Що таке FODMAP-дієта
FODMAP – це скорочене позначення:- F – FERMENTABLE – процес ферментації (перетравлення) мікробіотом товстого кишечника цукрів, які через свою коротколанцюжкову будову не засвоїлися в тонкому відділі кишечника. До групи таких вуглеводів входять, перераховані нижче сахариди та сахароспирти.
- O – OLIGOSACCHARIDES – олігосахариди – галактоолігосахариди та фруктани.
- D – DISACCHARIDES – мальтоза та лактоза.
- M – MONOSACCHARIDES – фруктоза.
- A – and – прийменник «і».
- P – POLYOLS – поліоли – сорбітол, манітол, ксилітол, мальтітол, еритритол.
Перелік продуктів з великою та малою кількістю коротколанцюгових вуглеводів
Група продуктів | Велика кількість FODMAP | Мала кількість FODMAP |
Овочі | Часник, цибуля, цибуля-порей, зелена цибуля, гриби, цвітна капуста, буряк, спаржа, цикорій, фенхель | Баклажан, зелена квасоля, болгарський перець, морква, картопля, кабачки, огірки, помідори, листові салати |
Фрукти і ягоди (свіжі, в'ялені, соки) | Яблука, груші, вишня, слива, ожина, персики, абрикоси, нектарини, кавун, манго, інжир | Апельсини, мандарини, ананас, полуниця, мускусна диня, недозрілий ківі |
Джерела протеїну | Бобові, ковбасні вироби | Арахіс, яйця, відварені м’ясо, риба і морепродукти, а також продукти і добавки з соєвим білком |
Крупи, хліб | Пшеничний, житній і ячмінний хліб, каші та сухі сніданки | Кукурудзяна, вівсяна і рисова каші, випічка і макарони з цих круп |
Молочка та її аналоги | Всі види молока та кисломолочних виробів, м'які сири, вершкове масло, соєве молоко з цільної сої, морозиво | Тверді сири, молоко з рису, мигдалю чи порошка соєвого білка |
Кондитерські вироби | Мед, кукурудзяний сироп, заварні креми, печиво, будь-яка випічка навіть без цукру | Гіркий шоколад, сироп из рисового солоду, кленовий сироп, столовий цукор |
Горіхи | Кешью, фісташки | Грецькі горіхи, насіння гарбуза, макадамія, кедрові горішки |
Соуси, підливи, маринади | Всі суміші, у складі яких є часник і цибуля | Майонез, соєвий соус, гранатовий соус, соки журавлини та лимону |
Додаткові рекомендації
Нижче наводимо додаткову інформацію щодо FODMAP-дієти, яку дають фахівці Університету Монаш.Наскільки ефективною є FODMAP-дієта?
Доведено, що дотримання цієї дієти допомагає 3 із 4 пацієнтам із СПК. Тим, кому вона не допомогла, рекомендується через 3-4 місяці спробувати її повторно, особливо приділяючи увагу наступним моментам:- Слідкувати за тим, щоб вміст клітковини у денному раціоні був у межах 25–38 грамів. Недостатню частину заповнювати пребіотичною клітковиною з низьким вмістом FODMAP. Якщо немає можливості купити таку спеціальну добавку, то подібну комбінацію можна скласти самостійно, наприклад, купивши добавку з гуараною, перевіривши, щоб у ній не було складових, що відносяться до коротколанцюгових вуглеводів, і пребіотичний комплекс, що містить Bifidobacteria і Lachnospiraceae.
- Відмовитись від добавок, в яких є такі компоненти як:
- інулін;
- GOS;
- декстрин пшениці,
- IMO.
- Перед початком дієти, здати відповідні аналізи, а потім підтримувати нормальний рівень цукру (інсуліну) та холестерину в крові. Для цього, при складанні денного меню, потрібно враховувати глікемічний індекс продуктів, кількість з'їдених за прийом їжі простих швидких вуглеводів, а також кількість продуктів і страв з тваринним або комбіжиром.
- Вести щоденник. Можливо, що проблеми з кишечником і розлади випорожнень — це наслідки стресу, нестачі сну/відпочинку, прийому гормональних препаратів або порушень гормонального балансу через хворобу.