Білок у продуктах: таблиця із вмістом протеїну в 100 г
Суха маса м’язової тканини на 75% складається із протеїнів. Скільки білка в продуктах важливо знати будь-якому спортсмену, а також людині, яка хоче розраховувати своє БЖУ. Частина амінокислот, на які розпадаються білки в процесі травлення і з яких синтезуються власні м’язові білки, відносяться до незамінних. Вони не виробляються в організмі людини, і повинні надходити з їжею.
За рекомендацією спортивних дієтологів вміст білка у продуктах у силових атлетів та бодібілдерів, у ваговій категорії 90–100 кг, має бути в межах 2,5–3,0 г на 1 кг маси тіла на добу. Допомогти наблизитися до цього показника при складанні меню допоможе таблиця білка у продуктах. Для зручності користування публікуємо зведений перелік продуктів «протеїнових рекордсменів» та таблиці з вмістом білка в основних харчових групах.
к содержанию ↑Список продуктів з найбільшою кількістю білка
Найбільше білка (у грамах) міститься у наступних 100 г продуктів:
Яєчний порошок – 45,46
Сир Пармезан – 35,75
Ікра червона зерниста – 31,87
Індича грудинка – 30,13
Куряча грудинка – 31,00
Білі сухі гриби – 30,30
Індича тушка – 29,00
Ковбаса с/к брауншвейзька – 27,70
Перга бджолина – 27,62
Молоко порошкове – 26,00
Арахіс – 26,00
Яловичина відварена – 25,80
Сир Голландський – 25,48
Ковбаски мисливські – 25,30
Баранина нежирна – 25,00
Сир Чеддер – 25,00
Сир Гауда – 24,90
Ікра чорна зерниста – 24,60
Ковбаса с/к салямі тверда – 23,20
Сочевиця червона – 24,63
Маш – 24,86
Сир Королівський – 23,00
Свинина нежирна – 22,50
Горох – 22,80
Бринза – 22,10
Кролик – 21,20
Курка тушка – 21,00
Сир – 21,00
Квасоля – 20,95
Горбуша (конс. с/с) – 20,90
Насіння соняшника – 20,70
Креветки – 20,50
Сир Сулугуні – 20,45
Фісташки – 20,22
Нут – 20,10
Лосось – 20,00
Гарбузове насіння – 20,00
Какао порошок – 19,60
к содержанию ↑
Білок в молочних продуктах
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
|||
Молоко 0–1,5 % | 3,00 | Кефір 0–1 % | 3,00 | Сир Адигейський | 19,80 |
2,5–3,5 % | 2,90 | Кефір 2,5–3,5 % | 2,90 | Голландський | 25,48 |
топлене | 2,90 | Ряжанка 1% | 2,90 | Камамбер | 15,30 |
згущене | 7,35 | Ряжанка 6 % | 3,00 | Пармезан | 35,75 |
порошкове | 26,00 | Вершки 8% | 2,70 | Сулугуні | 20,45 |
козяче | 3,60 | Вершки 35 % | 2,00 | Фета | 14,20 |
Ацидофілін 1% | 3,00 | Вершки сгущен. | 8,00 | Гауда | 24,90 |
Ацидофілін 3 % | 2,90 | Вершки порошок | 19,00 | Бринза | 22,10 |
Йогурт пл-яг. | 2,00 | Сметана 10 % | 2,70 | плавлений | 20,50 |
Йогурт 1,5 % | 4,10 | Сметана 30 % | 2,30 | Сир кисломолочний 0–1 % | 22,00 |
Йогурт 3,2–6 % | 5,00 | Масло вершкове | 0,80 | Сир кисломолочний 18 % | 15,00 |
Шейк молочний | 4,10 | Морозиво | 3,70 | Маса сиркова | 12,00 |
к содержанию ↑
Білок у яйцях
Вміст протеїнів у 100 г яєчного білка будь-яких яєць (курячих, перепелиних, гусячих) приблизно однаковий – 11,55 г, а в яєчних жовтках – 16,25 г. Бодібілдерам та іншим спортсменам зручніше рахувати білки не в 100 г, а по кількості яєць. У 1 сирому курячому яйці середнього розміру (55 г) міститься 6,9 г білка – 4,14 г у білку, 2,20 г у жовтку та 0,56 г у шкаралупі. Кількість білка трохи зростає під час кулінарної обробки. Найкорисніше по БЖУ яйце має бути свіжоприготовленим некруто — 7,1 г білка (4,34 г у білку, 2,20 г у жовтку, 0,56 у шкаралупі).
