Позитивна роль деяких добавок для здоров’я очей доведена давно, але дискусії ведуться досі, і питання про харчування та зір залишаються темою дуже активних досліджень. Завдяки цьому категорія БАДи для зору не надто часто, але поповнюється новими моно- та комбінованими препаратами.

Цікавить які вітаміни кращі для зору сьогодні? У цій статті перераховані популярні на сьогодні і доведені вітаміни, мінерали, каротиноїди та незамінні жирні кислоти, що працюють на користь зору. Вказані продукти, що містять їх, як приймати добавки для зору і кому вони протипоказані. Усі дані взяті з наукових праць, список яких (з посиланнями) вказано наприкінці тексту.

к содержанию ↑

Чи дійсно вітаміни та добавки покращують зір?

Кришталик та сітківка ока страждають від окисного пошкодження вільними радикалами активних форм кисню. Тому немає нічого дивного в тому, що деякі з вітамінів і добавок з антиоксидантними властивостями допомагають безпосередньо здоров’ю очей або сприяють зміцненню здоров’я організму, від якого залежить стан кришталика, сітківки та її макули, очного нерва та/або слізної рідини.

Крім антиоксидантної дії, фактори харчування (мінерали, вітаміни, амінокислоти, ненасичені жирні кислоти) можуть зупинити запрограмовану загибель життєво важливих клітин та сприяти запрограмованій загибелі небажаних клітин.

Раніше вважалося, що єдине перед чим пасують усі, навіть найкращі БАДи для зору – це катаракта. З нею може впоратися лише хірургія ока. А ось після операції прийом добавок гарантовано пришвидшить відновлення. Сьогодні це твердження поступово заперечується науковими експериментами. Наприклад, у дослідженні Leske et az. використання полівітамінної комбінації A, С, Е та B2 (рибофлавіну) показало ознаки зниження ризику розвитку катаракти коркового, ядерного та змішаного типів.

к содержанию ↑

Кому важливо приймати вітаміни для покращення зору?

Вітаміни для покращення зору можуть бути особливо корисними для наступних категорій:

  1. Люди з віковими змінами зору.
    З віком ризик розвитку таких захворювань, як катаракта та вікова макулярна дегенерація, збільшується. Добавки можуть допомогти уповільнити прогрес цих захворювань.
  2. Люди, які багато часу проводять за комп’ютером, іншими гаджетами.
    Тривала робота перед синім екраном може викликати Комп’ютерний зоровий синдром (CVS) або Синдром сухого ока, що проявляється сухістю очей, втомою та напругою, зниженням чіткості зору. Вітаміни можуть зменшити або усунути ці прояви.
  3. Люди з дефіцитом вітамінів та мінералів.
    Нестача деяких вітамінів та мінералів, необхідних для здоров’я очей негативно позначається на зорі та загальному самопочутті, знижує якість життя.
  4. Ті, хто довго перебувають на сонці без сонцезахисних окулярів.
    Антиоксидантні властивості вітамінів та інших нутрієнтів захищають очі від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання.
  5. Люди, які зловживають курінням тютюну або працюють у тютюновому димі.
    Вільні радикали утворюються внаслідок нормальних метаболічних процесів, і навіть під впливом радіації сонячного світла. Але є ще одне сильне джерело вільних радикалів, що утворюються на поверхні ока – це сигаретний дим. Вітаміни та добавки звичайно не перешкоджають контакту диму з зовнішньою поверхнею та куточками очей, але вони, шляхом різних впливів, знижують рівень окисного вільнорадикального стресу.
  6. Люди з певними захворюваннями.
    Деякі захворювання, наприклад, цукровий діабет 2 типу негативно впливають на судини очей і в 65% випадків викликають діабетичну ретинопатію. Деякі БАДи можуть допомогти підтримувати здоров’я очей у людей із цією патологією.

Вітаміни в краплях, також дієтичні вітаміни, мінерали та інші добавки для здоров’я очей виписують людям, які перенесли очні операції. Вони допомагають прискорити відновлення та запобігти розвитку ускладнень.

Увага! Гіповітамінози, що погіршують здоров’я очей, притаманні веганам, а також спортсменам та спортсменам-веганам, які не компенсують посилену витрату мікронутрієнтів, що неминуче виникає при регулярних фізичних навантаженнях.

