Останнім часом на біологічно активні добавки спортивного харчування стали звертати увагу не тільки спортсмени, бодібілдери і люди, які регулярно займаються фітнесом і прихильники здорового способу життя. У магазинах спортхарчу все частіше можна зустріти споживачів, які купують препарати спортхарчу за рекомендацією лікаря. У цій статті розповімо про всі властивості, характерні речовині carnitine (в перекладі з латині cranes означає плоть, м’ясо).

к содержанию ↑

Що таке Л карнітин

Карнітин – це природна речовина, що представляє собою похідну гамма-аміномасляної кислоти, і схожа за своєю будовою з вітамінами групи B, а L (Л) карнітин – це її назва, де L підкреслює, що її молекулярна спіраль закручена в ліву (levo) сторону , добре і швидко засвоюються людиною. Досить часто carnitine називають левокарнітином або вітаміном B11.

л карнитин

к содержанию ↑

Джерела L карнітину

У людському організмі L карнітин синтезується в печінці та нирках, а потім доставляється в усі органи і тканини без винятку, в першу чергу в міокард, печінку і в скелетні м’язи, що забезпечують рух. Для вироблення L карнітину в організмі людини необхідні:

  • лізин;
  • метіонін;
  • залізо;
  • вітаміни групи B (3, 6,12), аскорбінова (С) і фолієва (B9) кислоти.

Власний (базальний) синтез L карнітину забезпечує організм тільки на 15-50% від необхідного. Інша частина повинна надійти з їжею або добавками.

Основні продукти-джерела лізину і метіоніну – риба, ікра, мідії, кальмари, червоне м’ясо, птиця, яйця, бобові, гречка, молочні продукти і тверді витримані сири, авокадо, фісташки. Раціон годуючих грудьми жінок повинен містити всі ці продукти в достатньому обсязі, так як від цього залежить рівень лізину, метіоніну і вже «готового» L карнітину в грудному молоці. Дефіцит цих речовин негативно позначиться на фізичному і психічному розвитку немовляти.

к содержанию ↑

Види L карнітину

L карнітин був відкритий в 1905 році, а в 1960 році синтезували D карнітин. Активним і корисним є тільки L-ізомер карнітину. D-форму (D – dextra, з молекулярними спіралями, закрученими в праву сторону) в фармацевтиці не виробляють. Вона шкідлива для здоров’я, так як конкуруючи з L-формою, порушує синтез і перешкоджає проникненню в тканини лівосторонніх закручених молекул.

В даний час виробляється 4 види L карнітину:

  1. «Звичайний» L карнітин.
  2. L карнітину тартрат – 70% L карнітину + 30% винної кислоти.
  3. Ацетил-L-карнітин (Alcar) – ацетильна група + ефір Л карнітину.
  4. Пропіоніл-L-карнітин – пропінольна група + ефір Л карнітин.

Дія цих, здавалося б однакових речовин, в цілому схожа, але у кожної є свої особливості.

Сольові, неефірні форми (1, 2) L карнітину діють сильніше ефірних (3, 4), при цьому тартрат (2) засвоюється швидше і краще (1).

«Звичайний» L карнітин та його тартрат рекомендовані для людей, які потребують схуднення, для спортсменів і бодібілдерів, для профілактики дефіциту карнітину у дітей і дорослих, в перебігу захворювань і під час реабілітації, при напруженому навчанні, важких фізичних і розумових навантаженнях.

Ацетил-L-карнітин (3) призначають при захворюваннях ЦНС, мозку і когнітивних дисфункціях, а пропіоніл-L-карнітин (4) при серцево-судинних захворюваннях і судинних проблемах з міокардом (передінфарктному стані та інфаркті серця).

к содержанию ↑

Функції та корисні властивості Л карнітину

Перша і головна функція, яку виконує L карнітин в людському організмі, була визначена в 1962 році. Це – транспорт вільних ланцюжків жирних кислот безпосередньо в клітинні мітохондрії. Там молекули L карнітину беруть участь в синтезі ацетил-коферменту А, який в свою чергу необхідний для:

  • стимуляції окислення жирних кислот і утворення АТФ – джерела клітинної енергії;
  • синтезу холіну – попередника нейромедіатора ацетилхоліну, завдяки якому відбувається передача нервових імпульсів в ЦНС, по парасимпатичних і рухових нервах;
  • вироблення глюкози з невуглеводних з’єднань – важливого процесу, що дозволяє нормально працювати внутрішнім органам, нервовій тканині і еритроцитам при тривалому фізичному навантаженні або голодуванні;
  • утворенні кетонових тіл – палива для мозку, нирок і м’язової тканини, а також регулятора вивільнення жирних кислот з жирових депо.

Однак L карнітин «вміє працювати» та потрібен нам не тільки для цього.

