Фізичні навантаження у бодібілдингу можуть викликати не тільки м’язовий біль – крепатуру, а й біль у суглобах. Після силового тренування може боліти сам суглоб або суглоби. Але часто в спортсменів болять не самі суглоби, а структури навколосуглобового апарату: зв’язки, сухожилля, оболонки, фасції та апоневрози. Які причини таких болів, чи небезпечні їх наслідки, чи можна їх уникнути і що робити, коли вони виникли?

Болять суглоби після тренування: чому

Суглоби та/або їх навколосуглобові апарати після силового тренування болять через:

  • невиконання загальної розминки;
  • ігнорування розминальних сетів;
  • неправильної техніки виконання вправ;
  • неправильно складеного графіка збільшення робочих ваг;
  • відмови від спеціальних аксесуарів – бандажів, бинтів, поясів, лямок, ременів;
  • незручного та/або невідповідного спортивного взуття;
  • занадто великої кількості повторень та сетів;
  • недостатнього часу на відновлення між сетами;
  • занадто довгого тренування;
  • невиконання заминки.

До деградації суглобових поверхонь та виникнення запальних процесів у навколосуглобових апаратах також призводить і неправильний план тренувального процесу – силові тренування частіше 3 разів на тиждень, важке навантаження два дні поспіль, відсутність вихідного дня від будь-якого різновиду тренувань та важких фізичних навантажень. На здоров’я суглобів також негативно впливають часті травми, їх недолікування, неправильна та/або коротка реабілітація.

Синовіальні суглоби людини болять по-справжньому. У синовіальній рідині немає, але в хрящі, капсулі та синовіальній оболонці є нервові закінчення. Найбільш сильно іннервовано внутрішній шар суглобової сумки (капсули).

Для новачків, які працюють на силових тренажерах і з вільними вагами відзначимо, що «ахіллесова п’ята» у бодібілдерів, на жаль, не одна. Будуючим свою фігуру слід берегти коліна, зап’ястя, лікті, плечі. Всі ці великі суглоби схильні до ризику отримання травм і виникнення патологій.

к содержанию ↑

Основні ознаки та симптоми

Якщо всі перелічені вище причини – не про вас, то больового синдрому в суглобах після тренування у вас виникати не повинно. Ниючі болі після фізичного навантаження, але які не проходять у спокої, повинні змусити задуматися про те, що ви робите неправильно та негайно розпочати профілактику остеоартрозу. Руйнування гладкого гіалінового хряща, що вистилає суглобові поверхні, відноситься до незворотних процесів. Поводитися з ними треба делікатно.

Вам варто поговорити з інструктором (тренером), зменшити силові навантаження та обов’язково йти на прийом до лікаря-ортопеда, якщо є такі ознаки:

  • ранкова скутість суглоба, що триває від 15 до 30 хвилин;
  • стартовий суглобовий біль та тугорухливість на початку руху після спокою;
  • больовий суглобовий синдром після тренування не проходить протягом тривалого часу і вимагає прийому знеболювального препарату;
  • при зміні погоди виникають болі ниючого характеру середньої інтенсивності;
  • періодично турбують блокадні (заклинюючі) гострі болі, хрускіт, литкові судоми;
  • припухлість, підвищення температури та почервоніння шкіри над суглобом.

Ігнорувати такі симптоми не варто. Механічне прогресуюче руйнування гіалінового шару синовіальних суглобів – остеоартрит, потребує постійного лікування, а посилення та прискорення процесів деградації гіалінового хряща призводить до інвалідизації та вимагає дорогого протезування суглоба.

Остеоартрит відноситься до невиліковних прогресуючих захворювань через вкрай малу швидку регенерацію гіалінового хряща. Вчені поки не знають, яким чином можна прискорити дозрівання клітин, з яких воно складається – хондробластів та хондроцитів. Тому стоншення та руйнування не встигає компенсуватися регенерацією.

