Содержание:

Набряклість – стан, який може виникнути у всіх, та у будь-якому віці. Якщо набряки не викликані хронічними патологіями, то частіше вони виникають у тих, это веде нездоровий і малорухливий спосіб життя, у тих, хто не займається фізкультурою або у тих, хто займається фітнесом періодично, коли треба схуднути. Але відповідь на запитання: як зняти набряклість швидко – цікавить і людей, які постійно практикують силові навантаження та/або кардіо для підтримки фізичної форми, та професійних спортсменів. У цій статті ми розповімо про препарати та інші способи швидкого зняття набряків.

к содержанию ↑

Що таке набряклість і чому вона виникає (причини набряків)?

Загальна вода людського тіла ділиться на 2 основні відсіки: внутрішньоклітинний (⅔) та позаклітинний (⅓). У свою чергу, позаклітинний простір поділяється на 2 категорії: внутрішньосудинний (40%) та інтерстиціальний (60%). Інтерстиціальна чи міжклітинна рідина виробляється капілярами. За вмістом речовин її склад схожий на плазму крові, крім вмісту білка.

Підтримка водно-сольової рівноваги в організмі людини є тонким балансом між прийомом і виведенням рідини. Набряклість (набряк) – це припухлість, що виникла в тканинах або органі через збільшення обсягу інтерстиціальної рідини. Причин зміни балансу, збільшення обсягу міжклітинної рідини та виникнення набряків багато. У деяких випадках виявлення першопричини набряклості вимагає виконання аналізів та діагностичних досліджень, і забирає у лікарів багато часу.

Найбільш поширені причини набряків [01.1], [02], [03]:

Затримка рідини:

  • Навантаження натрієм. Сіль (NaCl) затримує воду в організмі. Ця її властивість може призвести до набряку, особливо у людей з чутливістю до Na або у тих, які мають проблеми з нирками.
  • Недостатнє вживання білка. Дієтичний білок допомагає утримувати воду у кровоносних судинах. Низький рівень білка в крові призводить до просочування молекул води з плазми в міжклітинний простір тканин, що оточує кровоносні судини.
  • Деякі ліки. Укортикостероїдів та деяких інших гормональних препаратів, певних нестероїдних протизапальних препаратів (ібупрофен, напроксен), блокаторів кальцієвих каналів (амлодипін), що знижують рівень цукру в крові препаратів (піоглітазон, росиглітазон, праміпексол), набряклість ніг вказана в інструкції, як побічна дія.
  • Передменструальний синдром (ПМС). Гормональні зміни, що виникають у жіночому організмі напередодні менструації, викликають генералізовану затримку рідини та здуття живота.
  • Вагітність. Затримка рідини є поширеним явищем під час вагітності, які неминуче виникають через гормональні зміни та збільшення об’єму крові.

Механічні проблеми:

  • Здавлення вен. Пухлина, збільшена вагітна матка, тугий одяг може перешкоджати відтоку крові та набряклості.
  • Тромбоз глибоких вен. ТГВ – це утворення тромбу у глибоких венах, зазвичай у нижніх кінцівках. Згусток крові може викликати біль, почервоніння та набряк в ураженій нозі.
  • Лімфедема. Скупчення міжклітинної рідини, дискомфорт, потовщення шкіри та відчуття тяжкості може виникнути через закупорку або пошкодження лімфатичних судин. Для лімфедеми типовий хронічний локальний набряк, в одній руці чи нозі.

Медичні стани:

  • Травми, переломи. Набряклість після розтягування (розриву) м’язів, зв’язок, тріщини та перелому кісток – результат порушення цілісності кровоносних та лімфатичних судин, і приплив молекул води до міжтканинної рідини у відповідь на гостру запальну реакцію.
  • Захворювання. Набряклість ніг (тіла, обличчя) є симптомом серцевої недостатності [04], варикозного розширення вен, гіпотиреозу, більшості проблем з нирками, цирозу печінки, тромбозу ниркової вени або розташованої нижче її порожнистої вени. Локалізована набряклість суглобів є ознакою артриту чи артрозу [05].
  • Алергія. Алергічні реакції можуть викликати ангіоневротичний набряк, який є загрозливим для життя швидкий набряк обличчя, губ, горла або інших частин тіла.

Інші причини, що викликають набряклість:

  • Сидячий спосіб життя. Тривале сидіння може призвести до накопичення рідини в ногах та кісточках.
  • Тривале перебування на ногах. Набряклість стоп і щиколоток в результаті тривалого, особливо малорухливого (стояння) вертикального навантаження розвивається в результаті венозного застою, сигналізує про початок проблеми з клапанами вен.
  • Ожиріння. Надмірна вага чинить додатковий тиск на ноги, що може призвести до набряків.
  • Спекотна погода. У спеку організм може затримувати більше води, щоб запобігти зневодненню, що може призвести до набряків.
  • Деякі продукти. Деякі продукти, наприклад, квасоля або оброблені харчові продукти можуть викликати тимчасовий набряк у деяких людей.

Це не вичерпний список, і існує безліч інших потенційних причин набряків. Часта причина набряклості очей і мішків під очима – це недосипання, споживання кави та куріння сигарет. Набряк обличчя, стоп та кистей характерний для ранку після вечірнього зловживання алкоголем. Набряклість всього тіла може виникнути у тих, хто неправильно розрахував індивідуальний питний баланс, особливо якщо при цьому така людина веде малорухливий спосіб життя та зловживає солоною їжею.

Важливо! Набряк не проходить та супроводжується іншими симптомами (болю, почервонінням та місцевим збільшенням температури шкіри, задишкою)? Звернутися до лікаря, щоб визначити причину. [01.2].

Клітинним та іншим механізмам виникнення набряклості протистоять відповідне збільшення лімфатичного потоку та скоротливості стінок лімфатичних судин, зниження міжклітинного онкотичного тиску за рахунок розведення та лімфатичного видалення інтерстиціальних білків, та кінцеве виведення надлишкової рідини.

к содержанию ↑

Види набряклості тіла

Набряклість може виявлятися у численних формах, і класифікується за такими параметрами:

Локалізація:

  • одностороння або двостороння локалізована набряклість виникає в певному органі, наприклад, набряк серця (легень, печінки, нирки, головного мозку) або зони тіла, наприклад, на ногах, руках, обличчі, очах;
  • периферична набряклість зазвичай вражає ноги (ступні/стопи, кісточки/щиколотки, гомілки/ікри), але може також виникнути і на руках, частіше зустрічається у людей похилого віку або вагітних жінок, і є ознакою проблем з кровоносною та лімфатичною системою, нирками;
  • набряклість обличчя обумовлюється різними факторами, серед яких найчастіше – це алергічні реакції, інфекції, запальні захворювання, затримка рідини;
  • генералізована форма набряклості поширюється на значну частину, наприклад, набряклість очеревини, або все тіло цілком.

