При оформленні замовлення до 11:00, відправимо сьогодні

Лецитин соняшниковий: для чого потрібен, чим відрізняється від соєвого, як і скільки приймати

Лецитин соняшниковий: для чого потрібен, чим відрізняється від соєвого, як і скільки приймати
Людям, які ведуть активний спосіб життя, а також спортсменам, як професіоналам, так і любителям, дітям, людям похилого віку, а також для лікування деяких хронічних захворювань рекомендований періодичний прийом біодобавок, в перелік яких входить і лецитин соняшниковий. Для чого він потрібен і як його приймати? Давайте розберемося.

Лецитин: загальна інформація

Лецитин – це комплекс, який на 95% складається з фосфоліпідів, без якого неможливе оновлення двошарової основи мембран всіх клітин організму і синтез ацетилхоліну, необхідного для передачі нервових імпульсів. Крім цього, лецитин – це 80% сурфактанту, що вистилає альвеоли легенів, 50% печінки, 30% головного мозку і 17% всіх нервових тканин людини. Тому не дивно, що його тривала нестача погіршує роботу дихальної та нервової системи, знижує когнітивні функції, призводить до жирового гепатозу. Виробляється лецитин в печінці і не відкладається про запас, а при фізичних навантаженнях і стресах відбувається його інтенсивне витрачання. Основна маса фосфоліпідів повинна надходити з їжею. Джерела лецитину – яєчні жовтки, соя, рапс, соняшник, риб'ячий жир, горіхи, бобові, яловичина і охолоджена яловича печінка, гречка, хрестоцвіті овочі і листові салати. При розщепленні лецитину в кишечнику в кров потрапляють:
  • необхідна для клітин печінки і головного мозку Омега-6;
  • потрібна для мембран всіх клітин організму Омега-9;
  • важливий для нормальної роботи парасимпатичної нервової системи і забезпечує нормальну передачу нервових імпульсів попередник ацетилхоліну холін;
  • пальмітинова кислота, яка бере участь у засвоєнні кальцію і активує синтез колагену, еластину та гіалуронової кислоти;
  • джерело енергії стеаринова кислота.
Також при розщепленні лецитину утворюються і потрапляють в кров гліцерин і ортофосфорна кислота. Однак їх кількість занадто мала. Щоб викликати діарею, потрібно в кількасот разів перевищити дозування будь-якої добавки спортхарчу, яка містить лецитин.    

Необхідність в лецитині

Фосфоліпіди лецитину потрібні людині, починаючи з внутрішньоутробного розвитку і до глибокої старості. Крім перерахованих вище функцій і потреб, вони:
  • допомагають відновити функції печінки і не набирати зайву вагу;
  • протистоять мозковому виснаженню, розвитку безсоння, хронічної втоми;
  • зміцнюють психоемоційну стійкість і захищають від депресій;
  • не дають утворюватися атеросклеротичним бляшкам і знижують в'язкість крові;
  • беруть участь в засвоєнні вітамінів A, D, E, K і необхідні для регуляції активності жіночих статевих гормонів;
  • підвищують чутливість клітин до інсуліну;
  • сприяють перетворенню естрадіолу в естріол, тим самим підтримуючи репродуктивну функцію і роботу статевих органів, як у жінок, так і у чоловіків;
  • знижують ризик розвитку раку грудей і підвищують % виживання;
  • покращують стан шкіри;
  • підвищують засвоєння деяких ліків.
Призначають лецитин як допоміжне лікування при дуже багатьох захворюваннях. Перерахуємо лише деякі. Це – патології печінки і шлунково-кишкового тракту, інфекційні захворювання, що торкнулися легень, гіпертонія, зниження серцевого викиду, атеросклероз, цукровий діабет 2 типу, ожиріння, хвороби статевої системи, дерматити, ураження сітківки, неврози, депресія, панічні атаки, зниження когнітивних функцій, психічна і фізична перевтома, зниження імунітету, відновлення після травм і оперативного втручання, нікотинова залежність.    

Види лецитину

Для виготовлення лецитинових дієтичних біодобавок для фармакології і спортхарчу вирощують сою і соняшник, а для потреб харчової промисловості та тваринництва – рапс. Соєвий і ріпаковий лецитин коштують менше соняшникового, так як виробництво сировини значно здешевлюється за рахунок використання генномодифікованого посівного матеріалу і зниження витрат на захист рослин від шкідників. Останній фактор також виключає в соєвому лецитині можливість наявності слідів пестицидів.