Список корисних властивостей L карнітину досить великий. У нього входять:

  • активація жирового обміну, уповільнення розпаду вуглеводів, вилучення та спалювання жирів, що знаходяться не тільки в жирових депо, а й в м’язах;
  • зменшення концентрації в крові тригліцеридів, холестеринів низької і дуже низької щільності, загального холестерину;
  • відновлення лужного резерву крові, без впливу на її згортання;
  • збільшення запасів і більш економне витрачання глікогену;
  • кардіо- та гепатопротекція;
  • прискорення регенерації слизової шлунково-кишкового тракту і оптимізація синтезу травних ферментів (при гастритах, виразках, панкреатитах);
  • стимулювання мозкової діяльності;
  • гальмування дистрофії судин сітківки очей, уповільнення дозрівання катаракти;
  • гальмування старіння і природної загибелі (апоптозу) білкових клітин;
  • нормалізація основного обміну при тиреотоксикозі;
  • зниження утворення кетокислот і підвищення стійкості тканин до токсичних продуктів метаболізму;
  • детоксикація і виведення біогенних «шлаків» з мітохондрій;
  • збільшення сили і маси скелетної мускулатури;
  • поліпшення нервово-м’язової передачі;
  • прискорення регенерації м’язових волокон;
  • підвищення порогу стійкості до навантаження, прискорення відновлення фізичної і розумової працездатності.

L карнітин володіє нейропротекторним ефектом. Він обмежує зону ураження, відновлює структуру нервової тканини, прискорює ріст нервових клітин, особливо мотонейронів. L карнітин ефективний в лікуванні судомних нападів, зменшує вираженість депресивних станів, гальмує деменцію, знижує силу нейропатичних больових проявів.

Розглянемо деякі властивості L карнітину більш докладно.

к содержанию ↑

Для корекції ваги (жироспалювач)

Схуднути за допомогою прийому L карнітину дійсно можна, але для цього необхідно дотримуватися таких умов:

  • дотримуватися низьковуглеводної дієти із збільшеною кількістю білка і обмеженою калорійністю;
  • пити достатню кількість рідини;
  • спати не менше 8 годин на добу;
  • протягом 2 місяців приймати L карнітину тартрат – 1 000-1 500 мг, 1 раз в день, під час перекусу, а після нього, через 30 хвилин, займатися силовими вправами з попередньою 10 хвилинної кардіорозминкою (2-3 рази на тиждень, по 30-60 хв) або «чистими» аеробними тренуваннями/кардіонавантаженнями (3 рази в тиждень, мінімум по 40 хв).

Швидше скинути зайву вагу допоможе одночасний прийом L карнітину і ВСАА. А ось комбінація карнітину з креатином буде утримувати масу тіла на колишньому рівні, замінюючи жири, які спалюються нарощуванням м’язової маси.

к содержанию ↑

Для спортсменів

Для тих, хто займається спортом професійно або фітнесистів, з досвідом регулярних тренувань більше 2 років, L карнітин не допоможе збільшити витривалість або підвищити поріг фізичного навантаження. Цих результатів можна досягти лише початківцям фітнесистам і бодібілдерам, через 7-8 місяців після початку регулярних тренувань.

Досвідченим спортсменам L карнітин призначають для прискорення і поліпшення якості реабілітації після травм, відновлення після інфекційних захворювань. Його, в комплексі з іншими амінокислотами, вітамінами і мінералами, також вживають після змагальних навантажень. Він допомагає швидше відновити оптимальну фізичну форму, швидше приступити до повноцінних тренувань або брати участь в наступних змаганнях.

Комбінація L карнітину з коензимом Q10 допомагає бодібілдерам набрати м’язову масу без депонування жирів. А ось в комбінації з анаболіками або кортикостероїдами L карнітин буде лише відкладатися про запас, а при досягненні його ліміту просто припиняє засвоюватися.

к содержанию ↑

Для чоловіків і їх здатності до зачаття

Здатність L карнітину покращувати макрохарактеристики сперматозоїдів доведена численними дослідженнями і підтверджена великим клінічним досвідом консервативної терапії зниження фертильності і безпліддя у чоловіків, в тому числі ідіопатичної патозосперміі, олігоастенозооспермії III-IV ст. Лікування протягом 6 місяців комбінацією L-карнітин-тартрату і ацетил-L-карнітину:

  • в 2 рази збільшує загальну кількість вироблених сперматозоїдів;
  • в 2,3 рази підвищує % морфологічно нормальних, зрілих сперматозоїдів, що знаходяться в еякуляті;
  • на 30,5% підвищує загальну і прогресивну рухливість сперматозоїдів і їх виживання.

Також доведено, що 3 місячна терапія комбінацією «L карнітин + ацетил-L-карнітин» забезпечує антиоксидантний захист сперматозоїдів в плазмі і знижує частоту фрагментації їх ДНК.