Механізм розвитку:

  • механічна обструктивна набряклість виникає через закупорку лімфатичних судин, здавлення вен, пухлини, тромби або інфекції;
  • набряклість внаслідок затримки рідини через вживання занадто великої кількості солі, недостатнє вживання рідини, вагітність, деякі ліки та захворювання, такі як захворювання нирок та серця;
  • запальна набряклість через інфекцію, травму або аутоімунне захворювання;
  • ангіоневротична набряклість викликається алергічною реакцією, що призводить до швидкого накопичення рідини в тканинах;
  • голодні набряки виникають при нестачі дієтичного (харчового) білка в організмі;
  • набряк органу:
    • серцевий набряк розвивається при серцевій недостатності, коли серце не може ефективно перекачувати кров, а також як наслідок аритмії, інфаркту міокарда, констриктивного перикардиту, перевантаження об’ємом, вад серця та тяжкої легеневої гіпертензії;
    • нирковий набряк виникає через патології нирок, коли вони не в змозі нормально виконувати свою функцію виведення з організму зайвої рідини, а також внаслідок тромбозу ниркової вени, зниження рівня білка в крові, серцевої недостатності, цирозу печінки;
    • набряк печінки розвивається при цирозі або інших її захворюваннях, що порушують вироблення білків, а також як наслідок серцевої недостатності, зниження білка в крові, тромбозу печінкової вени;
    • набряк мозку може бути наслідком струсу головного мозку, інсульту, пухлини. специфічної алергічної реакції;
    • набряк макули (центральної частини сітківки ока) може бути результатом вікової макулярної дегенерації, травми, закупорки вен сітківки, запального увеїту, токсоплазмозу ока, діабетичної ретинопатії, артеріальної гіпертензії, захворювань нирок, амілоїдозу;
    • набряк легень виникає через кардіогенні (серцеву недостатність, інфаркт міокарда, аритмію, вади серця, перевантаження об’ємом) та некардіогенні (гострий респіраторний дистрес-синдром, пневмонію, тяжку анафілактичну алергію, травми грудної клітки, вдихання токсинів; потрапляння в дихальні шляхи їжі, рідини чи блювання) причин.

Додатково набряки можуть бути класифіковані за часом виникнення – гострі (раптові) чи хронічні (довгострокові), і за рівнем виразності – легкі, помірні, важкі. [01.1], [03].

к содержанию ↑

Симптоми наявності набряклості

Симптоми набряклості можуть включати одну або комбінацію декількох ознак і проявів [01.1], [02]:

  • Видиме оку збільшення.
    Набряк може бути помітний неозброєним оком, особливо в кінцівках, на обличчі чи животі.
  • Зовнішній вигляд шкіри над пухлиною.
    Зміна кольору (почервоніння, посиніння) та підвищення температури шкіри в зоні набряклості. При великому розмірі пухлини та сильної розтягнутості шкіри вона блищить.
  • Тактильні відчуття.
    При дотику залежно від причини набрякла ділянка може бути м’якою або твердою. Після натискання протягом кількох секунд залишається ямочка.
  • Больові відчуття.
    У деяких випадках набряклість може супроводжуватися болем, особливо якщо вона спричинена запаленням або здавленням нервів.
  • Обмеження рухливості.
    Сама по собі набряклість у суглобах може суттєво обмежувати їхній рух.

Залежно від причини набряклості, якщо вона сама є симптомом захворювання, її можуть супроводжувати інші ознаки, наприклад, тяжкість в ногах, судоми, задишка, втома, прискорене сечовипускання, зниження вироблення сечі, «піна» в сечі, спрага, втрата апетиту, нудота, блювання, дуже суха і свербляча шкіра, безсоння.

До відома. Набряклість при підвищеному артеріальному тиску видно не відразу. Перші 3-5 л зайвої рідини рівномірно розподіляється по тілу міжклітинних просторах багатьох тканин, і тільки потім у гіпертоніка починають опухати стопи, щиколотки і кісточки, кисті та припухає обличчя. [04].

Втрата ваги без видимих причин. При набряклості ніг у поєднанні з епізодами аритмії та дискомфорту в загрудинній ділянці, а також у випадках набряку очеревини (живота) та/або при втраті маси тіла без видимих причин, необхідно звернутися до лікаря.

к содержанию ↑

Чого не варто робити при знятті набряків?

Наводимо ТОП-10 заборон, чого не варто робити при знятті набряків:

  1. Не використовуйте сечогінні засоби без призначення лікаря. Хоча діуретики можуть тимчасово полегшити набряки, їх безконтрольне використання може призвести до зневоднення, електролітичного дисбалансу та інших серйозних проблем зі здоров’ям. Прийом діуретиків має відбуватися лише під наглядом лікаря, який підбере правильне дозування та курс лікування.
  2. Не користуйтеся мазями з зігріваючим ефектом. Не ставте зігріваючі компреси. Тепло посилює кровотік та набряклість. Прикладання грілок або використання зігріваючих мазей може погіршити стан.
  3. Не ігноруйте основну причину набряклості. Самолікування набряків без з’ясування їх причини є небезпечним для здоров’я, оскільки вони можуть бути проявом серйозних проблем з внутрішніми органами.
  4. Не робіть самомасаж у гострому періоді запалання. Масажні процедури та набряклість – несумісні поняття. По-перше, масаж не роблять у період гострого запалення, саме набряклість є проявом запальних процесів. По-друге, масажна дія травмує дрібні лімфатичні судини, що ще більше ускладнить відтік лімфи і в результаті збільшить, а не зменшить набряклість.
  5. Не носіть тісний одяг та взуття. Обтягуючий одяг та тісне взуття здавлюють лімфатичні судини і перешкоджають відтоку рідини, що заважає ліквідації набряклості, може її збільшити та призвести до утворення нових.
  6. Не вживайте багато солоних продуктів, відмовтеся від алкоголю. Кухонна сіль, легкі та міцні алкогольні напої посилюють набряки, оскільки затримують воду у міжклітинному просторі.
  7. Постарайтеся не курити. Тютюнопаління негативно впливає на кровотік та лімфатичну систему, що може призвести до утворення набряків.
  8. Не ігноруйте виражений біль у ділянці набряку. Подібний больовий синдром може вказувати на тромбоз.
  9. Не використовуйте народні засоби для лікування набряків без консультації з лікарем. Деякі народні методи мають побічні ефекти або неприпустимі під час лікування деякими медичними препаратами.
  10. На якийсь час відмовтеся від високоінтенсивних тренувань. Вони збільшать розмір набряку за рахунок посилення кровообігу.

Не займайтеся самолікуванням набряклості, оскільки це може призвести до серйозних наслідків. При появі набряку, особливо якщо він супроводжується іншими симптомами, зверніться до лікаря для діагностики та призначення правильного лікування.

На замітку. Під час періоду зняття набряклості заборонено приймати гарячі ванни, відвідувати лазню/сауну? Тепло посилює кровообіг, що збільшує набряклість. Її зникненню допоможуть помірно теплий або прохолодний душ/ванна.

Для профілактики набряків важливо вести здоровий спосіб життя: харчуватися раціонально, регулярно тренуватися на силу та кардіо, підтримувати здорову вагу, відмовитися від куріння та надмірного вживання алкоголю. Дотримання цих простих порад допоможе вам не лише зменшити набряки, а й покращити загальне самопочуття, а також підвищити якість життя.

к содержанию ↑

Як зняти набряклість тіла: препарати, засоби, методи

До доведених медичними дослідженнями препаратів, які допомагають зняти набряклість, входять діуретики та сечогінні засоби, нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) та ліки для нормалізації кровообігу.

