Дефіцит білка в організмі є однією з найсерйозніших проблем харчування у всьому світі. Цей стан може бути наслідком недостатнього надходження білків, порушення засвоєння або посиленого їх розпаду. Від білкової (білково-енергетичної) недостатності зараз страждають майже 800 мільйонів людей, і це обходиться світовій економіці 3,5 трильйони доларів щорічно.

Білкова дистрофія в першу чергу вражає дітей, людей похилого віку та госпіталізованих пацієнтів. Різний ступінь та тривалість дефіциту білка призводить до широкого спектру ознак та симптомів білкової недостатності, і закінчується для організму різними наслідками. Своєчасне виявлення білкового дефіциту та встановлення його причин є важливим, тому що дозволяє уникнути ускладнень. Найбільш небезпечним є хронічний дефіцит білка для органів кровотворення. [01].

к содержанию ↑

Дієтичні норми споживання білка

Білки людського організму – базальні білки, являють собою високомолекулярні лінійні поліпептиди, які синтезуються в рибосомах клітин з альфа-амінокислот. Прості білкові форми можуть бути модифіковані (зібрані, розщеплені, вшиті) у складні білки. Форму та функцію базальних білків визначає генетичний код, який закладає послідовність амінокислот у ланцюзі.

За перше визначення послідовності амінокислот у білку англійський біохімік Фредерік Сенгер отримав Нобелівську премію 1958 року. Він розшифрував будову гормону білка інсулін.

Щоб створювати власні білки людському організму, потрібні дієтичні (харчові) білки. Під час перетравлення їжі вони руйнуються до амінокислот, у тому числі відбувається біосинтез базальних поліпептидів. У крайніх випадках, коли немає вуглеводів та закінчилися запаси жиру, амінокислоти можуть використовуватися організмом для вироблення енергії. Деякі амінокислоти можуть вироблятися організмом – їх 11, і називаються вони замінні амінокислоти. Але є 9 амінокислот, які організм людини не вміє синтезувати. Тому їх називають незамінні амінокислоти. 

Щоб організм функціонував нормально і був здоровий потрібно дбати про те, щоб у раціоні була їжа, що містить білки, в яких є незамінні амінокислоти. Сьогодні такі продукти можна замінити БАДами чи добавками спортхарчу.

Головні джерела дієтичних білків – м’ясо/птах/риба/морепродукти, яйця, молочні продукти, бобові, горіхи та зернові. У невеликих кількостях білки також присутні в овочах, грибах, фруктах та ягодах.

Радою з продовольства та харчування при Національній академії США встановлено такі дієтичні норми споживання білка (грамів на добу)  [03]:

  • немовлята:
    • 0-6 міс – 9,1;
    • 6-12 міс – 11;
  • діти:
    • 1-3 роки – 13;
    • 4-8 років – 19;
  • чоловіки:
    • 9-13 років – 34;
    • 14-18 років – 52;
    • з 19 років – 56;
  • жінки:
    • 9-13 років – 34;
    • з 14 років – 46;
    • вагітні та ті, хто годує грудьми – 71.

Ці норми можуть бути трохи (на кілька грам) змінені у більшу чи меншу сторону, залежно від фізичної активності людини, її маси тіла та стану здоров’я.

к содержанию ↑

Як проявляється нестача білка в організмі?

Незалежно від причин, що викликають нестачу білка, цей стан викликає в організмі людини посилений синтез амінокислот печінкою, що призводить до адаптивних змін її ферментів, зменшення утворення сечовини та збереження азоту. [02]. Такі зміни проявляють себе такими ознаками та симптомами:

  • зовнішні загальні ознаки – сухість шкіри, тьмяність та ламкість волосся, загальна слабкість, втрата маси тіла, гіпоонкотичні набряки на кісточках, руках, обличчі, навколо шлунка;
  • травна система – потяг до солодощів, дискомфорт, біль та здуття живота, епізоди нудоти, збільшена печінка, коливання стільця запор/пронос;
  • кістково-м’язова система – м’язова слабкість, зменшення обсягу та зниження маси м’язів, болі у м’язах та суглобах, уповільнення росту у дітей;
  • нервова система – головний біль, перепади настрою, зниження розумової працездатності, млявість, швидка стомлюваність, безсоння.

