Що таке гамма аміномасляна кислота (GABA)
ГАМК або GABA – це абревіатури, в яких зашифрована назва гамма-аміномасляної або гамма аміномасляної (GAMMA-AMINOBUTYRIC ACID) кислоти, систематична назва якої: 4-амінобутанова. Гамма аміномасляна кислота – це органічна речовина, необхідна організму для різних метаболічних процесів. Її часто називають небілковою, тому що вона не задіюється в синтезі білків. Вперше гамма аміномасляна кислота була виявлена в тканинах головного мозку. Сталося це в 1950 році. Під час перших досліджень було визначено, що ГАМК є головним гальмуючим нейромедіатором центральної нервової системи (ЦНС) людини, який, пригнічуючи активність до 40% нервових клітин, уповільнює передачу певних нервових імпульсів і блокує зайві інформаційні потоки. Синтезується ГАМК з глутамінової кислоти, шляхом її часткового руйнування. Відбувається цей процес в нейронах головного мозку. Відтворити цю небілкову амінокислоту в лабораторних умовах вийшло в 1963 році. Однак сьогодні відомо, що гамма аміномасляна кислота міститься не тільки в мозковій речовині. Молекули ГАМК і ГАМК-рецептори, які регулюють роботу органів і тканин, також присутні в мозковій речовині надниркових залоз, стінках матки, сперматозоїдах, сітківці ока, передній долі гіпофіза, легенях і епітелії дихальних шляхів, в тканинах острівців Лангерганса та інсулінпродукуючих бета-клітинах підшлункової залози.
У чому користь GABA
Сьогодні доведено, що на формування мозку гамма аміномасляна кислота надає не гальмуючу, а збудливу дію, стимулюючи процеси розвитку ЦНС. А ось починаючи приблизно з 1,5-2-річного віку, коли завершується дозрівання морфологічної структури мозку і відбувається мієлінізація основних трактів і зв'язків, гамма аміномасляна кислота починає не тільки працювати як гальмівний нейромедіатор, а й задіюється в регуляції досить багатьох процесів – від емоційних реакцій до м'язового тонусу.Позитивні ефекти ГАМК
Про вироблення і присутність належної кількості гамма-аміномасляної кислоти, а також чутливості ГАМК-рецепторів залежить тривалість і сила концентрації уваги, руховий і емоційний контроль. Гамма аміномасляна кислота:- володіє вираженими антидепресивним ефектом – викликає релаксацію ЦНС при стресових станах, ефективно знижує тривожність, допомагає при безсонні, збільшує загальний час фази повільного сну;
- відновлює порушення довготривалої пам'яті;
- покращує когнітивні функції мозку у літніх і людей середнього віку;
- гальмує дегенерацію нейронів головного мозку, викликану токсичним, травматичним або ішемічним ураженням;
- забезпечує нейропротекцію при судомних епілептичних нападах;
- профілактує настання діабетичної енцефалопатії.
У чому користь GABA для спортсменів
Застосування гамма-аміномасляної амінокислоти в спорті обумовлено такими її ефектами як:- 6-кратне підвищення в крові концентрації гормону росту (соматотропіну) – стимулює помірне збільшення м'язового об’єму;
- зниження рівня гормону стресу (кортизолу) – гальмує процеси руйнування (катаболізму) м'язових білків;
- активізація спалювання підшкірного жиру – допомагає при опрацюванні рельєфу мускулатури;
- поліпшення тканинного дихання і засвоєння глюкози – підвищує показники фізичної працездатності.
Симптоми дефіциту гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК)
Про те, що в організмі є нестача ГАМК можна судити по наявності наступного комплексу ознак:- часті напади головного болю і перепади артеріального тиску;
- незначне зниження гостроти і полів зору;
- поява нічної пітливості;
- зниження фізичної працездатності, швидка стомлюваність;
- розсіяність уваги, неможливість сконцентруватися навіть за відсутності сторонніх подразників і перешкод;
- низька стресостійкість, неможливість швидко заспокоїтися і взяти емоції під контроль.
У яких продуктах найбільше ГАМК
Для достатнього синтезу власної гамма-аміномасляної кислоти здоровим людям можна або їсти продукти, що містять глутамінову кислоту (пармезан, помідори, зелений горошок, кукурудзу), або, що краще, простіше і надійніше, періодично пити курс біологічної добавки з L-глютаміном. Гамма аміномасляна кислота в продуктах харчування з'являється тільки в процесі їх ферментування. По суті, вона є продуктом життєдіяльності лакто- і молочнокислих бактерій, завдяки яким відбувається бродіння. У звичній для нас їжі ГАМК є в квашених продуктах без оцту і великої кількості солі – помідорах, капусті, баклажанах і буряку, а також в кисломолочних напоях короткого терміну зберігання. Гамма аміномасляну кислоту також можна виявити в зеленому GABA-чаї, ферментованих соєвих бобах і грибах шиїтаке, особливим чином пророщеному буром рисі, корейській капусті кімчі. Проте, щоб відчути лікувальний, оздоровчий або «спортивний» ефект від ГАМК, вживання перерахованих вище продуктів харчування, на жаль, не допоможе. Людина просто не в змозі з'їдати/випивати за день, а робити це треба протягом хоча б 2-4 тижні, той обсяг, який може дати, хоча б мінімальний, позитивний ефект. Тому краще пити ГАМК добавки або препарати, які виробляються сьогодні у вигляді порошку, капсул або таблеток.Як приймати добавку GABA
Які саме і як пити препарати, що містять Гамма аміномасляну кислоту, в лікувальних цілях – повинен призначити лікар. Для кожної з хвороб: гіперактивність з дефіцитом уваги, відставання в розвитку, проблеми з мовним апаратом, епілепсія, панічні атаки, деменція, гіпертонія, інсульт, ДЦП, черепно-мозкова травма, атеросклероз, цукровий діабет, хвороби печінки, передменструальний синдром, високе лібідо, безсоння та ін., – існує своя схема прийому GABA (дозування, режим, тривалість).
А в спорті GABA як приймати?
Для досягнення олімпійського спокою, оптимальної передстартової готовності і запобігання розвитку передстартового мандражу, лихоманки, апатії (гальмування через перезбудження), GABA добавку, яка може бути в таблетках, капсулах або порошку і від будь-якого виробника, п'ють за такою схемою:- початок курсу – за 15-20 днів до дня старту;
- режим – щодня, 3 рази на день, перед сніданком, обідом і вечерею;
- доза – 0,75-1,25 м
- Для пампінгу (набору м'язової маси) – під час тренування, якнайшвидше, відразу ж після закінчення останньої серії вправ на масу. Дозування залежить від маси тіла бодібілдера, і може становити від 3 до 3,75 (для атлетів з ростом вище 1,9 м – 4) грамів.
- Для опрацювання рельєфу – 0,75-1 г перед їжею перед тренуванням + 1,5-2 г відразу ж після закінчення тренування.