Препарати-діуретики

Діуретики, також відомі як сечогінні засоби – це група ліків, що допомагає виводити з організму зайву рідину. Вони діють шляхом збільшення вироблення сечі нирками. Діуретики можуть бути ефективними для зняття набряків, викликаних різними причинами, включаючи застійну серцеву недостатність, захворювання нирок та захворювання печінки.

«Лікування генералізованого набряку включає в себе насамперед лікування основного захворювання, а також обмеження натрію. Однак часто неможливо задовільно контролювати лише баланс обсягу. Зазвичай діуретики використовуються для лікування хронічної серцевої недостатності, цирозу печінки, нефротичного синдрому та ниркової недостатності. Діуретики є добре документованими ефективними та необхідними препаратами для лікування гіперволемії. З симптоматичної точки зору вони незамінні при серцевій декомпенсації та займають міцне місце у лікуванні гіпертонії». [06].

Діуретики ефективні при набряках, причина яких – затримка рідини. Який з видів діуретиків (фуросемід, гідрохлортіазид, спіронолактон), у якому дозуванні та режимі прийому визначає лікар, на підставі причини набряклості:

  • діуретики першої лінії (гідрохлортіазид) допомагають зменшити об’єм крові, який повинен перекачувати серце, що полегшує роботу серця та зменшує набряки, спричинені застійною серцевою недостатністю [07];
  • діуретики (інгібітори натрій-глюкозного котранспортера типу SGLT2 – хлорталідон) допомагають виводити з організму зайву рідину та електроліти, що може покращити функцію нирок та зменшити набряки, спричинені захворюваннями нирок [08];
  • діуретики можуть допомогти зменшити набряки, спричинені асцитом (скупченням рідини в черевній порожнині), у тому числі спричинені цирозом або іншими серйозними ураженнями печінки [09].

Сечогінні препарати та засоби можуть бути використані для лікування набряків, спричинених іншими причинами – прийомом деяких ліків, вагітністю чи менструацією. Вже протягом тривалого часу при симптомах ПМС добре зарекомендував себе спіронолактон [10]. Що і коли пити при медикаментозній набряклості та набряках увагітних, рішення приймає лікар.

Важливо! Діуретики неефективні при всіх видів набряків. Перед їх застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб обговорити потенційні ризики та переваги. Сечогінні засоби можуть спричиняти побічні ефекти: зневоднення, електролітний дисбаланс, падіння артеріального тиску.

Використання діуретиків для схуднення є неефективним та потенційно небезпечним методом. Вони дають короткостроковий ефект, швидке повернення з варіантом приросту, можуть викликати зневоднення, порушення електролітного балансу, гіпотонію, стати поштовхом до розвитку проблем з нирками. Прийом діуретиків для схуднення є недоцільним, оскільки знижує вагу за рахунок втрати води, а не спалювання жиру.

к содержанию ↑

Нестероїдні протизапальні препарати

НПЗП є групою ліків, які допомагають зменшити запалення і біль. Вони також можуть бути ефективними у знятті набряків, викликаних запаленням. НПЗЗ сприяють зменшенню набряклості за рахунок наступних механізмів – блокування вироблення запальних простагландинів, зменшення проникності судинних стінок, стабілізація мембран судин, легкий діуретичний ефект (наприклад, індометацин).

НПЗП ефективні для швидкого зняття набряклості та болю, як перша допомога після травм та переломів, протягом перших 5 днів:

  • диклофенак – 50 мг кожні 8 годин;
  • ібупрофен – 200-400 мг кожні 4-6 годин;
  • напроксен – 220 мг кожні 8-12 годин.

Крім нестероїдних протизапальних засобів, в перші 48 годин після отримання травми задійте протокол R.I.C.E.: REST – спокій, ICE – крижані компреси 20 через 20 хв, COMPRESSION – компресія еластичним бинтом або виробом, ELEVATION – знаходження травмованої кінцівки у піднесеному положенні, коли сама гравітація дозволяє відвести рідину від пошкодженого місця та набряклості. Через 48 годин спокою замість протоколу R.I.C.E. починайте робити ЛФК-вправи для поліпшення кровотоку та зменшення набряку [15].

Крім зняття болю та набряклості після травм та переломів [11], НПЗП, у тому числіі їх комбінації, активно застосовуються після ендопротезування великих суглобів [12], для зняття набряків та лікування остеоартритів та артрозів [13]. Нестероїдні протизапальні засоби також допомагають зняти набряклість, і входять до протоколу лікування та реабілітації після операцій раку грудей [14].

Увага!!! При набряках, викликаних незапальними причинами, нестероїдні протизапальні засоби можуть бути неефективними або навіть шкідливими!!!

Нестероїдні протизапальні засоби не є специфічним лікуванням набряків, і мають небезпечні побічні ефекти: пошкодження шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються кровотечею, підвищенням артеріального тиску, проблемами з нирками.

к содержанию ↑

Препарати для нормалізації кровообігу

Препарати для нормалізації кровообігу можуть бути ефективними для зняття набряків, спричинених венозною недостатністю. Ось список засобів, які препарати допомагають покращити кровотік у венах та зменшити скупчення рідини у тканинах. Це венотоніки –мікронізований діосмін,троксерутин,гесперидин, а також ангіопротектори –пентоксифілін таацетилсаліцилова кислота (аспірин).

к содержанию ↑

Як швидко зняти набряклість у домашніх умовах?

Якщо набряклість не викликана хронічною проблемою, з нею можна впоратися, використовуючи прості методи в домашніх умовах.

Пити більше рідини

Як не парадоксально, але збільшення споживання рідини є одним із ефективних способів зменшити в домашніх умовах вираженість набряку або прибрати його зовсім. Достатнє споживання загальної води допомагає позбутися набряку таким чином:

  1. Зневоднений організм затримує воду як захисний механізм. Збільшення споживання рідини допомагає вивести зайву воду з організму, блокуючи цей захисний механізм затримки.
  2. Зневоднення негативно впливає на роботу лімфатичної системи, що відповідає за відведення зайвої міжклітинної рідини. Достатнє споживання води розріджує лімфу і у покращує її циркуляцію, тим самим сприяючи зменшенню набряку.
  3. Достатнє споживання води розріджує кров, покращує кровотік та сприяє зменшенню набряклості. Крім цього вода безпосередньо виводить з організму зайву рідину, знижуючи набряклість.
  4. Недостатнє споживання води призводить до зниження функції нирок, які фільтрують кров і виводять із організму зайву рідину та токсини. Збільшення споживання рідини допомагає ниркам працювати ефективніше, зменшуючи набряклість.

Збільшення споживання води до індивідуальної норми – простий та ефективний спосіб зменшити набряк у домашніх умовах. Пити воду слід регулярно протягом дня, не чекаючи відчуття спраги. Рекомендована кількість води індивідуальна і залежить від маси тіла, віку, фізичної активності, клімату та інших факторів. За наявності хронічних захворювань перед зміною режиму споживання води консультація з лікарем обов’язкова.

к содержанию ↑

Обмеження солі у харчуванні

По-перше, надмірне споживання солі призводить до затримки води в організмі, збільшує об’єм крові та її тиск на стінки судин. Це призводить до просочування рідини з судин у навколишні тканини, викликаючи набряклість. Зниження споживання солі зменшує затримку води, оскільки знижує об’єм крові та тиск, який вона чинить на судини. Внаслідок цього набряклість зменшується.

