Харчова біологічно активна добавка Холін, за оцінками обсягу її продажів у світі в 2022-2023 рр., потрапила до рейтингу ТОП-продуктів спортивного харчування 2023, у категорії «Кращі моножироспалювачі». Але цей БАД не тільки допомагає у схудненні тим, хто дотримується низькокалорійної збалансованої дієти і регулярно тренується. Холін має багато доведених корисних ефектів для здоров’я. Його прийом входить до протоколів лікування багатьох захворювань в якості допоміжної терапії, рекомендований для профілактики хвороб та сприяння активному довголіттю.

к содержанию ↑

Що таке холін?

Холін – органічна азотна сполука, що грає життєво важливу роль у багатьох функціях організму. Колись холін класифікували як вітамін B4. Тепер він вважається окремим поживним нутрієнтом. Однак у багатьох, у тому числі й авторитетних джерелах, його досі можуть називати вітаміном B4.

Сьогодні до групи речовин Холін (загальний) віднесені такі метаболіти, що перетворюються один на одного як: вільний холін (Cho), гліцерофосфохоліну холін (GPHo), фосфохолін (PCho), фосфатидилхолін (PtdCho) і сфінгомієлін (SM). Схожі за будовою лецитин і бетаїн під час дієтичного підрахунку холіну не враховуються, оскільки перетворення лецитину на холін і холіну на бетаїн необоротні.  [11].

к содержанию ↑

Історія відкриття холіну

До відкриття холіну причетні кілька вчених:

  1. У 1849 р. з ним зіткнувся вперше, а в 1862 р. вже визначив формулу – C5H13NO – німецький хімік Адольф Штреккер. В обох випадках він виділив холін з жовчі свиней. Тому й назвав речовину холін. Грецькою мовою «холе» означає жовч.
  2. У 1850 р французький вчений Теодор Ніколас Гоблі виділив з ікри та головного мозку річкового коропа дуже схожі на холін речовини. Перше з’єднання він назвав лецитин (грец., Яєчний жовток), а друге – церебрин (грец., Мозок). У 1865 р. німецький хімік Оскар Лібрайх ідентифікував у тканинах мозку тварин схожу на лецитин речовину, яку він назвав нейрином. Пізніші дослідження показали, що церебрин і нейрин є продуктом розпаду холіну. Цей зв’язок між холіном та мозком заклав основу для майбутніх досліджень його ролі у неврологічних функціях.
  3. У 1852 р. німецькі вчені агрономи Ламберт Бабо і Мікаель Хіршбрунн виділили дуже схожу на холін речовину із зерен білої гірчиці, і назвали її на честь цієї рослини – синкалін.
  4. У 1867 р. київський біохімік Володимир Дибковський довів, що нейрин і холін являють собою одне й те саме з’єднання, а німці Адольф Клаус і Отто Кіз – повну ідентичність нейрину та синкаліну.
  5. «Відкриття» холіну завершилося 1874 р., після того як Адольф фон Байєр ідентифікував структурну формулу холіну.

Але дослідження холіну на цьому не закінчилися. Цінність цієї сполуки для людини виявилася в 1930-х рр., під час численних експериментів з інсуліном. Було з’ясовано, що дефіцит B4 призводить до ожиріння, рубцювання та цирозу печінкової тканини, відмови роботи органу або розвитку раку. [01]. Також було доведено, що відкритий на той момент гепатопротекторний ефект природного лецитину, виділеного з яєчного жовтка, можна отримати від отриманого синтетичним шляхом холіну. [02].

Важливо! Деякий час існувала хибна думка, що людський організм може синтезувати достатню кількість вітаміну B4 самостійно. І тільки в 1998 році FDA (Рада з продовольства і харчування США) офіційно класифікувала холін як незамінну поживну речовину, і видала рекомендації щодо його мінімальних дієтичних добових доз. [03].

