Йод (I) – надзвичайно важливий мікронутрієнт, від якого безпосередньо залежить злагоджена робота всього організму в будь-якому віці. Але чи дійсно додатковий прийом йоду необхідний для всіх і постійно? Розберемося, у яких випадках і навіщо йод у таблетках варто включати до раціону і коли саме потреба в ньому сильно зростає.
Кому призначають препарати йоду?
Насамперед, від чого призначається йод у таблетках – дефіцит цього мікроелемента.
Недолік є ендемічним (природно обумовленим) для всієї території України:
- По-перше, необхідність застосування йоду в таблетках обумовлена його низьким вмістом у ґрунтах та воді по всій країні, за винятком прибережних районів.
- По-друге, на відміну від багатьох інших розвинених країн і попри Чорнобиль, в Україні відсутня законодавчо закріплена обов'язкова йодна профілактика – обов'язкове використання йодованої солі у харчовій промисловості та громадському харчуванні.
- По-третє, постійне використання йодованої солі не є універсальною практикою серед населення. Люди або використовують звичайну сіль, або «модні» види солі, які теж не збагачені.
Враховуючи ці фактори, потреба в додатковому прийомі в багато разів зростає у вагітних, тих, хто годує грудьми, у дітей та підлітків у періоди активного росту. Профілактичний прийом таблеток йоду також рекомендований усім проживаючим на Поліссі та в Карпатах.
Йод у таблетках також призначають для лікування вже діагностованих станів, пов'язаних із його браком – дифузний еутиреоїдний зоб і профілактика рецидиву зобу після хірургічного видалення частини залози чи після закінчення медикаментозного лікування.
Як йод впливає організм людини?
Йод потрібен організму починаючи з його зародження, та протягом усього життя.
Йод для правильної роботи щитовидної залози
Навіщо пити йод у таблетках? Насамперед це потрібно для профілактики захворювань щитовидної залози. Цей мікроелемент необхідний для синтезу гормонів, які виробляються щитовидною залозою, а від них залежить [01]:
- обмін речовин, водно-сольовий та теплообмін;
- процеси регенерації;
- нормальна робота серцево-судинної системи, печінки;
- фертильність;
- менструальний цикл;
- когнітивні функції;
- настрій;
Навіть при помірному йододефіциті щитовидна залоза збільшується автономно (зоб), що призводить до тиреотоксикозу. Брак цього мікроелемента також є причиною гіпотиреозу. [02].
Легкий дефіцит йоду викликає зниження фізичної та розумової працездатності та підвищує чутливість організму до радіації.
Роль йоду у формуванні здоров'я плода
Для чого потрібно пити вітаміни і йод під час вагітності?
Достатня кількість I(йоду) під час виношування плоду дуже важлива для його правильного розвитку. На ранніх термінах вагітності, коли щитовидна залоза плода ще повністю не сформована, плід повністю залежить від материнського гормону Т4. А оскільки природне вироблення Т4 під час вагітності збільшується лише на 50%, це вимагає відповідного збільшення надходження цього мікроелемента в організм майбутньої матері.
Дефіцит йоду у матері – це [01]:
- затримка розвитку мозку та формування нервової системи плода;
- затримка росту плода;
- ризик викидня.
Дефіцит I під час вагітності загрожує більш віддаленими наслідками для дитини. Можливі низький IQ та знижена здатність до навчання у дитячому та підлітковому віці.
Після народження дитини до йоду увага не слабшає. Чому? Немовлята чутливіші до наслідків його дефіциту, ніж інші вікові групи.
Навіть у відповідь на легкий дефіцит йоду у немовлят відбувається різке зниження синтезу гормонів щитовидної залози (ТТГ і Т4), що може призвести до неонатального гіпотиреозу, незворотних уражень мозку та розумової відсталості. [03].
Як йод допомагає зміцнити імунну систему?
Вплив йоду на імунну систему є складним та багатогранним [04]. Відомо давно, що достатнє споживання цього мікроелемента може бути важливим для нормального уповільненого типу імунної реакції.
Але сьогодні точно доведено, що основна користь йоду та прийому його у таблетках для імунітету полягає в прямому регулюючому впливі на лейкоцити та збільшення вироблення за потребою або про-, або протизапальних цитокінів. Нормальний рівень цього мікроелемента сприяє підтримці в нормі слизових оболонок та адекватному синтезу імуноглобуліну G, завдяки чому організм або не хворіє, або швидше одужує при респіраторних інфекціях. [04].
Йод та його вплив на розумові здібності
Вплив йоду на когнітивні функції не обмежується дитячим віком, він актуальний і для дорослих, і для людей похилого віку [05].
У дорослих людей дефіцит I може бути причиною зниження когнітивних функцій, включаючи:
- погіршення робочої та короткострокової пам'яті;
- уповільнення мислення та зниження швидкості обробки інформації;
- зниження концентрації уваги;
- проблеми з навчанням;
- апатію та втому, які також впливають на розумову активність.
При корекції дефіциту йоду ці симптоми регресують.
У літньому віці роль йоду набуває додаткової значущості, оскільки когнітивні симптоми йододефіциту можуть бути помилково прийняті за природні процеси старіння або початок деменції.
