Фізіологічне старіння та зниження можливостей травної системи передбачає поступову зміну організації та раціону харчування. Потрібно зменшити обсяг порцій, обмежити добову калорійність та споживання солі, збагатити раціон продуктами, багатими мікро- та макро-нутрієнтами, речовинами з антисклеротичними властивостями. А чи потрібно обмежувати білок (протеїн) для людей похилого віку? Чи зберігається цінність білка у похилому віці, як у молоді та зрілі роки?

к содержанию ↑

Вікове зниження працездатності та припинення інтенсивних фізичних навантажень спричиняють природну відмову від білкової їжі — м’яса, субпродуктів, риби, яєць, молочних продуктів, бобових, горіхів та насіння. Проте протеїн для людей похилого віку потрібен, тому що він незамінний для регенерації та підтримки життєдіяльності зношених, старіючих клітин. Насамперед це стосується скелетної мускулатури, але тваринний та рослинний білок потрібен і для всіх інших тканин організму, в тому числі для клітин мозку та імунної системи.

Проте ні молодим, ні тим більше літнім людям, харчуватися одними білками шкідливо. Це швидко призводить до «білкового» отруєння. Сьогодні зрілим і літнім людям, а також молодим, схильним до повноти, рекомендують дотримуватися низьковуглеводного раціону, де більшу частину раціону складають білки та жири.

к содержанию ↑

Скільки білка потрібно літнім людям

Потрапивши у шлунок, а потім у 12-палу кишку, білковий продукт поступово розщеплюється ферментами до амінокислот, які засвоюються у тонкому кишечнику та потрапляють у кровотік. Необхідна кількість амінокислот засвоюється, а надлишок вимивається з сечею.

Цифра добової норми білків для літніх, яка рекомендується сьогодні, — 0,75–1,2 г на 1 кг маси тіла. Вважається, що необхідну кількість білка можна отримати приблизно з 2-х порцій (кожна розміром з власну долоню) сиру тофу, м’яса птиці, риби, горіхів або бобових. Однак залежно від наявності та тяжкості хронічних захворювань, а також від інтенсивності способу життя, норма може бути як зменшена, так і збільшена.

к содержанию ↑

Які саме білки корисні людям похилого віку

Найкращі джерела протеїнів для літніх людей:

  • сир тофу, соєвий кефір;
  • яйця;
  • біле м’ясо курки, індички, кролика;
  • жирна морська риба, ікра;
  • волоські горіхи, насіння соняшника та кунжуту;
  • арахіс, червона сочевиця, спаржева квасоля;
  • твердий сир, жирний кефір, вершкове масло 82,5 %.

Зазначимо, що в людей старше 50 років у добовому балансі білків, 55 % мають покриватися з допомогою тваринних протеїнів, інші ж 45 % – з допомогою рослинних. При цьому слід пам’ятати про необхідність обмеження вживання субпродуктів та м’яса до 2 разів на тиждень, а суп, зварений на м’ясному/рибному бульйоні, можна їсти лише 1 раз на тиждень.

к содержанию ↑

Чим можна замінити білкові продукти?

Більшості людей похилого віку дотримуватися денної норми споживання білка складно, тому що потрібно дотримуватися обмежень за обсягом порцій і добової калорійності раціону. Проте вихід є! Рослинну частину білкового балансу можна підтримати прийомом біодобавки спортхарчу – рослинного протеїну, білки молока замінити сироватковим протеїном, білки яйця – яєчним протеїном, а білки м’яса – яловичим протеїном.

протеин для пожилых

Будь-яку з асортименту добавок порошкового протеїну, представленого в магазині Belok.ua, можна приймати, як окремо, так і додавати до страв в процесі їх приготування. Нейтрального смаку порошок при розведенні додасть ніжності структурі соусам, супам та смузі. Його також сміливо можна додавати при тушінні та навіть у випічку. Єдине “але”, протеїновий порошок не рекомендується додавати в кислі смузі, напої та страви, в яких є достатня кількість кислоти, тому що вони стануть несмачними та мало привабливими.

Протеїни спортхарчу – чудовий продукт для покриття дефіциту білка у людей літнього та похилого віку.