Добавки спортивного харчування, які містять протеїн, міцно увійшли до раціону професійних бодібілдерів, спортсменів різних видів спорту та досвідчених фітнесистів. А який протеїн вибрати для новачка в бодібілдингу чи дівчині, яка вирішила довести своє тіло та фізичну кондицію до ідеального стану?

Протеїн для набору м’язової маси

При правильних тренуваннях і грамотному споживанні протеїну, з цього білка будуть створюватися нові м’язові волокна, і збільшуватиметься обсяг вже наявних. Для цього потрібно:

 

  • регулярно давати м’язам важкі силові навантаження;
  • повноцінно відновлюватися після тренувань;
  • збільшити білкову та вуглеводну  складові звичного раціону харчування.

Крім збільшення білка в щоденному меню, почати приймати добавку з протеїном з розрахунку – 2-3,2 г на 1 кг маси тіла.

 

к содержанию ↑

Ізолят чи звичайний концентрат протеїну?

Який протеїн для новачка кращий за складом – ізолят чи концентрат? Початківцям бодібілдерам, особливо тим, які мають худорляву статуру, краще вибирати концентрат. Його очищення менш ретельне, тому з ним, з кожним коктейлем, в організм додатково надходитиме 1-2 г вуглеводів. Початківцям зі  статурою типу ектоморф для гарантованого досягнення збільшення маси м’язів радять додавати до кожного коктейлю з концентрату протеїну 1 зрілий банан, а також включити в денний раціон прийом кількох гейнерів.

 

Схильним до повноти новачкам-ендоморфам, які вирішили привести тіло до ладу на тренуваннях з бодібілдингу, потрібно купувати ізолят із вмістом білка понад 70 %. Пити ізолят протеїну також радять новачкам у бодібілдингу, які погано або взагалі не переносять лактозу (молочний цукор).

к содержанию ↑

Тваринний або рослинний протеїн?

Цей вибір важливий для новачків, які дотримуються веганського або вегетаріанського способу життя та харчування. Їх вибір залежить від обмеження вживання молочних продуктів та яєць. Це можуть бути як яєчні протеїни, сироваткові концентрати, ізоляти, гідролізати, казеїн та їх різні комбінації, так і виключно рослинні протеїни.

Початківцям бодібілдерам-м’ясоїдам краще пити коктейлі одного з різновидів сироваткових або яловичих протеїнів, так як рослинні протеїнові коктейлі нехай і на трохи, але бідніші за складом.

Також уточнимо, що казеїн засвоюється повільно, тому його рекомендують пити перед сном. На сніданок краще пити комплексний протеїн із комбінації різних видів білка, а після тренувань – білковий коктейль, що підходить до раціону харчування і доступний за ціновою категорією.

При покупці протеїну новачкам потрібно орієнтуватися на те, що для набору м’язової маси необхідно буде щодня випивати 2 протеїнові коктейлі, і без економії, а з дотриманням вказаної в інструкції дозування. Для цього потрібно купувати 2 кг протеїнових добавок на місяць. Це дозволить наростити за 1 місяць регулярних тренувань, 2-3 рази на тиждень, від 1 до 2 кг м’язів. Професійні бодібілдери радять разом із протеїном купити та пити креатин, Омега-3 та вітаміни.

к содержанию ↑

Протеїн для схуднення та сушки

Немає якихось спеціальних протеїнів, призначених лише для набору ваги або тільки для схуднення. Такі написи відносяться до маркетингових хитрощів для новачків. Протеїнові коктейлі при схудненні та сушці – частина дієти, якими замінюють вуглеводну складову раціону. Протеїнові коктейлі при схудненні:

 

  • інтенсифікують спалювання жирових запасів;
  • захищають м’язові волокна від руйнування;
  • стимулюють синтез гормону лептину, який пригнічує апетит.

Багато протеїнових коктейлів мають смак популярних десертів, ягід або фруктів, чим піднімають настрій, а самі білки чудово насичують, допомагаючи не зірватися і витримати обмеження дієти.

Протеїн для схуднення та сушки п’ють не після тренувань, а використовують як корисний дієтичний перекус між прийомами, у тому числі і у вечірній час. Рекомендована доза — 1,5–2 г на 1 кг маси тіла.

к содержанию ↑

Протеїн для дівчат та жінок

Враховуючи жіночу фізіологію, жінкам та дівчатам рекомендується тривалий час приймати біодобавки, виготовлені із сої. Вони містяться ізофлавони (фітоестрогени), які позитивно впливають на роботу  статевої системи, і навіть є речовини, як, підтримують тонус щитовидної залози. Крім цього, саме соєвий протеїн найдовше з рослинних білків підтримує відчуття ситості. У нашому магазині ми зробили окрему полицю Протеїни для жінок.

к содержанию ↑

З чим безглуздо пити добавки протеїну

Щоб не витрачати гроші та зусилля марно, запам’ятайте, що протеїн не слід пити разом із жироспалювачами та/або ВСАА. Шкода здоров’ю така комбінація не завдасть, але й користь буде рівна 0.

Не радимо тішитись і купувати протеїновий коктейль, збагачений жироспалювачами, карнітином, Омега-3. Додають ці речовини у кількостях, які не можуть дати потрібних ефектів. Тому купувати їх слід в окремих баночках, а приймати у дозуванні, вказаному на етикетці. Крім цього, прийом жироспалювача та протеїну потрібно обов’язково відокремлювати за часом.

Бути спортивним – просто! Цілеспрямованість + знання деяких нюансів допоможуть досягти поставленої мети і виглядати на всі 100!