
Що таке вітамін Е
Вітаміни — з латині, vita/життя + amin/амін — це група різних за будовою небілкових органічних речовин, що містять азот, які людський організм не може виробляти сам, але вони необхідні йому для синтезу енергії, обміну речовин, нервової провідності, антиоксидантного та імунного захисту. клітин. Вітамін Е – це група жиророзчинних речовин, що складається з 4 різновидів (альфа, бета, гама та дельта) токоферолів та 4 токотрієнолів. Всі вітаміни Е витримують тривале нагрівання при t до 240 °С, зберігають властивості при термічній обробці рослин, що містять їх, і не руйнуються навіть підвищеним кислотним або лужним середовищем шлунково-кишкового тракту. Проте чи всі вітаміни групи Е значимі для здоров'я людини. Токотрієноли, всі 4 ізомери, виявляють малу біологічну активність, а з токоферолів, найкорисніший перший ізомер – альфа. У медицині та спортивному харчуванні застосовують синтетичний аналог вітаміну Е — ацетат альфа-токоферолу. Штучне походження у даному випадку не мінус, а плюс. Діюча речовина набуває не тільки додаткової стабільності та збільшення терміну ефективного впливу. Біологічна активність синтетичного вітаміну Е збільшується у 3–4 рази. Це відбувається за рахунок етерифікації (обробки) альфа-токоферолу оцтовою кислотою. Всі 4 ізомери токоферолу також застосовують у харчовій та косметичній промисловості. Добавки Е306-Е309 гальмують розвиток бактерій і уповільнюють окислення продуктів, що суттєво збільшує термін їхньої придатності. Денна норма вітаміну Е для людини:- з 1 до 4 років – 6 мг;
- з 4 до 9 років – 7 мг;
- з 9 до 14 років – 11 мг;
- з 14 років і старше – 15 мг;
- вагітні – 15 мг, годуючі – 20 мг.
Користь та шкода вітаміну Е
Альфа-токоферол — найсильніший антиоксидант для людини. Проте захоплення ним може завдати шкоди здоров'ю. Вітамін Е відноситься до жиророзчинних вітамінів. Його надлишок не виводиться з калом і сечею, а накопичуються в жировій тканині та надниркових залозах, стаючи причиною токсичного порушення функцій організму.Користь вітаміну Е для організму
Доведені позитивні ефекти ацетату альфа-токоферолу та користь вітаміну Е для здоров'я – це:- Захист мембран всіх клітин організму від окисного пошкодження вільними радикалами. Вітамін Е – це «вітамін молодості».
- Економія кисню клітинами і навіть полегшення у них синтезу АТФ (енергії).
- Нормальний синтез:
- колагену в кістковій тканині та підшкірній клітковині;
- гонадотропних гормонів;
- скорочувальних білків у всіх типах м'язової тканини;
- білків слизових оболонок;
- протеїнів у плаценті.
- Поліпшення роботи яєчників та яєчок, збільшення рухливості сперматозоїдів.
- Запобігання дистрофії міокарда.
- Труднощі для формування тромбів.
- Зміцнення імунітету.
- Хороші показники концентрації уваги.
Шкідливість вітаміну Е: нестача вітаміну Е в організмі
Глибокий дефіцит вітаміну Е – авітаміноз, трапляється рідко. Його основні причини – вроджені та набуті хвороби, що супроводжуються порушенням засвоєння або транспорту вітаміну Е, резекція частини тонкого кишечника. Підвищений ризик розвитку Е-вітамінної недостатності дають погана екологія (забруднена атмосфера, перевищення допустимого рівня радіонуклідів), нестача селену, нестача жовчі, жорсткі дієти з відмовою від вживання рослинних олій та горіхів. Нестача може бути наслідком надмірного споживання продуктів, що містять велику кількість токоферолів та інших поліненасичених жирних кислот. Вона спочатку призводить до надлишку, а потім до вторинної або відносної недостатності. Перші ознаки та симптоми нестачі вітаміну Е – Е-гіповітамінозу:- блідість шкіри, млявість, загальна та м'язова слабкість;
- порідшання пульсу, зниження артеріального тиску та температури тіла;
- погіршення гостроти зору;
- запори через погіршення кишкової перистальтики.