При тяжкій білковій недостатності порушуються імунна відповідь, відновлення та вироблення ферментів та гормонів.

Легка форма дефіциту білка найчастіше протікає безсимптомно. Але на її наявність можуть вказувати часті епізоди почуття голоду, часті ГРВІ, ушкодження шкіри, що погано гояться, повільний ріст нігтів і волосся.  [12].

к содержанию ↑

Калоричний коефіцієнт білків такий самий як і вуглеводів – 4. При спалюванні 1 г жиру організм отримує 9 ккал енергії.

Білок (протеїн) має вирішальне значення для здоров’я. Навіть його назва натякає на це. Грецьке слово proteos означає «первинне» або «перше місце». Перелічимо 9 важливих функцій білка в організмі людини, які виправдовують його назву:

  1. Білок необхідний для росту та оновлення тканин. Потреби організму в протеїнах залежать від рівня фізичної активності, стану здоров’я та маси тіла. Наприклад, більшого споживання білка потребують вагітні та годуючі грудьми, пацієнти з деякими захворюваннями, всі – у період відновлення після хвороби, травми або після операції, а також люди похилого віку, спортсмени і ті, хто займається важкою фізичною працею.
  2. З білків організм синтезує ферменти та коферменти – каталітичні речовини, без яких неможливе протікання хімічних реакцій та обмінних процесів, як всередині, так і поза клітинами. Наприклад, без ферментів неможливе травлення, вироблення енергії, скорочення м’язів, згортання крові.
  3. Білки необхідні для побудови нестероїдних гормонів. Наприклад, білкову природу мають інсулін, глюкагон, гормон росту людини, АДГ (гормон реабсорбції нирками води), АКТГ (адренокортикотропний гормон, що стимулює вивільнення ключового фактора обміну речовин – гормону кортизолу).
  4. Білки (колаген та еластин) потрібні для структурування тканин – кісткової, хрящової, сполучної, а також шкіри, зубів, нігтів та волосся. Кератин, колаген та еластин мають білкову природу.
  5. Білки відіграють важливу роль у підтримці нормального рівня pH крові та інших рідин організму, наприклад шлункового соку.
  6. Білки (альбумін та глобулін) підтримують баланс рідини, притягуючи та утримуючи воду в крові. При недостатньому споживанні білка рівень альбуміну та глобуліну з часом знижується. Рідина з крові витісняється у міжклітинний простір оточуючих тканин, викликаючи набряклість.
  7. Білки є будівельним матеріалом для вироблення антитіл та імуноглобулінів – складової частини імунної системи. Без них наш організм виявляється беззахисним перед бактеріями та вірусами.
  8. Білки потрібні для транспортування та зберігання речовин. Кисень, вуглекислий газ, вітаміни, мінерали, глюкоза та холестерин подорожують по крові та проникають у клітини та з клітин за допомогою білків. Найяскравіший приклад транспортного білка – гемоглобін. До речі, він не лише переносить кисень та вуглекислий газ, а й регулює pH крові, пов’язуючи невелику кількість кислот. Як приклад запасних білків наведемо феритин, якому довірено зберігання заліза.
  9. Білки є страхувальним джерелом енергії та амінокислот. Калоричний коефіцієнт білків такий самий як і вуглеводів – 4. При спалюванні 1 г жиру організм отримує 9 ккал енергії. Як джерело енергії амінокислоти використовуються в останню чергу. Зазвичай це відбувається після 18-48 годин голодування або в процесі надто тривалого важкого фізичного навантаження, якщо немає запасів жиру. Окремо уточнимо, що для виконання деяких функцій білків, за відсутності надходження харчових білків, організм починає руйнувати м’язові білки та використовувати їх амінокислоти як потрібний будівельний матеріал.

