Серед харчових біологічно активних добавок Со Пальметто виділяється своєю незвичайною назвою. Для чого вона призначена, в чому її користь, чи є особливості, чи ефективна вона у спорті, бодібілдингу, фітнесі? Давайте розберемося, і розвіємо популярні міфи та помилки, ґрунтуючись на висновках медичних досліджень та відгуках експертів.

Що за рослина Со пальметто

У єдиного виду 2-4 метрової чагарникової пальми, що росте на південному сході США в штатах Арканзас, Техас і Флорида, а також Юкатан і деяких островах Карибського моря, що зустрічається на півострові, існує багато назв:

  • пальма пальметто – з приставками Со (Saw), Пила;
  • пальма сереноа;
  • американська карликова пальма;
  • капустяна пальма;
  • серена повзуча;
  • сабаль пильчастий;
  • латиною – Serenoa repens, Serenoa serrulata, Sabal serrulata.

Вид пальми Со пальметто відноситься до роду пальм Сереноя, який був названий так на честь американського ботаніка Серено Ватсона, який їх вивчає [2]. Історично, у лікарських цілях застосовувалися плоди з пальметто – овальної форми, 2-3 сантиметрові кістянки з червоно-чорною шкіркою. Їхній міцний настій з сушених ягід індіанці пили при проблемах у статевій сфері, а чаєм зі свіжих ягід рятувалися від кашлю. Перше повноцінне медичне дослідження складу м’якоті ягід Пила пальметто та його можливих терапевтичних впливів було опубліковано у 1898 [1].

к содержанию ↑

Для чого використовують Со пальметто (Сереноа повзуча)

Сьогодні капсульований сухий екстракт застосовують у фітотерапії таких захворювань та станів як [16]:

    • доброякісна гіперплазія передміхурової залози;
    • передменструальний синдром; синдром полікістозних яєчників;

клімактеричний синдром;

  • хронічний біль у ділянці малого тазу;
  • алопеція (випадання волосся);
  • мігрень.

 

У бодібілдингу добавку SAW PALMETTO деякі атлети застосовують як тестостероновий бустер. [14].

к содержанию ↑

Як переробляють Пальметто

Виробництво харчових добавок та спортивного харчування Saw palmetto починається із закупівлі сировини у власників плантацій, де культивується ця рослина. На сьогоднішній момент ніхто з виробників добавок не має власних плантацій і не займається самостійним вирощуванням ягід пальми сереноа.

Далі, після промивання та розмелювання плодів у кашку, виконується найвідповідальніший процес їх переробки – екстракція біологічно активних речовин. Наш магазин є офіційним дистриб’ютором брендів HAYA LABS та NOW FOODS – світових лідерів виробництва харчової добавки з ягід пальметто. На їх заводах, розташованих у США, з існуючих сьогодні безлічі екстракційних стратегій, застосовується найдоцільніша — екстракція гексаном (безпечним для здоров’я ліпофільним розчинником) [19].

Потім відбувається не менш відповідальне перетворення рідкого екстракту на порошок. Роблять це за допомогою сублімації виморожуванням. Потім порошок «запаюють» у капсули та розфасовують у банки.

Щоб гарантувати своїм покупцям більш-менш, але стабільний відсоток вмісту діючих речовин у капсулі, а отже біоактивний потенціал та прогностичну дієвість екстракту Sabal serrulata, виробники брендів HAYA LABS та NOW FOODS:

  1. Довгий час орендували фіксовані ділянки на плантаціях пальми сереноа. Моніторять збирання врожаю саме з цих ділянок. Строго контролюють якість сировини.
  2. Екстракцію гексаном проводять не в звичайних умовах, а під високим тиском і при підвищеній температурі – за методикою рідинної екстракції під тиском (PLE).
  3. Після виморожування рідини порошок піддають ультрафільтрації та ліпосомній нано-інкапсуляції, що покращує його засвоєння.