Шкідливість вітаміну Е: надлишок вітаміну Е в організмі
Надлишок будь-якого вітаміну, завжди гірший, ніж його нестача, тому що лікується складніше. Токсичність вітаміну Е як такого не дуже висока. Крім цього, навіть тривале потрапляння в організм токоферолу в 10-ти або 20-кратному перевищенні денної норми не призводить до його накопичення в жировій тканині, оскільки виводиться з організму з жовчю. Патологічний стан виникає при регулярному вживанні мегадоз ⩾1,6 мг на добу. Ознаки та симптоми надлишку вітаміну Е – Е-гіпервітаміноз:- млявість, сонливість;
- головний біль;
- підвищення артеріального тиску;
- нудота, порушення травлення, діарея;
- м'язова слабкість;
- крововилив у сітківку очей;
- двоїння в очах.

Чому так важливий вітамін Е для дітей
Вітаміни групи Е необхідні дитячому організму, тому що природні ізомери токоферолу потрібні для:- повноцінного фізичного та розумового розвитку;
- своєчасного статевого дозрівання;
- нормальної роботи імунної системи;
- росту та швидкого оновлення кісткової та м'язової тканини, шкірних покривів.
Прийом вітаміну Е при вагітності
Повноцінне (раціональне) харчування до та під час вагітності, що покриває денну потребу організму у вітаміні Е – запобігає загрозі раннього мимовільного аборту та гарантує:- Правильне прикріплення та розвиток плаценти, зниження ризику її відшарування.
- Нормальний синтез пролактину.
- Забезпечення «будівельного» матеріалу для вироблення гонадотропних гормонів та гормонів плаценти, які регулюють роботу яєчників.
Користь вітаміну Е для спортсменів
На 100% не доведено, але вітамін Е спортсмени п'ють для:- підвищення загальної витривалості та покращення працездатності;
- подовження часу до появи почуття першої втоми;
- прискорення відновлення після тяжких фізичних навантажень;
- нормального вироблення тестостерону та інсуліну, а також білків синовіальної рідини та колагену хрящової тканини суглобів;
- підтримки еластичності скелетної м'язової тканини, зв'язок та сухожиль.
Вітамін Е в продуктах: де найбільше міститься
Рослини вміють синтезувати вітамін Е. Його найбільше міститься в рослинних оліях холодного віджиму, горіхах і насінні, бобових, пророщених паростках злаків, листовій зелені. Лідер за вмістом активного альфа-токоферолу – соняшникова олія. Вітаміни групи Е присутні також у м'ясі, печінці, яйцях та молочних продуктах, у які вони потрапляють із рослинним кормом для тварин. Вітамін Е є й у рибі. На відміну від ссавців, вони можуть синтезувати токофероли самостійно. Таблиця: У яких продуктах міститься вітамін Е (вибірка)Назва | в 100 г мг | Денний % | Назва | в 100 г мг | Денний % |
Олія соняшникова | 44 | 440 | Вівсянка, перловка | 1,7 | 17 |
Насіння соняшника | 31,2 | 312 | Макарони т/с | 1,5 | 15 |
Майонез Провансаль | 30 | 300 | Сметана 10–30 % | 0,3–0,6 | 3–6 |
Мигдаль | 24,6 | 246 | Сири | 0,2–0,5 | 2–5 |
Фундук | 21 | 210 | Сирки, в т.ч. глазуровані | 0,6 | 6 |
Маргарин вершковий | 20 | 200 | Лосось, сьомга | 1,8 | 18 |
Олія арахісова | 16,7 | 167 | Окунь морский | 0,8 | 8 |
Олія оливкова | 12,1 | 121 | Оселедець (слабосолений) | 1,1 | 11 |
Пшеничні висівки | 10,4 | 104 | Скумбрія | 1,6 | 16 |
