Омега–3 — комплекс жирних кислот, основою якого є ейкозапентаєнова (ЕПК) та докозагексаєнова (ДГК) незамінні кислоти. Організм людини не може їх синтезувати, вони мають надходити з їжею. Але надійніше завадити дефіциту Омега -3 приймаючи біодобавку. Пандемія ковід-19 змусила вчених шукати серед відомих препаратів ті, які полегшать перебіг та наслідки нової хвороби. Сьогодні багато лікарів рекомендують пити Омега-3 у ковід та після. Чи варто приймати цю добавку чи ні, і які зараз є дослідження, які б підтверджували доцільність прийому?

к содержанию ↑

Користь Омега-3

Позитивні ефекти Омега-3 відкриті в 1994 році і з того часу дослідження цієї природної, недорогої та безпечної сполуки не зупиняються. На сьогодні відомо, що високий рівень у крові Омега-3, особливо морського походження, має на людину такі впливи:

  • оптимізує мозковий кровообіг та покращує когнітивні функції;
  • покращує роботу легень, перешкоджає розвитку бронхіальної астми;
  • сприяє позитивному результату лікування серцево-судинних хвороб, знижує у крові рівень тригліцеридів та підвищує концентрацію «хорошого» холестерину ЛПВЩ;
  • стимулює виділення жовчі, при цьому знижує в ній рівень холестерину та підвищує рівень жовчних кислот, тим самим запобігаючи розвитку жовчного каміння;
  • покращує стан слизової оболонки кишечника, що сприяє зміцненню загального імунітету;
  • гальмує утворення запасів абдомінального та підшкірного жиру, перешкоджає цукровому діабету 2 типу;
  • прискорює процеси регенерації, підвищує показники загальної фізичної витривалості;
  • підвищує еластичність стінок судин та перешкоджає згущенню крові, заважаючи утворенню тромбів;
  • прискорює та посилює процеси кисневого обміну, підвищує стійкість до гіпоксії;
  • стимулює вироблення серотоніну – гормону, що відповідає за гарний настрій.

Комплекс Омега-3 жирних кислот забезпечує кожній клітині організму здоровий, нормально функціонуючий ліпідний прошарок, що полегшує перебіг всіх фізіологічних реакцій, підтримує плинність крові та проникність клітинних мембран.

к содержанию ↑

Позитивні ефекти Омега-3 в ковід-19

Практично всі перераховані вище ефекти Омега-3 будуть корисними як під час перебігу інфекції, так і на етапі реабілітації після ковід-19. Але це ще не все. Нижче подаємо основні тези з недавнього огляду «Омега-3 жирні кислоти у психологічній та фізіологічній стійкості проти COVID-19», а також з роботи американських учених, опублікованій у щомісячному виданні Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Омега–3 в ковид-19. Стоит принимать или нет?

к содержанию ↑

Омега-3 та запалення

На сьогодні доведено, що Омега-3 включається до бі-фосфоліпідного шару мембрани нейтрофілів, де бере участь у синтезі простагландинів і лейкотрієнів. Таким чином, якщо відбувається пошкодження, побічні продукти цих клітинних мембран можуть виробляти менше медіаторів, які провокують запальний процес.

Крім цього, прийом Омега-3 протягом 3 місяців призводить до помірного зниження медіатора запалення, який виробляється печінкою – сироваткового С-реактивного білка.

Також відомо, що ЕПК і ДГК мають високо ефективні протизапальні властивості щодо епітеліальних клітин дихальних шляхів, інфікованих рино- і коронавірусами. Виявлено зниження вивільнення IL-6, IL-8 та інтерферон-гамма-індукованого білка IP-10.

к содержанию ↑

Омега-3 та окисний стрес

Омега-3 виявляє антиоксидантну активність по відношенню до різних факторів і знижує багато маркерів, у тому числі й патологічного розростання тканини. ЕПК та ДГК гальмують перекисне окиснення ліпідів, а також активують роботу генів, що відповідають за вироблення цитопротекторів, та глутатіон, який є антиоксидантною молекулою.

Омега-3 та імунна система

ЕПК та ДГК здатні посилювати і вроджений, і набутий імунітет. Омега-3 стимулює активацію і регулює плинність мембран різних імунних клітин: макрофагів, нейтрофілів, базофілів, еозинофілів, Т-, В-, гладких і дендритних клітин, а також в природних клітинах-кілерах, гладких клітинах, базофілах і еозинофілах.

Омега-3 стимулюють діяльність нейтрофілів, які в організмі першими реагують на інфекцію. ЕПК і ДГК сприяють збільшенню кількості В-клітин і змушують їх виробляти більше антитіл. Цей комплекс жирних кислот також посилює фагоцитоз, покращуючи функціонування макрофагів.

