Людям, які ведуть активний спосіб життя, а також спортсменам, як професіоналам, так і любителям, дітям, людям похилого віку, а також для лікування деяких хронічних захворювань рекомендований періодичний прийом біодобавок, в перелік яких входить і лецитин соняшниковий. Для чого він потрібен і як його приймати? Давайте розберемося.

Лецитин: загальна інформація

Лецитин – це комплекс, який на 95% складається з фосфоліпідів, без якого неможливе оновлення двошарової основи мембран всіх клітин організму і синтез ацетилхоліну, необхідного для передачі нервових імпульсів. Крім цього, лецитин – це 80% сурфактанту, що вистилає альвеоли легенів, 50% печінки, 30% головного мозку і 17% всіх нервових тканин людини. Тому не дивно, що його тривала нестача погіршує роботу дихальної та нервової системи, знижує когнітивні функції, призводить до жирового гепатозу.

Виробляється лецитин в печінці і не відкладається про запас, а при фізичних навантаженнях і стресах відбувається його інтенсивне витрачання. Основна маса фосфоліпідів повинна надходити з їжею. Джерела лецитину – яєчні жовтки, соя, рапс, соняшник, риб’ячий жир, горіхи, бобові, яловичина і охолоджена яловича печінка, гречка, хрестоцвіті овочі і листові салати.

При розщепленні лецитину в кишечнику в кров потрапляють:

  • необхідна для клітин печінки і головного мозку Омега-6;
  • потрібна для мембран всіх клітин організму Омега-9;
  • важливий для нормальної роботи парасимпатичної нервової системи і забезпечує нормальну передачу нервових імпульсів попередник ацетилхоліну холін;
  • пальмітинова кислота, яка бере участь у засвоєнні кальцію і активує синтез колагену, еластину та гіалуронової кислоти;
  • джерело енергії стеаринова кислота.

Також при розщепленні лецитину утворюються і потрапляють в кров гліцерин і ортофосфорна кислота. Однак їх кількість занадто мала. Щоб викликати діарею, потрібно в кількасот разів перевищити дозування будь-якої добавки спортхарчу, яка містить лецитин.

 

 

к содержанию ↑

Необхідність в лецитині

Фосфоліпіди лецитину потрібні людині, починаючи з внутрішньоутробного розвитку і до глибокої старості. Крім перерахованих вище функцій і потреб, вони:

  • допомагають відновити функції печінки і не набирати зайву вагу;
  • протистоять мозковому виснаженню, розвитку безсоння, хронічної втоми;
  • зміцнюють психоемоційну стійкість і захищають від депресій;
  • не дають утворюватися атеросклеротичним бляшкам і знижують в’язкість крові;
  • беруть участь в засвоєнні вітамінів A, D, E, K і необхідні для регуляції активності жіночих статевих гормонів;
  • підвищують чутливість клітин до інсуліну;
  • сприяють перетворенню естрадіолу в естріол, тим самим підтримуючи репродуктивну функцію і роботу статевих органів, як у жінок, так і у чоловіків;
  • знижують ризик розвитку раку грудей і підвищують % виживання;
  • покращують стан шкіри;
  • підвищують засвоєння деяких ліків.

Призначають лецитин як допоміжне лікування при дуже багатьох захворюваннях. Перерахуємо лише деякі. Це – патології печінки і шлунково-кишкового тракту, інфекційні захворювання, що торкнулися легень, гіпертонія, зниження серцевого викиду, атеросклероз, цукровий діабет 2 типу, ожиріння, хвороби статевої системи, дерматити, ураження сітківки, неврози, депресія, панічні атаки, зниження когнітивних функцій, психічна і фізична перевтома, зниження імунітету, відновлення після травм і оперативного втручання, нікотинова залежність.

 

 

к содержанию ↑

Види лецитину

Для виготовлення лецитинових дієтичних біодобавок для фармакології і спортхарчу вирощують сою і соняшник, а для потреб харчової промисловості та тваринництва – рапс. Соєвий і ріпаковий лецитин коштують менше соняшникового, так як виробництво сировини значно здешевлюється за рахунок використання генномодифікованого посівного матеріалу і зниження витрат на захист рослин від шкідників. Останній фактор також виключає в соєвому лецитині можливість наявності слідів пестицидів.

