Народи Південної і Південно-Східної Азії здавна знали про чудодійні властивості кокосової олії. Це засіб допомагав їм зберігати здоров’я і красу до похилого віку. Сьогодні кокосове масло популярне у всьому світі. Косметологи пропонують косметику на основі олії для догляду за тілом та волоссям, дієтологи наполегливо рекомендують включати її в раціон харчування. Розглянемо нижче, якими властивостями володіє цей цінний продукт, як його можна використовувати і чи здатний він принести шкоду.

к содержанию ↑

Чим кокосова олія відрізняється від інших масел

Олія кокоса – це рослинний продукт, одержаний з м’якоті горіхів кокосової пальми.

У ньому присутня велика кількість насичених жирних кислот, кожна з яких має особливі властивості. Унікальність кокосової олії полягає в тому, що ці кислоти зустрічаються в продуктах виключно тваринного походження.

Комплекс корисних кислот олії кокоса:

  • лауринова;
  • міристинова;
  • фолієва;
  • олеїнова;
  • пальмітинова;
  • каприлова;
  • стеаринова.

Основний компонент кокосової олії – лауринова кислота (близько 50%), що володіє вираженими антибактеріальними властивостями. У медицині вона використовується в боротьбі з патогенними мікроорганізмами.

Міристинова кислота (20%) служить провідником і покращує проникнення в клітини інших компонентів. Кислота допомагає олії краще вбиратися, сприяючи якісному засвоєнню вітамінів і мінералів з його складу.

к содержанию ↑

Різновиди кокосової олії

Олія кокосових горіхів представлена 4 різновидами:

  1. Нерафінована кокосова олія. Найпоширеніший продукт, одержаний з висушеної м’якоті кокоса. Він являє собою неочищена сире масло, яке використовується в промисловості, фармацевтиці та косметології.
  2. Рафінована кокосова олія. Сировину піддають механічній обробці, відбілюванню і дезодоруванню, щоб отримати насичені жири в чистому вигляді. Рафінована олія безбарвна і не має запаху.
  3. Органічна кокосова олія. При виробництві цієї олії не використовуються хімічні добавки і синтетичні речовини, тому вона має досить високу цінність. Цей сорт олії входить до складу органічної косметики.
  4. Кокосова олія Virgin. Її отримують зі свіжої, а не сушеної м’якоті горіхів. Продукт має дуже високу цінність. Він має приємний ніжний смак, багатий антиоксидантами і жирними кислотами, які швидко засвоюються

Залежно від температури навколишнього середовища, якісна і натуральна олія кокоса може бути рідкою або твердою. При температурі вище 25 С° натуральне кокосове масло переходить в рідкий стан.

к содержанию ↑

Харчова цінність кокосової олії

Калорійність 899 ккал
Білки о
Жири 99,9
Вуглеводи 0
Харчові волокна 0
Вода 0

Плюси використання в косметичних цілях

Олія кокосових горіхів здавна застосовувалася в косметології. Будучи натуральним продуктом, вона абсолютно нешкідлива. Цей beauty-засіб допоможе зробити шкіру м’якою і гладкою, а волосся – шовковистим і доглянутими. Маслом кокоса збагачують склади кремів, шампунів, мила, гелів для душу та інших косметичних продуктів.

Основні властивості кокосової олії:

  • допомагає відновлювати водно-ліпідний баланс;
  • підтримує зволоженість, позбавляє від лущення і сухості;
  • загоює пошкодження шкіри;
  • стимулює вироблення колагену;
  • оновлює шкіру на клітинному рівні;
  • живить клітини цінними мікрокомпонентами;
  • покращує еластичність шкіри, запобігаючи появі зморшок;
  • стимулює обмінні процеси;
  • нейтралізує токсини та вільні радикали.

Кокосова олія рекомендована навіть для догляду за шкірою маленьких дітей, схильних до атопічний реакцій.

Однак власникам дуже жирної шкіри, схильної до висипань, лікарі-косметологи рекомендують бути обережними. Створюючи плівку на поверхні шкіри, продукт може спровокувати закупорювання пор, комедони і підвищене виділення жиру.

к содержанию ↑

Зволожує шкіру

Кокосова олія володіє регенеруючим антибактеріальними властивостями. Лауринова кислота присутня в складі шкірного жиру, тому олію кокосового горіха дерма сприймає дуже добре. Речовина глибоко проникає в мембрани клітин, сприяючи омолодженню і підтримуючи еластичність шкірних покривів.

