Спіруліна, відома також як синьо-зелені водорості, є одним з видів ціанобактерій, що ростуть в прісному та солоному середовищі. Ця одноклітинна мікроводорость має низку унікальних біохімічних властивостей. З давніх часів вона використовувалася в якості вітамінів і джерела поживних речовин, зцілюючи наших предків від безлічі хвороб. Однак справжня популярність до добавок із спіруліни прийшла в 70-і роки минулого століття, і з тих пір інтерес до них тільки зростав. Сьогодні спіруліна є однією з найбільш затребуваних біологічно активних добавок на планеті.

к содержанию ↑

Що таке спіруліна

Згідно з дослідженнями вчених, спіруліна з’явилася на нашій планеті приблизно 3,5 мільярдів років тому і нині є одним з найдавніших мешканців Землі. Ця мікроводорость має синьо-зелене забарвлення і форму спіралі, завдяки якій зобов’язана своєю назвою. На сучасному етапі наука виявила безліч унікальних властивостей спіруліни, здатної нормалізувати мало не всі фізіологічні функції людського тіла.

“Спіруліна – один з п’яти головних продуктів для очищення організму. До того ж, володіючи лужним ефектом, вона сприятливо впливає на роботу імунної системи.”

Доктор Едвард Груп (США)

Синьо-зелені мікроводорості служать джерелом значної кількості мікроелементів, необхідних для повсякденної життєдіяльності організму. Спіруліна нормалізує роботу систем органів, підвищує опірність захворюванням і стресам, прискорює загоєння ран, продовжує молодість і збільшує тривалість життя.

spirylina2

к содержанию ↑

Які корисні властивості вона має для організму

Ціанобактерія має масу цінних властивостей для здоров’я, куди відносяться:

  • Протизапальні та антиоксидантні властивості. Речовини, що входять до складу синьо-зеленої водорості, перешкоджають окислювальному стресу і захищають клітини організму від ушкодження.
  • Протипухлинні властивості. Фікоціанін, що є основним пігментом синьо-зеленої мікроводорості, помітно знижує ризик онкологічних захворювань. Він має властивість знищувати ракові клітини і зміцнювати імунітет.
  • Профілактика анемії. Мікроводорості володіють великим запасом заліза, тому прийом біодобавки зі спіруліни лікує залізодефіцитну анемію, підвищує гемоглобін, а також корисний при хронічній нестачі лейкоцитів (лейкопенії).
  • Зниження артеріального тиску. Регулярний прийом синьо-зелених водоростей зміцнює серцево-судинну систему, бореться з холестериновими відкладеннями і розріджує кров, запобігаючи утворенню тромбів.
  • Підвищення силових показників і витривалості. Інтенсивні тренування приносять окислювальні руйнування та втому м’язів. В ході досліджень було встановлено, що при регулярному вживанні в їжу спіруліни час, необхідний для втоми м’язів, значно збільшується. Ціанобактерії значно покращують фізичний стан спортсменів і мінімізують процеси катаболізму.
  • Нормалізація рівня цукру. Вживання спіруліни знижує рівень глюкози і підвищує рівень інсуліну в крові, що може допомогти людям з діабетом 1-го типу. Також спіруліна показує хороші результати при лікуванні діабетичних уражень тканин.
  • Поліпшення стану шкіри. Спіруліна позбавляє від запалень і висипань, робить шкіру рівною, гладенькою та сяючою.

Спіруліна рекомендована вегетаріанцям як джерело білка, який прихильники традиційного харчування отримують з м’ясної, рибної та молочної їжі. Регулярний прийом синьо-зеленої водорості покращує стан ендокринної, травної та серцево-судинної систем.

spirylina3

к содержанию ↑

В якому вигляді роблять спіруліну

На прилавки аптек і магазинів здорового харчування спіруліна надходить у вигляді:

  • порошку;
  • таблеток;
  • капсул.