к содержанию ↑

Топові вітаміни та добавки для підтримки здоров’я очей

Людське око є дуже тонким і складним біологічним органом з точними та інтегрованими функціями світлочутливості та візуальної обробки, який чутливий до атак вільних радикалів. Тому деякі дієтичні речовини, що мають антиоксидантні властивості, показують хорошу ефективність у підтримці функції зору та здоров’я очей, а також у лікуванні та профілактиці офтальмологічних захворювань.

к содержанию ↑

Вітаміни А, С та Е

Найкращі вітаміни для покращення зору – це каротиноїдної дії дієтичний вітамін A та антиоксидантні вітаміни C та E:

  • вітамін А необхідний для:
    • формування пігментів фоторецепторів сітківки та її функціонування в цілому;
    • нормального нічного зору;
    • здоров’я поверхні очей – вологості та прозорості рогівки;
    • захисту клітин ока від впливу вільних радикалів та ультрафіолетової радіації;
  • вітамін С секретується у внутрішньоочну рідину, де його концентрація вища, ніж в інших рідинах організму, що вказує на його особливу важливість для кришталика – таким чином він захищає:
    • всі структури ока від окисного, особливо від фото-стресу;
    • кришталик від пошкоджень, спричинених нагріванням;
    • сітківку від легких механічних ушкоджень;
    • і, разом з вітамінами A та E, знижує ризик розвитку катаракти;
  • вітамін E – високий рівень у сироватці крові:
    • знижує ризик розвитку ядерної катаракти;
    • пригнічує неферментативне та ферментативне перекисне окиснення ліпідів;
    • зменшує вільнорадикальний стрес, особливо у курців;
    • захищає сітківку від розвитку вікової дегенерації макулярної сітківки.

Загальновизнаної верхньої межі дієтичного споживання кількості вітамінів С та Е не існує. А ось вітамін А токсичний у надлишку, і його надлишок особливо шкідливий під час вагітності.

Розумна верхня межа дієти становить для вітаміну А: 10 мг, вітаміну С: 1000 мг, вітаміну Е: 600 мг на день. Для людей похилого віку дозу добавки вітаміну Е рекомендовано збільшити до 800 мг на добу.

У нашому магазині окремо можна купити вітамін C та вітамін E, а комбінація вітамінів A, C та E, у дозуваннях корисних для зору, представлена у вітамінно-мінеральному комплексі Haya Labs Basic Adult Multivitamin. У ньому є й інші інгредієнти, показані для підтримки здоров’я очей.

У 1957 році було встановлено, що незважаючи на абсолютно різну хімічну будову, селен має такі ж корисні для очей антиоксидантні властивості, як і вітамін Е.

Здоровий діапазон споживання селену, на думку Ради з продовольства та харчування Національної академії наук США, становить 50-200 мкг на день для дорослих. Вказано діапазон, а не фіксований рівень, оскільки немає єдиної думки щодо ідеальних вимог. У Великій Британії рекомендоване споживання селену становить 60-75 мкг/доб.

Каротиноїди: Лютеїн, Зеаксантин, Астаксантин

Доведено, що каротиноїди протистоять макулодистрофії або дегенерації жовтої плями (центральної частини сітківки). Зниження ризику цієї патології відбувається за високого рівня в сироватці крові каротиноїдів. Найкраще з цим справляються дієтичні добавки Лютеїн та Зеаксантин. Ці жовті пігментні речовини, що не виробляються в організмі людини, також:

  • знижують ризик розвитку вікової катаракти;
  • нейтралізують вільні радикали, захищаючи клітини ока від окисного стресу і пригнічують перекисне окиснення ліпідів;
  • захищають від окислення ненасичені жирні кислоти, які дуже сприйнятливі до такого впливу;
  • покращують гостроту та контрастність зору – зеаксантин посилює гостроту зору з високим контрастом та розрізнення форм, а лютеїн посилює гостроту зору з низьким контрастом та відновлення яскравості;
  • захищають око від ушкоджень інтенсивним світлом;
  • забезпечують поглинаючий екран проти найбільш шкідливої синьої частини сонячного світла та, можливо, проти ультрафіолетового випромінювання;
  • беруть участь у регуляції процесів життя та смерті на клітинному рівні за допомогою модуляції сигнальних мереж, які контролюють поділ клітин та запрограмовану смерть клітин.