Сьогодні йдуть дослідження, які вивчають протипухлинні ефекти карнітину, що здійснюються на органи чоловічої статевої сфери. Є надія, що вони приведуть до створення нових, більш ефективних ліків від аденоми простати.

к содержанию ↑

Для вагітних

Виношування плоду збільшує потребу організму в L карнітині. Тому його призначають вегетаріанкам (веганкам) або тим, хто не має можливості повноцінно харчуватися. З одного боку, прийом добавок з L карнітином – це гарантоване забезпечення енергією і допомога в розвитку спинного і головного мозку, а також всієї нервової системи плоду, а з іншого – контроль набору ваги вагітної і маси плоду. L карнітин призначають при недоборі маси тільця майбутньої дитини, особливо якщо у самої мами при цьому з’явилася зайва вага.

Препарати з L карнітином також ефективні в терапії раннього і пізнього гестозу (токсикозу вагітності), при гестаційному діабеті, а також проблеми з нирками, печінкою, підшлунковою залозою і жовчним міхуром, обумовлених підвищенням навантаження на всі системи організму під час вагітності.

к содержанию ↑

Для профілактики серцево-судинних захворювань людей похилого віку

Варто підкреслити доведеність омолоджуючих і кардіопротекторних ефектів, якими володіє Л карнітин. Серце, уражене ішемією, після лікування пропіоніл-L-карнітином:

  • краще використовує залишковий кисень;
  • зменшує площі областей некрозу;
  • покращує всі динамічні показники на ЕКГ;
  • скорочує кількість і амплітуду шлуночкових екстрасистол;
  • збільшує фракцію викиду лівого шлуночка.

У деяких літніх людей після лікування пропіоніл-L-карнітином були документально зафіксовані зворотний розвиток кардіоміопатії та вікових порушень обміну ліпідів (холестерол/фосфоліпіди) в тканини головного мозку. У 40% випробовуваних частота епізодів загрудинного болю зменшилася майже в половину.

Крім цього доведено, що 6-місячний прийом L карнітину, по 2 г, 1 раз в день, з подальшою пішою прогулянкою, дозволяють людям похилого віку схуднути в середньому на 1,8 кг, і при цьому – збільшити м’язову масу, знизити рівень холестерину низької щільності і тригліцеридів, відчути прилив сил і відновлення пізнавального інтересу, скоротити час настання розумової втоми. А якщо до подібного комплексу додати ще й низьковуглеводну дієту, то можна очікувати нормалізації рівнів С-реактивного білка, глікемії, інсулінорезистентності, а також зниження індексу фіброзу печінки.

Хочемо зазначити, що на відміну від молодих і людей зрілого віку, літнім і старим рекомендується одночасний прийом пропіоніл- L-карнітину і «звичайного» L-карнітину разом з тіоктовою кислотою і/або будь-якими іншими амінокислотами. Такі готові або самостійно складені амінокислотні комплекси значно підсилюють ефективність усіх лікувальних впливів.

А ось ацетил-L-карнітин подовжує час когнітивних функцій при судинній деменції і хворобі Альцгеймера. Цей вид L карнітину гальмує дистрофію судинної оболонки сітківки ока. Він також допоможе в лікуванні депресивних станів. При цьому, і що важливо для людей похилого віку, ацетил-L-карнітин не володіє важкими побічними ефектами, які притаманні для тих, які традиційно застосовуються при цих станах, дорогим рецептурним трициклічним антидепресантам.

к содержанию ↑

Користь карнітину для дітей

На сьогодні доведено, що періодичні курсові прийоми L карнітину суттєво покращують стан здоров’я і скорочують епізоди захворюваності дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку. Відбувається це завдяки поліпшенню енергетичного статусу лімфоцитів.

Учням середніх і старших класів профілактичний прийом L карнітину допоможе впоратися з інтенсивними навчальними навантаженнями. Також цю вітаміноподібну амінокислоту показано приймати за 2 тижні до початку і протягом всього екзаменаційного періоду.

L карнітин давно та успішно застосовують дітям для лікування і профілактики таких захворювань і патологічних станів:

  • недоношеність, гіпотрофія, жовтяниця новонароджених, затримка фізичного, рухового і психічного розвитку;
  • перинатальні легенево-серцева недостатність, енцефалопатія, м’язова дистонія, гіпо- або гіпертонус;
  • дефіцит уваги і гіперактивність, неврозоподібні реакції (тік, енурез);
  • хронічні розлади харчування, ожиріння, нервова анорексія;
  • постійні мігрені;
  • порушення сну;
  • підвищена збудливість, судомні стани, епілепсія;
  • атопічний дерматит, шкірні алергічні реакції.

