїв з доданим цукром.
Значення антиоксидантів та запальних властивостей їжі
Сьогодні у медичних вчених під підозру у сприянні розвитку та посиленню перебігу будь-якої форми артриту потрапили активні форми кисню – вільні радикали. Атакуючі здорові клітини молекули, які мають на зовнішній оболонці неспарені електрони, виробляються в організмі постійно. Але за наявності запального процесу цей процес у рази підвищується. «Для захисту від окисного ушкодження, спричиненого фізичними вправами, м'язові клітини містять складні ендогенні механізми клітинного захисту (ферментативні та неферментативні антиоксиданти) для усунення активних форм кисню. Крім того, екзогенні харчові антиоксиданти взаємодіють із ендогенними антиоксидантами, утворюючи кооперативну мережу клітинних антиоксидантів». З цієї цитати зі статті Харчові антиоксиданти та фізичні вправи, опублікованій у Журналі Міжнародного товариства спортивного харчування, можна зробити висновок, що дієтичні антиоксиданти можуть, щоправда, трохи менш ефективно, за рахунок обмеження доступу всередину суглобової сумки, боротися і з вільними радикалами, що виробляються при патологічних процесах у суглобах. Дослідження в галузі ревматології у патогенезі артритів виділяють роль молекул адгезії, Т-хелперів та клітинного імунітету. Антиоксиданти безумовно інгібують ряд аспектів запалення, знижують адгезивну експресію, пригнічують активність Т-хелперів та зміцнюють імунний опір синовіальних оболонок. Ці реакції не здатні повністю усунути запальні процеси, але можуть їх зупинити і частково знизити.Продукти, що сприяють здоров'ю суглобів
Сприяти збереженню здоров'я суглобів можна за допомогою наступних продуктів харчування.Риба, багата омега-3 жирними кислотами
Факт. Омега-3 поліненасичені жирні кислоти (ПЖНК) активно застосовуються при лікуванні запальних та дистрофічних хвороб суглобів з 2000-х років. Омега-3 включені до складу протиревматичної терапії додатково або в комбінації з іншими антиревматичними засобами і схвалений Європейською антиревматичною лігою (European League Against Rheumatism, EULAR). Переваги омега-3 для суглобів – це: джерело ейкозаноїдів, з яких утворюються резолвіни – речовини, що характеризуються такими протизапальними ефектами:- пригнічення агресії клітин запальної відповіді;
- вироблення протизапальних цитокінів та хемокінів;
- блокування запальних ефектів, внутрішньоклітинних сигнальних шляхів, міграції в зону запалення макрофагів та нейтрофілів;
- прискорення природної смерті нейтрофілів, еозинофілів, базофілів і лімфоцитів;
- стимуляція прискореного диференціювання макрофагів;
- джерело вітаміну А, який бере участь у дозріванні клітин, що формують хрящову тканину – хондроцитів.
Назва | Кількість Омега-3 (мг в 100 г) |
---|---|
Денна норма споживання Омега-3: 800-1600 мг | |
Печінка тріски | 5 100-11 900 |
Ікра (червона, чорна) | 6 789 |
Скумбрія | 5 134 |
Лосось і лососеві | 2 260 |
Анчоуси, кілька | 2 113 |
Оселедець | 1 729 |
Тунець | 1 664 |
Сардины | 1 480 |
Овочі та фрукти з високим вмістом антиоксидантів
Із захистом суглобів впорається альфа-лінолева кислота (АЛК). Це третя із групи Омега-3 ПНЖК, деяка кількість якої в організмі переробляється в протизапальні ейкозаноїди-резолвіни. АЛК ПНЖК, яка є в риб'ячому жирі, присутня в наступних продуктах рослинного походження (мг 100 г):- насіння льону – 22 813;
- насіння чіа – 17 552;
- волоський горіх – 9 079;
- соєві боби – 1443;
- брюссельська капуста – 173.
- вітамін А – манго, морква, гарбуз, броколі;
- вітамін В1 – помідори, шпинат, кавун;
- вітамін В2 – шпинат, броколі, гриби;
- вітамін В3 – шпинат, картопля, помідори;
- вітамін В5 – насіння соняшнику, авокадо, броколі, цвітна капуста, гриби, помідори;
- вітамін В6 – банан, диня, помідори, картопля, броколі, шпинат, білий рис;
- вітамін С – смородина, манго, обліпиха, цитрусові, полуниця, ківі, шпинат, броколі, горох, червоний болгарський перець, помідори;
- вітамін Е – авокадо, мигдаль, фундук, арахіс, курага, обліпиха.
