Що таке колаген
Колаген — найважливіший білок людського організму, який присутній у шкірі, кістках, хрящах, зубах, зв'язках, сухожиллях, органах, м'язах та судинах. Ми, залежно від віку та стану здоров'я, на 35–25 % складаємося з колагену. Відомо, що у людини є XXVIII (28) його типів. Для синтезу молекули будь-якого типу колагену, що являє собою лівозакручену потрійну спіраль, потрібні 3 амінокислоти: гліцин, пролін і гідроксипролін. Відрізняються колагени один від одного лише порядком, довжиною та уривчастістю повтору цих амінокислот в α-ланцюзі.Різновиди харчового колагену
Для екстракції харчового колагену сьогодні використовуються шкіра, легені, сухожилля та кістки великої рогатої худоби, наприклад, корів, свинячі шкіра та легені, курячі шкіра та лапки, а також морські джерела — нутрощі, шкіра, луска, плавники та кістки риб, панцирі ракоподібних, медузи, губки. Користь біодобавки спортивного харчування Колаген не залежить від джерела її походження та її форми (рідина, гель, порошок, капсули, таблетки). Не важливим є і тип колагену, вказаний на упаковці. Потрапивши в шлунок, він почне розкладатися на амінокислоти, які потрапивши через стінки кишківника в кров будуть використані там, де найбільше необхідні. При покупці слід враховувати зручність вживання, можливість виникнення алергічної реакції, власні особливості харчової поведінки, наприклад, веганство або відмову від свинячих продуктів з релігійних міркувань. Вибираючи колаген також слід знати, що найшвидше і найлегше в кишківнику засвоюється гідролізат колагену, але цей відносно новий різновид харчового колагену аж ніяк не здатен вплинути на швидкість синтезу молекул того чи іншого типу молекул власного колагену.Колаген при переломах: потрібен чи ні
На жаль, вживання колагену ніяк не може вплинути на якість та швидкість зрощення перелому. Для утворення первинної кісткової мозолі, незалежно від віку та стану здоров'я, в організмі завжди є достатня кількість необхідних речовин, у тому числі і «колагенових» амінокислот — гліцину, проліну та гідроксипроліну.
Колаген при артрозі
Колаген доведено покращує функції суглобів у здорових людей. Але на сьогоднішній момент лікарських препаратів або інших способів, що дозволяють ефективно та швидко відновити пошкоджену хрящову тканину суглобової поверхні, немає. Не можуть цього зробити і харчовий колаген, та інші хондропротектори. Їх прийом, у тому числі і тривалий, не дає належного ефекту, тому що процес руйнування поверхні суглоба при артрозі або артриті йде швидше, ніж регенерація хряща. Це не лише теорія, а й практика, підтверджена численними дослідженнями. Але за їхніми результатами було доведено, що регулярний тривалий прийом колагену при артрозі або артриті — 30–40 мг на добу, наприклад, BIOTECH USA NUTRITION ARTHRO GUARD LIQUID:- полегшує симптоми патології, зменшує біль та скутість в уражених суглобах;
- покращує розгинальні властивості та збільшує амплітуду рухливості суглобів за рахунок зникнення дискомфорту або зниження больового синдрому;
- гальмує та знижує силу протизапальну гострої реакції запалення суглобової поверхні, ураженої артритом;
- стимулює анаболічну активність хондроцитів (основних клітин хрящової тканини)
Колаген для зв'язок та сухожиль
Про те, що патологічні зміни у позаклітинному матриксі колагенів знижують міцність сухожиль та зв'язок, і є причиною розтягувань, тендинопатії, синдрому верхівки надколінка, відомо давно. Сьогодні, кілька масштабних рандомних медичних досліджень довели, що тривалий пероральний прийом колагену, у порівнянні із вживанням плацебо:- Стимулює синтез молекул матриксу та фібробластів І та ІІІ типу колагену зв'язок та сухожиль в 1,2–2,4 рази.
- На 50% збільшує біосинтез еластину.
- Пригнічує експресію металопротеїназ.
Інші корисні впливи колагену
Приймаючи харчовий колаген, можна 100% розраховувати на такі ефекти:- омолодження та покращення зовнішнього вигляду шкіри, підвищення її зволоження, посилення тонусу та еластичності;
- зникнення розтяжок та обвисань після схуднення;
- розгладжування дрібних мімічних зморшок;
- поліпшення стану волосся та нігтів.
Особливості прийому колагену при переломах
Приймати колаген слід у дозуванні та за іншими умовами, вказаними на упаковці. Але є й інші нюанси, що дозволяють посилити позитивні ефекти від колагену. Для цього потрібно:- приймати колаген разом з вітаміном С, який «зшиває» колаген, збільшуючи жорсткість його «сітки» та кількісного вмісту колагену в суглобовому хрящі, а також вітаміну E, що захищає колагенові молекули від окисного руйнування;
- ввести до раціону добавку з групою вітамінів В і хлорелу;
- посилити знеболюючий ефект колагену допоможуть добавки з селеном та/або куркуміном;
- не їсти протягом 60–90 хв до та після прийому харчового колагену солодощі, сухофрукти, їжу та не пити напої з доданим цукром.
Джерела: наукові статті та дослідження
- Московіц Р.В. Роль гідролізату колагену у захворюваннях кісток та суглобів. 2000.
- Альфонсо Белло. Гідролізат колагену на лікування остеоартриту та інших захворювань суглобів: огляд літератури. 2006.
- Ніколаєва Т.І. Гідролізати Колагену у профілактиці та захворюванні суглобів. 2014 року.
- Лоран Дж. Амейє. Остеоартроз та харчування. Від нутрицевтиків до функціональних продуктів систематичний огляд наукових даних. 2016.
- Громова О.А. Кальцій та біосинтез колагену: систематичний аналіз молекулярних механізмів впливу. 2016.
- Шоу Г. Желатин, збагачений вітаміном С, перед уривчастою активністю збільшує синтез колагену. 2017.
- Арелі Леон-Лопес. Гідролізований колаген: джерела та застосування.2019.
- Яременко О.Б. Суглоб, хрящ, колаген. 2020.
- Мішті Хатрі. Вплив добавок колагенових пептидів на склад тіла, синтез колагену та відновлення після травм суглобів та вправ: систематичний огляд. 2021.
- Мохаммед А., Хе С. Подвійне сліпе рандомізоване плацебо-контрольоване дослідження для оцінки ефективності добавки гідролізованого курячого колагену типу II у полегшенні дискомфорту в суглобах. 2021.