У нашому інтернет-магазині харчову добавку Хітозан можна купити за прийнятною ціною і від найкращих виробників спортивного харчування у світі. Але якщо ви не знаєте, що таке хітозан і як працює ця речовина, спочатку прочитайте цю статтю. А якщо ні, то гроші, можливо, будуть витрачені даремно і належного ефекту, обіцяного в інструкції, ви не отримаєте.

Хітозан – це нерозчинна клітковина, яку добувають з хітину панцирів річкових та морських ракоподібних за допомогою спеціальної хімічної реакції. Отриманий амінополісахарид виробники спортхарчу використовують як харчову добавку-блокатор засвоєння жирів. Після додаткової обробки фармацевти роблять із хітозану оболонки для лікарських капсул. Глікозильовані похідні хітозану, як допоміжний компонент, можна зустріти у протидіабетичних засобах та антихолестеринових ліках.

к содержанию ↑

Як приймати хітозан та яке дозування?

Рекомендована разова доза хітозану для схуднення знаходиться в межах 1-2 г, а добова не повинна перевищувати 6 г. Конкретна цифра вказана в інструкції до добавки, і залежить від модифікації хітозану, що використовується виробником, і дозування додаткових жироспалюючих компонентів. Тривалість першого курсу зазвичай становить 30 днів. Після 2 тижневої перерви курс можна повторити, збільшивши його тривалість у 1,5–2 рази. При потребі можливий і 3-й курс прийому добавки.

А ось як пити хітозан для схуднення – до або після їжі – тут інформація суперечлива. Деякі інтернет-джерела рекомендують пити його після їжі. Але виходячи з того, як працює хітозан, оптимальний час його прийому – за 30 хвилин до їжі, запиваючи 300 мл питної води без газу. У такому разі желатинова капсула добавки встигне без проблем розчинитися і дасть можливість хітозановому порошку трансформуватися в гель, який і проявить ефекти, які допомагають схуднути в момент, коли їжа потрапить у шлунок.

Під час прийому добавки спортхарчу Хітозан для схуднення можливе виникнення нестачі заліза, міді та цинку. Для профілактики їх дефіциту спортивні дієтологи рекомендують пити вітамінно-мінеральний комплекс, який містить ці мікроелементи. Увага! Інтервал між прийомом Хітозану та інших добавок спортхарчу має бути більше 2 годин, інакше хітозановий гель стане перешкодою для їх засвоєння.

к содержанию ↑

Чи можливо отримати хітозан з їжею?

На жаль, у продуктах харчування хітозану немає, а в перемеленому хітині панцирів він так само перебуває у зв’язаному стані. Тому ні додавання в їжу порошку ракоподібних панцирів, ні приготування на них бульйонів, ніякої користі для здоров’я не принесуть. Сировиною для виготовлення хітозану також можуть бути нижчі гриби та діатомові водорості, але вони неїстівні, і ніде й ніколи в їжу не вживалися.

к содержанию ↑

Способи зовнішнього застосування харчової добавки Хітозан

Китайські лікарі та косметологи радять застосовувати харчову добавку Хітозан не тільки всередину, а й зовнішньо. Вона підходить для протизапальної та антисептичної обробки ран та опіків, а також для омолодження шкіри обличчя, шиї та зони декольте, боротьби з розтяжками на стегнах та животі.

Для обробки ран готується розчин із вмісту 4 капсул хітозану + 50 мл води + 20 крапель лимонного соку. Після обробки розчин не змивається.

Косметичний лосьйон із хітозану – порошок 7 капсул + 50 мл води + 7 крапель лимонного соку. У перші 3 дні лосьйон з хітозану наноситься на 10-15 хвилин, а починаючи з 4-го дня – на 2 години. Після закінчення зазначеного часу лосьйон змивається водою. Після того, як шкіра висохне, наноситься підходящий для її типу живильний крем. Позитивний ефект видно вже на 5-6 день.

к содержанию ↑

Як працює хітозан

Отриманий з хітину хітозан допомагає схуднути за рахунок:

  • збільшення в’язкості вмісту шлунка та уповільнення його випорожнення;
  • посилення та прискорення виведення стеринів;
  • зменшення перетравлення жирів та блокування їх всмоктування у 12-палій кишці внаслідок зміни кислотності жовчі;
  • перетворення порошку на позитивно заряджений гель, з яким міцно зв’язуються негативно заряджені молекули жирів, жирних кислот та інших ліпідів.

У верхніх відділах тонкого кишечника частина хітозанового гелю осідає на стінки. Це гальмує кишково-печінкову рециркуляцію жовчних кислот, що також допомагає блокувати засвоєння жирів.

к содержанию ↑

Хітозан: плюси та мінуси

Серед додаткових позитивних ефектів хітозану можна виділити зниження рівня загального холестерину, нормалізацію роботи печінки та підшлункової залози, а також полегшення дефекації у тих, хто схильний до запорів. Продовжуються дослідження протипухлинної активності цієї речовини. Хітозановий гель працює ще й як сорбент. А ось явні мінуси хітозану – це його побічні ефекти.

Протипоказання та побічні ефекти

Добавка Хітозан заборонена до прийому тим, хто приймає антикоагулянти, дітям до 18 років, вагітним жінкам та тим, хто годує грудьми. Вона може викликати алергічну реакцію у тих, хто має алергію на ракоподібних і молюсків. Також можлива індивідуальна непереносимість хітозану. Її симптоми схожі на ознаки харчової алергії. Це — нудота, печія, метеоризм, почервоніння обличчя, почуття легкої ядухи, висипання, свербіж шкіри, слабкість. Побічних ефектів у модифікованого хітозану два. І обидва вони свідчать, що добавка працює.