к содержанию ↑

Функції холіну в організмі

Сьогодні точно відомо, що холін – це життєво важлива для людини сполука, що впливає на різні функції організму на клітинному і системному рівні. [03]:

 

  • Холін – це будівельний блок клітини.
    Всі рослинні та тваринні клітини потребують холіну для збереження своєї структурної цілісності. Він служить основним будівельним метильним блоком для фосфоліпідів, які становлять основу органел та клітинних мембран. Ці мембрани мають вирішальне значення для регулювання того, що входить і виходить з клітин, тим самим забезпечуючи їх правильне функціонування. Крім цього вітамін B4 відповідає за передачу сигналів у клітинних мембранах, а також метилювання ДНК та гістонів. [03].

 

  1. Холін – це підсилювач мозкової активності.
    Вітамін B4 діє як попередник ацетилхоліну, ключового нейромедіатора. Ацетилхолін необхідний для пам’яті, навчання, м’язового контролю, настрою, інших функцій мозку та нервової системи. Адекватне споживання холіну підтримує когнітивні функції та передачу нервових сигналів. Крім цього, B4 також відіграє важливу роль у мієлінізації нервів, у модуляції експресії генів, і необхідний для раннього розвитку спинного та головного мозку.
  2. Холін – це захисник печінки.
    Вітамін B4 відіграє життєво важливу роль у виведенні жиру з печінки, запобігаючи ожирінню цього органу. Нормальне споживання холіну з харчових джерел допомагає печінці функціонувати нормально, знижує ризик неалкогольної жирової хвороби печінки (жирового гепатозу) та наступних ускладнень – стеатогепатиту, фіброзу та цирозу.
  3. Холін – це регулятор метаболізму.
    Вітамін В4 бере участь у різних метаболічних процесах, включаючи метаболізм та транспорт жирів, а також метаболізм гомоцистеїну. Гомоцистеїн є амінокислотою, яка у великих кількостях шкодить нашому організму. Холін допомагає регулювати рівень гомоцистеїну, сприяючи загальному метаболічному здоров’ю. Крім цього, холін є попередником різних метаболітів, включаючи нейромедіатор ацетилхолін та донор метилу бетаїн. Посилюючи метаболізм та транспорт жирів холін допомагає у схудненні.

Ще в 1950-ті роки вчені медики припустили, що холін, знижуючи концентрацію гомоцистеїну в крові та змінюючи її ліпідний профіль, може захищати здоров’я серцево-судинної системи та знижувати артеріальний тиск. [04]. Однак сучасні дослідження показують, що високий рівень холіну в раціоні може збільшувати ризик смертності від усіх причин, а особливо серцево-судинних захворювань. Холін та інші харчові інгредієнти, такі як карнітин, перетворюються кишковими бактеріями на триметиламін (ТМА), що перетворюється на небезпечний для здоров’я судин триметиламін-N-оксид (ТМАО). [05], [06].

До відома. Адекватне споживання холіну необхідне для правильної функції печінки, і справді запобігає неалкогольній жировій хворобі печінки. Але даних, що добавки холіну дають ефект у лікуванні цього захворювання, зокрема й у терапії алкогольного гепатозу, немає. [08].

к содержанию ↑

Харчові джерела холіну (вітамін B4)

Гепатоцити (клітини печінки) людини можуть виробляти холін, але, як з’ясувалося, у кількості, недостатній для збереження здоров’я та довголіття. Для задоволення щоденної потреби потрібні харчові джерела. Ось деякі продукти, багаті на холін, які варто включити до свого раціону.

Тваринні джерела холіну

Тваринні продукти з найвищою концентрацією загального холіну (мг/100 г) – це яловича печінка (418), куряча печінка (290), курячі яйця (251), бекон (125), свинина. (103).

