Досвідчені бодібілдери та професійні спортсмени знайомі з казеїном, і добре знаються, коли і як його треба приймати, щоб без шкоди здоров’ю отримати максимум користі для тіла. Розповімо про цю речовину новачкам фітнесу, які тільки відкривають для себе великий світ препаратів спортхарчу – дозволених міжнародним допінговим комітетом помічників у досягненні поставлених цілей, завдань та результатів.

Що таке казеїн

У перекладі з латинського caseus означає сир, але у нас у ходу англійська вимова. Казеїн – протеїн, який поряд з альбумінами та іншими різновидами тваринних білків є головною складовою молока, де він знаходиться у поєднанні з кальцієм (казеїнат кальцію) і виконує запасаючу функцію. Випадання казеїну в осад, у якому молоко згортається, відбувається через вплив ферментів молочнокислих бактерій, сичужних ферментів, кислот. Засвоюється казеїн дуже повільно, і для цього йому потрібна наявність достатньої кількості пепсину шлункового соку.

Виробляється цей складний білок, який містить фосфатну групу та який фахівці часто називають казеїногеном, в грудних залозах самок ссавців з вільних незамінних амінокислот, що знаходяться в крові. Казеїни відрізняються один від одного комбінацією, кількісним і якісним вмістом поліпептидних ланцюгів з амінокислот — фракціями α, β і γ, і кожна з них має ще й різновиди. Казеїн розпадається при нагріванні до 130 ℃.

к содержанию ↑

Казеїн, де міститься

Казеїн є тільки в молоці та молочній продукції. Перерахуємо, у якому відношенні від обсягу загальної маси і в яких продуктах міститься казеїн:

  • 1,9-2,3% – овече, кобиляче, осляче молоко;
  • 2,8–3,5% — козяче та коров’яче молоко;
  • 13-15% – сир, м’які та незрілі сири;
  • 18% – тверді витримані сири.

Окремо уточнимо, що % питомої ваги казеїну в кисломолочних продуктах збігається з % жирності молока, з якого вони виготовлені. Наприклад, у кефірі, який зробили з коров’ячого молока 2,5% жирності, вміст казеїну дорівнюватиме 3%.

Виділяють 2 види казеїну – технічний та харчовий. Першим виділили технічний казеїн. У 1892 році, у Швейцарії та Німеччині почали виробляти казеїновий клей. Сьогодні технічні види казеїну також використовують в інших будівельних матеріалах та фарбах, при виробництві картону та крейдованого паперу, під час гарту натуральних шкір, для стабілізації каучуку, при виготовленні штучної шерсті та шовку. Цей тваринний білок також можна знайти у складі косметики та доглядових засобів за волоссям, мила та засобів для миття посуду.

Харчовий казеїн можна знайти у складі таких продуктів як:

  • дитячі поживні суміші;
  • модифіковані молочні продукти;
  • хлібобулочні вироби;
  • сухі сніданки;
  • зефір, цукерки типу ірис, карамель, нуга;
  • газовані солодкі напої, питний шоколад;
  • соуси;
  • лікери.

Сьогодні харчовий казеїн є базою для експериментальних імітацій курячого м’яса, яловичини, бекону та шинки, і навіть риби. Окремо виділимо, що казеїн входить до складу страв космічного раціону.

В останні роки препарати з казеїном стали особливо популярними серед спортсменів, а також включаються медиками в різні види дієт для дорослих та дітей як для схуднення, так і для набору ваги. Просуваються і казеїновмісні дієти для дітей з аутизмом.

к содержанию ↑

Технологія виготовлення

Сучасні технології виробництва харчового казеїну дають змогу отримувати високоякісний чистий молочний білок. Крім цього з’явилися 2 нових способи виробництва.

Перший спосіб дозволяє виробляти міцелярний казеїн. За допомогою технології щадної мікрофільтрації, а також без участі в процесі кислоти та високих температур, виходить виділити казеїноген з непорушеною структурою молекул, якісно очищених від лактози, вуглеводів, жирів та інших домішок. На відміну від звичайного казеїнового протеїну, міцелярний казеїн діє не 6-8, а 12 годин, добре розчиняється у воді і не створює у напої клейкої консистенції.

Другий спосіб дозволяє одержувати гідролізований казеїн. який також не містить жодних сторонніх домішок. Засвоюється він швидко і легко, тому що в процесі гідролізу водою та особливими ферментами білкові молекули дробляться на окремі коротколанцюжкові зв’язки амінокислот. На жаль, ця інноваційна технологія поки що занадто затратна. Тому гідролізат казеїну поки що додають у невеликій кількості в протеїнові комплекси, тому що сам він занадто дорого коштує.

к содержанию ↑

Користь казеїну

Перерахуємо корисні властивості харчового казеїну:

  • захист м’язів від руйнування шляхом тривалого насичення м’язових клітин амінокислотами, при тривалих перервах або обмеженні в їжі;
  • придушення апетиту;
  • прискорення росту клітин скелетної мускулатури;
  • джерело кальцію та фосфору.

