Серед спортсменів, фітнесистів, прихильників ЗСЖ і людей, які стежать за масою тіла, все більшою популярністю користуються продукти спортхарчу, що функціонують як жироспалювачі. Особливе місце серед них займає олія МСТ, яка виступає додатковим джерелом енергії та володіє іншими позитивними якостями.

Що таке олія МСТ

Жири, що містяться в продуктах харчування, представлені 2 класами жирних кислот: ненасиченими і насиченими. Ненасичені жирні кислоти містять в своїй структурі атоми вуглецю (С), і в залежності від кількості діляться на довго-, середньо- і коротколанцюжкові. МСТ (medium chain triglycerides) – це середньоланцюжкові тригліцериди з С6, С8, С10 і С12.

Всі жирні кислоти нерозчинні в воді та крові. Щоб без проблем засвоїтися в кишечнику і потрапити з кров’ю до органів і тканин вони «упаковуються» в ліпопротеїни (холестерини) і хіломікрони. МСТ такого перетворення не потребують.

Середньоланцюжкові тригліцериди засвоюються не в кишечнику, а в шлунку, і по ворітній вені відразу потрапляють в печінку, де швидко спалюються і перетворюються в джерела енергії – кетони. Ці невеликі молекули служать додатковим джерелом енергії при голодуванні, кето-дієті або тривалому фізичному навантаженні, а також захищають клітини від окисного стресу, позитивно впливають на пам’ять. Крім цього, на відміну від інших різновидів жирних кислот, для спалювання МСТ не потрібна присутність карнітину, і через швидке спалювання після засвоєння вони фактично не відкладаються про запас.

к содержанию ↑

З чого роблять олію МСТ

Середньоланцюжкові жирні кислоти виділяють з м’якоті кокосів і ядер плодів олійної пальми. Основні плантації кокосових пальм знаходяться в Індії, Малайзії, Індонезії та Філіппінах, а найбільші промислові плантації олійної пальми розташовані в Індонезії та Малайзії.

Олія МСТ: Склад

Спочатку МСТ-олія включає в себе всі 4 середньоланцюжкові жирні кислоти: капронову (С6), каприлову (С8), капринову (10) і лауринову (С12) кислоти. До речі, каприлова кислота (С8) краще і швидше інших переробляється в кетони.

Однак в МСТ-олії, яка виготовляється для медичних цілей і як продукт спортхарчу, капронової (С6) і лауринової (С12) кислот немає. Їх видаляють через довшу швидкість переробки в кетони. До того ж обидві вони мають неприємний присмак і аромат.

Баланс процентного співвідношення каприлової (С8) і капринової (С10) кислот в олії МСТ в однойменних продуктах спортхарчу різний, і залежить від марки і виробника. Коридор балансів досить широкий – від 80 на 20 до 50 на 50.

к содержанию ↑

У яких продуктах міститься МСТ-олія

Крім м’якоті кокоса МСТ міститься в молоці. Однак вміст його настільки малий, що отримати значимо корисну для здоров’я дозу не є можливим.

Крім цього слід розуміти, що кокосова і пальмова олії не можуть замінити олію МСТ. У кокосовій олії частка каприлової і капринової кислот становить всього по 5%, ну а пальмову олію роблять з м’якоті, а не з кісточок плодів олійної пальми, і жирних кислот С8 і С10 в них немає зовсім.

к содержанию ↑

Користь МСТ-олії

Про користь олії МСТ відомо давно. Для медичних цілей її почали виробляти в середині 50-х років минулого століття. МСТ призначають людям, у яких є проблеми з засвоєнням звичайних жирів, а також використовують в терапії компульсивного переїдання.

І хоча великомасштабних наукових досліджень, що підтверджують всі корисні ефекти цього продукту, ніколи не проводилося, дослідження ведуться і до сих пір. Наприклад, дієту з помірно високим вмістом жирів і олією МСТ (напій з порошкової форми) випробували і пропонують використовувати як складову частину метаболічної терапії вірусної цитокінової бурі при covid-19.

Відзначимо ті з корисних ефектів олії МСТ, які підтверджені нехай і невеликими, але все-таки дослідженнями:

 