До речі, якщо у вас болять плечові суглоби, лопатки та ключиці, можливо причина не в суглобах, а в м’язових фасціях. Больовий міофасціальний синдром часто виникає при перевантаженні грудино-ключично-соскоподібного, трапецієподібного, підостьового та ромбоподібного м’язів, що піднімають лопатку.

к содержанию ↑

Види спорту, небезпечні для суглобів

У статистиці отримання травм суглобів лідирують усі види лижного фрістайлу та ігрові контактні види спорту. Олімпійські ігри Хокей, футбол, гандбол, баскетбол. Волейболісти одержують травми від контакту з м’ячем та при падіннях. Сюди відноситься і звична патологія «лікоть тенісиста». Насправді вона являє собою не пошкодження ліктьового суглоба, а латеральний епікондиліт – запалення сухожиль, що прикріплюють м’язи-розгиначі передпліччя до латерального надвиростка плечової кістки.

У статистиці небезпечних для суглобів видів спорту важкоатлети, пауерліфтери, гирьовики та бодібілдери займають другу позицію. Але основною причиною їх проблем із суглобами є не травми, а навантаження суглобів великою вагою.

Третє місце посідають люди, які займаються бігом. «Коліно бігуна» – втомлива травма від частих високих ударних навантажень на суглоб, фіксується у 28%, як професійних легкоатлетів, так і у людей, що займаються бігом на довгі дистанції для здоров’я.

Місця, що залишилися на «квітковій церемонії» небезпечних для суглобів видів спорту дісталися стрільбі, гірським лижам і сноуборду, велоспорту. У стрільців вражаються суглоби однієї чи обох рук. Біг на лижах і гвинтівка за спиною викликають проблеми з хребтом, а стрілянина, як стоячи, так і лежачи, призводить до проблем із суглобами та невритами зап’ясток, ліктів та плечей. Гірськолижники та сноубордисти лікують коліна. Професійні захворювання велосипедистів – артроз коліна, неврит ліктьового нерва, що кріпить тендовагініт ахілового сухожилля.

Виходячи з перерахованого вище, бодібілдерам та тим, хто займається кардіонавантаженнями для підтримки здоров’я, рекомендують малотравматичні заняття скандинавською ходьбою, роботу на гребному тренажері, плавання.

к содержанию ↑

Як уникнути болю в суглобах під час та після тренувань

Щоб на тренуванні і після нього суглоби не боліли, слід дотримуватись таких правил та загальних рекомендацій:

  • вивчіть правильну техніку вправ і не допускайте помилок під час їх виконання;
  • обов’язково розминайтеся перед тренуванням;
  • не заощаджуйте час за рахунок ігнорування попередніх розминальних сетів з невеликою кількістю повторів та 30-50% вагою від робочої;
  • дотримуйтесь норми поступового збільшення робочих ваг;
  • якщо є проблеми зі зв’язками та/або суглобами, складайте тренування з більш щадних для них вправ;
  • імпульсивно не працюйте з надто великими вагами;
  • не виконуйте силові вправи «на суперечку»;
  • завжди робіть заминку.

У випадку отримання травми обов’язково погодьте лікування з лікарем. Не навантажуйте травмований суглоб та його навколосуглобовий апарат до повного функціонального відновлення.

Регулярно проходьте профілактичний курс спеціалізованих добавок для суглобів та зв’язок, паралельно приймаючи омега-3 та вітамін D. Незалежно від віку, а після 30 років – обов’язково, пийте профілактичний комплекс з БАДів, у термінах та дозуваннях зазначених на упаковках або вказаних нижче у цій статті .