По-друге, надмірне споживання солі перевантажує нирки, знижуючи їхню здатність ефективно виводити рідину. Це призводить до затримки води та розвитку набряклості. Зниження споживання солі полегшує роботу нирок, підвищуючи їхню здатність виводити рідину, у тому числі й з міжклітинного простору.

По-третє, надмірне споживання кухонної солі підвищує артеріальний тиск, посилює проникність кровоносних судин та збільшує ризик набряклості. Зниження споживання солі профілактує виникнення набряклості, і сприяє зниженню верхнього/систолічного (на 1 мм рт.ст.) і нижнього/діастолічного (1,5-3, 0 мм рт.ст.) артеріального тиску.

Добове рекомендоване споживання солі: не більше 5,8 г (близько 1 ч.л.).

Для людей, які страждають на артеріальну гіпертензію норма споживання солі (загальна) – не більше 3 г/добу. Щоб не спровокувати різкі коливання артеріального тиску, зниження споживання солі потрібно проводити поступово. [16].

к содержанию ↑

Регулярні фізичні вправи

Регулярні тренування сприяють зниженню набряклості, оскільки:

  1. Прискорюють кровообіг.
  2. Безпосередньо активізують лімфоток, а також зміцнюють м’язи, скорочення яких проштовхує лімфу судинами.
  3. Виводять зайву рідину та солі з потом, тим самим зменшують об’єм крові та її тиск на стінки кровоносних судин.

Які конкретно вправи допоможуть у знятті та профілактиці набряклості можна дізнатися устатті «Корисні чи шкідливі певні види вправ при набряках?», AIROS MEDICAL, 2023.

к содержанию ↑

Контрастний душ та масаж для зняття набряків

Контрастні водні процедури допомагають усунути набряклість за рахунок інтенсифікації відтоку міжклітинної рідини через поліпшення руху лімфи, яку провокує різниця температур і розширення-звуження кровоносних судин.

М’який масаж і самомасаж із застосуванням спеціальних масажних олій або кремів підвищують ефект і сприяють зниженню набряклості шляхом механічної стимуляції лімфотоку, поліпшення кровообігу та розслаблення м’язів. Поєднання контрастного душу та самомасажу інтенсифікують відтік міжклітинної рідини, знижуючи розміри набряклості.

Важливо. І контрастні водні, і будь-які масажні процедури категорично заборонені при набряку, викликаному гострим запальним процесом.

к содержанию ↑

Народні рецепти для усунення набряків

Корисний для здоров’я легкий сечогінний ефект дають чаї, заварені з листя та ягід брусниці, кореня петрушки, листя мучниці, трави хвоща польового, плодів шипшини.

Примочки зі свіжої власної сечі не порекомендуємо, а ось нічний компрес з листком (якщо можливо, дуже холодним) білокачанної капусти чудово зніме посттравматичний набряк або гострий набряк великого суглоба. Цим способом рятувалися спортсмени у минулому столітті, коли лід був рідкістю, а НПЗП, зокрема диклофенак, як у вигляді таблеток, так і у вигляді мазі/гелю, ще не вигадали.

Щоб зняти набряклість навколо очей раніше використовували 2 способи. Перший – у сезон, огіркові слайси прикладали на заплющені очі на 10-15 хвилин. В решту пори року набряклість навколо очей прибирали маскою з кашки натертої на дрібну тертку сирої картоплини. Як і раніше, як екстрена допомога (разово) зняти припухлості на обличчі допоможе мазь від геморою.

к содержанию ↑

Сучасні дерматологічні методи боротьби з набряками

У дерматології існує безліч методів лікування набряків, вибір яких залежить від причини та ступеня виразності проблеми. Деякі з них починають застосовуватися у косметологічних клініках та кабінетах, салонах краси. Що це за методики та наскільки вони ефективні для вирішення проблем набряклості.

Лікування набряків лазером

Прихильники лазерного лікування набряклості стверджують, що воно діє на набряки таким чином: енергія лазера нагріває тканини → покращується кровообіг та лімфоток → прискорюється виведення міжклітинної рідини. Крім цього, вплив лазером стимулює вироблення колагену, що зміцнює стінки судин і робить їх більш стійкими до набряків.

Однак лазерне лікування набряків не є загальноприйнятим або схваленим дерматологами методом і виконуються в косметологічних кабінетах як експериментальна методика. Проведених досліджень поки що мало, вони не надто великі і стосуються не дерматологічних проблем (a, b). До того ж, існуючі ризики розвитку потенційних побічних ефектів лазерного лікування набряків – пігментація, опіки, рубці – робить проблематичним використання цього методу зі зняттям набряклості з обличчя, очей, носа.

к содержанию ↑

Кріотерапія для зменшення набряклості

Кріотерапія є фізіотерапевтичним методом, який за допомогою впливу низьких температур гальмує або купірує процеси запалення і знижує/прибирає больовий синдром. За допомогою різних форм кріотерапевтичних процедур: аплікації, обгортання, перебування в кріокамері – можна прибирати і набряклість.

Локальна кріотерапія вдерматології вже давно вважається ефективною при лікуванні acne vulgaris, оскільки викликає швидшу інволюцію акне, ніж місцеві препарати. Але досліджень того, що кріотерапія може бути ефективною для зменшення набряків, поки що мало [17]. Необхідно більше клінічних та масштабних експериментів, щоб підтвердити безпеку та ефективність цього виду фізіотерапії, чітко визначити протоколи лікування та можливих відхилень від них у зв’язку з індивідуальними особливостями, особливо коли йдеться про косметологічні процедури на обличчі.

З одного боку, кріотерапія допомагає зменшити набряклість оскільки:

  • звужує кровоносні судини, що зменшує приплив крові до набрякової ділянки;
  • зменшує і гальмує запальні процеси, які є однією з головних причин виникнення набряклості.

З іншого боку, сеанс кріотерапії може викликати побічні ефекти, у тому числі плями гіперпігментації та посилення набряклості.

Окрім цього, вже зараз ясно, що кріотерапія не підходить всім. Людям з певними захворюваннями, наприклад, цукровим діабетом або хворобами кровообігу, перед проходженням курсу кріотерапевтичних процедур слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.

к содержанию ↑

Мікрострумова терапія проти набряків

Мікрострумова терапія – неінвазивний метод фізіотерапії за допомогою низькочастотних електричних струмів. У порівнянні з різними фізичними та хімічними методами лікування, мікрострумова стимуляція забезпечує відносно безпечну терапію з невеликою кількістю побічних ефектів. Починалося застосування мікрострумів з введення різних ліків у шкіру локально і по всьому тілу, для стимулюваннязагоєння шкірних ран, для придушення болю, викликаного різними захворюваннями, та для покращення кровообігу післяопераційної реабілітації м’язів [18].

Сьогодні мікрострумову терапію задіюють у косметології. Вона допомагає:

  • сповільнити в’ялість та покращити еластичність шкіри обличчя;
  • зменшити зморшки та тонкі лінії;
  • підвищити тургор верхніх повік, прибрати мішки під очима;
  • звузити пори на крилах та ліквідувати набряклість носа.