  1. Скидання і/або контроль ваги при тривалому прийомі олії МСТ можливі завдяки збільшенню вироблення гормону насичення, що дозволяє відмовитися від перекусів. Крім цього, в порівнянні зі звичайними жирами олія МСТ менш калорійна, але швидко дає енергію, рівнозначну з тією, яка виділяється після прийому швидких вуглеводів. Також відзначено, що через кілька днів після початку прийому олії МСТ поліпшується настрій, зникає бажання заїдати стрес або нудьгу. Дослідження: Марі-П’єр Сент-Онж та ін., у 2012 – Тригліцериди з середньою довжиною ланцюга збільшують витрату енергії та зменшують ожиріння у чоловіків з надмірною вагою.
  2. Полегшення входження в кетоз, тим хто сідає на кето-дієту вперше або повертається до неї після перерви, в тому числі і спортсменам-діабетикам. Прийом олії МСТ допомагає уникнути дискомфортних фізичних і психологічних проблем, викликаних проходженням періоду кето-дієти, яка називається «енергетична яма». Вона являє собою часовий інтервал, коли запас глюкози в печінці виснажений, але кетонів для її заміни ще не вистачає. Рандомізоване контрольоване клінічне випробування: Харві CJ і ін., 2018 – Вплив тригліцеридів із середньою довжиною ланцюга на час до харчового кетозу і симптоми кето-індукції у здорових дорослих.
  3. Поліпшення роботи мозку і когнітивних функцій. Те, що кетогенні тригліцериди із середнім ланцюгом збільшують метаболізм енергії в мозку при хворобі Альцгеймера, було доведено в 2018 році. А в 2019 опублікована робота, що підтверджує позитивний ефект кетогенного напою для поліпшення енергії мозку і деяких функцій при легких когнітивних порушеннях.

 

Що стосується спорту, то дехто стверджує, що завдяки МСТ домоглися приросту м’язової маси. Проте швидше за все цей ефект був досягнутий за рахунок інших продуктів спортхарчу або оптимізації системи харчування. Хоча при сушінні прийом олії МСТ буде корисний, так як буде перешкоджати розпаду і збереже суху м’язову масу.

Напій з порошкового МСТ в поєднанні з глюкозою буде корисний тим, хто планує високоінтенсивні аеробні навантаження. Така комбінація поліпшить якість роботи, зберігаючи при цьому м’язовий глікоген і прискорить виведення молочної кислоти.

Так досвідним шляхом, спортсмени, що займаються марафонським видами спорту, підтверджують, що олія МСТ є не тільки джерелом швидкої, але й довгострокової енергії, покращуючи показники загальної витривалості. Наприклад, група англійських веслярів, підкріплюючи себе рідкою олією МСТ, перетинала Атлантику на 5 днів раніше запланованої дати, яка також була б світовим рекордом швидкості.

к содержанию ↑

Як приймати олію МСТ

Навіть поодинокий прийом МСТ може значно прискорити обмін речовин, але пити її краще все-таки тривалим курсом в кілька та більше місяців. Також слід знати, що МСТ може викликати такі побічні ефекти як неприємні відчуття в кишечнику, печію, шлункові спазми, нудоту, діарею. Рідко, але можливі напади блювоти. Тому в будь-якому випадку потрібно починати з половинної дози або навіть менше, поступово збільшуючи дозування МСТ до рекомендованої. Також не рекомендується прийом на голодний шлунок. Потрібен легкий, бажано білковий перекус.

Який з видів МСТ буде прийнятним особисто для вас – рідкий або порошковий – вирішувати вам:

 

  1. Рідка олія МСТ з ядер плодів олійної пальми немає ні смаку, ні запаху. Її можна пити окремо, а можна приправляти нею салати, додавати в не надто гарячі перші та другі страви.
  2. Порошковий МСТ розчиняється в воді і практично не змінює її смаку. Його можна розчиняти в чаї, каві, соках, компотах і морсах. Порошкову форму можна додавати у випічку, і вона також володіє однією важливою перевагою. Розчинна МСТ рідше викликає побічні ефекти, а якщо вони і з’являються, то їх набагато менше, ніж від прийому масляної форми.

Але найбільш кетогенною формою МСТ, з % балансу 70/30, є рідка олія МСТ, виготовлена з кокосу.

Щоб зрозуміти чи «працює» МСТ вироблення кетонів настало рекомендується перевіряти сечу експрес смужками. Їх ціна невисока і купити їх сьогодні можна в будь-якій аптеці.

Рекомендоване дозування олії МСТ залежить від мети прийому:

  • для адаптації організму до кето-дієти – 1-2 ст. л. в день, протягом 1 місяця;
  • для досягнення кетозу при вільному споживанні вуглеводів – 3-6 ст. л. в день;
  • при проблемах з переїданням, для поліпшення пам’яті і при хворобі Альцгеймера – 4 ст. л. в день.

Спортсменам для досягнення результатів, що стосуються збільшення витривалості потрібно, по-перше, бути кето-адаптованими, а по-друге, підбирати оптимальне дозування і форму МСТ дослідним шляхом.

к содержанию ↑

Висновок

І на закінчення для тих, хто хоче схуднути та тримати під контролем масу тіла, уточнимо, що на полицях мережі реальних магазинів і інтернет-магазину Belok.ua, крім активних добавок МСТ, є й багато інших ефективних жироспалювачів.