Вміст холіну в продуктах тваринного походження (порція – мг – % денної норми) [09]:

  • яловича печінка, смажена (85 мг) – 356 – 65;
  • яйце, зварене круто (1 шт.) – 147 – 27;
  • яловиче пісне м’ясо “яблуко”, тушковане (85 мг) – 117 – 21;
  • куряча грудинка, смажена (85 г) – 72 – 13;
  • яловичий фарш, 93% нежирного м’яса, смажений (85 г) – 72 – 13;
  • тріска Атлантична, сухий гриль (85 г) – 71 – 13;
  • молоко, 1% жирності (200 мл) – 43 – 8;
  • йогурт, ванільний, знежирений (200 мл) – 38 – 7;
  • сир нежирний (200 мл) – 26 – 5;
  • тунець білий, консервований у власному соку, злитий (85 г) – 25 – 5.
к содержанию ↑

Рослинні джерела холіну

Крім джерел холіну тваринного походження, існує безліч рослинних джерел. Продукти рослинного походження з найвищою концентрацією загального холіну (мг/100 г) – це проростки пшениці (152) та сушені соєві боби (116).

Вміст холіну в продуктах рослинного походження (порція – мг – % денної норми) [09]:

  • соєві боби, смажені (100 мл) – 107 – 19;
  • батат, запечений у шкірці (1 шт.) – 57 – 10;
  • проростки пшениці, обсмажені (28 г) – 51 – 9;
  • квасоля спаржева, консервована (150 мл) – 45 – 8;
  • кіноа, приготовлена (200 мл) – 43 – 8;
  • брюссельська капуста, відварена (100 мл) – 32 – 6;
  • броколі, нарізана, варена, осушена (100 мл) – 31 – 6;
  • гриби шиїтаке, приготовлені (100 мл) – 27 – 5;
  • арахіс, смажений (50 мл) – 24 – 4;
  • цвітна капуста, шматочки, варена, злита (100 мл) – 24 – 4;
  • горошок зелений, відварний або конс. (100 мл) – 24 – 4;
  • насіння соняшника, обсмажене в олії (50 мл) – 19 – 3;
  • рис, коричневий, довгозерний, приготовлений (200 мл) – 19 – 3;
  • матнакаш цільнозерновий (великий діаметр) – 17 – 3;
  • капуста білокачанна, відварена (100 мл) – 15 – 3;
  • мандарин, цілі очищені часточки (100 мл) – 10 – 2;
  • квасоля стручкова, сира (100 мл) – 8 – 1;
  • ківі, сирий, очищений, нарізаний (100 мл) – 7 – 1;
  • морква, сира, нарізана (100 мл) – 6 – 1;
  • яблука сирі, зі шкіркою, нарізані (100 мл) – 2 мг.

Більш повний список продуктів і страв, із зазначенням кількості метаболітів холіну та бетаїну, можна подивитися в таблиці, опублікованій у роботі Концентрація холінвмісних сполук та бетаїну у звичайних продуктах харчування (2023 р).

У цій статті також є інформація, яка важлива для тих, хто хоче отримувати з овочів та фруктів метаболіт PtdCho. У такому разі сирі овочі не потрібно дрібно подрібнювати. Ця маніпуляція викликає перетворення PtdCho на фосфатидну кислоту та Cho (вільний холін). Уникнути цього можна шляхом кип’ятіння сирих овочів у воді перед подрібненням протягом не менше 3 хвилин.

к содержанию ↑

Додаткові джерела холіну

Тим, хто хоче покращити когнітивні функції мозку, отримати іншу користь для здоров’я, у тому числі й схуднути, фахівці радять приймати харчову добавку Choline. Вона, з одного боку, допомагає чітко контролювати дозування цієї речовини, а з іншого – не збільшувати об’ємність харчового раціону і не підвищувати його калорійність продуктами.

Добавки з холіном

Різні форми доступних в даний час харчових добавок Choline, які є холінергічними сполуками та попередниками ацетилхоліну, широко використовуються як препарати, що покращують пам’ять та когнітивні функції, але не тільки. [10].