Окремо виділимо, що споживання харчового зеаксантину не тільки корелює з покращенням здоров’я очей, а й знижує ризик нейрабластомного раку ока. Зеаксантин – чудовий дієтичний фактор, здатний викликати апоптоз (загибель) клітин нейробластоми, одночасно запобігаючи апоптозу здорових клітин.

Для отримання всіх перерахованих ефектів рекомендована добова доза лютеїну: 25 мг, а зеаксантину: 5 мг. Саме таке дозування присутнє у капсулах харчової добавки NOW Foods Lutein & Zeaxanthin.

Увага! Щоденний прийом надмірної кількості β-каротину протягом кількох років збільшує ризик раку легень, а корисні для зору каротиноїди синьо-зелених водоростей, у високих дозах спричиняють відкладення кристалічних кето-каротиноїдів у очах.

Ще один, не дуже відомий у нас, але дуже ефективний каротиноїд, який заслужено потрапляє до списку Найкращі вітаміни для зору – астаксантин. Завдяки винятковій антиоксидантній активності цей природний пігмент яскраво-червоного кольору цілком заслужено називають “королем каротиноїдів”. Крім захисту клітин, у тому числі й сітківки ока, від шкідливого впливу вільних радикалів, він знижує рівень запальних процесів, підвищує опірність до інфекцій, знижує ризик серцево-судинних проблем.

У нашому каталозі астаксантин представлений у додатку одного з найкращих у світі брендів спортивного харчування NOW Foods (США) – Astaxanthin. Бажаєте додатково посилити дію цього БАДу чи добавки Lutein & Zeaxanthin? Синергію гарантовано забезпечить паралельний прийом аскорбінової кислоти, токоферолу та поліненасичених жирних кислот омега -3 та -6.

к содержанию ↑

Роль Омега-3 у підтримці зору

Поліненасичені жирні кислоти омега-3 (особливо DHA) необхідні для нормального розвитку очей та мозку починаючи з внутрішньоутробного розвитку. Починаючи з підліткового віку, крім омега-3 для здоров’я очей, не менш важливе значення мають і омега-6, які також не синтезуються в організмі людини. Омега-3 та омега-6 разом потрібні для:

  • фотозахисту рогівки та гальмування загибелі фоторецепторів;
  • регенерації нервів рогівки;
  • зупинки перекисного окиснення ліпідів;
  • зниження запалення в тканинах на поверхні та на дні ока;
  • запобігання запрограмованій загибелі клітин слізної залози, нормальному виробленню слізної рідини.

Поточні дієтичні рекомендації полягають у тому, щоб підтримувати суму всіх поліненасичених жирів, що споживаються в раціоні людини, між 15% і 20%-30% від загального споживання жирів, при цьому більшість залишку припадає на мононенасичені жири. Забезпечить таке споживання, звільнивши від щоденних та складних підрахунків, введення до раціону добавки Омега 3-6-9.

Деякі дослідження показали, що збагачення раціону поліненасиченими жирними кислотами не тільки ефективне для захисту здоров’я очей, а й відмінно знижують рівень зорової втоми (напруги очей).

Комплекс Омега 3-6-9 призначають для лікування та профілактики синдрому сухого ока. Омега-6 зменшує сухість, стимулюючи утворення слізної рідини та уповільнюючи її випаровування з поверхні очей. До терапевтичного протоколу також входять краплі Штучна сльоза. У багатьох складах таких крапель присутня гіалуронова кислота, оскільки вона є складовою і слізною рідиною та водянистої вологи всередині очного яблука.

Гіалуронова кислота, вперше виявлена у бичачому оці, використовується в офтальмології давно. Препарати з її рідкою формою виробляються для хірургії ока з 1970-х років. А популярність гіалуронової кислоти у косметології 90-х років. дала поштовх до подальшого дослідження користі цього довголанцюжкового дисахариду для здоров’я людини.