Спіруліна у вигляді порошку може використовуватися для приготування смузі, додаватися в салати та інші страви, а також використовуватися для приготування розчинів. Порошкоподібні водорості використовуються і для збагачення косметичних масок, які відмінно розгладжують і омолоджують шкіру.

Таблетована форма проста і зручна у використанні, адже баночку з таблетками можна брати з собою в поїздки, на роботу або в спортзал. Щоб поповнити запас поживних мікроелементів в організмі, досить проковтнути пігулку і запити її водою.

Спіруліна в капсулах добре підійде тим, кому важко приймати речовину через її специфічний смак. Щільна желатинова оболонка надійно запечатує вміст капсул, але легко розчиняється при попаданні в шлунок.

к содержанию ↑

Який склад має спіруліна

Головний елемент в складі мікроводоростей – хлорофіл, який відповідає за їх характерне забарвлення. Саме він обумовлює ряд корисних властивостей спіруліни, підвищує опірність імунітету до інфекцій і бактерій, насичуючи організм мікроелементами та вітамінами.

У складі синьо-зелених водоростей міститься:

  • білок;
  • залізо;
  • мідь;
  • калій;
  • марганець;
  • магній;
  • омега жирні кислоти.

На 70% синьо-зелені водорості складаються з рослинного білка, більш легкого в порівнянні з білком тваринного походження. Це дозволяє уникнути навантаження на травну систему і пов’язаних з цим дискомфортних і больових відчуттів.

Левову частку в біохімічному складі спіруліни займає вітамін А і вітаміни групи В, незамінні для здоров’я очей, шкіри та нервової системи.

к содержанию ↑

Спіруліна для схуднення. Правда чи міф

Корисні властивості спіруліни дійсно допоможуть стати стрункішою, але вважати її панацеєю при важких формах ожиріння все ж не можна.

Очищаючі функції синьо-зеленої мікроводорості сприятливо впливають на шлунково-кишковий тракт і допомагають більш якісному перетравленню їжі. До того ж великий вміст білка швидко дає відчуття насичення і надовго пригнічує почуття голоду.

Спіруліна прискорює обмін речовин, нормалізує рівномірний розподіл білків, жирів і вуглеводів. Тому їжа, яка надходить разом з біодобавкою, не перетвориться в жирові відкладення на проблемних ділянках тіла.

Курс прийому спіруліни для схуднення зазвичай триває від трьох тижнів до місяця, але може бути продовжений за призначенням дієтолога. Для досягнення максимальних результатів прийом мікроводоростей необхідно поєднувати з правильним раціоном харчування, фізичною активністю та питтям великої кількості рідини.

spirylina9

к содержанию ↑

Спіруліна для дітей

Мікроводорості дуже корисні для організму, який росте, так як вони представляють весь комплекс необхідних поживних компонентів. Спіруліна володіє ідеальним співвідношенням амінокислот, що є необхідною умовою для правильного розвитку молодого організму. Синьо-зелені водорості є натуральним продуктом, легко засвоюються і служать відмінною профілактикою гіповітамінозу.

Спіруліна – джерело заліза, тому добавка рекомендована дітям для запобігання анемії. Вона підтримує рівень гемоглобіну і зміцнює здоров’я в осінньо-зимовий період простудних і вірусних захворювань.

Синьо-зелених водоростям під силу побороти підвищену тягу до солодощів, тому вони відмінно підійдуть дітям-ласунам. Однак варто все ж дотриматися запобіжних заходів і давати дитині біодобавку після консультації з лікарем.

spirylina6

к содержанию ↑

Спіруліна при вагітності

Під час вагітності жінці протипоказано більшість фармакологічних препаратів, але спіруліна входить в невеликий перелік добавок, дозволених під час виношування дитини. Мікроводорості не містять шкідливих хімічних домішок, не токсичні та гіпоалергенні.

Користь спіруліни для жіночого здоров’я доведена рядом медичних досліджень. Прийом спіруліни рекомендований на етапі планування вагітності, так як він добре готує організм майбутньої матері до непростого періоду вагітності.