Види добавок

Холін доступний у харчових добавках у кількох видах:

  • що містять тільки холін (у формах: бітартрат, альфосцерату, цитрат, фосфатидилхолін, хлорид, цитиколін) – у дозуваннях від 10 до 500 мг в одній капсулі або таблетці, наприклад, капсули Choline Bitartrate 500 мг (бренд HAYA LABS, США)
  • що містять холін та вітаміни групи B;
  • у поєднанні з іншими нутрієнтами, наприклад, веганські капсули Choline & Inositol 250/250 мг (бренд HAYA LABS, США).

Холін також часто включають у комбінації мультивітамінів, протеїнові суміші та передтренувальні комплекси спортивного харчування.

Окремим рядком виділимо, що відмінним джерелом натурального холіну є спортхарч Яєчний протеїн.

к содержанию ↑

Як вибрати добавку з холіном

Існує кілька рекомендацій щодо вибору добавки Choline. І всі вони однаково важливі.

По-перше, вибирайте продукт, виготовлений під відомим брендом. Купуйте таку добавку в магазині, який продає лише оригінальний спортхарч, гарантуючи своїм покупцям справжність БАДів.

По-друге, якщо ви вегетаріанець, а форма обраної добавки – капсули, звертайте увагу на присутність/відсутність маркування VEGO. Сам холін має або штучне походження, або його виділяють з яєчних жовтків, а ось для желювання капсули може застосовуватися або желатин тваринний, або рослинний агар-агар.

По-третє, зверніть увагу на дозування речовини в одній капсулі/таблетці. Відразу оцініть, чи зможете ви з її допомогою дотримуватись дози прийому, потрібної саме вам.

Якщо лікар не наполягає на тому якого виду у вашій добавці буде холін – не принципово. Доведено, що еквівалент 550 мг на добу, що надійшов в організм у вигляді його бітрату, хлориду, альфосцерату або з яєчним протеїном, не дає відмінностей у площі та кривій концентрації загального холіну та бетаїну в крові.

Порада! На відміну від усіх видів холіну, яєчний протеїн менше і пізніше збільшує ТМАО. Саме тому він найкраще підходить для прийому дорослими, особливо під час вагітності та грудного вигодовування. [12].

к содержанию ↑

Препарати з холіном та БАДи Choline: показання до прийому

Сьогодні доведено, що добавки Choline корисно періодично приймати протягом усього життя [07]. Їх також призначають у таких випадках:

Choline обов’язково призначають недоношеним дітям. Він допомагає нормально розвиватися м’язам, легеням та когнітивним функціям мозку. Крім цього він повинен бути присутнім у достатній кількості в раціоні жінки, що годує грудьми, так як синергетично впливає на здоров’я мозку і очей немовляти.

Це цікаво. В одному з досліджень холіну, з приводу його ефективності у покращенні когнітивних функцій з легкими порушеннями амнестичного типу у пацієнтів (55-80 років), було відзначено поліпшення низки імунологічних показників.

к содержанию ↑

Можливі побічні ефекти та протипоказання

При дотриманні дозування, зазначеного на етикетці, або призначеного лікарем, препарати та добавки з холіном у більшості випадків не викликають побічних ефектів. Виняток можуть становити люди: у яких є генетичні проблеми з метаболізмом холіну (його метаболітів та бетаїну); хто вживає багато холіну з продуктами харчування та/або багато готових соусів, підливок, заправок для салатів та бутербродних маргаринів.

Сила та характер побічних ефектів від добавки Choline можуть бути різними:

  • У перші дні/тижні можуть виникати ажитація, тривожність, складнощі із засинанням. Ці побічні ефекти холіну є тимчасовими, і не вимагають припинення прийому. При можливості добову дозу знижують на кілька днів.
  • Зменшити дозу також рекомендують у разі виникнення нудоти, зниження артеріального тиску, дискомфорті у животі, короткочасних нападах сплутаності свідомості.
  • Можливі реакції гіперчутливості або уповільнені алергічні прояви: почервоніння шкіри, свербіж, висипання, кропив’янка, ангіоневротичний набряк.