Реалізація всіх цих функцій відбувається за рахунок білкового обміну – процесів синтезу і розпаду білків, що постійно відбуваються.

к содержанию ↑

Білкова недостатність: причини

Білкова дистрофія може бути наслідком недостатнього надходження, порушення засвоєння чи посиленого розпаду білків.

Первинний дефіцит білків може бути:

  • у немовлят, дітей та підлітків (у зв’язку зі зростанням);
  • при незбалансованому за БЖВ раціоні харчування;
  • у спортсменів;
  • у веганів;
  • у тих, хто протягом тривалого часу дотримується низькобілкових та/або жорстких низькокалорійних дієт/монодієт;
  • у тих, хто практикує тривале голодування;
  • у тих, хто приймає ліки, що пригнічують апетит;
  • у недоїдаючих (через бідність, бездомність, психічні розлади, важкі хвороби);
  • у літніх людей;
  • при частих епізодах діареї;
  • після тяжкого захворювання, травми, опіку;
  • у людей з:
    • патологіями та недостатністю нирок;
    • цирозом печінки та печінковою недостатністю;
    • хворобами ШКТ, що порушують перетравлення та засвоєння білків;
    • порушенням обміну тирозину;
    • порушенням білково-амінокислотного обміну;
    • фенілкетонурією;
    • специфічними спадковими патологіями;
    • онкологією.

Причинами первинного дефіциту можуть бути синдроми порушення травлення і всмоктування, які, в свою чергу, викликаються захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Первинний дефіцит білка також може виникнути і на противагу споживання адекватної кількості, але низької якості білка. Неповноцінним білок вважається, якщо у його складі вміст однієї або кількох амінокислот недостатній і, таким чином, стає обмежуючим фактором використання білка.

Вторинний дефіцит білка є посиленим розпадом базальних білків. Цей патологічний процес супроводжує низку хвороб, наприклад, спадкові проблеми з обміном речовин, тяжкі форми інфекцій, патології нирок, великі опіки.

к содержанию ↑

Можливі ускладнення білкового дефіциту

Білкова недостатність, залежно від ступеня тяжкості та тривалості, може призвести до відставання у розвитку, погіршення когнітивних функцій, зниження інтелекту, ослаблення імунітету.

«Хронічний дефіцит білка в організмі порушує кровотворення, структурно змінює позаклітинний матрикс селезінки, тимусу, кісткового мозку, його стромальних та епітеліальних клітин, а також нішу гемопоетичних стовбурових клітин. Так як цей стан зменшує кількість попередників кровотворення і погіршує вироблення медіаторів, що регулюють кровотворення, то воно викликає анемію і лейкопенію.

Стан білкового дефіциту надмірно посилює аутофагію, змінюючи патологічно процес внутрішнього клітинного самоочищення.

Білкова недостатність сприяє функціональним змінам у лейкоцитах, атрофії кісткового мозку, порушенню гомеостазу та імунної відповіді». [01].

«Недостатнє харчування вагітних і годуючих грудьми залишається одним з основних негенетичних факторів, що впливають на розвиток мозку новонародженого. Хоча всі поживні речовини впливають на дозрівання мозку, білки виявляються найбільш важливими для розвитку неврологічних функцій. Наслідки дефіциту білка у вагітної надають довгостроковий вплив на дитячий мозок та призводять до постійних порушень навчання та поведінки». [08].

«Окислювально-відновний дисбаланс, викликаний білковою недостатністю у ранньому віці, негативно впливає на роботу бета-клітин підшлункової залози та зниження вироблення інсуліну». [07]. Це дослідження підтверджує теорію, що дефіцит білка стає причиною розвитку цукрового діабету 2 типу у маленьких дітей та підлітків, у яких немає зайвої ваги та пристрасті до солодкого.

«Низькобілкові дієти можуть викликати важкі функціональні ускладнення, головним чином, у період розвитку та дозрівання органів та систем, у тому числі жіночої репродуктивної системи. Дефіцит білка в період статевого дозрівання зменшує товщину епітелію матки та строми ендометрію, знижує рівень рецепторів статевих гормонів, негативно позначається на гістоморфометрії яєчників та матки, що може призвести до порушення фолікулогенезу та фертильності у репродуктивному періоді». [04].