Молочні продукти та кальцій
Сучасні дослідження підтверджують — «нестача кальцію може призводити до розвитку не тільки патологічного або вікового остеопорозу, але й до остеохондрозу та остеоартрозу, що супроводжуються артеріосклерозом». Тому молоко, кисломолочні напої, сир та тверді сири – традиційні для українців джерела кальцію, дбатимуть про здоров'я не лише кісток та зубів, а й суглобів. Серед інших джерел кальцію виділимо сою, мигдаль, петрушку, кріп,соняшникову халву, нут, фундук, часник.Зелений чай та його корисні властивості
«Наукові дослідження поліфенолів, l-теаніну, епігалокатехін-3-галлату та EGCG-катехінів зеленого чаю виявляють та підтверджують антиоксидантні, імуномодулюючі та протизапальні ефекти цих речовин щодо патологічних процесів при захворюваннях суглобів». Сума чайних катехінів має високу антиоксидантну активність, яка в 25-200 разів перевищує таку у вітамінів Е і С. Цим пояснюється той факт, що EGCG-катехіни при цьому ще й полегшують тяжкість перебігу артриту. Якісний і правильно заварений зелений чай допоможе вирішити проблеми, спричинені кожного дня людському організму вільними радикалами, якщо випивати по 3-5 чашок (150 -200 мл) на день. До переліку напоїв, корисних для суглобів, крім зеленого чаю, потрапляють натуральна чорна кава та вишневий фреш. Поліфеноли, що містяться в каві, знижують силу запалення при артритах, а речовини з вишні – не тільки можуть усунути запальний процес, але й зменшити больовий синдром. Для профілактики патологічних змін у суглобах сьогодні рекомендують пити ранкову каву охолоджену та з додаванням питного колагену.Важливість добавок для здоров'я суглобів
Не завжди можна покрити денні норми споживання макро- та мікронутрієнтів, вітамінів, мінералів та антиоксидантів, нутрієнтів та антиоксидантів за рахунок продуктів харчування. Цю проблему дозволяє вирішити прийом добавок. Ось ті з них, які допоможуть підтримати здоров'я суглобів або допоможе в їхньому лікуванні:- кальцій + D3 чи кальцій + магній + цинк + вітамін D;
- Омега-3;
- вітамін E;
- вітаміни С+Е+В;
- пантотенова кислота (В5), біотин (В7);
- кальцій + магній + цинк та селен;
- астаксантин;
- колаген, хондроїтин та глюкозамін, гіалуронова кислота в таблетках.
Раціон та режим харчування для здоров'я суглобів
Приймати лише добавки або дотримуватись раціонального харчування для збереження здоров'я суглобів недостатньо. Також потрібно дотримуватися правильного загального рухового та тренувального режимів, 1 день на тиждень робити вихідним від тренувань, уникати травм, вживати адекватних заходів щодо запобігання зараженню інфекціями, правильно лікуватися, реабілітуватися до повного відновлення. Людям із надмірною вагою слід схуднути, щоб не піддавати суглоби постійним зайвим навантаженням, а тим, хто палить – відмовитися від цієї шкідливої звички, яка згубно позначається і на здоров'ї суглобів. Рекомендації щодо планування раціону для підтримки здоров'я суглобів:- включити у тижневе меню продукти та напої з антиоксидантною активністю щодо запальних процесів у суглобах;
- в залежності від раціону, вивірено підібрати необхідні добавки для здоров'я суглобів;
- розрахувати та дотримуватися індивідуального питного балансу;
- виключити з раціону соки та напої з доданим цукром;
- обмежити споживання глютену, консервантів, алкогольних напоїв.
Висновок
Найкорисніші, з доведеною медичними дослідженнями ефективністю для здоров'я суглобів продукти – риба, з великою кількістю Омега-3, рослинні продукти з альфа-лінолевою кислотою, а також овочі, фрукти, молочні та м'ясні продукти, що містять вітаміни А, В, С, D , Е, кальцій, селен та цинк. Людям з артритом слід обмежити вживання продуктів з глютеном і однозначно відмовитися від куріння, алкоголю, великої кількості цукру, жирної та гострої їжі.Джерела
- NAP. Рекомендоване споживання води, калію, натрію, хлоридів та сульфатів з їжею. Референсні норми споживання води (DRI). 2005.
- Скотт К. Пауерс. Харчові антиоксиданти та фізичні вправи. 2007.
- Елізабет Майлз. Вплив морських поліненасичених жирних кислот Омега-3 на імунну функцію та систематичний огляд їх впливу на клінічні наслідки при ревматоїдному артриті 2012 року.
- Клара М Йейтс. Фармакологія та терапія омега-3 поліненасичених жирних кислот при хронічних запальних захворюваннях. Застосування Омега-3 ПНЖК при лікуванні запальних та дистрофічних захворювань суглобів. 2013 року.
- Філіп Колдер. Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 та запальні процеси: харчування чи фармакологія? 2013 року.
- Ароматов І.Д. Зелений чай: лікувально-чайно-профілактичний засіб. 2019.
- Express Newspapers. Daily Express. Попередження про артрит: два напої, яких слід уникати – можуть викликати болючі симптоми. 2021.
- BRIGHAM AND WOMEN'S HOSPITAL. Дослідження в галузі ревматології, імунології та алергії: огляд. 2022.
- Саманта Бош. Звички в їжі, яким ви повинні слідувати, якщо у вас артрит: говорять дієтологи. 2022.