Препарати та добавки Choline заборонено приймати, якщо відомо про гіперчутливість/алергію до нього або іншого компонента. Протипоказань до прийому препарату або добавки Choline всього два. Ці засоби протипоказані пацієнтам з психотичним синдромом та людям, які перебувають у стані тяжкого психомоторного збудження.

Вагітним і годуючим грудьми препарати та БАД Choline не протипоказані, а навіть навпаки. Але пити холін майбутнім і мамам, що годують грудьми, потрібно після затвердження дозування з акушером-гінекологом, який веде вагітність, дільничним гінекологом або сімейним лікарем.

к содержанию ↑

Потреби в холіні та рекомендації

Національна медична академія (NAM) США та Європейське управління безпеки харчових продуктів (EFSA) встановили адекватні значення споживання (AI) для холіну. Звичайно, вік, стать, умови життя (вагітність, грудне вигодовування) та генетичний поліморфізм є центральними факторами, що визначають індивідуальну норму. Але зазвичай усі орієнтуються на усереднені цифри.  [10].

к содержанию ↑

Денна норма споживання холіну

У 2016 році Європейське управління безпеки харчових продуктів (EFSA) встановило денну дозу 400 мг/день для всіх здорових дорослих.

 

Добова доза холіну, що рекомендується, для дорослих від Інституту медицини США (IOM) становить 425 мг для жінок і 550 мг для чоловіків.

Приймаючи добавки, що містять холін, необхідно стежити, щоб щоденне споживання холіну з продуктів харчування та БАДів не перевищувало таких значень:

  • 1-8 років – 1000 мг;
  • 9-13 років – 2000 мг;
  • 14-18 років – 3000 мг;
  • 19+, у тому числі вагітні та годуючі груддю – 3500 мг.
к содержанию ↑

Потреба в холіні у тих, хто годує грудьми та вагітних

За версією EFSA (Європейського управління з безпеки харчових продуктів) вагітним і годуючим грудьми потрібно щодня приймати 480 мг/день та 520 мг/день холіну відповідно.

А ось IOM (Інститут медицини США) встановив дещо інші дози холіну для вагітних і жінок, що годують – 450 мг/день і 550 мг/день.

Увага! Приблизно 90-95% вагітних жінок споживають менше холіну, ніж рекомендовано.

Пренатальні харчові добавки зазвичай містять мало холіну або взагалі його містять. Ризик неадекватного статусу холіну також може бути вищим у вагітних і годуючих жінок, які: не приймають добавки фолієвої кислоти, мають низький рівень вітаміну B12 та/або ферменту метилентетрагідрофолат-дегідрогенази, що впливає на статус фолатів, а також від концентрації інших речовин, що зменшують запас необхідних для метаболізму метильних груп.

к содержанию ↑

Ознаки дефіциту та надлишку вітаміну B4

Нехай і в невеликій кількості, але холін виробляється в організмі. Тому його абсолютний дефіцит (авітаміноз В4) виникає дуже рідко. Наслідки нестачі холіну – ушкодження м’язів та мієлінових оболонок нервів, ушкодження та ожиріння печінки. Симптоми відносного дефіциту холіну або гіповітамінозу вітаміну B4:

  • загальна та м’язова слабкість, швидка стомлюваність;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • зниження пам’яті та інших когнітивних функцій мозку;
  • жирова дистрофія печінки;
  • уповільнення регенерації нервової тканини;
  • забудькуватість, неможливість довго концентрувати увагу;
  • дратівливість.