«Дефіцит білка в пубертаті у хлопчиків негативно впливає на ендокринну функцію гонад, гістологію яєчок, сперматогенез, рівні загального та вільного тестостерону в плазмі».  [05].

«Хронічна низькобілкова мультидефіцитна дієта (BRD) викликає серцево-судинні адаптивні реакції, які можуть призвести до гіпертонії та серцевої недостатності». [06].

На замітку. Сьогодні є дослідження на тваринах, які доводять зв’язок між поганим харчуванням (браком білка) батька під час зачаття з поганим розвитком та ростом його потомства. [10].

“Дефіцит білка викликає мітохондріальну дисфункцію в β-клітинах”. [11]. У дорослих людей з ожирінням це посилює нестачу інсуліну та ускладнює контроль рівня глюкози у крові. У дорослих з нормальною масою тіла дефіцит білка може спричинити розвиток цукрового діабету 2 типу.

«Недоїдання, саркопенія (втрата м’язової маси) та слабкість є трьома поширеними станами виснаження серед літніх пацієнтів, які перебувають на реабілітації, що призводять до багатьох негативних наслідків, пов’язаних зі здоров’ям. Дефіцит білка погіршує якість життя, посилює прогресування фізичних дисфункцій, збільшує кількість звернень за швидкою допомогою та смертністю». [09].

к содержанию ↑

Чим заповнити нестачу білка в організмі людини

Білок нічим замінити не можна. Поповнити нестачу білка в організмі людини можна лише білком. Хіба що, і в деяких випадках краще робити його «будівельними матеріалами» – комплексами амінокислот.

В асортименті нашого магазину спортивного харчування є всі різновиди білків:

У нас є білкові добавки Протеїн для жінок. До складу порошку додані натуральні компоненти, які допомагають тримати в нормі гормональний фон, баланс кишкового мікробіота та сприяють спалюванню жирових відкладень.

Під час ліквідації дефіциту білка разом з добавкою протеїну лікарі рекомендують пропити курс цинку та селену. Ці мінерали полегшують проникнення амінокислот у клітини через мембрани.

Для тих, у кого дефіцит білка виник через проблему з його перетравленням, рекомендуємо амінокислотні комплекси BCAA.

к содержанию ↑

Групи ризику білкової недостатності

Фахівці ВООЗ виділили такі групи, які мають високі шанси дефіциту білка – це:

  • із спадковими порушеннями ліпідного обміну;
  • з низьким рівнем життя, особливо діти та літні люди;
  • вегани;
  • ті, хто худнуть на низькобілкових дієтах;
  • практикуючі тривале голодування;
  • із захворюваннями органів травлення, хворобами нирок;
  • старшого (>70) віку.

Окрему групу становлять люди, які мають білкову недостатність, яка є наслідком вимушеного дефіциту ваги, необхідного для професії. Це – моделі, танцівники, художні гімнастки.

к содержанию ↑

Діагностика дефіциту білка

У комплекс постановки та уточнення діагнозу Білкова недостатність входить досить велика низка аналізів та заходів, які виконуються поетапно.

  • Перший етап:
    • Розгорнутий загальний аналіз крові з ШОЕ та лейкоцитарною формулою. Особливу увагу лікар приділяє кількості лейкоцитів, рівню гемоглобіну, кількості та швидкості осідання еритроцитів.
    • Загальний аналіз сечі. Крім кольору та прозорості, важлива питома вага сечі (при дефіциті білка цей показник падає) та наявність/відсутність білка.
    • Білок у сечі (на тест-смужці). При позитивному результаті діагностика продовжується далі.
  • Другий етап:
    • Аналізи крові – Білок (золотий стандарт діагностики), Білкові фракції, Сечовина, Креатинін у сироватці, Глюкоза.
    • Аналізи сечі – Мікроскопія осаду, добові Сечовина та Креатинін.
    • Аналіз крові та сечі – Проба Реберга.
    • Аналіз калу – Копрограма.