Перша побічка — те, чим небезпечний хітозан — діарея. Виникає вона через присутність у кишечнику неперетравлених жирів. Пронос є причиною зневоднення. А воно не тільки гальмує процеси метаболізму, що допомагають худнути, але й може стати поштовхом до розвитку багатьох хронічних проблем зі здоров’ям.

Другий побічний ефект можливий при великому обсязі порції їжі, яка приймається після добавки Хітозан. Ліки не просто уповільнюють спорожнення шлунка. Збільшуючи в’язкість їжі гель може спричинити стан тяжкості та дискомфорту в шлунку, тривалістю 5–6 годин.

к содержанию ↑

Хітозан допомагає при схудненні?

Так, але медичні дослідження показали, що навіть при дотриманні гіпокалорійної дієти, хітозан не допомагає худнути людям з ожирінням ІІ–ІІІ ступеня, а при І ступені ожиріння його прийом допомагає знизити вагу лише 35–40 % пацієнтів. Щоб хітозан спрацював на 100% потрібно:

  • сісти на дієту, яка забезпечує дефіцит калорій;
  • стежити за вмістом жирів – їх частка, в денному раціоні та кожному окремому прийомі їжі, не повинна перевищувати 20%;
  • пити достатню кількість чистої води, а у разі виникнення діареї збільшити її споживання щонайменше на 1,5 л.

Дотримуючись цих умов, можна схуднути і без фізичних навантажень. Але з кардіо це можна зробити набагато швидше, а силові вправи допоможуть сформувати підтягнуте тіло, і не дадуть при зникненні звичного шару підшкірного жиру шкірі стати в’ялою та провиснути.

к содержанию ↑

Висновок

По-перше, знання того, як пити хітозан правильно, схуднути не допоможе. Якщо сподіватися тільки на його блокуючий жир ефект, і при цьому не дотримуватись гіпокалорійної дієти і вести малорухливий спосіб життя можна не тільки не позбутися, а навпаки, додати у вазі.

По-друге, хітозан сприятиме схудненню лише тим, хто стежить за балансом БЖУ своєї дієти, яка повинна містити невелику кількість жирів. Необхідно дотримуватися пропорцій – 35: 20: 45, і суттєво обмежити швидкі вуглеводи. Більше урізати вміст жирів небезпечно, особливо жінкам. Якщо хітозан заблокує надходження жирів, і їхня частка впаде нижче 10%, то неминучі швидкі зміни гормонального фону та подальші проблеми з менструальним циклом та фертильністю.

По-третє, тим, хто має намір позбутися зайвих кг за допомогою кето-дієти, приймати блокатори жирів, у тому числі й хітозан, недоцільно. Ці добавки та препарати заважатимуть досягненню та підтриманню кетозу, змушуючи організм в умовах вуглеводного голодування використовувати як джерело енергії білки скелетної мускулатури.

В інтернет-магазині Belok.ua замовити та купити хітозан для схуднення можна в 1 клік. Добавка з хромом додатково впливає на нейротрансмітери в мозку, знижуючи апетит і пригнічуючи тягу до солодкого. У комбінації з Гарцинією камбоджійською, пригнічення апетиту відбувається за рахунок вмісту в ній пектину, хрому та гідроксилимонної кислоти.

Ми гарантуємо оригінальність добавок, оскільки працюємо з найкращими світовими виробниками спортхарчу без посередників. Ну а висока якість їхнього хітозану не підлягає сумніву, підтверджується обов’язковою міжнародною сертифікацією товарів та бездоганною багаторічною репутацією брендів.

Джерела

  1. Тай TS. Вплив хітозану на концентрацію ліпопротеїнів у плазмі у пацієнтів з діабетом 2 типу з гіперхолестеринемією. 2000.
  2. Шіллер Р.М. Хітозан користь: рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження про вплив швидкорозчинної харчової добавки хітозану на втрату ваги та склад тіла у людей з надмірною вагою та легким ожирінням. 2001.
  3. Герчоліні Р. Порівняльна оцінка екскреції жиру з калом, індукованою орлістатом та хітозаном. 2001.
  4. Родрігес М.С. Взаємодія між хітозаном та олією в хімічних умовах травлення шлунка та дванадцятипалої кишки. 2005.
  5. Штерн Дж.С. Хітозан: як пити? Додавання хітозану та засвоєння жиру у чоловіків та жінок. 2005.
  6. Беннет Д. А. Хітозан: ефективність при надмірній вазі та ожирінні. 2008.
  7. Цзен Л. Вплив харчових хітозанів на мікроелементи заліза, міді та цинку. 2008.
  8. Ренді Чі Фай Чунг. Хітозан: навіщо? Інформація про потенційні біомедичні та фармацевтичні застосування. 2015 року.
  9. Кім Ю.М. Отримання хітину та хітозану з морських джерел. Хітозан – що це: структура, властивості, додатки. 2015 року.
  10. Герреро К. де ла Каба. Хітозан як біоактивний полімер: обробка, властивості та застосування. 2017.
  11. Сакко П. Глікозильовані похідні хітозану: систематичний огляд. 2018 року.
  12. SPORTWIKI®. Хітозан: як брати. 2022.