Групи ризику недостатності холіну складають вагітні та годуючі грудьми, люди з певними генетичними змінами, недоношені діти, вегани, люди важкої фізичної праці, та ті, що худнуть на жорстких дієтах, спортсмени, військові, що беруть участь у бойових діях.

Надлишок холіну також небезпечний для організму, як і його брак.

Гостре отруєння холін виникає при його передозуванні. Викликає нудоту, блювання, різі в кишечнику, холодний піт, запаморочення, судоми, падіння артеріального тиску та коматозний стан, який може призвести до смерті. Розпізнати отруєння холіном можна за типовим запахом з рота, який нагадує запах гниючої риби чи м’яса.

Хронічний надлишок холіну або гіпервітаміноз вітаміну B4 призводить до запалення печінки та її фіброзу, швидкого розвитку атеросклерозу, дисфункції клітин, що вистилають внутрішню поверхню судин, і дебюту серцево-судинних хвороб, підвищення ризику смертності від усіх причин, а особливо від серцево-судинних хвороб.

Симптоми хронічного надлишку холіну:

  • рибний запах з рота;
  • загальна слабкість, швидка стомлюваність;
  • втрата апетиту; дискомфорт у животі;
  • напади запаморочення; зниження артеріального тиску;
  • збільшення пітливості, зниження слиновиділення;
  • утруднене дихання;
  • слабкість, спазми та судоми м’язів;
  • сплутаність свідомості;
  • безсоння.

При виявленні рибного запаху з рота слід на якийсь час припинити пити добавку Choline, різко скоротити обсяг продуктів, що містять холін, і якщо БАД був призначений лікарем, повідомити йому про це.

к содержанию ↑

Застосування холіну (вітаміну B4) у спорті

Переваги холіну для любителів спорту, спортсменів-підлітків та професійних спортсменів-юніорів:

  • підвищення фізичної та психомоторної працездатності [13];
  • покращення концентрації уваги та когнітивних функцій, пов’язаних з навчанням;
  • підвищення та підтримання мотивації [14];
  • прискорення відновлення за рахунок зниження крепатурної болючості м’язів та запалення після тренувань;
  • сприяння формуванню рельєфу у бодібілдерів за рахунок посилення секреції гормону росту та окислення жирів. [15].

Незалежно від віку добавку Choline періодично показано приймати всім спортсменам і любителям, і професіоналам. Інтенсивні фізичні навантаження сприяють розвитку дефіциту холіну, а регулярний прийом захистить печінку від ушкоджень, допоможе ефективніше виводити токсини і жири. Без нормального функціонування печінки заняття спортом неможливі.

У професійних спортсменів фізичні навантаження такі, що холін вже не в змозі підтримувати, а тим більше підвищувати продуктивність вправ за рахунок підтримки показників витривалості, сили та потужності. Їм потрібні сильніші стимулятори та енергетики. Але у спорті високих здобутків БАД Choline теж періодично п’ють курсами. Це роблять:

Можливість схуднути за допомогою добавки Choline не є ефемерною, і доведена медичними дослідженнями, що підтверджують поліпшення додатковим холіном ліпідного гомеостазу. [16]. Крім цього БАД допоможе притупити голод, прискорить настання насичення від їжі, утриматися від переїдання та зривів. Але ефективність схуднення можлива за умов: великої кількості зайвих кг (не 2-3, а 8-10 і більше), при дотриманні гіпокалорійної збалансованої дієти і силових тренуваннях 3 рази на тиждень.