Сьогоднішні дослідження також показують, що специфічний вплив Омега-3 на моноцити та підшлункову залозу, можливо, дозволять досягти зниження цитокінового шторму. Вчені медики сподіваються, що додавання до раціону хворого ковід-19 риб’ячого жиру з посиленим комплексом Омега-3 може відіграти вирішальну роль у лікуванні коронавірусу SARS-CoV-2.

к содержанию ↑

Омега-3 та респіраторні вірусні інфекції

Сьогодні відомо, що риб’ячий жир посилює противірусну відповідь, індукуючи інтерферон, який гальмує реплікацію вірусу, зокрема, ймовірно, і SARS-CoV-2. При цьому вже з’ясовано, що такий ефект у ДГК сильніший, ніж у ЕПК. При цьому обидві цих жирних поліненасичених кислоти послаблюють противірусну відповідь Т-лімфоцитів CD8 і потенційно можуть використовуватися для модуляції цитокінових відповідей як противірусних.

Однак виділимо окремо, що самолікування та передозування Омега-3 під час гострого періоду ковід-19 може спричинити ненавмисне пошкодження легень та ще більше погіршити клінічний результат.

к содержанию ↑

Омега-3 та гострий респіраторний дистрес-синдром

Восени 2021 року закінчаться клінічні випробування препарату, розробленого та виготовленого KD Pharma спільно з SLA Pharma (Великобританія), основна діюча речовина якого – ейкозапентаєнова кислота з 99% ступенем очищення, виготовлена ​​з пелагічних видів риб. Дія препарату спрямована на мінімізацію ризику виникнення ускладнень у хворих на ковід-19.

Вчені фармацевти переконані, що новий засіб не придушуватиме імунну відповідь на коронавірус і підтримуватиме сероконверсію, що забезпечить пацієнту постійний захист проти продовження вірусного зараження. Засноване це переконання у тому, що ЕПК знижує вироблення прозапальних речовин, які грають головну роль у розвитку та підтримці запалення тканин легенів.

к содержанию ↑

Інші переваги Омега-3

Висловлюються припущення, що ДГК та ЕПК можуть грати роль в ковід-19, за рахунок зменшення запальних маркерів та зниження коронарних ускладнень, у тому числі й розвитку міокардиту.

Омега-3 – це будівельний матеріал для клітинних мембран. Цей комплекс жирних кислот найбільш потрібен клітинам мозку. Чим менше Омега-3 в організмі, тим гірші когнітивні здібності людини і лабільний емоційний фон. Допомогти при вираженій депресії, яка є у переліку ускладнень ковід-19, препарати Омега-3 не можуть, але їх призначають в якості доповнення до потужних антидепресантів. ДГК та ЕПК допомагають покращити пам’ять, відновити концентрацію уваги та повернути психічний стан на доковідний рівень хворим з легкими порушеннями психоемоційного стану.

Звертає на себе увагу і дослідження, на підставі якого будуються припущення, що на базі жирних кислот Омега-3 можна буде створити профілактичний препарат, що перешкоджає проникненню та гальмує реплікацію коронавірусу SARS-CoV-2.

За винятком жовчнокам’яної хвороби, активної фази туберкульозу та наявності гормонпродукуючої пухлини, протипоказань для прийому Омега-3 практично немає. Проте приймати цю біодобавку хворим і тим, хто відновлюється після ковід-19 потрібно лише за погодженням дози, схеми та терміну тривалості прийому з лікарем. При передозуванні можливі нудота, розлад роботи кишечника, метеоризм, діарея, біль у животі та грудях, розрідження крові.

Особливо уважними до доз і термінів прийому Омега-3 потрібно бути людям, які мають:

  • можливість відкриття внутрішньої кровотечі, наприклад, геморой або виразка шлунка;
  • проблема згортання крові;
  • патологія жовчовивідних шляхів.

З особливою обережністю пити Омега-3 морського походження слід тим, хто має алергію на морепродукти.

к содержанию ↑

Висновок

Завдяки своїм протизапальним, імуномодулюючим та іншим корисним властивостям, Омега-3 є натуральним і доступним за ціною препаратом – біодобавкою, яка може бути корисною в лікуванні та реабілітації після ковід-19.

30 липня 2021 року закінчилася річна участь 6200 людей, які перехворіли на ковід-19, у 3 фазі відкритого рандомізованого клінічного дослідження КОРОНАВІТ, яке провів Лондонський університет королеви Марії. Мета проведеного дослідження полягала у доведенні ефективності вітаміну D та Омега-3 у профілактиці, лікуванні та зниженні важкості перебігу, а також реабілітації після ковід-19 та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. Залишилося зовсім небагато часу, щоб дочекатися публікації його офіційних результатів.

Потрібна оригінальна якісна біодобавка Омега-3? Заходьте, вибирайте, замовляйте. Швидкість отримання товару залежить тільки від роботи логістичних операторів Нова Пошта та Укрпошта.