Джерела йоду в раціоні
Навіщо пити йод у таблетках стає зрозуміло, якщо подивитися на вміст його в продуктах харчування (вміст у порції, відсоток від добової норми) [01]:
- тріска, запечена, 85 г – 146 мкг, 97%;
- морські водорості норі, сушені, 5 г – 116 мкг, 77%;
- йогурт, грецький, знежирений, 1 склянка – 87 мкг, 58%;
- молоко, знежирене, 1 склянка – 84 мкг, 56%;
- яйце, зварене круто, 1 велике – 31 мкг, 21%;
- морозиво, шоколадне, ⅔ склянки – 28 мкг, 19%;
- сир Чеддер, 28 г – 14 мкг, 9%;
- печінка яловича, приготовлена, 85 г – 14 мкг, 9%;
- креветки, приготовлені, 85 г – 13 мкг, 9%;
- тунець, конс. у воді без рідини, 85 г – 7 мкг, 5%;
- яловичина, лопатка, смажена, 85 г – 3 мкг, 2%;
- соєве молоко, 1 склянка – 3 мкг, 2%;
- куряча грудка, смажена, 100 г – 1 мкг, 1%;
- яблучний сік, 1 склянка – 1 мкг, 1%;
- хліб цільнозерновий, 2 скибочки – 1 мкг, 1%.
Допустима норма солі (у тому числі й йодованої) – ¼ чайної ложки. У йодованій міститься 78 мкг I, що становить 52% добової норми. А 200 г I-збагачених макаронних виробів, зварених у воді з йодованою сіллю додадуть до раціону 20% добової норми цього мікроелемента.
В Україні мало продуктів, збагачених йодом, тож майже неможливо отримати його добову норму лише з їжі.
Добова потреба в йоді та способи його застосування
Як дефіцит, так і надлишок йоду можуть збільшити частоту захворювань щитовидної залози. Тому його споживання слід підтримувати в обмеженому оптимальному діапазоні. Всесвітня Організація Охорони Здоров'я рекомендує щоденне споживання близько 150-300 г I. [02]. У якій кількості приймати йод у таблетках безпосередньо залежить від віку [01]:
- від народження до 6 місяців – 110 мкг;
- немовлята 7-12 місяців – 130 мкг;
- діти 1-8 років – 90 мкг;
- діти 9-13 років – 120 мкг;
- підлітки 14-18 років – 150 мкг;
- дорослі – 150 мкг;
- вагітні – 200 мкг;
- жінки, які годують грудьми – 290 мкг.
Індивідуальне поповнення I(йоду) у дорослих може відбуватися збагаченими готовими продуктами харчування, через застосування йодованої кухонної солі (замість звичайної) для приготування та досолювання їжі вдома та за допомогою таблетованих препаратів або добавок.
Який пити йод у добавках краще? Фахівці рекомендують БАДи з натуральним йодом з водоростей Ламінарія: Kelp NOW Foods Kelp (150 mcg) або Amix GreenDay ProVegan Natural Iodine Kelp Extract (150 mcg).
Як приймати йод у таблетках цих брендів? Підліткам та дорослим – по 1 капсулі, а вагітним та годуючим – по 2 капсули. Пити їх слід 1 раз на день під час їжі.
Небезпеки надмірного споживання йоду
Хоча помірно високе споживання йоду з їжею зазвичай є безпечним, гормони щитовидної залози повинні синтезуватися в оптимальних рівнях.
Важливо контролювати надходження йоду в організм, тому що його надлишок є фактором ризику розвитку наступних захворювань та станів:
- Йодиндукований гіпертиреоз – надлишкова продукція гормонів щитовидної залози.
- Гіпотиреоз – зниження функції щитовидної залози може розвинутися як захисний механізм при хронічному надлишку йоду.
- Зоб – збільшення щитовидної залози
- Аутоімунні захворювання щитовидної залози – тиреоїдит Хашимото, хвороба Грейвса.
- Йодизм – отруєння йодом.
Крім цього, деякі люди більш сприйнятливі до йоду. Вагітним, годуючим грудьми, мамам немовлят на грудному вигодовуванні, людям похилого віку, пацієнтам з діагнозом Зоб, а також тим, хто проживає в йододефіцитних регіонах, слід уважніше ставитись до споживання йоду, щоб не перевищувати його добову норму.
Симптоми отруєння йодом: металевий присмак у роті, підвищене слиновиділення, кон'юнктивіт, набряклість слизових оболонок, нудота, блювання, діарея, а також йододермія (шкірні висипання у вигляді бляшок з гнійним вмістом на обличчі, шиї, кінцівках).
Висновок
Йод критично важливий для синтезу гормонів щитовидної залози, які регулюють обмін речовин, роботу серця та когнітивні функції протягом усього життя. Дефіцит у плода та дітей викликає затримку розвитку мозку та ризик гіпотиреозу. У дорослих він призводить до зниження працездатності та зобу.
В Україні, крім приморських районів, приймати додатковий йод необхідно всім. Вагітним, жінкам, що годують грудьми, а також дітям та підліткам у період стрибків зростання це обов'язково потрібно робити навіть тим, хто проживає у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. Найкраще заповнювати дефіцит йоду за рахунок добавок з морськими водоростями, у яких чітко вказано дозування цього мікроелемента.
Джерела
[01]. NIH. Iodine. 2024.
[02]. Ішварія Бхаскар Каларані. Вплив споживання I на патогенез захворювань щитовидної залози у дітей та дорослих. 2022.
[03]. Франсуа Деланж. Потреба в I під час вагітності, лактації та неонатального періоду та показники оптимального йодного харчування. 2007.
[04]. Махмуд І Біла. Роль йодиду та тиреоглобуліну у модуляції функції імунних клітин людини. 2017.
[05]. МН Ву. Зв'язок між споживанням йодованої солі та когнітивними функціями у людей похилого віку в Китаї. 2022.