У косметології продукт входить до складу кремів, призначених для сухої шкіри. Застосування кокосового масла допоможе зволожити навіть найбільш сухі ділянки тіла – лікті і п’яти. Beauty-продукт створює живильну плівку на поверхні дерми, підтримуючи її зволоженість.

к содержанию ↑

Забезпечує захист волосся

При регулярному використанні олія кокоса приносить велику користь волоссю. Активні компоненти в складі продукту м’яко обволікають волосся, захищаючи його від пошкоджень.

Маски на основі цієї олії запобігають втраті природного білка кератину, що забезпечує здоровий і доглянутий вигляд локонів. Також завдяки своїй протигрибковій активності продукт позбавляє від лупи.

Перешкоджає розвитку грибків Candida

Гриби Кандида – один з ключових чинників, що провокують грибкові захворювання. Сприятливими для їх розвитку вважаються зони тіла з підвищеною вологістю – ротова порожнина або зона статевих органів.

Кокосова олія має властивість вбивати хвороботворні мікроорганізми, зокрема Candida. Це обумовлено наявністю лауринової кислоти. За своєю ефективністю кокосова олія не поступається препарату «Флуконазол», який використовується для лікування молочниці в офіційній медицині.

к содержанию ↑

Покращує стан зубів

Олія кокосових горіхів добре бореться з грибковими інфекціями і патогенними мікроорганізмами в порожнині рота. Саме життєдіяльність бактерій викликає несвіже дихання, карієс і ураження пародонта (пародонтоз). Лауринова кислота вбиває Streptococcus mutans – головного винуватця карієсу. Наукові дослідження встановили: ефективність кокосового масла в відношенні цієї бацили порівняна з антибіотиком хлоргексидином.

Стоматологи рекомендують використовувати кокосову олію для догляду за порожниною рота. Масляний розчин застосовується для полоскань, а масло в чистому вигляді можна додавати в пасту при чищенні зубів. Щоденне використання олії зменшує кількість зубного нальоту, що служить хорошою профілактикою захворювань ясен. Воно також покращує зовнішній вигляд зубів і освітлює зубну емаль.

к содержанию ↑

Усуває запальні процеси

Унікальна властивість кокосової олії, що відрізняє його від інших олій, – здатність зменшувати запальні процеси. Експерименти вчених показали, що прийом кокосової олії всередину сприяє зменшенню запалень. Ця натуральна харчова добавка ефективна в боротьбі з вільними радикалами і знижує рівень окисного стресу. Cприяє загоєнню

Олія кокоса допомагає швидко відновити шкірні покриви після мікротравм, опіків і обвітрювання. Beauty-продукт прискорює відновлення шкіри за рахунок посиленого вироблення колагену. Висока концентрація цього білка в рази прискорює процеси загоєння. У косметології олія добре зарекомендувала себе як засіб після видалення волосся, відмінно заспокоюючи і усуваючи ознаки подразнення.

Завдяки хорошим регенераційні якостям кокосове масло загоює слизові оболонки. Його рекомендують приймати всередину при виразкових ураженнях травного тракту, зокрема виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

к содержанию ↑

Може використовуватися для зняття макіяжу і як бальзам для губ

Завдяки прекрасним очищуючим властивостям олія кокоса використовується як засіб для зняття макіяжу. Гіпоалергенність кокосової олії і легка текстура – головні плюси використання для демакіяжу. Вона не травмує ніжну і вразливу шкіру навколо очей, тому нею можна замінити звичайне косметичне молочко.

Кокосова олія – один з кращих засіб по догляду за губами. Тонка і дуже ніжна шкіра губ потребує повсякденного живлення та захисту. Масло кокоса надійно захистить губи навіть у сильний холод, тривалий час зберігаючи шкіру гладкою і зволоженою.

к содержанию ↑

Використання в якості дезодоранту

Кокосова олія ефективно нейтралізує запах поту. Сам по собі людський піт не має запаху, а специфічний аромат викликають бактерії, для яких піт є сприятливим середовищем. Завдяки вираженим антибактеріальним якостям олія кокоса – один з кращих засобів для боротьби з неприємними запахами. Вона є основою більшості натуральних дезодорантів.

Захищає шкіру від ультрафіолету

Кокосова олія довела свою ефективність в захисті від агресивних сонячних променів. Згідно з дослідженнями вчених, вона має SPF близько 8 одиниць. Продукт створює на шкірі невидиму тонку плівку, затримуючи близько 20% ультрафіолету, що потрапляє на шкіру. Кокосова олія створює красиву та рівну засмагу, який порадує прихильниць смаглявої шкіри своєю довговічністю. Однак замінити ним повноцінний сонцезахисний крем неможливо.