На відміну від багатьох інших виробників, добавки Saw palmetto від HAYA LABS та NOW FOODS мають сертифікацію, видану Управлінням харчових добавок Національного інституту охорони здоров’я США – SRM 3251 S. Repens.

к содержанию ↑

У чому особливість Пальметто для здоров’я

Склад речовин, який дозволяє застосовувати екстракт плодів пальми Сереноа повзуча з терапевтичною метою, вивчено досконало [15], [19]:

  • 80% – есенціальні жирні кислоти, фітостероли, флавоноїди, довголанцюгові ефіри та тригліцериди;
  • вітамін Е – γ-токоферол і δ-токоферол;
  • провітамін А – β-каротин та його ізомери;
  • цинк, магній, залізо, фосфор;
  • метилові та етилові ефіри.

Природна комбінація в Со пальметто есенціальних жирних кислот, фітостеролів, флавоноїдів, довголанцюгових ефірів, тригліцеридів і цинку купірує запальну простагландин-утворюючу дію ферментів ліпоксигеназу та циклооксигеназу. Це перешкоджає перетворенню тестостерону на шкідливий для простати дигідротестостерон. Комбінація цих компонентів з вітамінами А та Е бере участь у регуляції деяких білків фактора росту, позитивно впливає на біосинтез та механізм дії гормонів, що беруть участь у роботі чоловічої та жіночої статевої сфери.

За рахунок того, що в сертифікованому порошковому екстракті добавки Saw palmetto від HAYA LABS та NOW FOODS є достатня кількість провітаміну А – β-каротину та його ізомерів – після місячного курсу прийому, можливі приємні бонуси: поліпшення гостроти зору, підвищення сутінкового зору, відновлення вологості рогівки очей і шкірних покривів, зміцнення волосяних цибулин.

к содержанию ↑

Користь для жінок

Достатньо великій кількості жінок комбінація діючих речовин Со пальметто допомагає збільшити чутливість рецепторів естрогену. Вона також впливає на вироблення гормонів гіпофізу, що регулюють синтез естрогену. Це знижує силу, а в деяких усуває симптоми передменструального синдрому, ознак ранньої стадії синдрому полікістозних яєчників та перших проявів клімактеричного синдрому.

Senior doctor offering bio additives to a young patient in the medical resort

Те, що екстракт Со пальметто може зупинити гірсутизм — надмірний ріст волосся на обличчі та тілі за чоловічим типом у жінок — наукою не доведено.

к содержанию ↑

Користь для чоловіків

Основне призначення добавки Со пальметто – альтернатива антагоністам альфа-1-рецепторів і фінастериду в лікуванні доброякісної гіперплазії передміхурової залози. Вилікувати цю патологію за її допомогою не можна [10]. Навіть збільшення стандартної терапевтичної дози у 2-3 і більше разів не допоможе зменшити розмір простати. Однак екстракт Serenoa repens здатний [17]:

  • зменшити обструкцію простати;
  • покращити швидкість потоку сечовипускання;
  • скоротити кількість епізодів нічного сечовипускання;
  • знизити болючі відчуття.

Проте допомагає добавка Со пальметто далеко не всім чоловікам з гіперплазією простати. Дослідження в нульових роках цього століття запевняли в дієвості екстракту сабаль пильчастого [3 – 2002], але подальші [4], [6], [12], у тому числі й повторні дослідження тих самих учених медиків [3 – 2012], показали що відсоток чоловіків, яким допомагає ця добавка, не перевищує 30%. Цей результат можна порівняти з порогом ефекту плацебо.

Крім цього, на ефективності екстракту Пила пальметто позначається нестабільність відсоткового складу діючих речовин. Багато виробників не висувають суворих вимог до якості сировини та застосовують дешеві стратегії екстракції. На додаток до цього, з метою здешевлення собівартості добавки пальметто, часто скорочується тривалість і зменшуються інші параметри технологічних процесів, що знижує біологічну активність і терапевтичну ефективність екстракту [13].

