При оформленні замовлення до 11:00, відправимо сьогодні

Омега-3 в ковід-19. Варто приймати чи ні?

Омега-3 в ковід-19. Варто приймати чи ні?
Омега–3 — комплекс жирних кислот, основою якого є ейкозапентаєнова (ЕПК) та докозагексаєнова (ДГК) незамінні кислоти. Організм людини не може їх синтезувати, вони мають надходити з їжею. Але надійніше завадити дефіциту Омега -3 приймаючи біодобавку. Пандемія ковід-19 змусила вчених шукати серед відомих препаратів ті, які полегшать перебіг та наслідки нової хвороби. Сьогодні багато лікарів рекомендують пити Омега-3 у ковід та після. Чи варто приймати цю добавку чи ні, і які зараз є дослідження, які б підтверджували доцільність прийому?

Користь Омега-3

Позитивні ефекти Омега-3 відкриті в 1994 році і з того часу дослідження цієї природної, недорогої та безпечної сполуки не зупиняються. На сьогодні відомо, що високий рівень у крові Омега-3, особливо морського походження, має на людину такі впливи:
  • оптимізує мозковий кровообіг та покращує когнітивні функції;
  • покращує роботу легень, перешкоджає розвитку бронхіальної астми;
  • сприяє позитивному результату лікування серцево-судинних хвороб, знижує у крові рівень тригліцеридів та підвищує концентрацію «хорошого» холестерину ЛПВЩ;
  • стимулює виділення жовчі, при цьому знижує в ній рівень холестерину та підвищує рівень жовчних кислот, тим самим запобігаючи розвитку жовчного каміння;
  • покращує стан слизової оболонки кишечника, що сприяє зміцненню загального імунітету;
  • гальмує утворення запасів абдомінального та підшкірного жиру, перешкоджає цукровому діабету 2 типу;
  • прискорює процеси регенерації, підвищує показники загальної фізичної витривалості;
  • підвищує еластичність стінок судин та перешкоджає згущенню крові, заважаючи утворенню тромбів;
  • прискорює та посилює процеси кисневого обміну, підвищує стійкість до гіпоксії;
  • стимулює вироблення серотоніну – гормону, що відповідає за гарний настрій.
Комплекс Омега-3 жирних кислот забезпечує кожній клітині організму здоровий, нормально функціонуючий ліпідний прошарок, що полегшує перебіг всіх фізіологічних реакцій, підтримує плинність крові та проникність клітинних мембран.

Позитивні ефекти Омега-3 в ковід-19

Практично всі перераховані вище ефекти Омега-3 будуть корисними як під час перебігу інфекції, так і на етапі реабілітації після ковід-19. Але це ще не все. Нижче подаємо основні тези з недавнього огляду «Омега-3 жирні кислоти у психологічній та фізіологічній стійкості проти COVID-19», а також з роботи американських учених, опублікованій у щомісячному виданні Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids. Омега–3 в ковид-19. Стоит принимать или нет?

Омега-3 та запалення

На сьогодні доведено, що Омега-3 включається до бі-фосфоліпідного шару мембрани нейтрофілів, де бере участь у синтезі простагландинів і лейкотрієнів. Таким чином, якщо відбувається пошкодження, побічні продукти цих клітинних мембран можуть виробляти менше медіаторів, які провокують запальний процес. Крім цього, прийом Омега-3 протягом 3 місяців призводить до помірного зниження медіатора запалення, який виробляється печінкою – сироваткового С-реактивного білка. Також відомо, що ЕПК і ДГК мають високо ефективні протизапальні властивості щодо епітеліальних клітин дихальних шляхів, інфікованих рино- і коронавірусами. Виявлено зниження вивільнення IL-6, IL-8 та інтерферон-гамма-індукованого білка IP-10.

Омега-3 та окисний стрес

Омега-3 виявляє антиоксидантну активність по відношенню до різних факторів і знижує багато маркерів, у тому числі й патологічного розростання тканини. ЕПК та ДГК гальмують перекисне окиснення ліпідів, а також активують роботу генів, що відповідають за вироблення цитопротекторів, та глутатіон, який є антиоксидантною молекулою.

Омега-3 та імунна система

ЕПК та ДГК здатні посилювати і вроджений, і набутий імунітет. Омега-3 стимулює активацію і регулює плинність мембран різних імунних клітин: макрофагів, нейтрофілів, базофілів, еозинофілів, Т-, В-, гладких і дендритних клітин, а також в природних клітинах-кілерах, гладких клітинах, базофілах і еозинофілах. Омега-3 стимулюють діяльність нейтрофілів, які в організмі першими реагують на інфекцію. ЕПК і ДГК сприяють збільшенню кількості В-клітин і змушують їх виробляти більше антитіл. Цей комплекс жирних кислот також посилює фагоцитоз, покращуючи функціонування макрофагів. Сьогоднішні дослідження також показують, що специфічний вплив Омега-3 на моноцити та підшлункову залозу, можливо, дозволять досягти зниження цитокінового шторму. Вчені медики сподіваються, що додавання до раціону хворого ковід-19 риб'ячого жиру з посиленим комплексом Омега-3 може відіграти вирішальну роль у лікуванні коронавірусу SARS-CoV-2.