к содержанию ↑

Плюси використання в харчових цілях

Олія кокосових горіхів – джерело вітамінів (А, В1, В2, В3, С, Е, К) і насичених жирних кислот. З кокосової олії отримують особливий дієтичний жир, в спортивному харчуванні відомий під назвою середньоланцюгових тригліцеридів. Атлети активно застосовують її, оскільки засіб довів свою ефективність для спалювання жирів, а також нарощування м’язової маси. Вона служить відмінним джерелом енергії та добре блокує відчуття голоду.

к содержанию ↑

Заміна рослинної олії для приготування їжі при високих температурах

Кокосова олія – єдина олія рослинного походження, яке при нагріванні не утворює небезпечні транс-жири. Вона ідеальна для смаження. Цінні жирні кислоти зберігаються в ньому навіть при високому температурному режимі, чого не можна сказати про традиційні олії для смаження. Для приготування їжі найкраще використовувати кокосове масло Virgin.

Прискорення метаболізму

Кокосова олія позитивно впливає на метаболічні процеси в організмі. На відміну від вершкового масла, оливкової та соняшникової олій, що мають в складі довголанцюгові кислоти, олія кокосових горіхів складається з середньоланцюгових жирних кислот. Її вживання прискорює обмін речовин приблизно в 3 рази.

Спалювання жиру

Прийом кокосової олії здатний призвести до значної втрати ваги в довгостроковій перспективі. Причиною цьому служать насичені жири середнього ланцюга, які дуже корисні для організму і швидко переробляються печінкою.

Прискорюючи обмін речовин, олія кокосових горіхів дійсно спалює жирові відкладення. Особливо ефективний цей продукт для спалювання жиру в області живота. Експерти в області схуднення підрахували, що щоденний прийом кокосового масла прискорює витрату калорій на 5%.

к содержанию ↑

Зниження почуття голоду

Присутні в олії кокоса тригліцериди притупляють почуття голоду, що допомагає не набирати зайві калорії. До таких висновків прийшли вчені. В ході дослідження було встановлено, що підвищений вміст тригліцеридів в раціоні сприяв більш ефективному схудненню.

Захист для печінки

Регулярне вживання кокосової олії допомагає запобігти захворюванням печінки. Дослідження вчених розвінчали міфи про цей продукт, довівши, що прийом 1 столової ложки кокосової олії в день захищає печінку і відновлює пошкоджені клітини. Вона не перетворюється в жирові накопичення, подібно до інших масел. Олія кокоса попереджає запальні процеси, нейтралізує шкідливий вплив вільних радикалів і токсинів (в тому числі алкоголю).

к содержанию ↑

Наповнення організму енергією

Олія кокоса є потужним генератором енергії, відмінно підвищуючи рівень активності. Потрапляючи в печінку, тригліцериди відразу ж перетворюються в енергію, що дозволяє значно підвищити рівень розумової і фізичної продуктивності. При цьому кокосова олія – один з нечисленних енергетиків, які не підвищують обсяг цукру в крові і не містять шкідливих добавок.

Денна норма споживання кокосової олії

При всій очевидній користі кокосової олії вживати цей супер-продукт кілограмами дієтологи не рекомендують. Добова доза олії не повинна перевищувати 2,5-3 столових ложок. Продукт дуже багатий калієм, тому людям з хворобами нирок і діабетом слід ставитися до нього обережно.

Мінуси кокосової олії

При надмірному вживанні олії насичені жирні кислоти можуть завдати шкоди здоров’ю. Вони збільшують рівень “шкідливого” холестерину і провокують розвиток серцево-судинних захворювань. Надлишок жирних кислот може призводити до закупорки кровоносних судин, підвищуючи ризик інсульту і серцевої недостатності.

Висновки

Олія кокосових горіхів – чарівний еліксир для збереження молодості та краси. Цінний склад робить кокосову олію незамінним продуктом для здоров’я організму. Цей натуральний beauty-продукт дуже популярний в косметології та народній медицині. Він використовується для ефективного зволоження і живлення шкіри, догляду за волоссям, бореться із запаленнями і грибками.

Кокосова олія призначена як для зовнішнього, так і внутрішнього використання. Регулярно вживаючи її в їжу, можна поліпшити своє самопочуття, отримати прилив сил і бадьорості. Завдяки незвичайному складу олія кокоса заряджає організм енергією, захищає печінку і покращує обмінні процеси. Однак при вживанні олії слід дотримуватися норми, оскільки у великих кількостях вонав може завдати шкоди серцево-судинній системі.