к содержанию ↑

Як правильно «розігріти» суглоби перед тренуванням

Суглобова розминка не забере багато часу. Пропонуємо вам перед тим, як виконувати комплекс вправ загальної розминки, робити розминку суглобів з передтренувального розігріву бійців Ушу:

  1. Гомілковостопні суглоби. Стоячи на одній нозі, робити кругові рухи спочатку назовні, а потім досередини, в гомілковостопному суглобі вільної ноги. Повторити 8 разів поспіль у кожну сторону, а потім зробити вправу для іншої ноги.
  2. Колінні суглоби. Початкове положення: ноги на ширині плечей, долоні впираються в ледь зігнуті коліна. Спочатку потрібно зробити 8 кругових рухів у колінних суглобах, рухаючи ними одночасно по колу назовні, а потім 8 разів – досередини.
  3. Тазостегнові суглоби та поперековий відділ хребта. Початкове положення: ноги трохи ширші за плечі, долоні на талії. Зробити 8 кругових рухів тазом за годинниковою стрілкою, при цьому плечі не залишаються нерухомими, а рухаються в протиході, але при цьому шия залишається завжди перпендикулярною до підлоги. Повторити рухи 8 разів проти годинникової стрілки.
  4. Плечові суглоби. Вихідне становище: основна стійка, ноги на ширині плечей. Виконати 8 кругових рухів плечима назад, а потім зробити 8 повторів вперед. Під час рухів лікті можна трохи згинати.
  5. Ліктьові суглоби. Вихідне положення: основна стійка, руки вбік. Одночасні кругові рухи у ліктьових суглобах. Праворуч 8 разів описуються кола кистями назовні, при цьому плечові кістки залишаються нерухомими. Потім робиться 8 рухів усередину.
  6. Променево-зап’ясткові суглоби (зап’ястя). Початкове положення: основна стійка, руки вперед, кисті стиснуті в кулаки, великі пальці зовні. Тримаючи плечі та передпліччя нерухомими, виконати 8 кругових рухів кулаками назовні, а потім 8 разів всередину
  7. Шийний відділ хребта. Вихідне становище: основна стійка. Очі можна закрити або залишити відкритими. Кругові рухи по і проти годинникової стрілки: по 8 разів.

Увага. Під час виконання вправ суглобової розминки амплітуду руху в суглобах слід збільшувати поступово, так щоб кожен наступний описуваний круг був більшим за попередній.

Після розминки суглобів, яка займе 2 хвилини, приділіть розігріву великих м’язових груп близько 5-6 хвилин. Після цього до майбутніх силових навантажень потрібно підготувати серцево-судинну систему. Робити це потрібно протягом 5-7 хвилин. На всю розминку плюс відновлення дихання після кардіорозминки знадобиться 20 хвилин.

к содержанию ↑

Посттренувальний біль у суглобах: способи усунення

На сьогоднішній день в терапії остеоартрозів застосовуються нестероїдніі протизапальні засоби або препарати (НПЗЗ/НПЗП), біологічно активні добавки (БАДи) Омега-3, вітаміни D та E, Імбир, Куркума, MCM. При болях втоми після тренування також добре працюють охолоджуючі зовнішні засоби: рідини або гелі з ментолом, наприклад, Меновазин.

Нестероїдні протизапальні препарати

Больовий синдром у синовіальних суглобах швидко можна усунути тільки нестероїдними протизапальними засобами (НПЗЗ). Але стандартний термін прийому цих ліків зазвичай складає всього 5 днів, але при цьому все одно можливі печія, біль у шлунку, нудота, блювання, діарея/закреп. Побічні ефекти при більш тривалому застосуванні включають (в порядку частоти виникнення) [01]:

  • НПЗЗ-гастропатії – ерозії, виразки шлунка;
  • можливі наслідки з боку центральної нервової системи – головний біль, запаморочення, тремор, денна сонливість, безсоння, зміни настрою, депресія, психози, порушення зору, зниження слуху;
  • проблеми з печінкою;
  • гострий інтерстиціальний нефрит, оборотна ниркова недостатність, підвищення рівня креатиніну, канальцевий некроз, нефротичний синдром.

Ефективно купірують біль у суглобах НПЗЗ у формі таблеток, капсул, розчинів для ін’єкцій, ректальних свічок. З великого спектру НПЗЗ біль у суглобах найкраще купірують диклофенак, ібупрофен, напроксен, мелоксикам, целекоксиб, німесулід.