Як зняти набряки обличчя за допомогою мікрострумів, щоб цей ефект був зафіксований надовго – не секрет. Після курсу процедур треба не тільки грамотно доглядати шкіру, користуватися адекватним до пори року санскрином та якісною декоративною косметикою. Необхідно зробити ревізію раціону харчування, режиму фізичної активності, балансу «робота/навчання – вільний час –сон» та приділити увагу ліквідації наслідківстресових ситуацій.

Сучасна технологія мікрострумової стимуляції стає все більш зрілою, але в її дослідженні все ще є багато проблем. Необхідні дослідження, які допоможуть у розробці, стандартизації та затвердженні протоколів мікрострумів (інтенсивність мкА, частоту Гц, час застосування та тривалість лікування) для різного типу, стану та віку шкіри.

к содержанию ↑

Масаж лімфи проти набряклості

Лімфатичний масаж – це техніка масажу, спрямована на стимуляцію лімфатичної системи. Вона є незамкненою системою лімфатичних судин, які транспортують по всьому організму лімфу (рідина, що містить продукти життєдіяльності клітин). Коли лімфатична система функціонує правильно, вона допомагає видаляти надлишок міжклітинної рідини з тканин, що запобігає набрякам.

Лімфатичний масаж виконується за допомогою ковзаючих та легких рухів у напрямку від периферії до лімфатичних вузлів. Особлива техніка вичавлювальних рухів стимулює лімфотік і сприяє виведенню надлишку рідин з тканин. Цей вид масажу може бути виконаний професійним масажистом (мануальний лімфодренаж), самостійно або за допомогою компресійних лімфодренажних масажерів.

Лімфатичний масаж може бути корисним при набряках, викликаних травмою, вагітністю або лімфедемою. Його також активно застосовують:

Будь-який різновид лімфатичного масажу категорично заборонений в гострому періоді інфекції, при тромбозі глибоких вен та онкології.

к содержанию ↑

Що говорять фахівці про дерматологічні методи усунення набряків?

Дерматологічні методи усунення набряків обличчя та повік сьогодні набирають все більшої популярності. Але думки експертів щодо їхньої ефективності неоднозначні. Деякі дерматологи та косметологи вважають, що такі методи як, лімфодренажний масаж, мезотерапія та інші апаратні процедури можуть бути ефективними для короткочасного зменшення набряків. Інші висловлюють більш скептичне ставлення, стверджуючи, що ці методи не дають довгострокового результату, і часто викликають побічні ефекти, що вимагають подальшого лікування.

Якщо набряки викликані втомою, недосипанням або вживанням солоної їжі, то дерматологічні методи можуть дати тимчасовий ефект. Якщо набряклість є наслідком проблем з лімфатичною системою чи іншими захворюваннями, то дерматологічні методи можуть бути зовсім неефективними.

Перш ніж погодитися на курс косметологічних процедур для усунення набряків, проконсультуйтеся з кваліфікованим лікарем-дерматологом.

У деяких випадках для досягнення бажаного результату потрібен комплексний підхід, який може включати не тільки дерматологічні процедури, а щоденний догляд за шкірою, дієту, активізацію способу життя.

к содержанию ↑

Релаксаційні техніки проти набряклості

Набряки, переважно ті, що викликані стресом і підвищенням кортизолу, можна знімати з допомогою релаксації. Таких способів кілька, вони ефективні, але діють лише за умови регулярного застосування та у поєднанні з іншими методами позбавлення стресових набряків тіла.

Медитація

Практика медитації може бути ефективним інструментом зменшення набряків, викликаних стресом, тривогою чи іншими психологічними чинниками.

Медитація допомагає ліквідувати набряклість за рахунок трьох факторів. По-перше, під час медитації знижується вироблення та концентрація у крові вільногокортизолу. Цей «гормон стресу» сприяє затримці рідини NaCl b в міжклітинному просторі тканин. [19]. По-друге, покращення якості кровообігу, що відбувається під час медитації, підвищує якість обміну речовин та виведення з лімфою надлишків рідини та токсичних продуктів життєдіяльності. По-третє, м’язове розслаблення ліквідує блоки, що перешкоджають току лімфатичної рідини.

Короткий посібник, як практикувати медитацію для зменшення набряків:

  • сядьте або ляжте у зручну позу в тихому місці, де вас ніхто не потурбує;
  • закрийте очі, відкрийте рот, торкніться кінчиком язика середини верхнього піднебіння;
  • зосередьтеся на диханні – дихайте повільно і глибоко, вдихаючи через ніс і видихаючи через рот, ні про що не думайте;
  • коли ваш розум почне блукати, повертайте його увагу до дихання.

Практикуйте медитацію протягом 10-20 хвилин щодня.

к содержанию ↑

Ефірні олії проти набряків

Ефірні олії – це концентровані екстракти, виділені з різних частин рослин. Вони містять різноманітні сполуки, які можуть мати лікувальні властивості. Деякі ефірні олії можуть бути ефективними для зменшення набряків, спричинених стресом, травмою, хронічним захворюванням. Щоб прибрати набряклість найчастіше застосовують ефірні олії таких рослин як:

  • герань;
  • кипарис;
  • лаванда;
  • лимон;
  • ялівець.

Вдихання комбінації цих ефірних олій 1 раз на день (у будь-який час, тривалість сеансу ароматерапії: 10-30 хвилин) протягом 8 тижнів доведено підтримує низький рівень кортизолу, незалежно від того, з яким стресом людина стикалася протягом дня, та профілактує порушення практично всіх характеристик та показників сну.

к содержанию ↑

Йога

Йога може бути ефективним інструментом для зменшення набряків, спричинених стресом, тривогою або іншими факторами. Механізми, якими йога допомагає зменшити набряклість:

  1. Поліпшення кровообігу.
    Перевернуті асани (стійка на голові, стійка на плечах) та прогини (поза Кобри, поза Лука) активізують кровообіг, сприяє відтоку лімфи та виведенню зайвої рідини з організму.
  2. Зниження стресу.
    Хронічний стрес може спричинити затримку рідини в організмі. Йога допомагає знизити рівень кортизолу, гормону стресу, який сприяє набрякам.
  3. Розслаблення м’язів.
    Йога розслаблює напружені та забиті м’язи, які можуть стискати лімфатичні судини, перешкоджати відтоку лімфи та виведенню надлишків міжклітинної рідини.
  4. Детоксикація.
    Деякі асани (скрутки Човни, Риба та складання Дитина, Швець), покращують роботу органів травлення та прискорюють виведення з організму токсинів, які спричиняють набряки.

Послідовне виконання асан Вірасана, Ваджрасана, Маласана, Саламба Сарвангасана та Адхо Мукха Шванасана допоможуть зняти набряки зі стоп, щиколоток та гомілок. З рештою набряків допоможе впоратися регулярна практика нескладноївідновлювальної йоги.

к содержанию ↑

Дихальні вправи

Дихальна гімнастика може бути ефективним інструментом зменшення набряків, викликаних стресом, тривогою чи затримкою рідини. Відбувається це завдяки:

  • покращенню кровообігу;
  • інтенсифікації роботи лімфатичної системи у черевній порожнині;
  • зниження рівня кортизолу;
  • ліквідації м’язових блоків, що стискають лімфатичні судини.