Для уточнення, чи є серед причин білкової дистрофії патологічні, лікарю можуть знадобитися дослідження УЗД органів черевної порожнини, езофагогастродуоденоскопія стравоходу, шлунка та 12-палої кишки, добова РН-метрія шлункового соку, інтестіноскопія тонкої кишки, колоноскопія товстої кишки, біопсія потрібної локалізації.

к содержанию ↑

Висновки

  • Білки основи з амінокислот, які з’єднуються разом, утворюючи довгий ланцюг. Існує 20 амінокислот (11 замінних та 9 незамінних), які дозволяють формувати тисячі різних білків.
  • Білок допомагає підтримувати здоров’я та відновлювати тканини вашого тіла. Він керує метаболічними реакціями, підтримує pH та баланс рідини, а також керує імунною системою. Він також транспортує та зберігає поживні речовини і може виступати як джерело енергії.
  • Дефіцит білка може бути наслідком недостатнього надходження, порушення засвоєння чи посиленого розпаду білків.
  • Легка форма дефіциту білка найчастіше протікає безсимптомно. Але на її наявність можуть вказувати часті епізоди почуття голоду, часті ГРВІ,  ушкодження шкіри,  що погано гояться, повільний ріст нігтів і волосся.
  • Щоб організм функціонував нормально і був здоровий потрібно дбати про те, щоб у раціоні була їжа, що містить білки, в яких є незамінні амінокислоти. Нестачу незамінних та замінних амінокислот можна заповнити БАДами або добавками спортхарчу.

Допоможи захисту та визволенню України.

Відправ БАДи Протеїн нашим захисникам та захисницям.

Все буде Україна!

к содержанию ↑

Джерела

  1. Ед Ст Сантос. Гематологічні зміни при білковій недостатності. 2017.
  2. NIH (Національні інститути охорони здоров’я США). Дефіцит білка.2024.
  3. NIH. Рекомендовані дієтичні норми споживання (DRI): рекомендовані дієтичні норми та адекватне споживання, загальна кількість води та макронутрієнтів. Еталонне споживання енергії, вуглеводів, клітковини, жирів, жирних кислот, холестерину, білків та амінокислот. 2002/2005.
  4. Дієго Аугусто де Мораїш Олівейра. Обмеження білка в період статевого дозрівання змінює параметри харчування та впливає на гістоморфометрію яєчників та матки у дорослому віці у щурів. 2021.
  5. Ф Караджа. Вплив дефіциту білка на рівень тестостерону, якість сперми і гістологію яєчок у самців щурів, що розвиваються. 2003.
  6. Луїза В.П. Мендес. Довгостроковий вплив хронічної низькобілкової дієти з множинним дефіцитом білка на серце: гіпертонія та серцева недостатність у молодих дорослих щурів із хронічним недоїданням. 2017.
  7. Ана Паула Дж. Каппеллі. Зниження секреції інсуліну, викликаної глюкозою, у щурів, які отримували низькобілкове харчування, пов’язане зі зміною окисно-відновного статусу острівців підшлункової залози. 2018.
  8. Бруно Дж. Берардіно. Перинатальна білкова недостатність змінює експресію генів біогенезу мікроРНК Xpo5 та Ago2 у мозку мишей. 2017.
  9. Хей Чун Ніколас Чан. Післявиписні наслідки білково-енергетичної недостатності, саркопенії та слабкості у людей похилого віку, що надійшли на реабілітацію: систематичний огляд. 2023.
  10. Адам Дж. Уоткінс. Батьківська (татова) дієта з низьким вмістом білка програмує експресію генів ембріона перед імплантацією, ріст плода та розвиток скелета у мишей. 2017.
  11. Наяра Карваль Лейте. Білкова недостатність посилює шлях секреції інсуліну у дорослих мишей з ожирінням. 2016.

12. Крістін Мікстас, RD. Ознаки того, що ви не отримуєте достатньо білка. 2022.