Також зазначимо, що на відміну від сироваткових концентратів, де неминуче є багато лактози, а також від яєчних протеїнів, непереносимість та алергія на казеїн зустрічається нечасто.

к содержанию ↑

Чи є шкода від вживання казеїну

Суперечки про шкоду казеїну ґрунтуються на тому, що при його розщепленні в шлунку утворюється казоморфін – коротколанцюжковий пептид, який має опіоїдні властивості і, що головне, що веде себе як релізер гістаміну. Це означає, що у організмі запускається вироблення гістамінів, які сприяють виникненню алергій чи посиленню проявів вже наявних алергічних реакцій. При цьому особливо підкреслюється, що дипептиди казоморфіну можуть довго перебувати в неактивному стані в кишечнику та в клітинах ендокринних залоз.

Крім цього, є авторитетні дослідження, які підтверджують зв’язок великих доз деяких з β-казоморфінів, що отримуються в результаті перетравлення деяких з β-казеїнів коров’ячого молока, з причинами розвитку атеросклерозу, гіпертонії, цукрового діабету 2 типу. Розглядаються гіпотези про те, що нестача казеїну може бути фактором ризику аутизму та шизофренії.

Проте при дотриманні дозувань, зазначених в інструкції до кожного препарату з казеїном, та дотриманні рухового режиму, який рекомендує тренер з фітнесу або лікар, завдати шкоди здоров’ю неможливо.

к содержанию ↑

Чи є протипоказання до вживання та побічні ефекти

Приймати козеїновмісні продукти і препарати спортхарчу природно не потрібно тим, у кого є індивідуальна непереносимість казеїну. Її симптоми після прийому препарату з казеїном – почервоніння обличчя та зони декольте, утруднення дихання, кропив’янка, нудота, біль у животі, розлад стільця. Виявлятися вони можуть як окремо, так і в різних комбінаціях або всі разом.

Протипоказання до прийому казеїну:

  • вагітність;
  • період лактації;
  • вік до 18 років та після 70 років;
  • хронічні хвороби шлунка.

За наявності проблем із печінкою та нирками дозування прийому казеїну коригується лікарем.

Препарати спортхарчу з казеїном можуть викликати побічні ефекти. Можливі нудота, позиви до блювоти, біль у животі, метеоризм, діарея або запор. У разі виникнення таких симптомів відмовтеся від прийому на кілька днів, а потім почніть знову, але з менших доз.

к содержанию ↑

Як приймати казеїн

как принимать казеин

Скільки конкретно і які приймати препарати з казеїновим протеїном не спортсменам, повинен розповісти лікар. Він буде враховувати мету прийому, вік, вагу та зріст, особливості статури та метаболізму, наявність захворювань, призначену дієту та фізичні навантаження. Але є й загальна рекомендація для всіх – потрібно приймати казеїн на ніч.

к содержанию ↑

Особливості застосування казеїну для спортсменів

У спортивній практиці, а також у бодібілдингу, застосування казеїну набуло широкого поширення завдяки наступним корисним ефектам:

  • збереження сили та об’єму м’язів при сушінні або під час схуднення;
  • сприяння зростанню об’єму м’язів при наборі ваги чи роботі на рельєф;
  • придушення апетиту;
  • сприяння спалюванню запасів підшкірного жиру;
  • нормалізація роботи тонкого та товстого кишечника, їх мікрофлори, а отже, і зміцнення загального імунітету.

Ще один аргумент на користь застосування казеїнового протеїну – найвища якість цього фосфопротеїну, що вигідно виділяє його серед інших білків тваринного та рослинного походження.

Як приймається казеїн спортсменами? Це залежить від переслідуваної мети та виду препарату:

  1. Для приросту м’язової маси або під час роботи на рельєф, одноразово на ніч приймаються форми, які повільно засвоюються – або казеїновий протеїн, або міцелярний казеїн. Нічний протеїн забезпечує м’язи амінокислотами, і дає можливість не тільки відновитися, але й збільшити силу і об’єм.
  2. Казеїн для схуднення або сушки приймається вранці або перед тривалим періодом утримання від їжі. Він збиває апетит і покращує «самопочуття» кишкового мікробіота, навіть без їжі.

Стандартна доза казеїнового протеїну або міцелярного казеїну, яка рекомендується, для набору маси м’язів — 30 г, а в період сушіння, роботи над рельєфом або при схудненні — 15 г.

к содержанию ↑

Світові бренди з виготовлення кращого казеїну

Як висновок наведемо ТОП-4 кращих брендів спортивного харчування, що виготовляють найякісніший казеїн:

  • Optimum Nutrition, США – 100% GOLD STANDARD CASEIN;
  • Quamtrax, Іспанія – MICELLAR CASEIN;
  • Rule 1, США – RULE 1 CASEIN;
  • Scitec Nutrition, Угорщина – 100% CASEIN COMPLEX.

Роблячи покупки у нашому інтернет-магазині, ви можете не хвилюватися за якість товарів та можливість придбання підробки. Ми працюємо з найкращими світовими виробниками спортхарчу, причому без посередників, і є офіційними представниками їхніх брендів в Україні.