Ресвератрол відомий своїм позитивним впливом на здоров’я людини і унікальними властивостями продовжувати термін життя деяких найпростіших організмів і тварин. Джерелом даної речовини виступають деякі види харчових продуктів рослинного походження. Що ж таке ресвератрол і в чому його користь для людини?

Що таке ресвератрол?

Дана речовина виробляється деякими видами рослин з метою протидії несприятливим умовам навколишнього середовища, шкідливим мікроорганізмам і грибковим інфекціям. Ресвератрол є фітоалексином, що володіє яскраво вираженими антиоксидантними властивостями. Він генерує оксид азоту, який покращує кровообіг і запобігає утворенню тромбів.

У тілі людини речовина має протизапальну дію, захищаючи клітини всіх тканин від руйнування. Це властивість ресвератролу пояснюється його здатністю активізувати сиртуїн – особливі білки або “протеїни довголіття”, що відповідають за відновлення пошкоджених клітин людського тіла.

к содержанию ↑

Де міститься ресвератрол

Ресвератрол можна отримати з таких натуральних інгредієнтів, як червоні сухі вина і шкірка ягід темних сортів винограду. Речовина також входить до складу арахісу, мигдалю і волоських горіхів, міститься в чорниці, малині, ожині та какао. Додатковим джерелом ресвератролу виступають харчові добавки, які можна знайти в спеціалізованих магазинах спортивного харчування.

Корисні властивості

Експериментальні дослідження, що дозволяють визначити позитивні властивості ресвератролу проводилися в лабораторних умовах. При цьому вивчалися результати взаємодії речовини з організмом окремих тварин і різними видами біологічного матеріалу. Дослідження із залученням людей також підтвердили багато корисних властивостей ресвератролу. Піддослідні отримували велику дозу речовини, вживаючи її в формі харчової добавки. Ресвератрол володіє потужними антиоксидантними властивостями, сприятливо впливаючи на роботу різних органів людського тіла.

к содержанию ↑

Зниження кров’яного тиску

Потрапляючи в організм людини, ресвератрол стимулює вироблення оксиду азоту, який надає розслаблюючу дію на стінки кровоносних судин. Це допомагає знизити артеріальний тиск і мінімізувати ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи.

Особливо важливий ресвератрол для літніх людей. З віком артерії організму втрачають еластичність, що часто призводить до стрибків кров’яного тиску. Ресвератрол зміцнює стінки кровоносних судин і робить їх більш пружними, нормалізує артеріальний тиск.

к содержанию ↑

Вплив на жири в крові

Ресвератрол здатний впливати на фермент, який відповідає за кількість жирів в крові людини. У поєднанні з правильною дієтою, що складається з білків і жирів, дана речовина зменшує кількість “шкідливого” холестерину в організмі, а також допомагає у втраті зайвої ваги. Вживання ресвератролу зменшує ризик утворення нальоту на внутрішній поверхні стінок кровоносних судин, що запобігає появі холестеринових бляшок. Прийом ресвератролу сприятливо позначається на біохімічному складі крові, перешкоджає утворенню тромбів.

к содержанию ↑

Збільшення тривалості життя

Експериментальні дослідження показали, що в 60% випадків ресвератрол підвищує тривалість життя окремих видів риб і кільчастих хробаків. Також було встановлено, що речовина продовжує життя мишей навіть якщо вони отримують висококалорійне харчування. В організмі людини ресвератрол не тільки захищає клітини тканин від передчасного старіння, а й здатний впливати на особливі гени, які уповільнюють цей процес. Дослідження про вплив даної речовини на довголіття людини тривають.

к содержанию ↑

Захист мозку

З віком у людини часто спостерігається зниження активності центральної нервової системи і погіршення когнітивних функцій головного мозку. Згодом дані процеси призводять до погіршення пам’яті і розвитку хвороби Альцгеймера. Хвороба виникає в результаті утворення в головному мозку жирових бляшок, які впливають на швидкість розумової активності. Ресвератрол допомагає уповільнити цей процес, покращує приплив крові до головного мозку. Речовина також бере участь в біохімічних реакціях, спрямованих на захист клітин головного мозку від пошкоджень.

к содержанию ↑

Підвищення чутливості до інсуліну

Під впливом особливого ферменту глюкоза в людському тілі переробляється в сорбіт, який у великих кількостях викликає окислювальний стрес, що супроводжується руйнуванням клітин. Ресвератрол знижує активність даного ферменту, підвищує чутливість організму до інсуліну, допомагає боротися з окислювальним стресом.

Вживання ресвератролу дозволяє полегшити стан хворих на цукровий діабет, запобігаючи виникненню різних ускладнень цієї хвороби. Речовина також активує білок АМКР, який сприяє зниженню рівня цукру в крові.

к содержанию ↑

Зниження больових відчуттів в суглобах

Результати експериментальних досліджень показали, що вживання ресвератролу знижує ризик розвитку хвороб суглобів. У процесі досліджень речовину додавали в харчовий раціон кроликів, хворих на артрит. В результаті цього у тварин спостерігалося зменшення запальних процесів, що провокують больові відчуття в суглобах. А додавання ресвератролу в раціон здорових кроликів сприяло зниженню ризику розвитку артриту.

Ресвератрол запобігає руйнуванню хрящової тканини в тілі людини, збільшує рухливість суглобів і знімає запалення. Завдяки цьому речовина використовується для полегшення симптомів у хворих на артрит, а також застосовується для профілактики цієї хвороби.

к содержанию ↑

Профілактика раку

Вплив ресвератролу на здоров’я пацієнтів з раком ще не повністю вивчено, але деякі результати досліджень показують, що він може викликати саморуйнування ракових клітин. Речовина блокує їх розмноження і впливає на гени, що запобігають росту онкологічних пухлин.

Ресвератрол широко застосовується для профілактики онкологічних хвороб. Він знищує вільні радикали, які присутні в людському тілі. Вони виникають під впливом поганої екологічної обстановки, незбалансованого харчування та стресу і можуть провокувати розвиток новоутворень.

к содержанию ↑

Рекомендації щодо прийому та побічні ефекти

Ресвератрол не приносить шкоди організму здорової людини, але в ході досліджень не було визначено дозу цієї речовини, яка може надавати лікувальний ефект. У той же час, ресвератрол взаємодіє з деякими видами ліків і може викликати їх накопичення в організмі. Тому при наявності яких-небудь захворювань або під час прийому лікарських засобів необхідно проконсультуватися з лікарем перед початком вживання ресвератролу.

Речовина покращує кровообіг і знижує показник згортання крові. Даний побічний ефект потрібно враховувати при вживанні ресвератролу спільно з ліками, які мають аналогічну дію на організм. В цьому випадку речовина підсилює дію медикаментозних препаратів, що може призвести до виникнення внутрішніх кровотеч.

к содержанию ↑

Висновки

Ресвератрол належить до групи антиоксидантів рослинного походження і сприятливо впливає на стан клітин організму, перешкоджаючи їх пошкодженню. Це дозволяє застосовувати речовину для профілактики різних хвороб а також для поліпшення роботи головного мозку і запобігання розвитку хвороби Альцгеймера у літніх людей. Але наявні результати експериментальних досліджень поки не дають можливість точно визначити добову норму ресвератролу і його ефективність при використанні в лікувальних цілях.