Добова норма протеїну для худих при наборі маси
Під час нарощування м'язової маси худим новачкам у бодібілдингу, як чоловікам, так і жінкам, рекомендується вживати 250-300 г спортхарчівського протеїну на добу. При цьому така ж кількість білка має бути отримана і зі звичайних продуктів.Найкращий вид протеїну для худих
Кращого виду протеїну для набору м'язової маси для астенічних ектоморфів, яких у «качалці» називають «дрищами» або хардгейнерами, не існує. Їм важливо створити умови для постійного поповнення в крові амінокислотного пулу. Для цього:- сироватковий протеїн приймається через 3-5 хвилин після пробудження, що захищає м'язи від неминучого ранкового катаболізму;
- гейнер п'ється:
- 1 порція – за 1 годину до тренування;
- 1 порція – через 15-20 хвилин після початку заняття;
- 1 порція – відразу після закінчення тренінгу;
- 4 порції – між прийомами їжі;
- комплексний протеїн потрібно пити за 30 хвилин перед сном, що не тільки захистить м'язову тканину від нічного катаболізму, але і дозволить новачкам набрати вдвічі більше м'язової маси білих FTG-волокон, які швидко скорочуються, та мають першорядну роль у бодібілдингу.
Не тільки протеїни
Навіть регулярний прийом спортхарчівських протеїнів за зазначеною вище схемою не дасть позитивного приросту м'язової маси у худих, якщо вони не дотримуватимуться наступних правил:- Силові тренування – 3 рази на тиждень, краще у вечірній час.
- Кардіонавантаження – 10-20 хвилинні високоінтенсивні сеанси, виключно і тільки після силового тренування.
- Кількість прийомів їжі – 5-7 разів на день, причому 70% повинно бути з'їдено до 16:00, і 1 прийом їжі повинен бути за 1,5 години до, і 1 прийом їжі після 1,5 годин після тренування.
- Баланс БЖВ – 50/20/30, з відмовою від швидких вуглеводів на користь повільних та включенням до меню вітамінно-мінерального комплексу.
- Питний режим – 3-4 л рідини на день.

Джерела: дослідження, наукові публікації
- Натан Берд. Незалежні та комбіновані ефекти прийому рідких вуглеводів/незамінних амінокислот на гормональну та м'язову адаптацію після тренувань з обтяженнями у нетренованих чоловіків. 2006.
- Юха Халмі. Вплив білка/незамінних амінокислот та тренувань з обтяженням на гіпертрофію скелетних м'язів: приклад сироваткового протеїну. 2010 року.
- Стюарт М. Філіпс. Наука про м'язову гіпертрофію: підрахунок харчового білка. 2011 року.
- Єгуда Шенфельд. Вплив кількості білка на м'язову силу та гіпертрофію: матаналіз. 2013 року.
- Йорн Троммелен. Вправи з обтяженнями збільшують швидкість синтезу м'язового білка після їжі протягом ночі. 2016.