При складанні меню кількість спожитого білка з одного яйця округляють до 6,5 г.
к содержанию ↑Білок в м’ясі та м’ясних виробах
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
|||
М’ясо яловичини відварене | 25,80 | Тушонка яловича | 20,56 | Шинка | 22,60 |
свинина жирна | 11,70 | Тушонка свиняча | 13,50 | Ковбаса сиров’ялена | 21,67 |
свинина пісна | 22,50 | Печінка яловича | 17,90 | Ковбаса сирокопчена | 24,80 |
баранина нежирна | 25,00 | Печінка свиняча | 18,80 | Ковбаса варено-копчена | 17,20 |
курка тушка | 26,00 | Паштет печінковий | 11,60 | Ковбаса варена | 12,85 |
індичка тушка | 29,00 | Пельмені | 9,95 | Сосиски молочні | 11,00 |
кролик | 21,20 | Буженина | 10,00 | Сардельки яловичі | 11,40 |
к содержанию ↑
Білок в рибі та продуктах моря
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
|||
Лосось, сьомга | 20,00 | Мойва | 13,40 | Консерви горбуша | 20,90 |
Горбуша | 20,50 | Кілька дунайська | 17,10 | тунець | 22,55 |
Кета | 19,90 | Товстолобик | 19,62 | сардина | 17,90 |
Дорадо | 19,80 | Карп, лящ | 17,10 | сардинелла | 20,33 |
Ставрида | 18,50 | Судак | 18,40 | сайра | 18,30 |
Скумбрія | 18,00 | Білий амур | 19,00 | бичок | 17,57 |
Хек | 16,60 | Щука | 18,40 | Ікра чорна | 26,80 |
Тріска | 16,00 | Форель річкова | 18,20 | червона | 31,50 |
Окунь морський | 18,20 | Раки річкові | 15,50 | минтай | 27,90 |
Нототенія | 15,70 | Кальмари | 18,25 | мойви | 11,75 |
Льодяна рыба | 17,70 | Креветки | 20,50 | тріски | 11,50 |
Минтай | 15,90 | Мідії | 11,50 | судака, щуки | 17,35 |
Оселедець жирний | 17,77 | Морська капуста | 0,90 | Шпроти в олії | 17,47 |
Оселедець нежирний | 19,10 | Кріль консерви | 17,57 | Печінка тріски конс. | 4,20 |
к содержанию ↑
Білок в круп’яних і зернових продуктах
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
|||
Каша гречана ядр | 12,60 | пшенична, Артек | 11,00 | Кукурудза конс. | 2,20 |
гречаний проділ | 9,57 | манна | 10,30 | Макарони тв/c | 3,20 |
перлова | 9,90 | пшоняна | 11,50 | Хліб білий, батон | 24,80 |
ячмінна | 10,00 | рис | 7,50 | український | 6,60 |
вівсяна крупа | 12,30 | кіноа | 14,20 | бородинський | 6,80 |
Геркулес | 15,94 | полента | 6,70 | цільнозерновий | 13,00 |
булгур | 13,00 | Кукурудза качан | 3,20 | Хлібці | 10,00 |
к содержанию ↑
Білок у бобових гарнірах
Вміст білка в більшості бобових культур ставить їх у розряд продуктів, що становлять гідну конкуренцію м’ясу, рибі та твердим сирам:
- арахіс сирий/смажений – 26,00;
- горошок зелений свіжий та заморожений – 5,00 г;
- горошок зелений консервований – 3,00;
- горох колотий (зелений, жовтий) – 20,40-23,12;
- квасоля зернова та боби, відварені – 20,90-21,10;
- квасоля консервована – 10,20-11,00;
- квасоля стручкова свіжа – 2,53-3,00;
- квасоля стручкова заморожена – 1,90-2,00;
- сочевиця (зелена, чорна, червона) – 23,85-24,63;
- нут – 20,10;
- маш – 23,50-24,86.