Позбутися набряку допоможе практикаДіафрагмального дихання, швидкі вдихи-видихиКапалабхаті, поперемінне дихання ніздрямиАнулом Вілом, а також одна з найпотужніших дихальних вправ Бхастрика.

к содержанию ↑

Продукти, що допомагають знизити набряклість

Існує безліч продуктів, які можуть допомогти зменшити набряклість, за рахунок нормалізації водно-електролітного балансу, збільшення виведення рідини з організму, покращення кровообігу та зниження запалення.

Фрукти та овочі з високим рівнем води

Багато фруктів і овочів багаті на воду, що робить їх чудовим вибором для підтримки гідратації організму. Нагадуємо, що, хоч як парадоксально, але достатнє споживання води є способом профілактики та ліквідації деяких видів набряклості.

Чемпіони по вмісту води (в %) серед фруктів та овочів – це:

  • білокопитник відварений – 98%;
  • відварені бамбукові пагони – 95,9;
  • свіжі салати Айсберг, Латук червоний – 95,6;
  • свіжі стебла селери – 95,4;
  • свіжа пекінська капуста – 95,3;
  • свіжі огірки та кабачки – 95,2;
  • свіжі помідори – 94,5;
  • квашена капуста – 94,3;
  • свіжий болгарський перець зелений – 93,8;
  • відварений/запечений гарбуз – 93,6;
  • приготована броколі – 93,5;
  • відварена цвітна капуста – 93,0;
  • свіжа білокачанна капуста – 92,1;
  • сирий гарбуз – 91,6;
  • свіжий кавун – 91,4;
  • відварений шпинат – 91,2;
  • свіжа полуниця – 90,9;
  • відварена морква – 90,1;
  • свіжа диня – 89,8;
  • приготовлений баклажан – 89,6;
  • відварена спаржева квасоля – 89,2;
  • свіжа цибуля ріпчаста – 89,0.

Вживання в їжу великої кількості фруктів та овочів з високим вмістом води може допомагати знизити ризик виникнення набряклосі за рахунок нормалізації водно-електролітного балансу організму, розрідження та полегшення руху лімфи, покращення роботи нирок.

к содержанию ↑

Продукти з високим вмістом калію

Калій – це мінерал, брак якого негативно впливає на здоров’я. Він бере безпосередню участь у регуляції артеріального та внутрішньоочного тиску, мозкового кровообігу, а також відповідає за м’язовий тонус, провідність нервових волокон та водний баланс.

Два основних механізми зменшення набряклості калієм – це:

  1. Стимуляція виведення зайвої рідини нирками за рахунок підвищення чутливості рецепторів, що реагують на концентрацію Na у крові.
  2. Зниження накопичення міжклітинної рідини шляхом ослаблення тонусу стінок артеріол, розширення їхнього просвіту та поліпшення кровотоку.

Щоб збагатити раціон калієм включіть у нього молочні продукти, банани, авокадо, листову зелень, диню та помідори. Багато калію у всіх різновидах бобових, у тому числі йарахісі, а також у горіхах та насінні, особливо в мигдалі, фісташках та кунжуті. Серед багатих калієм риб виділяють лосось, тунець та скумбрію.

Увага! Людям із захворюваннями нирок, хронічною серцевою недостатністю, міастенією гравіс, хворобою Грейвса і які приймають деякі ліки, наприклад, деякі діуретики, інгібітори АПФ, НПЗЗ, гепарин, антидепресанти з літієм та ряд інших, до вживання продуктів з високим вмістом калію треба ставитись дуже обережно.

Продукти – чемпіони з вмісту калію (мг/100 г):

  • сушений кервель ажурний – 4740;
  • сухий лист коріандру – 4466;
  • сушена зелень кропу – 3308;
  • сушена зелень петрушки – 2683;
  • сухий базилік – 2630;
  • паприка, порошок – 2280;
  • куркума, порошок – 2 080;
  • перець чилі мелений сухий – 1950;
  • сушена м’ята – 1924;
  • курага – 1850;
  • зіра – 1788;
  • квасоля Ліма – 1724;
  • гриби Шиітаке, сушені – 1534;
  • какао-порошок – 1524;
  • банани в’ялені – 1491;
  • квасоля чорна – 1483;
  • квасоля строката – 1393;
  • насіння коріандру – 1267;
  • сухі орегано, материнка – 1260;
  • часник, порошок гранульований – 1193.

Добавки спортивного харчуванняСпіруліна таІмбир також допоможуть зняттю набряклості, оскільки вміст калію в їх екстрактах досить високий і дозволяє їм перебувати в наведеному списку ТОП калійвмісних продуктів. У 100 г сухої спіруліни міститься 1363 мг К, а порошковому екстракті кореня імбиру – 1320.

к содержанию ↑

Їжа з низьким рівнем натрію

Виводити надлишки міжклітинної рідини допоможе не лише обмеження споживання кухонної солі, а й включення до меню продуктів харчування з найменшим вмістом натрію (мг/100 г) – це:

  • відварена локшина (durum), охолоджена, а потім обсмажена – 83;
  • запечений палтус – 82;
  • карбонат свинячий – 82;
  • спинка куряча без шкіри – 82;
  • курячі стегна зі шкірою – 81;
  • морозиво пломбір – 80;
  • зефір – 80;
  • стебло селери свіже – 80;
  • куряча гомілка без шкіри – 80;
  • яловича печінка – 79;
  • шоколад молочний – 79;
  • шпинат – 79;
  • буряк – 77;
  • курячі крильця – 77;
  • морозиво шоколадне – 76;
  • куряча печінка – 76.

Продукти з низьким рівнем натрію допомагають зменшити розміри набряку в такий спосіб. Низький вміст Na в їжі стимулює роботу нирок, а збільшення вироблення сечі призводить до виведення надлишків міжклітинної рідини.

к содержанию ↑

Продукти з високим рівнем магнію

Ще один мінерал, що грає важливу роль у багатьох функціях організму – магній. Він допомагає зменшити або усунути набряклість, викликану затримкою води. По-перше, магній допомагає знизити тонус артеріальних капілярів, покращує кровообіг і знижує артеріальний тиск, що сприяє виведенню надлишків рідини. І по-друге, сам по собі магній має легкий сечогінний ефект.

Список продуктів – чемпіонів по вмісту магнію (мг/100 г):

  • висівки рисові – 781;
  • сухий базилік – 711;
  • сухий лист коріандру – 694;
  • висівки пшеничні – 611;
  • м’ята сушена – 602;
  • насіння гарбуза – 592;
  • какао-порошок – 499;
  • сушена зелень кропу – 451;
  • сушена зелень петрушки – 400;
  • насіння льону – 392;
  • бразильський горіх – 376;
  • гірчиця (порошок) – 370;
  • зіра – 366;
  • насіння маку – 347;
  • кунжут – 345;
  • насіння чіа – 335;
  • насіння коріандру – 330;
  • насіння соняшника – 325;
  • кеш’ю – 73;
  • мигдаль – 279;
  • сухі орегано, материнка – 270;
  • гречане борошно – 251;
  • висівки вівсяні – 235.

