Термін «цитрулін» походить від латинської назви кавуна — citrullus, тому що цю речовину вперше виділили з його кірок. Вона являє собою альфа-кетокислоту, яка потрібна для синтезу аргініну та інших необхідних нашому організму речовин, для нейтралізації та виведення продуктів розкладання амінокислот. Молекули цитруліну є базовими у структурі нервової оболонки, волосся та нігтів.

Спортсмени, які знаються на спортхарчі добре знають про можливості цитруліну покращувати спортивну форму та показники. Останні кілька десятиліть, а особливо зараз, під час пандемії Covid-19, з корисними ефектами цитруліну знайомляться й люди, які не займаються спортом або фітнесом.

к содержанию ↑

Користь цитруліну для організму

Цитрулін є природним попередником аргініну. Саме тому препарати цитруліну іноді кращі за добавки з аргініном. Його молекули біодоступніші, запобігають метаболізму першого проходження через печінку, мають більш тривалий час циркуляції в крові.

Цитрулін в медицині застосовується як допоміжна терапія:

  • при хронічних захворюваннях серцево-судинної системи, печінки, нирок, цукровому діабеті, синдромі хронічної втоми, професійному вигоранні;
  • для захисту внутрішнього епітеліального шару судин, їх вазодилатації та регуляції артеріального тиску;
  • для міо- та нейропротекції.

Варто також зазначити, що властивості та ефекти цитруліну, у тому числі зниження запалення та активація імунітету, дозволяють задіяти його на ранньому та пізньому етапах лікування, а також для реабілітації анемічних станів після ГРЗ та ГРВІ, до яких належать і Covid-19.

к содержанию ↑

Вплив цитруліну на клітини при відновленні після Covid-19

Сьогодні всі знають, що ті, хто перехворів Covid-19 в середньому або тяжкому ступені тяжкості проходять тривалий етап відновлення, що триває щонайменше 3-5 тижнів. При цьому пацієнти, які не виконують реабілітаційні рекомендації лікаря, «застряють» у стані, якому притаманні задишка, тахікардія, слабкість та швидка стомлюваність, навіть за незначних фізичних навантажень. Це — наслідок погіршення роботи легень та кисневого голодування тканин серцево-судинної, кістково-м’язової, ендокринної та нервової систем.

Перерахуємо найпоширеніші, у тому числі й віддалені, ускладнення Covid-19 (у порядку статистичного спаду):

  • астенія – стомлюваність без значущого фізичного, інформаційного чи емоційного навантаження, м’язова слабкість, перепади настрою, порушення сну, непереносимість різких запахів, гучних звуків, яскравого світла;
  • тривожність, депресивний стан;
  • біль у суглобах;
  • випадання волосся;
  • хронічна обструктивна хвороба легень – постійне звуження дихальних шляхів;
  • пієлонефрит – запальні процеси у нирках, що мають бактеріальну природу походження;
  • васкуліт – запалення ендотелію (внутрішньої оболонки) капілярних судин, що призводить до згущення крові та тромбозу;
  • міокардит – запалення м’язової тканини серця, яке може призвести до дилатаційної кардіоміопатії та раптової смерті.

Від постковидной гіпоксії – нестачі в крові кисню, можуть також страждати головний мозок і кишечник. Перехворілі скаржаться на неможливість тривалої концентрації уваги, появи проблем з короткостроковою пам’яттю, на порушення апетиту та спотворення смаку. 

лечение цитруллином в постковиде

Тепер розглянемо, чим цитруліну малат та L-цитрулін можуть бути корисні людям, які проходять реабілітацію після Covid-19:

  1. Цитрулін перешкоджає настанню швидкої стомлюваності, м’язової слабкості та іншим симптомам астенії, оскільки він бере участь у знезараженні сечовини та аміаку, виведенні сечової кислоти, лактату та азотистих шлаків. Будь-яка форма цитруліну захищає від змішаного ацидозу, що важливо всім, хто одужує, але особливо людям із зайвою вагою і цукровим діабетом. Відчуття втоми м’язів знижується ще й через те, що амінокислота цитрулін одночасно бере участь як у нейтралізації аміаку та інших токсинів, так і в синтезі АТФ та креатинфосфату.
  2. Молекула цитруліну пригнічує транспортери зворотного захоплення дофаміну та серотоніну, стимулюючи вироблення та підвищуючи рівень цих гормонів щастя та радості, тим самим знижуючи рівень тривожності та депресії.
  3. Амінокислота цитрулін має протизапальні ефекти, які допомагають подолати постковідні васкуліт та міокардит, інші серцево-судинні порушення, зумовлені ендотеліальною дисфункцією. Тривалий прийом L-цитруліну забезпечує збільшення толерантності до фізичного навантаження в осіб із серцевою недостатністю.
  4. Молекули цитруліну мають нехай і слабко виражений, але антибактеріальний ефект, що працює проти пневмокока, золотистого стафілококу і грибків.
  5. Цитрулін допоможе зупинити постковідне випадання волосся, так як ця речовина є базою волокнистого білка внутрішніх кореневих оболонок волосяних фолікулів. Найкращі результати будуть досягнуті якщо разом з ним приймати лізин, метіонін, цистеїн, омега-3, цинк, вітаміни A, C, E.
  6. Крім нормалізації кислотно-лужного балансу крові, шляхом її підлужування та підтримці функції м’язів, прийом цитруліну малату або L-цитруліну підвищує рівень аргініну. Ця амінокислота у свою чергу:
  • вибірково покращує кровообіг у стенозованих ділянках судин;
  • посилює кровопостачання органів малого тазу, що у жінок покращує фертильність, а у чоловіків підвищує потенцію, яка у багатьох знижується під час та після Covid-19;
  • допомагає печінковій тканині швидше регенерувати.

Астматикам, які перехворіли на Covid-19, із зайвою масою тіла L-цитрулін, збільшуючи вироблення оксиду азоту, знижує рівень окисного стресу і допомагає краще контролювати астму.

к содержанию ↑

Цитрулін у спорті

У спортивній медицині цитрулін призначається для швидкого відновлення травмованих м’язів. Під час змагань та у тренувальній практиці L-цитрулін та цитруліну малат застосовуються, оскільки вони:

  • посилюють мікроциркуляторний кровотік;
  • активізують механізм вироблення енергії;
  • піднімають рівень максимального споживання кисню (VO2 max);
  • підвищують м’язову продуктивність;
  • знижують поріг втоми;
  • прискорюють утилізацію та виведення сечовини, аміаку, лактату та сечової кислоти;
  • покращують внутрішню перфузію, запобігають пошкодженню кишечника та виконують бар’єрну функцію під час фізичних вправ;
  • інтенсифікують відновлювальні процеси після надмірних фізичних навантажень;
  • підвищують ефективність прийому інших амінокислот;
  • дозволяють підвищити інтенсивність тренувань;
  • профілактують настання перетренованості;
  • не дають втратити м’язову масу при дотриманні низькокалорійної дієти.

Цитрулін у бодібілдингу є донатором аргініну та оксиду азоту, що дозволяє йому бути одним із кращих стимуляторів пампінгу та роботи на рельєф під час сушки.

к содержанию ↑

Яка різниця між L-цитруліном та цитруліну малатом

Для медичних та спортивних цілей застосовують препарати та добавки, в яких амінокислота цитрулін представлена ​​у вигляді L-цитруліну або цитруліну малату. Літера L (l, Л, л) вказує на те, що це ізомер цитруліну природного походження.

Якщо до терміну «цитрулін» додається «малат», це означає, що в процесі виробництва ліків або добавки до молекули L-цитруліну була штучно приєднана молекула органічної солі яблучної кислоти (малат). Таке перетворення покращує біодоступність, скорочує час засвоєння, істотно впливає на продуктивність, а також впливає на те, які ефекти цитруліну будуть більш вираженими.