Щоб уникнути побічних ефектів НПЗЗ з боку шлунка, слід захищати його препаратом із категорії «Інгібітори протонна помпа».

Препарати з НПЗЗ для зовнішнього застосування – мазі та гелі, менш ефективні, але їх можна застосовувати не довше 5 днів, тому що діюча речовина не потрапляє в системний кровотік і не б’є по шлунку.

к содержанию ↑

Поліненасичені жирні кислоти омега-3

Добавки Омега 3 почали застосовувати для профілактики та гальмування деформуючого остеоартрозу І-ІІ ступеня з початку 2000-х років. Зменшити або усунути больовий синдром у суглобах допоможуть курсові прийоми омега-3. Але для цього треба дотримуватися кількох умов:

  1. Мінімальна тривалість курсу задля досягнення зниження болю чи знеболювання – 3 місяці.
  2. Щоденне дозування омега-3 – 3000 мг на добу, з високим вмістом EPA та DHA. Цьому параметру в нашому магазині відповідають добавка AMIXPRO FISH OIL OMEGA 3 (1000 мг – EPA 500 / DHA 250)
  3. Для посилення знеболювального та протизапального ефектів паралельно з омега-3 слід приймати вітаміни A и D, вітамін Е, а також селен.
  4. Омега-3, вітамін D та E можна приймати на постійній основі. Вітамін A і селен, щоб уникнути гіпервітамінозу, краще пити з перервами – місяць через місяць.

Щоб уникнути небажаних ефектів – «рибної» відрижки, нудоти, блювотних позивів, болів у животі, діареї – починати курс омега 3 треба з малих дозувань, поступово та плавно підвищуючи її до потрібної.

Дати звикнути ШКТ до великої кількості риб’ячого жиру та високих концентрацій у ньому морських омега-3 поліненасичених жирних кислот можна за допомогою добавки OPTIMUM NUTRITION FISH OIL (180/120), в одній капсулі якої міститься 180 мг EPA та 120 мг DHA. Рекомендуємо наступну схему звикання організму до високих доз омега-3. Кожен етап звикання триває 7 днів. За цей час у тих, у кого від риб’ячого жиру виникає нудота, відрижка рибою, дискомфорт або біль у животі, і діарея, ці ефекти проходять:

  • перший тиждень – 1 капсула на день після сніданку;
  • другий тиждень – 2 капсули на день, одна після сніданку, інша після обіду;
  • третій тиждень – 2 капсули на день, обидві капсули пити після сніданку;
  • четвертий тиждень – 3 капсули: 2 після сніданку та 1 після обіду;
  • п’ятий тиждень – 3 капсули після сніданку.

Після цього можна сміливо переходити на довгостроковий прийом капсул AMIXPRO FISH OIL OMEGA 3 (500/250). У перший тиждень пийте 1 капсулу після сніданку, другого тижня приймайте 2 капсули – після сніданку і після обіду. Починаючи з 3 тижнів і далі пийте 3 капсули на день – після сніданку, обіду та вечері. Саме з цього часу починається відлік рекомендованого для профілактики остеоартрозу 3-місячного курсу прийому добавки Омега-3.

Увага! Приймати 3000 мг риб’ячого жиру за прийом не рекомендується. Це в будь-якому випадку погано позначиться на роботі шлунково-кишкового тракту.

Для суглобів також добре підходить комплекс OMEGA (бренд Animal Nutrition/Universal Nutrition, США). У ньому витримано достатню для оздоровчого впливу на суглоби і в потрібному співвідношенні EPA і DHA, додана різного походження ALA поліненасичена кислота, омега-6 та омега-9, а також необхідні для регенерації кісткової та сполучної тканин вітаміни D, E та A.

Включення у лікування травмованих суглобів, зв’язок та/або м’язів регулярного прийому добавки Омега-3 у зазначеній вище кількості та співвідношенні EPA/DHA також сприяє зникненню запальних процесів. Це проявляється у зменшенні набряклості та почервоніння і є відмінною профілактикою розвитку ускладнень травми та її довгострокових наслідків.[02], [03].