Деякі з експериментів показали ефективність саме дієтичного (перорального) застосування гіалуронової кислоти, у тому числі для здоров’я очей. Сьогодні БАД Гіалуронова кислота у таблетках показана для профілактики та лікування синдрому сухого ока. Вона, так само як і поліненасичена жирна кислота омега-6, перешкоджає швидкому випаровуванню, сприяє нормалізації в’язкості та змащувальних властивостей слізної рідини.

к содержанию ↑

Вплив цинку на здоров’я очей

Концентрація цинку в сітківці та судинній оболонці зазвичай є однією з найвищих в організмі, що підтверджує особливу важливість цинку для очей:

  1. Цинк є важливим компонентом багатьох ферментів, які відповідають за метаболічні процеси (обмін речовин) у сітківці та кришталику ока.
  2. Іони цинку також присутні у ферменті, який відіграє важливу роль у видаленні супероксидних радикалів. Антиоксидантний ефект іонів цинку добре відчутний на ранній стадії дегенерації жовтої плями сітківки та стану сітківки загалом у літніх людей.
  3. Цинк необхідний та взаємодіє з вітаміном А при утворенні зорових пігментів сітківки. При дефіциті цинку, навіть за наявності достатньої кількості вітаміну A, нічний зір у сутінках неминуче порушується, і виникає куряча сліпота.
  4. Цинк також має важливе значення для підтримки здоров’я кришталика ока. В одному дослідженні повідомлялося про низький рівень цинку та міді у осіб, у яких розвинулася катаракта, і не було виявлено зв’язку катаракти з низьким рівнем інших мінералів.

Рекомендована доза для здоров’я очей добавки Цинк – 20 мг на день. Прийом добавок цинку може зменшити рівень міді, приймаючи перший мінерал, треба пити і другий. У нашому каталозі це Amix ChelaZone CopperChel Copper Bisglycinate Chelate.

к содержанию ↑

Коензим Q10

Нещодавно в групу Найкращі вітаміни для зору потрапив БАД CO Q10. Вітаміноподібна сполука коензим Q10 є добавкою, яка становить інтерес для лікування нейродегенеративних захворювань. Починаючи з 2009 року, проведено понад 20 досліджень, які підтвердили припущення дієвості CoQ10 при дисфункції сітківки, спричиненої судинними розладами. Список причин досить великий, а до групи людей, яким рекомендують пити Q10 та вітаміни для профілактики та попередження раптової сліпоти, потрапляють люди з діагнозами (станами):

  • підвищений внутрішньоочний тиск, глаукома, маленький та переповнений диск або друзи диска зорового нерва, що впливають на кровопостачання головки зорового нерва;
  • неврит зорового нерва, атрофія зорового нерва, нейроретиніт, дистрофія колб, пігментний ретиніт, оклюзія судин сітківки;
  • інсульт головного мозку;
  • нічна артеріальна гіпотензія, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, миготлива аритмія та інші серцево-судинні захворювання;
  • гіперліпідемія, атеросклероз;
  • цукровий діабет, метаболічний синдром, ожиріння;
  • варикозне розширення вен;
  • велика крововтрата;
  • порушення коагуляції;
  • синдром апное уві сні;
  • травми, пухлини та хірургія головного мозку.

Ризик раптово втратити зір є і в людей, що зловживають курінням тютюну.

Як приймати Коензим Q10 для здоров’я сітківки? Виходячи з результатів одного з досліджень робити це потрібно в такий спосіб.

Добавка Дозування Режим

Тривалість,
особливості

CoQ10 1 капсула 1 раз в день,
в середині обіду
від 7 месяців
вітамін С ½ таб.