Найкращою бобовою культурою за збалансованістю амінокислотного складу вважаються боби овочеві. Вони відповідають білку курячого яйця на 85,3% та на 112,7% «еталонному» білку ВООЗ.
к содержанию ↑
Білок в овочах
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
|||
Цибуля | 1,5 | Топінамбур | 2,15 | Огірки, кабачки | 0,80 |
Часник конс. | 6,56 | Картопля | 2,00 | Гарбуз | 1,00 |
Буряк | 1,50 | Баклажани | 1,21 | Капуста цвітна | 2,50 |
Селера корінь | 1,30 | Перець солодкий | 1,30 | Капуста листова | 1,80 |
Морква | 1,30 | Помідори | 1,15 | Шпинат, зелень | 2,90 |
к содержанию ↑
Білок в ягодах і фруктах
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
Білок
г/100 г |
|||
Авокадо | 2,00 | Абрикос, персик | 0,92 | Полуниця | 0,67 |
Банани | 1,50 | Нектарини | 1,10 | Кавуни, дині | 0,75 |
Кумкват | 1,93 | Агрус | 0,70 | Ківі | 0,80 |
Апельсини | 0,93 | Смородина чорна | 0,60 | Манго | 0,80 |
Мандарини | 0,80 | Смородина червона | 0,83 | Гранати | 0,70 |
Грейпфрути | 0,70 | Чорниця | 0,83 | Чорнослив | 2,30 |
Яблука | 0,30 | Лохина | 1,10 | Курага | 5,20 |
Груші | 0,40 | Ожина | 1,56 | Родзинки | 2,33 |
Вишні | 0,84 | Малина | 0,80 | Інжир | 3,75 |
Черешні | 1,10 | Суниця | 0,88 | Фініки | 2,58 |
к содержанию ↑
Білок у грибах
Протеїни (в г) безумовно є і у відварених/тушкованих смажених, маринованих грибах (100 г):
- 1,57 – лисички;
- 1,77 – сироїжки;
- 2,10 – підберезники;
- 2,22 – опеньки, шиїтаке;
- 3,10 – зморшки;
- 3,30 – гливи;
- 3,70 – білі;
- 4,32 – печериці;
- 30,30 – білі сухі.
Однак включаючи у спортивне меню гриби слід пам’ятати, що для того, щоб їх протеїни засвоїлися, з плодових тіл їстівних грибів потрібно зробити паштет. У маринованому вигляді, у вигляді соусу або піджарці макро- та мікронутрієнти грибів засвоюються вкрай повільно та приблизно лише на 10–20 %. Зазвичай гриби – це смак, а не користь.
к содержанию ↑Білок у горіхах
І ще один рослинний продукт харчування, який становить гідну конкуренцію тваринним білкам. Наводимо вміст протеїнів у 100 г «ходових» горіхів серед бодібілдерів, спортсменів і фітнесистів:
- грецькі – 16,20 г;
- фісташки – 20,22 г;
- фундук – 13,17 г;
- мигдаль – 18,6 г;
- насіння соняшника – 20,70 г;
- гарбузове насіння – 20,00.
А ось у 100 г стружки кокосового горіха міститься зовсім трохи білків, лише 6,92 г.
к содержанию ↑Висновок
Отримати потрібну на день кількість білків із продуктами харчування спортсменам із масою тіла понад 80 кг стає практично неможливим. Тому їм особливо потрібен білковий спортхарч. В асортименті інтернет-магазину Belok.ua представлені лише найкращі протеїни за найкращими в Україні цінами, оскільки ми є дистриб’юторами світових брендів, які виробляють продукти спортивного харчування.