Окремо відзначимо, що в 100 гпротеїнових порошкових добавок спортивного харчування на основі молочної сироватки міститься 280 мг магнію, що становить 73% добової норми споживання цього мікронутрієнта. Але враховуючи те, що у тих, хто займається спортом і фітнесом норма споживання мінералів і вітамінів вища, приймати паралельно з сироватковими протеїнамидобавки з магнієм (Mg) абомультивітаміниможна не побоюючись отримати гіпервіатміноз цього мікронутрієнта.

к содержанию ↑

Чаї з трав

Список сечогінних трав та рослин досить великий. Наші фахівці для зняття набряклості рекомендують заварювати трав’яний чай з такими компонентами як: гібіскус (суданська троянда), фенхель, кукурудзяні приймочки, петрушка, хвощ, кропива, жимолость, брусниця, кульбаба.

Продукти, що збільшують набряки

Під час лікування захворювань, які призводять до утворення набряків, або на час позбавлення від гострих набряків через травму, недосипання, стрес або іншу причину затримки рідини, потрібно відмовитися або обмежити вживання солінь, солодощів, солодких напоїв, пакетованих соків, алкогольних напоїв.

Продукти з високим вмістом солі

Природно, що за наявності локального набряку чи генералізованої набряклості слід відмовитися від вживання солінь. Але якщо помітили, що організм став схильний до затримки рідини, додатково поставте під заборону вживання таких продуктів як:

  • будь-які різновиди соєвого та рибного соусу;
  • скумбрія, гарячого та холодного копчення, солона;
  • консервовані анчоуси;
  • ферментований сир тофу;
  • каперси мариновані;
  • сир Рокфор;
  • салямі та інші види сиров’ялених ковбасних виробів;
  • консервовані оливки/маслини;
  • варена ковбаса;
  • сири типу Пармезан.

Нагадуємо, що відмова від солі має відбуватися плавно та поступово. Спочатку забувають про соління, консервації, маринади і готові соуси. Потім обмежують продукти з високим вмістом солі, потім зменшують застосування солі під час готування. Людям з хронічною серцевою або нирковою недостатністю доведеться відмовитися і від досолювання їжі під час їди.

к содержанию ↑

Солодощі та цукор

Солодощі та цукор можуть затримувати рідину в організмі декількома способами:

  1. Стимулювання вироблення інсуліну. Коли ви споживаєте цукор, ваш організм виробляє інсулін, гормон, який допомагає клітинам поглинати м’язам глюкозу з крові. Але інсуліновий гормон також затримує натрій, що й провокує скупчення води в тканинах та утворення набряків.
  2. Підвищення артеріального тиску. Надмірне споживання цукру призводить до збільшення систолічного артеріального тиску, що у свою чергу змушує рідину просочуватися з кровоносних судин у навколишні тканини, викликаючи набряки.
  3. Запалення. Надлишок цукру провокує запальні процеси, у відповідь на які в міжклітинному просторі починають накопичуватися надлишки рідини.
  4. Пошкодження нирок. Хронічне вживання великої кількості швидких (простих) вуглеводів з часом пошкоджує нирки. У свою чергу, нирки, що погано працюють, не можуть ефективно виводити з організму рідину, що призводить до набряків.

Але справедливо зазначити, що не всі солодощі та продукти з високим вмістом цукру однаково впливають на затримку рідини. Вплив глюкози на функції організму залежить від багатьох змінних. До списку входять загальний стан здоров’я, кількість споживаного цукру, його різновид, походження та якість, інші фактори харчування.

к содержанию ↑

Продукти з обробленими вуглеводами

Продукти з обробленими вуглеводами – це ті, що були змінені таким чином, що їхня харчова цінність знизилася. До них входять:

  • хлібобулочні вироби з пшеничного борошна;
  • білий рис;
  • цукор;
  • деякі види солодощів та напівфабрикатів;
  • солодкі напої, соки.

Надмірне споживання продуктів з обробленими вуглеводами призводить до затримки рідини в організмі тими ж шляхами, що й необроблені швидкі вуглеводи. Крім цього, всі продукти з обробленими вуглеводами сприяють зневодненню організму, що призводить до зростання розмірів набряку.

Уточнимо, що не всі люди однаково реагують на продукти з обробленими вуглеводами. Деякі відчувають сильнішу затримку рідини, ніж інші.

к содержанию ↑

Алкогольні напої

Як міцні, так і слабоалкогольні напої сприяють накопиченню міжклітинної рідини. Механізмів, що пояснюють алкогольну набряклість – «бджоли покусали» кілька:

  1. Зневоднення. Етиловий спирт є отрутою. Щоб вивести його нирки збільшують фільтрацію крові та вироблення сечі. Надмірне сечовипускання може призвести до зневоднення, яке, як не парадоксально, може спричинити затримку рідини в організмі. Зневоднений організм виробляє гормон вазопресин, який змушує нирки зберігати воду, що призводить до набряків.
  2. Запалення. Етиловий спирт може викликати запалення в усьому організмі, зокрема у кровоносних судинах. Запалені стінки кровоносні судини стають проникнішими, і дозволяють рідині просочуватися в навколишні тканини, утворюючи там набряки.
  3. Пошкодження печінки. Хронічне вживання алкоголю ушкоджує печінкову тканину. В результаті вона не може ефективно виробляти альбумін. А саме цей білок допомагає утримувати воду в крові, і вона просочується в тканини, що оточують кровоносні судини.
  4. Розширення судин. Етиловий спирт викликає розширення кровоносних судин, що призводить до набряку обличчя, ступнів і гомілок.

Не всі люди однаково реагують на алкоголь. Деякі реагують сильнішим проявом набряклості. Її ступінь залежить від спадковості, загального стану здоров’я, кількості випитого алкоголю та «алкогольного стажу».

к содержанию ↑

Думка експерта з харчування

Рейчел Аджмера – американський магістр-дієтолог, наполягає, що крім перегляду раціону харчування та виключення з нього продуктів, що затримують рідину, для профілактики виникнення набряклості необхідно:

  1. Плавно обмежити споживання солі до 3-5 мг на добу.
  2. Збільшіть споживаннямагнію, калію тавітаміну В6. Якщо немає можливості зробити це за рахунок необроблених овочів та фруктів, зробіть це за рахунок добавок чи вітамінних комплексів.
  3. Різко обмежте вживання продуктів з рафінованими вуглеводами – доданим цукром, сиропом фруктози, кукурудзяного сиропу, готових соусів, білого борошна найвищого гатунку, білого рису, картопляного крохмалю. Відмовтеся від будь-яких алкогольних напоїв.

Крім цього, профілактиці набряку допомагає достатнє вживання чистої води (не менше 1,5 л на день), підтримання здорової ваги та регулярні заняття спортом. Якщо набряклість виникає часто або її складно позбутися, необхідна консультація лікаря та з’ясування причин її виникнення.

к содержанию ↑

Висновок: корисні поради від Belok.UA, як ефективно усунути набряклість

Як висновок даємо рекомендації від лікарів-консультантів, які співпрацюють з командою Belok.UA. Вони відповідають на найпопулярніші питання щодо зняття набряків.

Як зняти набряклість тіла швидко в домашніх умовах?

Існує один перевірений комбінований спосіб швидко зняти набряклість тіла у домашніх умовах.

Для початку випийте склянку сечогінного чаю.

Потім протягом 20-25 хвилин прийміть теплу ванну з 1 або 2 чашками англійської солі. Початкова температура солоної води: 41°C. По можливості додайте релаксаційні методики (музика, свічки, аромотерапія), поставте протинабрякову косметичну маску на обличчя або патчі під очі.

