Вітамін B12 у м'ясних продуктах
Чемпіон за вмістом B12 – яловича печінка. У 100 г незамороженого продукту його вміст коливається не більше 80–130 мкг, а в замороженому стані падає до 50–80 мкг. Слідом йдуть свиняча печінка — 60 мкг, а потім яловичі нирки, в 100 г яких може утримуватися від 20 до 50 мкг ціанокобаламіну. «Бронзова медаль» та стабільні 30 мкг/100г B12 у курячої печінки та 25 мкг/100 г у яловичого серця. У 100 г приготовлених курячих серцях зазвичай присутні 7,3 мкг ціанокобаламіну. Що стосується м'яса, то вітаміну ціанокобаламіну в ньому не дуже багато (в 100 г термічно обробленого продукту):- яловичина – 2,6;
- свинина та баранина – 2;
- індичка червоне м'ясо –1-1,9;
- індичка грудинка – 0,4;
- курка червоне м'ясо – 0,3;
- курка грудинка – 0,2.
Вміст B12 у рибі та морепродуктах
Ціанокобаламін є й в дарах моря. Перерахуємо найбільш «значних представників», у 100 приготовлених грамах яких міститься така кількість мкг B12:- восьминоги – 36;
- мідії – 24;
- скумбрія – 19;
- оселедцеві – 13;
- форель – 7,5.