L карнітин сьогодні внесений до протоколу ведення пацієнтів з цукровим діабетом 1 типу та при легких формах вродженого тиреотоксикозу.

к содержанию ↑

Для вегетаріанців і людей, що вживають мало м’яса

Карнітин не входить в категорію незамінних амінокислот, і може відтворюватися з білків як тваринного, так і рослинного походження. Тому при повній відмові або низькому вживанні яєць, м’яса, риби і морепродуктів, але достатньої кількості в меню молочних продуктів, горіхів і грибів, дефіциту L карнітину в організмі не буде.

Добавки з L карнітином показано приймати веганам і вегетаріанцям: спортсменам, фітнесистам, людям з професіями, пов’язаними з важкою фізичною працею або частими стресовими навантаженнями, дітям з 5 до 15 років, вагітним і годуючим груддю жінкам. Як і всім іншим, курс L карнітину рекомендований веганам і вегетаріанцям, які перенесли інфекційні, в тому числі і ретровірусні, захворювання.

к содержанию ↑

Як приймати L-карнітин в профілактичних цілях

Не будемо конкретно розписувати про те, навіщо Л карнітин, для чого і як його конкретно приймають для лікування захворювань або в спорті. Це справа лікарів наступних спеціальностей: кардіологи, акушери та гінекологи, педіатри, урологи, нефрологи, офтальмологи, ендокринологи, гастроентерологи, неврологи, імунологи, хірурги, дерматологи, косметологи, реабілітологи, дієтологи, психіатри, фахівці спортивної медицини.

Зазначимо тільки як рекомендують приймати L карнітин фахівці в галузі профілактичної та реабілітаційної медицини, які працюють в Київському центрі спортивної медицини. Вони радять пити L карнітину тартрат, розраховуючи дозування виходячи з того, що добова потреба здорової людини в L карнітині становить до 300 мг/доб. При прийомі антибіотиків і деяких інших ліків, проблеми з нирками, протягом вагітності та лактації, а також у дні інтенсивних тренувань або значних фізичних навантаженнях його дозування збільшується до 2 000 мг/доб.

как пить картинитин не только для спорта

Виходячи з перерахованого вище, мінімальна разова доза L карнітину тартрату для дорослих становить 0,3 г, а максимальна – 2 г. Дозування для дітей менше, залежить від віку і фізичної активності дитини. Визначити його допоможе педіатр.

Фахівці, що працюють у відділенні медичної реабілітації Олександрівської лікарні м.Києва, радять приймати капсули або таблетки L карнітину тартрату щодня, один раз в день, під час їжі. Це захистить шлунок від дії винної кислоти. Через 30-45 хвилин слід зайнятися будь-яким видом фізичної активності. Якщо людина не займається спортом, фітнесом або їй не призначена ЛФК, то слід обов’язково йти на пішу прогулянку, тривалістю не менше 30 хвилин (ходити потрібно без зупинок, в середньому і швидкому темпі).

Проте очікувати миттєвих результатів не слід. Поліпшення самопочуття, приплив сил і підвищення працездатності з’явиться не раніше, ніж через 5-7 днів від початку профілактичного прийому L карнітину. Мінімальна тривалість профілактичного курсу – 28 днів, а максимальна – 6 місяців.

Курси профілактики і підтримки здоров’я L карнітином можна повторювати. Але між ними потрібно обов’язково робити перерви, тривалість яких прямо пропорційна тривалості попереднього прийому таблеток/капсул, і може тривати від 14 до 30 днів.

к содержанию ↑

Протипоказання і можливі побічні ефекти Л-карнітину

Протипоказань до прийому L карнітину практично немає. Виняток становить одна дуже рідкісна, що передається у спадок вроджена патологія – триметиламінурія (ТМАУ, синдром рибного запаху).

У перелік можливих побічних ефектів від прийому L карнітину входять:

  • надмірний апетит;
  • порушення травлення, дискомфорт або біль в шлунку/кишечнику;
  • м’язова слабкість (у людей з нирковою недостатністю);
  • м’язові судоми (особливо у людей з судомними розладами).

Вживаючи препарати з L карнітином також потрібно бути готовим до його непереносимості або раптового розвитку алергічних реакцій.

к содержанию ↑

Висновок

На закінчення хочемо додати, що вітаміноподібну амінокислоту L карнітин можна без побоювання пити паралельно з іншими ліками, препаратами і біологічно активними добавками.

На тривалий прийом L карнітину, що чергується між собою тартрату і цитрулін малату (кожен препарат приймати по 2 місяці, протягом 6-8 місяців) радимо звернути увагу тих, хто перехворів covid-19. Ця схема, спільно зі збалансованим харчуванням і ЛФК-навантаженнями, допоможе відновити втрачені показники фізичної витривалості та працездатності, і позбавить від характерного депресивного стану, викликаного коронавірусом.