Закінчіть водну процедуру контрастним душем.

Після чого виконайте загальний масаж тіла, використовуючи косметичний доглядовий засіб, що тонізує і зволожує шкіру.

Фінал процедури швидкого зняття набряклості тіла: маленького розміру крихта морської солі під язик і 250-300 мл апельсинового соку (бажано свіжого, а не пакетованого).

к содержанию ↑

Набряк рук під час фізичних вправ: чи є привід для занепокоєння?

Набряк рук, особливо пальців, під час вправ – звичайне явище. Причиною може бути відлив крові від верхніх кінцівок через приплив до ніг і сідниць, збільшення потовиділення, а при тривалих виснажливих кардіо – гіпонатріємія. Перевіреного способу запобігти чи зменшити більшість набряків рук, пов’язаних із фізичними вправами, немає. Але ці поради можуть допомогти полегшити проблему:

  • перед тренуванням зніміть кільця та послабте ремінець годинника;
  • перевірте, щоб ваші аксесуари для рук не перекривали кровотік;
  • під час тренування, час від часу, робіть кругові рухи руками, а також піднімайте руки, так щоб кисті були вищими за рівень серця, і інтенсивно стискайте/розтискайте розчепірені пальці в кулаки;
  • до, після та під час тренування пийтеспортивний напій.

Під час ходьби використовуйте трекінгову палицю, щоб м’язи рук були напружені.

к содержанию ↑

Як зняти набряки щиколоток після авіаперельоту?

Набряк ніг під час авіаперельотів – звичайне явище і не шкодить здоров’ю. Ноги набрякають через вимушене тривале перебування в положенні сидячи в умовах зниженого атмосферного тиску. Запобігти або зменшити авіа-набряк ніг допоможуть компресійні гольфи або панчохи з першим ступенем компресії (18-22 мм рт.ст.). Якщо одна нога опухає більше за іншу, необхідно звернутися до лікаря, з’ясувати і усунути причину. У списку причин є небезпечний глибокий тромбоз вен.

к содержанию ↑

Як зняти набряклість обличчя?

Швидко знімають набряклість обличчя у домашніх умовах спеціальні косметичні тканинні або гелеві маски. Якщо їх немає, зняти набряк допоможуть перевірені народні засоби: 10-хвилинний холодний компрес, 3-5 хвилинний масаж кубиками льоду або 15-хвилинна маска з сирої картопляної кашки.

Як зняти набряклість з очей (ока)?

Існує кілька способів швидко та ефективно зняти набряклість з очей у домашніх умовах. Гарантію можуть дати преміального класу патчі від набряку. Якщо такої швидкої допомоги в запасі немає, то допоможуть 10-хвилинні «примочки» з ледве теплих, але щойно заварених чайних пакетиків або свіжозрізаних огіркових слайсів. Мішки під очима можуть прибрати і 5(7)-хвилинні холодні компреси. Але прикладати через рушник кригу до повік на більш тривалий час небезпечно. Переохолодження може спричинити розвиток запального захворювання очей.

к содержанию ↑

Як зняти набряклість носа народними засобами?

Серед народних засобів, які можуть допомогти зняти набряки носа, можемо порекомендувати промивання сольовим розчином. Цей метод прийшов до нас із давньої хатха-йоги, і довів свою ефективність не однією тисячею років. Промивайте носові ходи теплим сольовим розчином: 1 ч. л. на 1 л води. Для промивання використовують невеликий чайничок, шприц без голки чи клізму. Допомогти зняти набряклість носа можна сухими теплими компресами. Раніше прикладали подушечки з піском, сіллю, зварені вкруту яйця у шкаралупі. Також добре допомагають інгаляції парами ефірних олій евкаліпту та/або чайного дерева.

к содержанию ↑

Як зняти набряклість обличчя після алкоголю?

Отже, переборщивши з алкоголем увечері: спіть на високій подушці, а вранці: прийміть контрастний душ → зробіть звичайний або масаж обличчя крижаними кубиками → поставте спеціальну маску на все обличчя чи патчі під очі → випийте дуже солодку каву,баночку енергетика чи велику склянку коли → пийте протягом днябагато рідини і відмовтеся від солоних продуктів.

Джерела

  1. Mayo Clinic. Набряк:симптоми та причини,діагностика та лікування. 2023.
  2. WebMD. Меттью Хаффман.Що таке набряки: види, причини, симптоми та лікування набряків. 2022.
  3. National Institutes of Health (NIH). Даніелла Лент-Шохет.Фізіологія набряків. 2023.
  4. American Heart Association.Набряк серця. Без дати публікації.
  5. Arthritis Foundation and Mayo Clinic.Артрит. 2023.
  6. NCBI. PubMed. Штефан Бюттнер.Діуретична терапія. 2021
  7. NCBI. PubMed. Марсія Рейнхард.Діуретики першої лінії, порівняно з іншими класами антигіпертензивних препаратів при гіпертонії. 2023.
  8. NCBI. PubMed. Серіш Алі. Перегляд вибору діуретиків при хронічній хворобі нирок. 2022.
  9. NCBI. PubMed. П. Джентіліні.Лікування асциту (набряки черевної порожнини): як зняти набряклість з тіла: препарати при захворюваннях печінки. 1991.
  10. NCBI. PubMed. РБ Бернет.Передменструальний синдром та спіронолактон. 1991.
  11. NCBI. PubMed. Алексіс Ф. Гарза. Пілотне дослідження ефективностідиклофенаку з вітамінами групи В для лікування гострого болю та набряклості після перелому нижньої кінцівки та хірургічного втручання. 2023.
  12. NCBI. PubMed. Андрі Марулітуа Любіс. Застосування комбінаціїпарацетамолу та ібупрофену при післяопераційному болю після тотального ендопротезування колінного суглоба (як зняти набряклість ніг):рандомізоване контрольоване дослідження. 2021.
  13. NCBI. PubMed. Мудасір Макбул. Актуальна інформація про клінічні перспективи та лікування остеоартриту: НПЗП. 2021.
  14. NCBI. PubMed. Кевін М. Кліфто. Періопераційні системні нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) у жінок, які перенесли операцію на грудях:усунення болю, запалення та набряклості. 2021.
  15. NCBI. PubMed. Мішель П. Дж. ван ден Бекер. Докази ефективності відпочинку, льоду, компресійної терапії та надання піднесеного положення признятті набряклості та лікуванні розтягувань гомілковостопного суглоба у дорослих. 2012.
  16. NCBI. PubMed. Ендрю Мент.Споживання натрію та здоров’я: що ми можемо порадити на основі наявних даних? 2021.
  17. NCBI. PubMed. Ин Ок ШИМ. Вплив структурованоїкріотерапіїна біль, запалення, діапазон рухів та набряк у пацієнтів з тотальним ендопротезуванням колінного суглоба. 2020.
  18. NCBI. PubMed. Сінкай Сюй.Ефекти електростимуляції на поверхні шкіри: чи можна і як зняти набряклість обличчя. 2021.
  19. Taylor & Francis. Адам Конц. Як зняти набряклість.Медитативні практики ефективно знижують рівень кортизолу у людей з групи ризику. 2021.