Синьо-зелені водорості виводять солі важких металів, очищаючи організм від токсинів і насичуючи його цінними поживними мікроелементами. Завдяки спіруліні жінки під час вагітності не страждають від токсикозу і не відчувають слабкості, а після народження дитини легко повертаються до колишньої ваги. Ціанобактерії служать чудовою профілактикою анемії і запорів, від яких страждає більшість жінок в третьому триместрі вагітності.

spirylina5

к содержанию ↑

Чи є протипоказання для прийому спіруліни

Харчова добавка з вмістом спіруліни не представляє небезпеки для здоров’я, проте вона протипоказана людям з деякими хворобами.

  • Аутоімунні захворювання. Людям з ревматоїдним артритом, червоною вовчанкою, розсіяним склерозом не рекомендується включати в свій раціон спіруліну. Добавка активізує імунні клітини NK, внаслідок чого захисні сили почнуть атакувати власний організм.
  • Зниження згортання крові. Спіруліна має антикоагулянтну дію. Це може призвести до внутрішніх кровотеч і збільшення об’єму крові, втраченої в результаті травм і пошкоджень. Спіруліна також несумісна з прийомом медикаментів, призначених для розрідження крові.
  • Шлунково-кишкові хвороби в стадії загострення. Прийом спіруліни не рекомендований людям, що страждають від гастриту, коліту, холециститу і панкреатиту, так як може завдати шкоди і посилити симптоми цих хвороб.
  • Фенілкетонурія. Пацієнти з цим рідкісним діагнозом повинні уникати спіруліни, оскільки в ній міститься речовина фенілаланін, метаболізувати яку їх організм не може.

У рідкісних випадках спіруліна може викликати алергію. Люди, які мають в анамнезі алергічні захворювання, повинні уважно ставитися до вживання спіруліни. Перед прийомом добавки їм необхідно проконсультуватися з лікарем.

Також варто пам’ятати, що спіруліна, що росте в екологічно несприятливих регіонах, може вбирати в себе токсичні речовини. Саме тому при покупці важливо віддавати перевагу товарам відомих брендів.

spirylina

к содержанию ↑

Як правильно приймати

Спіруліна приймається в проміжку між прийомами їжі, а також перед їжею або після неї. Оптимальна добова доза спіруліни з метою профілактики – 4 г порошку, в лікувальних цілях – 8 г. Перевищення цієї дози загрожує болями в животі, нудотою, порушеннями серцевого ритму і підвищеною нервовою збудливістю.

Порошок розчиняється в склянці чистої води. Що стосується таблеток, то в такій формі спіруліна може прийматися від 1 до 6 штук за один прийом – в залежності від ваги пігулок, яка варіюється у різних виробників. Добавку рекомендовано приймати 1-2 рази на день.

Стандартна тривалість прийому – 1 місяць. По закінченню курсу необхідно зробити перерву на 3 тижні, після чого знову повернутися до прийому добавки. У такому режимі спіруліну можна приймати постійно.

Мікроводорость добре всмоктується організмом разом з їжею. Виняток становлять лише молочні, смажені та борошняні продукти харчування. Щоб витягти максимум користі з прийому спіруліни, її не можна піддавати термічній обробці, оскільки нагрівання руйнує корисні властивості продукту.

Спіруліна чудово поєднується зі свіжими овочами, фруктами і ягодами, свіжовичавленим соками та натуральними коктейлями. Смузі зі спіруліни – хороший варіант для поживного сніданку, що заряджає енергією на весь день.

spirylina7

к содержанию ↑

Висновок

Синьо-зелені водорості дуже популярні у спортсменів і активних людей, які ведуть здоровий спосіб життя. Унікальний склад спіруліни здатний збагатити раціон харчування відсутніми елементами, заповнити дефіцит заліза і нормалізувати фізіологічні процеси в організмі. Це цінне джерело рослинного білка може використовуватися для схуднення, очищення та детоксикації організму. Завдяки великій кількості мікроелементів і мінералів спіруліна підтримує працездатність, запобігає процесу катаболізму, допомагає протистояти інфекціям і хворобам.