к содержанию ↑

Вітаміни D та E, імбир, куркумін

Існують також дослідження, що доводять можливість зниження рівня суглобового больового синдрому за допомогою курсового прийому вітамінів D та E, БАДів з імбиром та куркуміном. Ось цитата з мета-аналізу впливу харчових добавок на симптом Біль у суглобах при остеоартриті/остеоартрозі, який був проведений у 2022 році.

«Зробивши аналіз наукових досліджень, опублікованих у PubMed, EMBASE та Кокранівській бібліотеці до листопада 2021 року, на тему впливу споживання поживних речовин на остеоартрит, було зроблено такі висновки. Добавки вітаміну D викликали значне зменшення болю та покращення функціональності враженого колінного суглоба. Було також виявлено значне зниження маркерів запалення, особливо при використанні БАДів на основі імбиру та куркуміну.

Ефективні дози для знеболювання суглобів:

Також було відзначено зниження болю в суглобах при включенні до раціону великої кількості вишні, полуниці, дині, часнику, зелених мідій». [04].

к содержанию ↑

МСМ

Діюча речовина БАД МСМ (MSM) – метилсульфонілметан, у невеликих кількостях знаходиться у рослинних продуктах харчування. МСМ є сірковмісною натуральною органічною сполукою з відомими корисними впливами для здоров’я суглобів, зв’язок і сухожиль, імунної функції та продовження молодості. Сьогодні добавка набирає популярності як еліксир краси, що підтримує здоров’я волосся, шкіри та нігтів. [05].

Дослідження впливу MCM на здоров’я суглобів проводяться з кінця минулого століття, і не зупиняються й сьогодні. MCM був запропонований як добавка для профілактики ОА через його плейотропний ефект, який допомагає захистити суглоби. Останні результати були отримані японськими вченими у 2023 році. Вони довели, що щоденний прийом 2 г добавки MCM, протягом 12 тижнів, прибрало легкий біль у коліні, покращило стан суглоба та загальний стан організму. [06].

Хондрогенний і протизапальний ефект МСМ, а також включення отриманої з МСМ сірки в хрящ, дозволяють припустити добавку з метилсульфонілметаном застосовувати для профілактики або лікування захворювань суглобів, пов’язаних як з механічним руйнуванням, так і запаленням. МСМ полегшує біль у суглобах, прибирає набряклість, покращує жорсткість та системні фізичні функції. [06].

У нашому магазині метилсульфонілметан присутній в одній із найкращих для профілактики здоров’я суглобів у спортсменів БАДів – EARTHS CREATION GLUCOSAMINE, CHONDROITIN, MSM (1500/1200/500 мг). Дозування можна збільшити до 4 таблеток на добу. Тривалість курсу: 6-12 місяців.

До речі, у 2012 році було доведено, що MCM, особливо в дозі 3,0 г на день, може сприятливо впливати на окремі показники відновлення, у тому числі зменшення болючості суглобів та м’язів після фізичного навантаження. [07]. У 2002 році було проведено дослідження Barrager et al 2002, яке показало ефективність метилсульфонілметану в допомозі людям із сезонним алергічним ринітом (2,6 г/добу, протягом 30 днів).

к содержанию ↑

Які добавки можна приймати при болях у суглобі після тренування: профілактика деформуючого остеоартрозу

Для сприяння процесу оновлення хрящової тканини синовіальних суглобів, а також сполучної тканини зв’язок, сухожиль, апоневрозів, м’язових фасцій та оболонок, бодібілдерам рекомендується приймати добавки з хондроїтином та глюкозаміном, а також колагеном.