к содержанию ↑

Висновки

  • Холін є важливою поживною речовиною, необхідною для правильного функціонування печінки, м’язів та мозку. Він є основним компонентом мембран клітин та органел, і відіграє життєво важливу роль у багатьох фізіологічних процесах, включаючи передачу сигналу, метилювання ДНК та гістонів, а також мієлінізацію нервів. Choline є попередником різних метаболітів, включаючи нейромедіатор ацетилхолін, мембранні фосфоліпіди фосфатидилхолін, сфінгомієлін, а також донор метилу бетаїн.
  • Холін виробляється в організмі клітинами печінки, але для покриття потреби його потрібно отримувати з їжею. Найкращі джерела холіну – печінка, проростки пшениці, соя.
  • Потреба в холіні та його важливість зростає під час вагітності, оскільки він важливий для функції плаценти, росту та розвитку мозку плода. Дефіцит цієї речовини у вагітної може навіть спричинити передчасні пологи.
  • Як гостре отруєння, і хронічний надлишок холіну шкодить здоров’ю. При виявленні рибного запаху з рота слід на якийсь час припинити пити добавки і різко скоротити обсяг продуктів, багатих на цю азотисту сполуку.
  • Доклінічні та клінічні дослідження показали, всі форми добавок Choline та яєчний протеїн покращують функцію судинного ендотелію, є гарною профілактикою ожиріння печінки, надають сприятливий вплив на когнітивні функції головного мозку.
  • Професійним спортсменам періодичний прийом (курсом) добавки спортхарчу Choline допоможе уникнути його дефіциту. Його також п’ють у тих видах спорту, де потрібна і важлива концентрація та тривале утримання уваги. Холін допомагає бодібілдерам-юніорам легше формувати рельєф за рахунок посилення секреції гормону росту та окислення жирів.
  • Для тих, хто прийшов у тренажерний зал з метою схуднути, БАД Choline допоможе прискорити ліпідний обмін і швидше позбутися надлишків ваги.
  • Для любителів фітнесу та здорового способу життя добавка Choline або Яєчний протеїн – це універсальний засіб 7 в 1: збільшення витривалості, зменшення м’язової втоми, прискорення відновлення після тренувань, контроль маси тіла, зміцнення імунітету, покращення настрою та підвищення стресостійкості

Джерела

  1. Все про вітаміни та мікроелементи. Лецитин та холін. Холін. 2016.
  2. М. Елінор Хантсман. Вплив компонентів лецитину на відкладення жиру у печінці. 1932.
  3. National Library of Medicine. NLM/NIH/HHS, USA. Choline. 1998.
  4. Лестер М. Морісон. Результати лікування коронарного атеросклерозу холіном. 1950.
  5. Чжен Янь. Дієтичний фосфатидилхолін та ризик смертності від усіх причин та серцево-судинних захворювань серед жінок та чоловіків у США. 2016.
  6. Вілсон Тан. Кишковий мікробний метаболізм фосфатидилхоліну та серцево-судинний ризик. 2013.
  7. Елізабет ТМ Леєрмейкерс. Вплив холіну на здоров’я протягом усього життя: систематичний огляд. 2015.
  8. Джілл Л. Шерріфф. Холін та його потенційна роль у неалкогольній жировій хворобі печінки: обґрунтування людських та бактеріальних генів. 2015.
  9. NIH. Вміст холіну в деяких продуктах харчування FNDDS 2019-2020. 2024.
  10. Урна Кансакар. Добавки. Choline: оновлення. 2023.
  11. Зейзель Стівен Х. Концентрація холінвмісних сполук і бетаїну у звичайних продуктах харчування. 2023.
  12. Катрін А. Бекманн. Диференціальний метаболізм добавок Choline у дорослих добровольців. 2022.
  13. Олена Маркус. Оцінка впливу альфа-гліцерилфосфорілхоліну на фізичну та психомоторну працездатність. 2017.Choline
  14. Ясухіса Томура. Choline (альфа-гліцерилфосфорілхолін) підвищує мотивацію у здорових добровольців. 2021.
  15. Такаші Кавамура. Гліцерофосфохолін посилює секрецію гормону росту та окислення жирів у молодих людей. 2012

16. Сугашан Сіванесан. Бетаїн та сholine покращують ліпідний гомеостаз при ожирінні за рахунок участі в мітохондріальному окисному деметилюванні. 2018.