к содержанию ↑

Соняшниковий лецитин

Отримують підсолений лецитин шляхом екстракції речовин з соняшникової олії холодного віджиму. За своїм ефектами і впливом, що чиниться на організм, соняшниковий лецитин мало чим відрізняється від соєвого, проте різниця є.

Соняшниковий лецитин Соєвий лецитин
Ризик виникнення алергії Вкрай низький Дуже високий
Фітоестрогени Не має Є
Речовини, що стимулюють роботу щитовидної залози Не має Є
Вміст Омега–9 Високий Середній
Вміст Омега –3 Середній Високий
Захист і відновлення печінки Високі Середні
Вплив на серце і судини Високий Середнє
Вплив на шкіру, волосся нігті Середній Високий
Підтримка активності жіночих гормонів Низька Висока
Толерантність до антибіотиків Не викликає Може впливати

Виходячи з цього і незважаючи на більш високу вартість соняшникової лецитину, його все-таки рекомендують приймати всім, починаючи з раннього віку і до глибокої старості, в тому числі вагітним і годуючим жінкам. Соєвий лецитин – хороший вибір для дівчат і жінок, які мають проблеми з органами сечостатевої системи, а також для панянок в періоді менопаузального переходу.

к содержанию ↑

Користь соняшникового лецитину для спортсменів

Біодобавки з соняшниковим лецитином допоможуть спортсменам, а також тим, хто займається бодібілдингом або фітнесом:

  • збільшити витривалість, підтримати серцевий м’яз при великих фізичних навантаженнях;
  • знизити силу крепатури, прискорити відновлення м’язів;
  • уникнути накопичення «поганого» холестерину, можливого при висококалорійній дієті;
  • вилікувати печінково-больовий синдром;
  • збільшити синтез еритроцитів і гемоглобіну;
  • поліпшити тканинне дихання, посиливши роботу мітохондріальних дихальних ферментів;
  • підвищити змагальну стресостійкість.

Крім цього, прийом соняшникової лецитину допомагає швидше відновитися після хвороб і травм.

 

 

к содержанию ↑

Як приймати соняшниковий лецитин спортсменам?

При дотриманні норми добової дози соняшниковий лецитин не викликає побічних реакцій і небажаних наслідків навіть при тривалому вживанні без перерв:

  • діти та підлітки – вранці і ввечері по 0,5-2 г;
  • вагітні та годуючі – 4 рази на день по 3 г;
  • юнаки та дівчата, чоловіки та жінки, люди похилого віку – 5-6 г в 2-3 прийоми;
  • ті, хто займаються спортом – 10 г в 3 прийоми;
  • в змагальний період – 12 г розділити на 3-4 прийоми.

Приймаючим соняшниковий або інший вид лецитину довше 3 місяців разом з ним потрібно почати пити вітамін С і кальцій. Крім цього слід знати, що фосфоліпіди лецитину погано розщеплюються в присутності фенобарбіталу, а ноотропні ліки, навпаки, посилюють їх дію і покращують засвоюваність. Поєднувати лецитин з алкоголем небажано. Етиловий спирт повністю руйнує холін, що зводить до 0 позитивний вплив лецитину на нервову систему.

 

к содержанию ↑

Соняшниковий лецитин в магазині Belok.ua

У нас можна купити підсолений лецитин українського бренду БІОЛЕР, який виготовляється на однойменному науково-виробничому підприємстві (м Дніпро). Вони 35 років спеціалізуються виключно на розробці технологій і випуску соняшникового лецитину, володіють 18 патентами України, і недавно оновили свій виробничі лінії в відповідності до міжнародних стандартів.

Соняшниковий лецитин БІОЛЕР 200 г (40 порцій по 5 г) і БІОЛЕР 500 г (100 порцій) – це сипуча однорідна порошкоподібна маса без сторонніх включень з ледь-ледь помітним відтінком запаху і смаку насіння соняшнику. Ця біологічна добавка знежиреного лецитину з високим вмістом фосфатидилхоліну пройшла випробування, отримала схвалення, продається і користується успіхом у США, Південній Кореї, Німеччини, Франції, Іспанії та Ізраїлі.

Український соняшниковий лецитин БІОЛЕР – успіхи в спорті, чудовий настрій, міцне здоров’я, активне довголіття!