Омега-3 та респіраторні вірусні інфекції

Сьогодні відомо, що риб'ячий жир посилює противірусну відповідь, індукуючи інтерферон, який гальмує реплікацію вірусу, зокрема, ймовірно, і SARS-CoV-2. При цьому вже з'ясовано, що такий ефект у ДГК сильніший, ніж у ЕПК. При цьому обидві цих жирних поліненасичених кислоти послаблюють противірусну відповідь Т-лімфоцитів CD8 і потенційно можуть використовуватися для модуляції цитокінових відповідей як противірусних. Однак виділимо окремо, що самолікування та передозування Омега-3 під час гострого періоду ковід-19 може спричинити ненавмисне пошкодження легень та ще більше погіршити клінічний результат.

Омега-3 та гострий респіраторний дистрес-синдром

Восени 2021 року закінчаться клінічні випробування препарату, розробленого та виготовленого KD Pharma спільно з SLA Pharma (Великобританія), основна діюча речовина якого – ейкозапентаєнова кислота з 99% ступенем очищення, виготовлена ​​з пелагічних видів риб. Дія препарату спрямована на мінімізацію ризику виникнення ускладнень у хворих на ковід-19. Вчені фармацевти переконані, що новий засіб не придушуватиме імунну відповідь на коронавірус і підтримуватиме сероконверсію, що забезпечить пацієнту постійний захист проти продовження вірусного зараження. Засноване це переконання у тому, що ЕПК знижує вироблення прозапальних речовин, які грають головну роль у розвитку та підтримці запалення тканин легенів.

Інші переваги Омега-3

Висловлюються припущення, що ДГК та ЕПК можуть грати роль в ковід-19, за рахунок зменшення запальних маркерів та зниження коронарних ускладнень, у тому числі й розвитку міокардиту. Омега-3 – це будівельний матеріал для клітинних мембран. Цей комплекс жирних кислот найбільш потрібен клітинам мозку. Чим менше Омега-3 в організмі, тим гірші когнітивні здібності людини і лабільний емоційний фон. Допомогти при вираженій депресії, яка є у переліку ускладнень ковід-19, препарати Омега-3 не можуть, але їх призначають в якості доповнення до потужних антидепресантів. ДГК та ЕПК допомагають покращити пам'ять, відновити концентрацію уваги та повернути психічний стан на доковідний рівень хворим з легкими порушеннями психоемоційного стану. Звертає на себе увагу і дослідження, на підставі якого будуються припущення, що на базі жирних кислот Омега-3 можна буде створити профілактичний препарат, що перешкоджає проникненню та гальмує реплікацію коронавірусу SARS-CoV-2. За винятком жовчнокам'яної хвороби, активної фази туберкульозу та наявності гормонпродукуючої пухлини, протипоказань для прийому Омега-3 практично немає. Проте приймати цю біодобавку хворим і тим, хто відновлюється після ковід-19 потрібно лише за погодженням дози, схеми та терміну тривалості прийому з лікарем. При передозуванні можливі нудота, розлад роботи кишечника, метеоризм, діарея, біль у животі та грудях, розрідження крові. Особливо уважними до доз і термінів прийому Омега-3 потрібно бути людям, які мають:
  • можливість відкриття внутрішньої кровотечі, наприклад, геморой або виразка шлунка;
  • проблема згортання крові;
  • патологія жовчовивідних шляхів.
З особливою обережністю пити Омега-3 морського походження слід тим, хто має алергію на морепродукти.

Висновок

Завдяки своїм протизапальним, імуномодулюючим та іншим корисним властивостям, Омега-3 є натуральним і доступним за ціною препаратом – біодобавкою, яка може бути корисною в лікуванні та реабілітації після ковід-19. 30 липня 2021 року закінчилася річна участь 6200 людей, які перехворіли на ковід-19, у 3 фазі відкритого рандомізованого клінічного дослідження КОРОНАВІТ, яке провів Лондонський університет королеви Марії. Мета проведеного дослідження полягала у доведенні ефективності вітаміну D та Омега-3 у профілактиці, лікуванні та зниженні важкості перебігу, а також реабілітації після ковід-19 та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. Залишилося зовсім небагато часу, щоб дочекатися публікації його офіційних результатів. Потрібна оригінальна якісна біодобавка Омега-3? Заходьте, вибирайте, замовляйте. Швидкість отримання товару залежить тільки від роботи логістичних операторів Нова Пошта та Укрпошта.
Схожі статті
Що таке казеїн? Користь, шкода. Як приймати казеїн
Блог Харчування Спорт
19 серпня 2021
Що таке казеїн? Користь, шкода. Як приймати казеїн
В яких продуктах міститься вітамін B12
Блог Здоров’я
25 серпня 2021
В яких продуктах міститься вітамін B12
Важливість білка для людей похилого віку
Блог Здоров’я Харчування
13 вересня 2021
Важливість білка для людей похилого віку