Що краще – цитруліну малат або L-цитрулін, залежить від мети, з якою приймається препарат:

  1. L форму рекомендують у випадках, коли пити цитрулін треба довго, наприклад, для покращення роботи серця та підвищення толерантності до фізичних навантажень у людей із захворюваннями серцево-судинної системи, цукровим діабетом. При цьому слід знати, що ці ефекти проявляться лише через 7 днів прийому. Спортсменам ця форма добавки допоможе висушити м’язи або пропрацювати їхній рельєф, а також наростити силу, а не об’єм. L-цитрулін також показаний тим, кому потрібно дотримуватися низькокалорійної дієти.
  2. Форму малата слід пити для покращення показників витривалості та пампінгу, запобігання крепатурі та прискорення відновлення після надмірних фізичних навантажень. Вона також допоможе подолати анемію після інфекційних захворювань, покращити стан волосся та нігтів, підвищити потенцію. Однак при цьому слід пам’ятати, що в переважній більшості цитруліну малат п’ється не після, а до тренування, а конкретний час прийому, наприклад, для пампінгу і збільшення кількості повторень вправ, істотно відрізняється.

Якщо виникли сумніви, яка форма потрібна саме вам, наші консультанти допоможуть із вибором, дозуванням та режимом прийому конкретної добавки з цитруліном.

к содержанию ↑

Як приймати цитрулін

Для прискорення та якіснішого відновлення після інтенсивних тренувань чи змагань, спортсменам рекомендується приймати l-цитрулін – 6 г, відразу після закінчення тренування чи виступу. Максимально позитивні показники досягаються на 14 добу прийому.

Для запобігання розвитку анемії, яка може бути наслідком дотримання гіпербілкової дієти, а також для збереження м’язової маси при низькокалорійній системі харчування, показаний тривалий прийом L-цитруліну – 3-6 г під час вечері.

Для підвищення загальної аеробної витривалості та фізичної працездатності спортсменам рекомендовано приймати 3–10 г цитруліну малату за 15–20 хвилин до тренування.

Ведуться уточнюючі дослідження про величину оптимальних та максимально допустимих дозувань перорального прийому цитруліну малата для підвищення крутного моменту, середньої потужності скорочення та повної роботи чотириголового м’яза стегна. Сьогодні доведено виникнення цих ефектів, але за умови, що цитруліну малат приймається не пізніше ніж за 1 годину до початку тренування.

Для пампінгу в бодібілдингу зазвичай приймають порошковий цитрулін малат, який через його дуже кислий смак радять розводити в солодкому соку або чаї. Для особливо потужного прокачування м’язів цей різновид спортхарчу приймають за 30-40 хвилин до тренування, причому виключно на голодний шлунок. Мінімальна та максимальна величини дози вказуються в інструкції та підбираються індивідуально.

Для боротьби з проявами астенії, у тому числі і після Covid-19, лікарі рекомендують приймати цитруліну малат у дозуванні: по 1 г, 3 рази на день, під час їжі. Мінімальний курс лікування та профілактики: 28 днів. Найпопулярніший препарат, що вже став класичним, з діючою речовиною — цитруліну малат, який можна придбати в аптеці, називається Стімол (пакетики з оральним розчином).

Купити цитрулін у формі малату та у формі L-ізомеру, можна і у нашому інтернет магазині BELOK.UA. Таблетки, капсули та порошок цитруліну малату від відомих брендів спортхарчу, приймаються для прискорення реабілітації після грипу та Covid-19 за такою ж схемою, як і аптечний Стимол.

Також зазначимо, що для ефективної роботи цитруліну проти стомлюваності та м’язової слабкості, паралельно з ним потрібно пити препарати з магнієм та аспарагіновою кислотою. Захистити серце та підвищити показники аеробної витривалості допоможе комбінація цитруліну з L-карнітином, а спільний прийом із креатином збільшить силу м’язів. Якщо пити цитрулін з карнозином, можна гарантовано убезпечити себе від сильних проявів крепатури. Цитруліну малат також посилює дію валіну, ізолейцину та лейцину, які містяться у ВСАА.