+

B-Complex 1 капсула 3 рази на день,

перед їжею

місяць через місяць

1+ / 2- / 3+ / 4- …

мультивітаміни

лютеїн+ зеаксантин глутатіон

рутин

1 капсула
1 капсула
1 капсула
¼ таб.
1 раз на день,
перед сніданком
місяць через місяць

2+ / 3- / 4+ / 5-…

холін+інозитол 1 капсула 1 раз в день,
в середині обіду
3 місяці прийом,
1 місяць відпочинку
аспірин 100-300 мг по 1 таблетці,
перед їдою
для інсультників,
за призначенням лікаря

Дана схема лікування CoQ10 та вітамінами показала швидкість прогресування ураженого лівого ока в межах +11,5±15%, а для правого ока +33,3±10,7% на рік. Переважна більшість пацієнтів досягла значного поліпшення поля зору. У деяких на 3 місяці лікування спостерігався церебральний удар та периферичні зміни сітківки, після чого лікування призвело до майже повного відновлення

к содержанию ↑

Продукти, багаті на вітаміни для підтримки зору

Топові продукти харчування для здоров’я очей та зору:

  • вітамін А – печінка, сир, вер.масло, морква, гарбуз, чер.бол.перець;
  • вітамін C – бол.перець, цитрусові, броколі, брюссельська капуста;
  • вітамін E – соняш.насіння, мигдаль, фундук, шпинат, лист.капуста;
  • бета-каротиноїди – помаранчеві, червоні та сині овочі та фрукти;
  • лютеїн – листова зелень, шпинат, ківі, яєчний жовток;
  • зеаксантин – жовта кукурудза, яєчний жовток, бол.перець (жовт., оранж.);
  • астаксантин – лосось, креветки, краби, водорості Haematococcus pl.;
  • омега-3 – лосось, сардини, печінка тріски, насіння льону, волоський горіх;
  • омега-6 – рослинна олія, горіхи, насіння, куряче м’ясо;
  • цинк – устриці, краби, яловичина, птиця, свинина, яйця, бобові, гарбузове насіння, кунжут, кешью, мигдаль.

Їжа не є багатим джерелом коензиму Q10, проте деякі продукти містять його у невеликих кількостях. Це – серце, печінка, нирки, лосось, скумбрія, тунець, арахіс, кунжут, фісташки, соєва та оливкова олія.

к содержанию ↑

У яких випадках не можна приймати добавки для зору?

Будь-які, навіть найкращі вітаміни для зору, відгуки на які залишені лише у найкращій формі, можуть завдати шкоди.

Від прийому БАД Вітамін А слід утриматися: жінкам, які планують вагітність; особам із захворюваннями печінки; людям, які п’ють багато алкоголю; пацієнтам з діагнозами остеопенію та остеопороз.

Здавалося б, але «банальний» Вітамін С заборонений при гастриті з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі, тромбофлебіті, тромбозі, цукровому діабеті, тяжких захворюваннях нирок, сечокам’яній хворобі, фенілкетонурії, піореї, інфекційних захворюваннях ясен, геморагічних явищах, гематурії, крововиливу в сітківку ока.

Харчові добавки Вітамін Е та Гінкго білоба, яка також корисна для здоров’я очей, мають антикоагулянтну та антитромбоцитарну дію відповідно. Їхні високі дози протипоказані тим, хто проходить лікування судинних захворювань.

Прийом добавок Лютеїн та Зеаксантин заборонено під час вагітності та в період годування груддю, людям, які палять та мають проблеми з легенями. Основне джерело БАД Астаксантин – панцирі креветок. Ця добавка небезпечна для людей з алергією на цей морепродукт.

Заборона на прийом добавки Цинк діє для вагітних та годуючих груддю, а також для людей з важкими патологіями печінки та нирок.

Пацієнтам з протипоказаннями або тим, хто має ризик побічних реакцій, рекомендується звернутися за спеціалізованою дієтичною консультацією до свого лікаря.

Безумовно, діти, підлітки, юнаки та дівчата повинні приймати будь-які харчові добавки (крім вітаміну D) після погодження з педіатром, сімейним або лікуюючим лікарем.

Крім цього слід пам’ятати, алергія підступна тим, що виникає будь-якої миті на будь-яку, в тому числі і добре знайому імунній системі речовину. При цьому вилікувати алергію поки що неможливо. Тому людям з алергією радять бути уважними не лише до складу діючих речовин добавки, а й до її допоміжних компонентів. Особливу увагу слід приділити інформації про можливу наявність слідів алергенних інгредієнтів, які можуть бути присутніми у добавці через те, що залишилися в обладнанні від попереднього БАДу.