Хондроїтин та Глюкозамін

Хондроїтин являє собою сульфатований глікозаміноглікан, що складається з залишків, що чергуються N-ацетилгалактозаміну і глюкуронової кислоти. Хондроїтин є одним з найбільш поширених компонентів позаклітинного матриксу хряща, а також потрібен для багатьох інших сполучних тканин, включаючи рогівку, серцевий клапан, кістки, шкіру, зв’язки та сухожилля.

Глюкозамін являє собою аміно-моносахарид, який є життєво важливим компонентом глікозаміногліканів та гіалуронану. В організмі людини глюкозамін природно синтезується хондроцитами, але при додаванні його можна використовувати безпосередньо для синтезу більших макромолекул. БАД доступний для лікування людей з початку 1950-х років, але клінічний інтерес виник лише після того, як наприкінці 1960-х рр. була розроблена його пероральна форма.

На сьогодні відомо, що глюкозамін та хондроїтин, самі по собі, навіть при тривалому застосуванні, не мають суттєвого впливу на хрящову тканину. А ось спільний прийом цих двох речовин надає цій комбінації справжнього хондропротекторного ефекту. Впливаючи на цитокінові шляхи, це поєднання регулює запалення, деградацію хряща та імунні реакції. При цьому спостерігається не просто адитивний, а й синергічний вплив глюкозаміну та хондроїтину на метаболізм хряща. [08]. 

Особливо вдалим для профілактики та усунення першого ступеня деформуючого остеоартрозу у спортсменів виявилася комбінація хондроїтину, глюкозаміну та MCM. Рекомендуємо:

У всіх дослідженнях особливо особливо підкреслюється важливість вибору хондропротекторного БАДу з точки зору чистоти інгредієнтів, репутації виробника та молекулярної маси хондроїтину, що виділяється з морських панцирів. Купуючи добавки з хондроїтином у нашому інтернет-магазині, ви можете не переживати. Ми безпосередньо співпрацюємо з виробниками спортивного харчування та обираємо у партнери тільки відомі бренди з бездоганною репутацією, що випускають продукцію найвищої якості.

к содержанию ↑

Колаген

Суглобовий хрящ містить щонайменше п’ять генетично різних типів колагену. Типи II, IX та XI специфічні для хряща та зшиті разом у кополімерну мережу, яка утворює його позаклітинний каркас. Фібрили колагену типу II забезпечують базову архітектуру. Тип XI утворює фібрили і зшивається в матриксі з колагеном типу II. Першим при деформації деградації суглобового хряща руйнує саме колаген IX типу. [09].

Гідролізат колагену є важливим для профілактики руйнування гіалінового хряща. Він не просто є будівельним матеріалом для синтезу власних молекул колагену різних типів, але доведено протидіє підвищенню крихкості фібрил, збільшення жорсткості, втрати пружності та амортизації хряща. [10]. Колаген також необхідний для регенерації тканини менісків, сполучної тканини сухожиль, зв’язок та їх апоневрозів, а також м’язових оболонок та фасцій.

При травмах менісків, сухожиль, зв’язок або м’язів ефективніше працюють монодобавки колагену, наприклад:

Для профілактики остеоартрозу краще приймати комбіновані комплекси. Наприклад, FLEXIT DRINK (бренд Nutrend, Чехія), OSTEOGELATINE + MSM (бренд Amix, Великобританія), NUTRITION COLLAREGEN (бренд Olimp Sport Nutrition, Польща), FLEX POWDER (бренд Animal Nutrition/Universal Animal, США).