Соняшниковий лецитин

Отримують підсолений лецитин шляхом екстракції речовин з соняшникової олії холодного віджиму. За своїм ефектами і впливом, що чиниться на організм, соняшниковий лецитин мало чим відрізняється від соєвого, проте різниця є.
Соняшниковий лецитин Соєвий лецитин
Ризик виникнення алергії Вкрай низький Дуже високий
Фітоестрогени Не має Є
Речовини, що стимулюють роботу щитовидної залози Не має Є
Вміст Омега–9 Високий Середній
Вміст Омега –3 Середній Високий
Захист і відновлення печінки Високі Середні
Вплив на серце і судини Високий Середнє
Вплив на шкіру, волосся нігті Середній Високий
Підтримка активності жіночих гормонів Низька Висока
Толерантність до антибіотиків Не викликає Може впливати
Виходячи з цього і незважаючи на більш високу вартість соняшникової лецитину, його все-таки рекомендують приймати всім, починаючи з раннього віку і до глибокої старості, в тому числі вагітним і годуючим жінкам. Соєвий лецитин – хороший вибір для дівчат і жінок, які мають проблеми з органами сечостатевої системи, а також для панянок в періоді менопаузального переходу.

Користь соняшникового лецитину для спортсменів

Біодобавки з соняшниковим лецитином допоможуть спортсменам, а також тим, хто займається бодібілдингом або фітнесом:
  • збільшити витривалість, підтримати серцевий м'яз при великих фізичних навантаженнях;
  • знизити силу крепатури, прискорити відновлення м'язів;
  • уникнути накопичення «поганого» холестерину, можливого при висококалорійній дієті;
  • вилікувати печінково-больовий синдром;
  • збільшити синтез еритроцитів і гемоглобіну;
  • поліпшити тканинне дихання, посиливши роботу мітохондріальних дихальних ферментів;
  • підвищити змагальну стресостійкість.
Крім цього, прийом соняшникової лецитину допомагає швидше відновитися після хвороб і травм.    

Як приймати соняшниковий лецитин спортсменам?

При дотриманні норми добової дози соняшниковий лецитин не викликає побічних реакцій і небажаних наслідків навіть при тривалому вживанні без перерв:
  • діти та підлітки – вранці і ввечері по 0,5-2 г;
  • вагітні та годуючі – 4 рази на день по 3 г;
  • юнаки та дівчата, чоловіки та жінки, люди похилого віку – 5-6 г в 2-3 прийоми;
  • ті, хто займаються спортом – 10 г в 3 прийоми;
  • в змагальний період – 12 г розділити на 3-4 прийоми.
Приймаючим соняшниковий або інший вид лецитину довше 3 місяців разом з ним потрібно почати пити вітамін С і кальцій. Крім цього слід знати, що фосфоліпіди лецитину погано розщеплюються в присутності фенобарбіталу, а ноотропні ліки, навпаки, посилюють їх дію і покращують засвоюваність. Поєднувати лецитин з алкоголем небажано. Етиловий спирт повністю руйнує холін, що зводить до 0 позитивний вплив лецитину на нервову систему.  

Соняшниковий лецитин в магазині Belok.ua

У нас можна купити підсолений лецитин українського бренду БІОЛЕР, який виготовляється на однойменному науково-виробничому підприємстві (м Дніпро). Вони 35 років спеціалізуються виключно на розробці технологій і випуску соняшникового лецитину, володіють 18 патентами України, і недавно оновили свій виробничі лінії в відповідності до міжнародних стандартів. Соняшниковий лецитин БІОЛЕР 200 г (40 порцій по 5 г) і БІОЛЕР 500 г (100 порцій) – це сипуча однорідна порошкоподібна маса без сторонніх включень з ледь-ледь помітним відтінком запаху і смаку насіння соняшнику. Ця біологічна добавка знежиреного лецитину з високим вмістом фосфатидилхоліну пройшла випробування, отримала схвалення, продається і користується успіхом у США, Південній Кореї, Німеччини, Франції, Іспанії та Ізраїлі. Український соняшниковий лецитин БІОЛЕР – успіхи в спорті, чудовий настрій, міцне здоров'я, активне довголіття!
Схожі статті
Прощавай, Scivation, привіт, Xtend!
Блог Огляди
23 вересня 2021
Прощавай, Scivation, привіт, Xtend!
Який протеїн вибрати для новачка
Блог Харчування Спорт
24 вересня 2021
Який протеїн вибрати для новачка