к содержанию ↑

Чи є протипоказання для вживання

Так, цитрулін заборонено приймати:

  • людям із ревматоїдним артритом;
  • при виразці шлунка та 12-палої кишки;
  • у період лактації;
  • дітям віком до 6 років;
  • у І та ІІ триместрах вагітності.

На пізніх термінах вагітності цитрулін можуть призначати для покращення пупкового кровотоку. Пити цю альфа-кетокислоту, як і інші амінокислоти, без вказівки лікаря вагітним категорично заборонено.

Окремо зазначимо, що приймати цитруліну малат людям з гастритом та підвищеною кислотністю слід лише за умови щоденного ранкового прийняття капсули Омепразолу або іншого інгібітора протонної помпи.

к содержанию ↑

Висновки про цитрулін

Насамкінець хочемо додати, що під час реабілітації після Covid-19 корисно приймати і L-аргінін. Його пероральний прийом: 0,5 г/10 кг маси тіла, 3 рази на день — вже через 7 днів, значно підвищує концентрацію базального (власного) Л-цитруліну. У свою чергу це посилює синтез оксиду азоту, підвищує переносимість фізичного навантаження, сприятливо впливає на нирки, знижуючи діастолічний (нижній) тиск на 5 мм рт. ст. У людей з легеневими проблемами подібна схема медикаментозної реабілітації цитруліном дозволяє знизити резистентність легеневих судин на 16 % та на 9 % – середньолегеневий артеріальний тиск.

Перераховані показники взяті з подвійного сліпого плацебо-контрольованого рандомізованого дослідження Короткочасне пероральне введення L-аргініну покращує гемодинаміку та переносимість фізичного навантаження у пацієнтів із прекапілярною легеневою гіпертензією.

Пропонуємо також до уваги результати дослідження CITEX-2015, проведеного в Університеті Квебеку в Монреалі. Воно довело, що прийом цитруліну у поєднанні з 30-хвилинними аеробними тренуваннями викликають більш значні зміни у складі тіла, якості та метаболізмі м’язів, а також функціональних можливостях літніх чоловіків та жінок з ожирінням, ніж просто тренування. Причому ці показники покращали навіть у контрольній групі, яка приймала L-цитрулін, а фітнесом не займалася.

І насамкінець згадаємо про дослідження на тваринах, яке було проведено в Університеті Париж Декарт. Завдяки йому, літнім людям і тим, у кого є спадкова схильність до відкладення вісцерального жиру в абдомінальній ділянці, можна розраховувати на те, що здоровий спосіб життя, правильне харчування та курсові прийоми L-цитруліну стануть перешкодою для відкладення жиру в області талії, тим самим не даючи розвинутися гіпертензії та цукровому діабету.

к содержанию ↑

Джерела, що використовуються у статті:

 

  1. DW.COM. Ускладнення після коронавірусу. Які нові дані отримали вчені.
  2. Therapeutic Potential of Citrulline as an Arginine Supplement: A Clinical Pharmacology Review, 2020 Jun.
  3. Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction, 2011 Jan.
  4. L-citrulline as add-on therapy to increase nitric oxide, and to improve asthma control in obese asthmatics, 2019 Nov.
  5. Microcirculatory effects of L-arginine during acute anaerobic exercise in healthy men: A pilot study, 2015 Dec.
  6. The effect of L-arginine supplementation on maximal oxygen uptake: A systematic review and meta-analysis, 2021 Feb.
  7. L-citrulline improves splanchnic perfusion and reduces gut injury during exercise, 2014 Nov.
  8. Патогенетична терапія постінфекційного астенічного синдрому при вірусних захворюваннях НМУ ім.Богомольця.
  9. Short-term oral administration of L-arginine improves hemodynamics and exercise capacity in patients with precapillary pulmonary hypertension, 2001 Mar.
  10. Citrulline Supplementation Combined With Exercise: Effect on Muscle Function in Elderly People (CITEX Study), 2015 Apr.
  11. Citrulline induces fatty acid release selectively in visceral adipose tissue from old rats, 2014 Sep.