Арахіс | 10,1 | 101 | Судак | 1,8 | 18 |
Курага | 5,5 | 55 | Хек | 0,4 | 4 |
Фісташки | 2,8 | 28 | Свинина, Яловичина | 0,4 | 4 |
Грецький горіх | 2,6 | 26 | Печінка яловича | 0,9 | 9 |
Цукерки шоколадні | 2,3 | 23 | Курка | 0,5 | 5 |
Жовток курячого яйця | 2 | 20 | Яйце куряче | 0,6 | 6 |
Авокадо | 1,0 | 10 | Листові салати | 0,7–2,5 | 7–25 |

Кому і як приймати добавку спортивного харчування Вітамін Е
З таблиці видно, що при нормальному харчуванні дефіциту вітаміну Е виникати не повинно. Проте добавки вітаміну Е існують. По-перше, їх приймають за призначенням лікаря при наступних захворюваннях та станах:- Е-авітаміноз, Е-гіповітаміноз, хвороби з порушенням засвоєння та транспорту Е вітаміну, резекція проксимальної частини тонкого кишечника;
- сповільнений період статевого дозрівання;
- захворювання яєчок та яєчників, жіночий та чоловічий клімакс;
- ПМС, дисменорея, мізерні та рідкісні менструації, аменорея;
- загроза мимовільного аборту;
- анемії;
- деякі офтальмологічні захворювання;
- тиреотоксикоз;
- фібрози печінки;
- проблеми з периферичними судинами;
- атеросклероз; ІХС, ХСН;
- артрози, артрити;
- ревматичні ураження судин, нервів, серця;
- міозити, міопатії, міастенії, дистонії;
- проблеми та хвороби шкіри;
- період одужання;
- неврастенія через тривале фізичне або психологічне навантаження.
Висновок
Як висновок пропонуємо тим, кому необхідно купити вітамін Е перейти у відповідний розділ нашого інтернет-магазину та ознайомитися з поточним асортиментом добавок з ацетат ді-альфа-токоферолом. Для тих, хто не займається фітнесом, для тих, хто сидить на дієті з метою скинути вагу, а також жінкам, які планують вагітність, і дітям (з 9 років і старше), які займаються спортом, рекомендуємо купити добавку SELENIUM 200MCG +VIT. ACE (Sporter, Європа). Дорослим, яким токоферол призначений як допоміжне лікування, а також спортсменам, бодібілдерам і фітнесисиам, що регулярно займаються, радимо купити VIT E 400 (NOW Foods, США), і пити його для кращого засвоєння, разом із вітаміном С, наприклад, з VITAMIN C 1000 ULTRA BIOFLAV (Trec Nutrition, Польща). Незалежно від віку та рівня щоденної фізичної активності лікарі рекомендують пити у профілактичних дозах вітамін D та Омега-3 або риб'ячий жир. Нагадуємо, що ці добавки краще приймати вранці, а вітамін Е перед сном.Джерела
- Белл Е.Ф. Історія застосування вітаміну Е у дитячому харчуванні. 1987.
- Романовський В.Є. Вітаміни та вітамінотерапія. 2000.
- Гілан А.Г. Клінічна фармакологія за Гудманом та Гілманом, том 4. Е вітамін. 2006.
- Регіна Брігеліус-Флое. Вітамін Е: функції та метаболізм. 2013 року.
- Клініка Мейо. Ліки та добавки. Вітамін Е: користь, шкода, токсичність. 2014 року.
- Полсен Г. Добавки спортивного харчування з вітамінами Е та С змінюють сигналізацію білків після силових тренувань, підвищуючи силу одноповторного максимуму, але не змінюючи ріст м'язів протягом 10 тижнів. 2014 року.
- Кокрейн. Кроутер К.А. Добавки вітаміну Е під час вагітності. 2015 року.
- Дін К.С. Вітаміни Е та інші нутрицевтики по відношенню до скелетних м'язів людини та фізичних вправ. 2017.
- SportWiki. Вітамін Е у спорті. 2022.