При оформленні замовлення до 11:00, відправимо сьогодні

Мальтодекстрин: особливості та властивості

Мальтодекстрин: особливості та властивості
Мальтодекстрин є порошкоподібною речовиною світлого кольору. Його отримують при гідролізі рисового, картопляного або пшеничного крохмалю. Він складається з молекул глюкози, мальтози та інших полісахаридів, відрізняється солодким смаком і добре розчиняється в гарячій або холодній воді, соках.

У яких продуктах міститься речовина

У невеликих кількостях добавку використовують в харчовій промисловості. Її додають при виробництві:
  • випічки;
  • напівфабрикатів;
  • дитячого харчування;
  • цукерок.
Більш високі концентрації містяться в спортивному харчуванні, особливо в гейнерах. Під час силових тренувань і змагань глюкоза є незамінним елементом і потужним джерелом енергії та бадьорості. Мальтодекстрин доступний в чистому вигляді, і його часто використовують для збагачення поживних сумішей бодібілдери та атлети.

Вплив на організм

Мальтодекстрин є складним вуглеводним, високоенергетичним з'єднанням. Поступаючи в організм, за рахунок поступового розщеплення, він рівномірно та протягом тривалого часу забезпечує м'язи енергією, не викликає різкого підвищення глюкози в крові. Речовина позитивно впливає на кишечник, нормалізує мікрофлору за рахунок стимуляції росту біфідобактерій. Воно сприятливо впливає на процес травлення, бореться з проявами дисбактеріозу. Беручи мальтодекстрин після тренування можна швидко відновити м'язовий і печінковий глікоген, який активно витрачається під час силових навантажень, тому основний прийом гейнерів відбувається відразу після тренування, таким чином закриваючи білково-вуглеводне вікно. Для набору м'язової маси, атлетам необхідно приймати добавки, які мають високу калорійність. Мальтодекстрин приймається одночасно з гейнером, забезпечує організм необхідною енергією, при цьому він не містить жир. Головна перевага добавки полягає в тому, що вона підвищує витривалість і продуктивність організму за рахунок поступової конверсії вуглеводів і є доступним і надійним джерелом вуглеводів.

Спосіб застосування

Дозування мальтодекстрину для атлетів розраховується індивідуально. Стандартне значення становить 3 грами на кожні 2 кілограми ваги. Він добре поєднується з порошковими протеїновими коктейлями, доповнюючи один одного, а для приготування суміші треба використовувати шейкер або змішувач. Напій можна приймати перед тренуванням або під час занять. Добавка не містить лактозу і штучні підсолоджувачі. У зв'язку з тим, що речовина має високий глікемічний індекс, вона протипоказана людям, що страждають на цукровий діабет другого типу в період загострення, а також тим, у кого зайва вага.
Схожі статті
Донатори оксиду азоту
Блог Харчування Спорт
18 листопада 2020
Донатори оксиду азоту
Термогеники: принцип дії, особливості прийому
Блог Харчування Спорт
18 листопада 2020
Термогеники: принцип дії, особливості прийому
Спіруліна в спорті: склад і особливості
Блог Здоров’я Харчування
18 листопада 2020
Спіруліна в спорті: склад і особливості