Що таке олія МСТ
Жири, що містяться в продуктах харчування, представлені 2 класами жирних кислот: ненасиченими і насиченими. Ненасичені жирні кислоти містять в своїй структурі атоми вуглецю (С), і в залежності від кількості діляться на довго-, середньо- і коротколанцюжкові. МСТ (medium chain triglycerides) – це середньоланцюжкові тригліцериди з С6, С8, С10 і С12. Всі жирні кислоти нерозчинні в воді та крові. Щоб без проблем засвоїтися в кишечнику і потрапити з кров'ю до органів і тканин вони «упаковуються» в ліпопротеїни (холестерини) і хіломікрони. МСТ такого перетворення не потребують. Середньоланцюжкові тригліцериди засвоюються не в кишечнику, а в шлунку, і по ворітній вені відразу потрапляють в печінку, де швидко спалюються і перетворюються в джерела енергії – кетони. Ці невеликі молекули служать додатковим джерелом енергії при голодуванні, кето-дієті або тривалому фізичному навантаженні, а також захищають клітини від окисного стресу, позитивно впливають на пам'ять. Крім цього, на відміну від інших різновидів жирних кислот, для спалювання МСТ не потрібна присутність карнітину, і через швидке спалювання після засвоєння вони фактично не відкладаються про запас.З чого роблять олію МСТ
Середньоланцюжкові жирні кислоти виділяють з м'якоті кокосів і ядер плодів олійної пальми. Основні плантації кокосових пальм знаходяться в Індії, Малайзії, Індонезії та Філіппінах, а найбільші промислові плантації олійної пальми розташовані в Індонезії та Малайзії.Олія МСТ: Склад
Спочатку МСТ-олія включає в себе всі 4 середньоланцюжкові жирні кислоти: капронову (С6), каприлову (С8), капринову (10) і лауринову (С12) кислоти. До речі, каприлова кислота (С8) краще і швидше інших переробляється в кетони. Однак в МСТ-олії, яка виготовляється для медичних цілей і як продукт спортхарчу, капронової (С6) і лауринової (С12) кислот немає. Їх видаляють через довшу швидкість переробки в кетони. До того ж обидві вони мають неприємний присмак і аромат. Баланс процентного співвідношення каприлової (С8) і капринової (С10) кислот в олії МСТ в однойменних продуктах спортхарчу різний, і залежить від марки і виробника. Коридор балансів досить широкий – від 80 на 20 до 50 на 50.У яких продуктах міститься МСТ-олія
Крім м'якоті кокоса МСТ міститься в молоці. Однак вміст його настільки малий, що отримати значимо корисну для здоров'я дозу не є можливим. Крім цього слід розуміти, що кокосова і пальмова олії не можуть замінити олію МСТ. У кокосовій олії частка каприлової і капринової кислот становить всього по 5%, ну а пальмову олію роблять з м'якоті, а не з кісточок плодів олійної пальми, і жирних кислот С8 і С10 в них немає зовсім.Користь МСТ-олії
Про користь олії МСТ відомо давно. Для медичних цілей її почали виробляти в середині 50-х років минулого століття. МСТ призначають людям, у яких є проблеми з засвоєнням звичайних жирів, а також використовують в терапії компульсивного переїдання. І хоча великомасштабних наукових досліджень, що підтверджують всі корисні ефекти цього продукту, ніколи не проводилося, дослідження ведуться і до сих пір. Наприклад, дієту з помірно високим вмістом жирів і олією МСТ (напій з порошкової форми) випробували і пропонують використовувати як складову частину метаболічної терапії вірусної цитокінової бурі при covid-19. Відзначимо ті з корисних ефектів олії МСТ, які підтверджені нехай і невеликими, але все-таки дослідженнями:- Скидання і/або контроль ваги при тривалому прийомі олії МСТ можливі завдяки збільшенню вироблення гормону насичення, що дозволяє відмовитися від перекусів. Крім цього, в порівнянні зі звичайними жирами олія МСТ менш калорійна, але швидко дає енергію, рівнозначну з тією, яка виділяється після прийому швидких вуглеводів. Також відзначено, що через кілька днів після початку прийому олії МСТ поліпшується настрій, зникає бажання заїдати стрес або нудьгу. Дослідження: Марі-П'єр Сент-Онж та ін., у 2012 – Тригліцериди з середньою довжиною ланцюга збільшують витрату енергії та зменшують ожиріння у чоловіків з надмірною вагою.
- Полегшення входження в кетоз, тим хто сідає на кето-дієту вперше або повертається до неї після перерви, в тому числі і спортсменам-діабетикам. Прийом олії МСТ допомагає уникнути дискомфортних фізичних і психологічних проблем, викликаних проходженням періоду кето-дієти, яка називається «енергетична яма». Вона являє собою часовий інтервал, коли запас глюкози в печінці виснажений, але кетонів для її заміни ще не вистачає. Рандомізоване контрольоване клінічне випробування: Харві CJ і ін., 2018 – Вплив тригліцеридів із середньою довжиною ланцюга на час до харчового кетозу і симптоми кето-індукції у здорових дорослих.
- Поліпшення роботи мозку і когнітивних функцій. Те, що кетогенні тригліцериди із середнім ланцюгом збільшують метаболізм енергії в мозку при хворобі Альцгеймера, було доведено в 2018 році. А в 2019 опублікована робота, що підтверджує позитивний ефект кетогенного напою для поліпшення енергії мозку і деяких функцій при легких когнітивних порушеннях.
Як приймати олію МСТ
Навіть поодинокий прийом МСТ може значно прискорити обмін речовин, але пити її краще все-таки тривалим курсом в кілька та більше місяців. Також слід знати, що МСТ може викликати такі побічні ефекти як неприємні відчуття в кишечнику, печію, шлункові спазми, нудоту, діарею. Рідко, але можливі напади блювоти. Тому в будь-якому випадку потрібно починати з половинної дози або навіть менше, поступово збільшуючи дозування МСТ до рекомендованої. Також не рекомендується прийом на голодний шлунок. Потрібен легкий, бажано білковий перекус. Який з видів МСТ буде прийнятним особисто для вас – рідкий або порошковий – вирішувати вам:- Рідка олія МСТ з ядер плодів олійної пальми немає ні смаку, ні запаху. Її можна пити окремо, а можна приправляти нею салати, додавати в не надто гарячі перші та другі страви.
- Порошковий МСТ розчиняється в воді і практично не змінює її смаку. Його можна розчиняти в чаї, каві, соках, компотах і морсах. Порошкову форму можна додавати у випічку, і вона також володіє однією важливою перевагою. Розчинна МСТ рідше викликає побічні ефекти, а якщо вони і з'являються, то їх набагато менше, ніж від прийому масляної форми.
- для адаптації організму до кето-дієти – 1-2 ст. л. в день, протягом 1 місяця;
- для досягнення кетозу при вільному споживанні вуглеводів – 3-6 ст. л. в день;
- при проблемах з переїданням, для поліпшення пам'яті і при хворобі Альцгеймера – 4 ст. л. в день.