к содержанию ↑

Висновок

  • Бодібілдерам потрібно з особливою обережністю та увагою ставитися до своїх синовіальних суглобів. Перевантаження силовими навантаженнями цих з’єднань може з великою ймовірністю закінчитися дебютом деформуючого остеоартрозу, а продовження тренувань лише прискорить процеси витончення та руйнування гіалінового хряща. Його дегенеративні зміни незворотні та можуть призвести до інвалідності, що вимагає дорогого протезування суглоба.
  • Найчастіше у бодібілдерів страждають коліна, зап’ястя, лікті та плечі. Типові помилки, що призводять до болю в зоні цих синовіальних суглобів – відмова або неякісна розминка суглобів та м’язів, неправильна техніка виконання силових вправ; робота з надто великими вагами, ігнорування заминки.
  • Профілактика проблем із суглобами та навколосуглобовим апаратом (зв’язками, сухожиллями, оболонками, фасціями та апоневрозами) включає правильне складання графіка та планів тренувань, дотримання всіх норм і правил тренувального процесу, достатній час та заходи для відновлення після тренувань, грамотне лікування та відповідальне відновлення після травми суглоба; регулярні профілактичні курси прийому добавок для суглобів та зв’язок.
  • Корисні БАДи, що допомагають купірувати запалення та знизити больовий синдром – Омега 3, вітамін D + кальцій + вітамін С, вітамін E, Імбир, Куркумін, МСМ, універсальний комплекс для здоров’я та знеболювання суглобів OMEGA Animal Nutrition/Universal Nutrition.
  • При сильній втомі після тренувань показано користуватися зовнішніми охолоджуючими засобами з ментолом, наприклад Меновазином.
  • Швидко усунути больовий синдром при травмуванні суглоба можуть лише нестероїдні протизапальні засоби – таблетовані або капсульовані форми диклофенаку, ібупрофену, напроксену, мелоксикаму, целекоксибу, німесуліду. Для захисту шлунка від небажаної дії НПЗЗ слід приймати інгібітор протонної помпи, наприклад, омепразол.
  • Для профілактичної хондропротекторної підтримки суглобових хрящів синовіальних суглобів рекомендуємо тривалий прийом (курсом від 6 місяців і більше року) БАДів, в яких присутня комбінація хондроїтину, глюкозаміну та MSM. Деякі виробники додатково посилюють такі поєднання вітаміном C, марганцем, вітаміном D, колагеном.
  • Гідролізат колагену корисний для здоров’я кісткової та м’язової систем. Він забезпечує зміцнення зв’язок та сухожилля, дає поліпшення деяких показників болю в суглобах, зберігає пружність гіалінового хряща. Ефективність двох останніх ефектів буде вищою, якщо колаген приймати не окремо, а в комбінації з хондроїтином та глюкозаміном.

Травмувати структури синовіальних суглобів під час силових тренувань легко та просто. Лікування забирає багато часу, порушує графік тренувань і заважає досягненню поставленої мети. Бережіть суглоби, дотримуючись усіх правил і норм безпеки навантажень з великими вагами, і регулярно займайтеся профілактикою деформуючого остеоартрозу.

к содержанию ↑

Джерела

  1. Газета Аптека online.UA. Ускладнення терапії НПЗП. 2003.
  2. Нільсєн Г.Л. Ефекти харчових добавок із поліненасиченими жирними кислотами n-3 у пацієнтів із ревматоїдним артритом. 1992.
  3. Абрар Е. Аль-Шайєр. Поліненасичені жирні кислоти омега-3 та омега-6 – спеціалізовані медіатори, які сприяють усуненню запальних процесів в епоху точного харчування. 2021.
  4. Сільвен Матьє. Вплив харчових добавок на больовий симптом у суглобах при остеоартрозі та остеоартриті. 2022.
  5. Нілам Муізсуддін. Краса зсередини: пероральний прийом сірковмісної добавки Метилсульфонілметан зменшує ознаки старіння шкіри. 2022.
  6. Акіфумі Тогучі. Метилсульфонілметан покращує якість життя в учасників з легким болем у коліні: рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження. 2023.
  7. Дуглас С. Калман. Вплив метилсульфонілметану на маркери відновлення та працездатності при фізичному навантаженні у здорових чоловіків: пілотне дослідження. 2012.
  8. Марк У. Хангерфорд. Хондропротектори: глюкозамін та хондроїтин. 2003.
  9. Лікар Ейр. Колагени суглобового хряща. 1991.
  10. Ін-Чун Чен. Крихкість колагену при остеоартриті/остеоартрозі людини на ранній стадії. 2020.