Глутатіон по праву вважається «королем» серед антиоксидантів, допомагаючи людині зберігати зовнішню красу, молодість і чудове самопочуття. Він синтезується в тілі людини, але в деяких випадках організму недостатньо цієї кількості. У чому користь глутатіону, з яких джерел його можна отримати і чим загрожує дефіцит цього антиоксиданту?

Що таке глутатіон

Глутатіон є трипептид, молекула якого містить цистеїн, глутамінову кислоту і гліцин. До його складу також входять сірковмісні групи, які здатні “притягувати” токсини, вільні радикали, шкідливі хімічні сполуки і важкі метали, а потім швидко виводити їх з організму. Завдяки цьому глутатіон здатний захистити клітини організму від пошкоджень, продовжуючи молодість і позитивно впливаючи на загальний стан здоров’я.

Глутатіон синтезується в людському тілі з амінокислот, які утворюють молекулу трипептиду. Його кількість в організмі може знижуватися під впливом інфекцій, радіації і через погану екологію, а також в результаті вживання ліків. Організм людини не засвоює глутатіон, який надходить разом з їжею, але сприймає даний трипептид в формі харчових добавок.

к содержанию ↑

Корисні властивості глутатіону

В організмі людини постійно є вільні радикали, які здатні пошкоджувати молекулярні ланцюги інших речовин і навіть розривати структуру ланцюжків молекул ДНК, провокуючи утворення ракових пухлин. Це призводить до збоїв в біохімічних процесах, пошкодження клітин різних тканин. Глутатіон усуває вільні радикали, сповільнюючи процес старіння організму.

Трипептид здатний нормалізувати вміст цукру в крові, стимулює травлення, прискорює процес регенерації клітин після фізичних навантажень. Глутатіон блокує негативний вплив токсичних речовин на клітини головного мозку і печінки, підвищує витривалість організму, зміцнює імунітет. Трипептид також допомагає боротися із запальними процесами, запобігає депресії і покращує роботу головного мозку, знижуючи ризик розвитку захворювань нервової системи.

к содержанию ↑

Як визначити дефіцит?

Потрапляючи під вплив несприятливих зовнішніх факторів, психологічного стресу і інфекцій кількість синтезованого в тілі людини глутатіону зменшується. Головною ознакою його нестачі є зниження загального тонусу м’язів, сонливість і млявість, пригнічений настрій. При тривалій нестачі глутатіону починається процес передчасного старіння всіх тканин, розвиваються захворювання печінки і нирок, можлива поява новоутворень. В результаті ослаблення імунітету людина стає більш сприйнятливою до інфекційних хвороб.

к содержанию ↑

Харчові джерела глутатіону

Глутатіон може надходити в тіло людини з їжею, але при проходженні через травний тракт молекула трипептиду руйнується, не встигаючи засвоюватися. Але підвищити рівень глутатіону в організмі можна за допомогою правильної дієти. Вона повинна містити продукти з високим вмістом речовин, які беруть участь в синтезі трипептиду.

Глутатіон починає активно вироблятися в тілі людини при вживанні продуктів з такими речовинами:

  • сірка – її джерелом виступають яйця, цибуля і часник, сир, горіхи;
  • селен – міститься в горіхах і бобових культурах, м’ясі птиці, курячих яйцях;
  • вітаміни В6 і В12 – є в злаках, молочних продуктах, рибі, яловичій і свинячій печінці;
  • аскорбінова кислота – входить до складу свіжих фруктів і ягід, помідорів, капусти;
  • ретинол – міститься в горіхах, оливковій олії та шпинаті;
  • білки – їх основними джерелами є м’ясо і риба;
  • фолієва кислота – присутня в свіжих овочах і зелені, пророщених злаках.
к содержанию ↑

Додаткові джерела

Навіть при ідеально збалансованому раціоні не завжди вдається забезпечити природний синтез необхідної кількості глутатіону в організмі. У такій ситуації на допомогу приходять харчові добавки і спеціальні препарати, які містять даний трипептид. Вони випускаються в різних формах і можуть вживатися в їжу, вводитися безпосередньо в кров у вигляді ін’єкцій або потрапляти в організм інгаляційним способом. За допомогою таких добавок можна швидко усунути дефіцит глутатіону, запобігши ослаблення імунітету.

к содержанию ↑

Денна норма

Оптимальна добова доза глутатіону залежить від віку і загального стану здоров’я людини, а також від наявності поживних речовин в щоденному харчовому раціоні. Вироблення трипептида в тілі знижується з віком, тому вживання добавок з глутатіоном часто потрібне людям старше 50 років. Денна норма трипептиду визначається з урахуванням усіх цих факторів і складає від 50 до 600 мг. Експериментально доведено, що добавки з глутатіоном найкраще приймати разом з аскорбіновою кислотою – так трипептид швидше засвоюється організмом.

к содержанию ↑

Рекомендації щодо прийому та побічні ефекти

Найпопулярніші форми випуску добавок з глутатіоном – капсули для перорального прийому та порошок для ін’єкцій. Трипептид можна приймати разом з алкоголем, а при вживанні будь-яких інших лікарських препаратів необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Добавки з глутатіоном зазвичай призначаються курсом в 1 місяць. При необхідності курс лікування можна повторити, але тільки після перерви тривалістю 3-4 тижні. Дозування препаратів розраховується індивідуально в залежності від стану здоров’я людини.

У деяких випадках вживання добавок з глутатіоном супроводжується такими побічними ефектами, як розлад шлунку і зниження артеріального тиску. При погіршенні самопочуття необхідно припинити прийом трипептиду і проконсультуватися з лікарем.

к содержанию ↑

Прийом під час вагітності та годування груддю

Глутатіон протипоказаний при вагітності і грудному вигодовуванні. Це пояснюється відсутністю результатів клінічних досліджень з безпеки вживання трипептида вагітними або жінками, що годують. Якщо в процесі прийому добавок з трипептидом у жінки з репродуктивним потенціалом виникла підозра про можливу вагітність, то необхідно припинити вживання глутатіону і звернутися до лікаря.

к содержанию ↑

Використання глутатіону в косметології

Завдяки своїм антиоксидантним властивостям глутатіон широко застосовується в косметології. Трипептид прискорює регенерацію пошкоджених тканин, а також уповільнює процес їх старіння. Глутатіон підвищує пружність шкіри, надає їй здоровий і доглянутий вигляд, покращує колір обличчя. Саме тому трипептид входить до складу антивікових косметичних засобів, які сприяють омолодженню шкірних покривів.

к содержанию ↑

Висновки

Глутатіон необхідний організму для нормального самопочуття і здорового зовнішнього вигляду. Якщо щоденний раціон харчування містить продукти з необхідними поживними елементами, то глутатіон успішно синтезується в тілі людини. Але під впливом несприятливих зовнішніх факторів, незбалансованого харчування та інфекцій синтез трипептиду сповільнюється, що може викликати серйозні збої в роботі всього організму.

Заповнити дефіцит глутатіону можна за допомогою спеціальних добавок і препаратів, але перед їх вживанням необхідно відвідати лікаря, щоб точно розрахувати необхідне дозування. Збалансоване харчування і помірна фізична активність допомагають відновити баланс глутатіону в організмі і продовжити молодість.