Що таке казеїн
У перекладі з латинського caseus означає сир, але у нас у ходу англійська вимова. Казеїн – протеїн, який поряд з альбумінами та іншими різновидами тваринних білків є головною складовою молока, де він знаходиться у поєднанні з кальцієм (казеїнат кальцію) і виконує запасаючу функцію. Випадання казеїну в осад, у якому молоко згортається, відбувається через вплив ферментів молочнокислих бактерій, сичужних ферментів, кислот. Засвоюється казеїн дуже повільно, і для цього йому потрібна наявність достатньої кількості пепсину шлункового соку. Виробляється цей складний білок, який містить фосфатну групу та який фахівці часто називають казеїногеном, в грудних залозах самок ссавців з вільних незамінних амінокислот, що знаходяться в крові. Казеїни відрізняються один від одного комбінацією, кількісним і якісним вмістом поліпептидних ланцюгів з амінокислот — фракціями α, β і γ, і кожна з них має ще й різновиди. Казеїн розпадається при нагріванні до 130 ℃.Казеїн, де міститься
Казеїн є тільки в молоці та молочній продукції. Перерахуємо, у якому відношенні від обсягу загальної маси і в яких продуктах міститься казеїн:- 1,9-2,3% – овече, кобиляче, осляче молоко;
- 2,8–3,5% — козяче та коров'яче молоко;
- 13-15% - сир, м'які та незрілі сири;
- 18% - тверді витримані сири.
- дитячі поживні суміші;
- модифіковані молочні продукти;
- хлібобулочні вироби;
- сухі сніданки;
- зефір, цукерки типу ірис, карамель, нуга;
- газовані солодкі напої, питний шоколад;
- соуси;
- лікери.
Технологія виготовлення
Сучасні технології виробництва харчового казеїну дають змогу отримувати високоякісний чистий молочний білок. Крім цього з'явилися 2 нових способи виробництва. Перший спосіб дозволяє виробляти міцелярний казеїн. За допомогою технології щадної мікрофільтрації, а також без участі в процесі кислоти та високих температур, виходить виділити казеїноген з непорушеною структурою молекул, якісно очищених від лактози, вуглеводів, жирів та інших домішок. На відміну від звичайного казеїнового протеїну, міцелярний казеїн діє не 6-8, а 12 годин, добре розчиняється у воді і не створює у напої клейкої консистенції. Другий спосіб дозволяє одержувати гідролізований казеїн. який також не містить жодних сторонніх домішок. Засвоюється він швидко і легко, тому що в процесі гідролізу водою та особливими ферментами білкові молекули дробляться на окремі коротколанцюжкові зв'язки амінокислот. На жаль, ця інноваційна технологія поки що занадто затратна. Тому гідролізат казеїну поки що додають у невеликій кількості в протеїнові комплекси, тому що сам він занадто дорого коштує.Користь казеїну
Перерахуємо корисні властивості харчового казеїну:- захист м'язів від руйнування шляхом тривалого насичення м'язових клітин амінокислотами, при тривалих перервах або обмеженні в їжі;
- придушення апетиту;
- прискорення росту клітин скелетної мускулатури;
- джерело кальцію та фосфору.
Чи є шкода від вживання казеїну
Суперечки про шкоду казеїну ґрунтуються на тому, що при його розщепленні в шлунку утворюється казоморфін – коротколанцюжковий пептид, який має опіоїдні властивості і, що головне, що веде себе як релізер гістаміну. Це означає, що у організмі запускається вироблення гістамінів, які сприяють виникненню алергій чи посиленню проявів вже наявних алергічних реакцій. При цьому особливо підкреслюється, що дипептиди казоморфіну можуть довго перебувати в неактивному стані в кишечнику та в клітинах ендокринних залоз. Крім цього, є авторитетні дослідження, які підтверджують зв'язок великих доз деяких з β-казоморфінів, що отримуються в результаті перетравлення деяких з β-казеїнів коров'ячого молока, з причинами розвитку атеросклерозу, гіпертонії, цукрового діабету 2 типу. Розглядаються гіпотези про те, що нестача казеїну може бути фактором ризику аутизму та шизофренії. Проте при дотриманні дозувань, зазначених в інструкції до кожного препарату з казеїном, та дотриманні рухового режиму, який рекомендує тренер з фітнесу або лікар, завдати шкоди здоров'ю неможливо.Чи є протипоказання до вживання та побічні ефекти
Приймати козеїновмісні продукти і препарати спортхарчу природно не потрібно тим, у кого є індивідуальна непереносимість казеїну. Її симптоми після прийому препарату з казеїном – почервоніння обличчя та зони декольте, утруднення дихання, кропив'янка, нудота, біль у животі, розлад стільця. Виявлятися вони можуть як окремо, так і в різних комбінаціях або всі разом. Протипоказання до прийому казеїну:- вагітність;
- період лактації;
- вік до 18 років та після 70 років;
- хронічні хвороби шлунка.
Як приймати казеїн
Скільки конкретно і які приймати препарати з казеїновим протеїном не спортсменам, повинен розповісти лікар. Він буде враховувати мету прийому, вік, вагу та зріст, особливості статури та метаболізму, наявність захворювань, призначену дієту та фізичні навантаження. Але є й загальна рекомендація для всіх – потрібно приймати казеїн на ніч.
Особливості застосування казеїну для спортсменів
У спортивній практиці, а також у бодібілдингу, застосування казеїну набуло широкого поширення завдяки наступним корисним ефектам:- збереження сили та об'єму м'язів при сушінні або під час схуднення;
- сприяння зростанню об'єму м'язів при наборі ваги чи роботі на рельєф;
- придушення апетиту;
- сприяння спалюванню запасів підшкірного жиру;
- нормалізація роботи тонкого та товстого кишечника, їх мікрофлори, а отже, і зміцнення загального імунітету.
- Для приросту м'язової маси або під час роботи на рельєф, одноразово на ніч приймаються форми, які повільно засвоюються – або казеїновий протеїн, або міцелярний казеїн. Нічний протеїн забезпечує м'язи амінокислотами, і дає можливість не тільки відновитися, але й збільшити силу і об'єм.
- Казеїн для схуднення або сушки приймається вранці або перед тривалим періодом утримання від їжі. Він збиває апетит і покращує «самопочуття» кишкового мікробіота, навіть без їжі.
Світові бренди з виготовлення кращого казеїну
Як висновок наведемо ТОП-4 кращих брендів спортивного харчування, що виготовляють найякісніший казеїн:- Optimum Nutrition, США – 100% GOLD STANDARD CASEIN;
- Quamtrax, Іспанія – MICELLAR CASEIN;
- Rule 1, США – RULE 1 CASEIN;
- Scitec Nutrition, Угорщина – 100% CASEIN COMPLEX.