Основи здорового харчування для суглобів
До змісту- Включення до раціону продуктів та біологічно активних добавок, що містять антиоксиданти природного та синтетичного походження, які необхідні для здоров'я суглобів:
- антоціани, катехіни, поліфеноли, флавони, флавоноїди;
- Омега-3;
- вітаміни D, E, З, А, групи В;
- селен, цинк, кальцій;
- астаксантин;
- таурин, глутамін, аспарагін;
- колаген, хондроїтин, глюкозамін, гіалуронову кислоту;
- спіруліна, хлорела.
- Дотримання добового питного балансу – загальне споживання води (у тому числі й рідини у продуктах, стравах та напоях):
- чоловіки – від 3,7 л;
- жінки – від 2,7 л;
- для тих, хто займається спортом/фітнесом – плюс 0,5-1,0 л за кожну тренувальну годину.
- Відмова від міцного та слабкого алкоголю, а також від соків та напоїв з доданим цукром.
Значення антиоксидантів та запальних властивостей їжі
До змістуПродукти, що сприяють здоров'ю суглобів
До змістуРиба, багата омега-3 жирними кислотами
До змісту- пригнічення агресії клітин запальної відповіді;
- вироблення протизапальних цитокінів та хемокінів;
- блокування запальних ефектів, внутрішньоклітинних сигнальних шляхів, міграції в зону запалення макрофагів та нейтрофілів;
- прискорення природної смерті нейтрофілів, еозинофілів, базофілів і лімфоцитів;
- стимуляція прискореного диференціювання макрофагів;
- джерело вітаміну А, який бере участь у дозріванні клітин, що формують хрящову тканину – хондроцитів.
Назва | Кількість Омега-3 (мг в 100 г) |
---|---|
Денна норма споживання Омега-3: 800-1600 мг | |
Печінка тріски | 5 100-11 900 |
Ікра (червона, чорна) | 6 789 |
Скумбрія | 5 134 |
Лосось і лососеві | 2 260 |
Анчоуси, кілька | 2 113 |
Оселедець | 1 729 |
Тунець | 1 664 |
Сардины | 1 480 |
Овочі та фрукти з високим вмістом антиоксидантів
До змісту- насіння льону – 22 813;
- насіння чіа – 17 552;
- волоський горіх – 9 079;
- соєві боби – 1443;
- брюссельська капуста – 173.
- вітамін А – манго, морква, гарбуз, броколі;
- вітамін В1 – помідори, шпинат, кавун;
- вітамін В2 – шпинат, броколі, гриби;
- вітамін В3 – шпинат, картопля, помідори;
- вітамін В5 – насіння соняшнику, авокадо, броколі, цвітна капуста, гриби, помідори;
- вітамін В6 – банан, диня, помідори, картопля, броколі, шпинат, білий рис;
- вітамін С – смородина, манго, обліпиха, цитрусові, полуниця, ківі, шпинат, броколі, горох, червоний болгарський перець, помідори;
- вітамін Е – авокадо, мигдаль, фундук, арахіс, курага, обліпиха.
Молочні продукти та кальцій
До змістуЗелений чай та його корисні властивості
До змістуВажливість добавок для здоров'я суглобів
До змісту- кальцій + D3 чи кальцій + магній + цинк + вітамін D;
- Омега-3;
- вітамін E;
- вітаміни С+Е+В;
- пантотенова кислота (В5), біотин (В7);
- кальцій + магній + цинк та селен;
- астаксантин;
- колаген, хондроїтин та глюкозамін, гіалуронова кислота в таблетках.
Раціон та режим харчування для здоров'я суглобів
До змісту- включити у тижневе меню продукти та напої з антиоксидантною активністю щодо запальних процесів у суглобах;
- в залежності від раціону, вивірено підібрати необхідні добавки для здоров'я суглобів;
- розрахувати та дотримуватися індивідуального питного балансу;
- виключити з раціону соки та напої з доданим цукром;
- обмежити споживання глютену, консервантів, алкогольних напоїв.
Висновок
До змістуДжерела
До змісту- NAP. Рекомендоване споживання води, калію, натрію, хлоридів та сульфатів з їжею. Референсні норми споживання води (DRI). 2005.
- Скотт К. Пауерс. Харчові антиоксиданти та фізичні вправи. 2007.
- Елізабет Майлз. Вплив морських поліненасичених жирних кислот Омега-3 на імунну функцію та систематичний огляд їх впливу на клінічні наслідки при ревматоїдному артриті 2012 року.
- Клара М Йейтс. Фармакологія та терапія омега-3 поліненасичених жирних кислот при хронічних запальних захворюваннях. Застосування Омега-3 ПНЖК при лікуванні запальних та дистрофічних захворювань суглобів. 2013 року.
- Філіп Колдер. Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 та запальні процеси: харчування чи фармакологія? 2013 року.
- Ароматов І.Д. Зелений чай: лікувально-чайно-профілактичний засіб. 2019.
- Express Newspapers. Daily Express. Попередження про артрит: два напої, яких слід уникати – можуть викликати болючі симптоми. 2021.
- BRIGHAM AND WOMEN'S HOSPITAL. Дослідження в галузі ревматології, імунології та алергії: огляд. 2022.
- Саманта Бош. Звички в їжі, яким ви повинні слідувати, якщо у вас артрит: говорять дієтологи. 2022.