Друзі! Як і анонсували раніше, ми починаємо цикл статей від Юрія Бомбели, тренера з бодібілдингу, фахівця зі спортивної фармакології, автора багатьох публікацій і книги “Анаболік ревю”. Так само хочемо повідомити вам приємну новину – Юрій повертається в “Залізний Світ” і вже в наступному (дев’ятому) номері буде кілька його статей.

Насправді, все розмаїття білка, який ми можемо придбати в магазинах спортивного харчування у вигляді порошку для приготування коктейлів, не обмежується тільки сироватковим протеїном або казеїном. Але нерозумно сперечатися, що саме ця пара є найбільш популярною, інші і поруч не стояли.

Якось прийнято вважати, що кращим вибором для будівництва м’язів є сироватковий білок, а казеїн – це тільки для того, щоб вночі амінокислот в крові було досить, і не більше. Між тим, це зовсім не так.

Ні, казеїн дійсно забезпечує підвищений рівень амінокислот в плазмі крові протягом приблизно шести, а то і восьми годин – тут все правильно. Але саме він же є і найкращим вибором, якщо мова йде про будівництво м’язів. Бути може, це стане для вас сюрпризом, але сироватковий протеїн казеїну тут поступається. І не просто поступається, а поступається суттєво.

На перший погляд, втім, “сироватка” може дати в плані будівництва м’язів більше: тут кращий амінокислотний профіль, більше лейцину, який є одним з основних «тригерів» механізму росту м’язів. Більш того: синтез протеїну після прийому порції сироваткового протеїну починається швидше і піднімається до більш високого рівня, але… На цьому всі переваги нашої старої доброї «сироватки» закінчуються і починаються недоліки.

Біда в тому, що ефект від порції сироваткового протеїну триває не так вже й довго – набагато менше, ніж того хотілося б. І добре, якби мова йшла тільки про синтез білка. Але завдання протеїнових напоїв – не тільки стимулювати синтез білка в організмі, але і уповільнити його розпад – після тренування, наприклад, або під час нього. Так ось, з останнім завданням, як виявилося, «сироватка» справляється набагато – ні, навіть так: НАБАГАТО – гірше, ніж казеїн.

Відповідно до одного з дослідженням, в якому брали участь треновані атлети, група, яка брала виключно казеїновий протеїн, домоглася рівно вдвічі (!) великих показників приросту «сухої» маси м’язів у порівнянні з групою, яка приймала виключно «сироватку». Більш того: перша група зуміла “спалити” на 50% більше жиру – тобто, казеїн проявив себе ще й більш досконалим “жироспалювачем”.

Практично ті ж самі висновки були зроблені за результатами ще одного дослідження, яке пройшло незабаром після першого. Слід зробити лише одне застереження: в обох випадках використовувався високоякісний міцелярний казеїн, а не банальний казеїнат кальцію.

Що ж, виходить, що у сироваткового протеїну зовсім немає переваг? Ну що ви: звичайно ж, є!

  • По-перше, всіма нами улюблена “сироватка”, як я вже говорив, засвоюється набагато швидше – тобто, якщо потрібно забезпечити швидкий підйом рівня амінокислот у крові, то саме вона буде найкращим вибором. Гідролізат сироваткового білка – рекордсмен в цьому плані.
  • По-друге, сироватковий протеїн допоможе тим, у кого є проблеми з імунітетом. За рахунок чого? За рахунок білків імуноглобулінів, яких в ньому міститься в достатку. Цікаво, що найбільше імуноглобулінів в концентраті сироваткового білка, яким зазвичай всі нехтують, в ізоляті їх істотно менше, а в гідролізаті немає зовсім.
  • По-третє, сироватковий протеїн – навіть ізолят, а вже концентрат точно – нехай трохи, але дешевший. А якщо порівнювати з міцелярним казеїном або гідролізатом казеїнового білка, то навіть не трохи.

Останній, до речі, дуже дорогий, але саме його можна вважати ідеальним для приготування напоїв, які приймаються перед тренуванням.

Нарешті, коктейлі, приготовані з сироваткового протеїну, куди смачніші, та й збиваються наприклад краще. Не так вже й важливо, якщо ви звикли пити по кілька порцій порошкового білка в день.

Який висновок можна зробити з усього сказаного вище? Не варто нехтувати казеїном – це абсолютно точно. Якщо у вас є можливість, купуйте і сироватковий протеїн, і казеїн і комбінуйте їх. Особисто я роблю саме так. А якщо грошей не вистачає, то що вибрати тоді? Думаю, казеїн – він того безперечно вартий.