к содержанию ↑

Поради щодо збереження гарного зору

Основні профілактичні заходи проблем із зором:

  1. Регулярні курси прийому добавок та вітамінів для зору. Включення до меню продуктів, корисних для здоров’я очей.
  2. Носити сонцезахисні окуляри з якісними UVA і UVB фільтрами.
  3. Забезпечення гарного освітлення під час читання, роботи за комп’ютером, перегляду телевізора.
  4. Виконувати регулярні перерви та зарядку для очей при тривалій роботі за комп’ютером.
  5. Відмова від куріння. Контроль споживання насичених жирів та/або трансжирів, а також продуктів та напоїв з доданим цукром.
  6. Контроль за артеріальним тиском.
  7. Ведення активного способу життя, регулярні заняття фізичними вправами.
  8. Дотримання гігієни носіння окулярів та контактних лінз.
  9. Захист очей під час будівельних робіт.

Навіть якщо немає проблем із зором, рекомендується проходити щорічний огляд у офтальмолога, особливо після 40 років. Регулярна профілактика та планове відвідування офтальмолога – запорука збереження гарного зору на все життя.

к содержанию ↑

Висновок про користь вітамінів для зору

Добавки для зору доведено приносять користь у будь-якому, а особливо у літньому та старечому віці, у тому числі й допомагають іншим аспектам здоров’я.

Найкращі вітаміни для зору на сайті Білок.UA – це:

Вітаміни A, C, E – захист кришталика та сітківки від оксидативного стресу;

Цинк – покращення метаболізму сітківки, лікування дегенерації жовтої плями;

Коензим Q10 – лікування дисфункції сітківки судинного походження;

Омега 3-6-9, Гіалурон – лікування та профілактика синдрому сухого ока;

Лютеїн, Зеаксантин, Астаксантин – захист макули від фото-стресу.

Найкращі вітаміни для зору для дітей – це випущені в дозуваннях для дітей, виготовлені з кращої екологічної та ретельно очищеної сировини, що допомагають розвитку сітківки Омега 3 DHA або Omega 3-6-9 + вітамін C, а також вітамін С, що захищає кришталик і сітківку від антиоксидантного стресу C. Щодо вітаміну А і каротиноїдів (лютеїну, зеаксантину, астаксантину), то перш ніж їх давати дитині, потрібно обов’язково отримати дозвіл педіатра або сімейного лікаря.

Добавки для зору в магазині belok.ua – зроби життя чіткішим, ширшим та яскравішим!

Джерела

  1. Ніколас А. Фелпс Браун. Харчові добавки та очі: Які вітаміни для зору кращі. 1998.
  2. Ханна Бартлетт. Ідеальна харчова добавка для очей: вітаміни для зору – які найкращі? 2004.
  3. Франк Еперджесі. Можливі протипоказання та побічні реакції, пов’язані із застосуванням очних харчових добавок. 2005.
  4. Мауро Маккароне. Захисник фоторецепторів зеаксантин викликає загибель клітин нейробластоми. 2005.
  5. Елізабет Тран. Вітаміни та мінерали: потужні ліки чи потужні токсини. 2007.
  6. Ле Ма. Поліпшення функції сітківки при ранній віковій макулярній дегенерації після прийому лютеїну та зеаксантину: рандомізоване, подвійне сліпе, плацебо-контрольоване дослідження. 2012.
  7. Барбара Демміг-Адамс. Вітаміни для зору: кращі добавки для

живлення очей у контексті механізмів дії, реалізації та майбутніх напрямків. Лютеїн та зеаксантин. 2013.

  1. Дослідницька група. Лютеїн + зеаксантин та омега-3 жирні кислоти при віковій макулярній дегенерації: рандомізоване клінічне дослідження вікових захворювань очей 2 (AREDS2). 2013.
  2. Меган М. Маккаскер. Погляд на харчування: роль вітамінів, незамінних жирних кислот та антиоксидантів у віковій макулярній дегенерації, синдромі сухого ока та катаракті. 2015 року.
  3. Беатріс Фернандес-Вега. Застосування вітамінів та коензиму Q10 для лікування судинних оклюзійних захворювань, що вражають сітківку. 2020.
  4. Хао Дуань. Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) Омега-3 та омега-6: джерела, перетравлення, всмоктування, застосування та їх потенційний додатковий вплив на зорову втому. 2023.