Є дані, що курс фітотерапії добавкою Со пальметто перед операцією на передміхуровій залозі знижує ризик можливих ускладнень, розвиток яких можливий протягом та/або після хірургічного втручання [9].

Застосування добавки Co пальметто при раку передміхурової залози не отримало підтвердження ефективності. Проведені дослідження показали, що навіть вкрай високі дози та тривалі курси прийому ніяк не впливають на показники рівня простат-специфічного антигену, що виробляється ураженою передміхурової залозою [16].

На сьогоднішній момент не отримали підтвердження та твердження про те, що добавка Со пальметто збільшує вироблення сперми та підвищує сексуальну енергію [15]. Окремо підкреслимо, що у складі екстракту ягід американської карликової пальми сереноа відсутні речовини, які б віднести її плоди до категорії афродизіаків [17]. Прийом добавки З пальметто підвищення потенції, з статистики сексологів, не приносить позитивних результатів, а шкодить процесам відновлення потенції [5].

к содержанию ↑

Використання saw пальметто для спорту

Спортсмени добавку Со пальметто не приймають. З її допомогою неможливо збільшити працездатність та підвищити витривалість, силові чи швидкісні показники. Вона також не сприяє прискоренню відновлення та не підтримує роботу імунітету та нервової системи в період інтенсивних фізичних та емоційних навантажень.

У бодібілдингу, як тестостероновий бустер для збільшення м’язової маси, добавка Пила пальметто, на жаль, але не ефективна [14]. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) давно внесло добавку Saw palmetto до списку препаратів, які не викликають збільшення синтезу тестостерону [18].

Дівчатам та жінкам, які займаються фітнесом, і мріють збільшити груди, добавка Со пальметто не допомагає. Твердження, що пальма сереноа збільшує розмір грудей – 100% міф [15].

Со пальметто рекомендується приймати:

  • Чоловікам, які займаються фітнесом і бодібілдингом у віковій категорії 40+ — як профілактичний засіб, що запобігає дисфункції простати.
  • Жінкам, які займаються фітнесом і бодібілдингом — для нормалізації балансу статевих гормонів, полегшення ПМС і проявів перименопаузи.

Стандартна доза добавки Со пальметто для профілактики простатиту, зниження симптомів ПМС та клімактерію — 320-500 мг 1 раз на добу або 160–200 мг 2 рази на добу, вранці та ввечері. Позитивні ефекти проявляються не відразу, а через 2-4 тижні. Приймати цю добавку потрібно тривалими 6-12 місячними курсами з невеликими перервами на кілька днів. Пити чоловікам її можна довічно, а жінкам до 60–65 років.

к содержанию ↑

Чи є протипоказання до вживання карликової пальми, побічні ефекти, сумісність

Виходячи з можливих фармакологічних та терапевтичних впливів комбінації діючих речовин добавки Со пальметто, до списку протипоказань до прийому капсул із сухим екстрактом її висушених плодів потрапляють:

  • індивідуальна непереносимість фіто- та допоміжних компонентів;
    алергія на ліпіди, присутні у плодах Со Пальметто;
  • гормонпродукуючі пухлини;
  • планування вагітності; вагітність; період лактації;
  • вік до 18 років.

При передозуванні та в окремих випадках при дотриманні дози, зазначеної в інструкції до добавки saw пальметто, можливі побічні ефекти – легкого ступеня головний біль, припливи жару, симптоми порушення травлення (нудота, дискомфорт у животі, діарея). Задля справедливості варто уточнити, що ці прояви спостерігалися і в тих учасників досліджень, які приймали плацебо [11], [12], [15].

Слід знати, що існують, нехай і поодинокі, але офіційно задокументовані випадки холестатичного гепатиту, панкреатиту та гострого ураження печінки у пацієнтів, які прийняли пальметто в дозах більше 1,5 г сухого екстракту. [7], [8]. Тому людям з проблемами з печінкою перш ніж почати пити будь-яку добавку або препарат, що містить екстракт ягід карликової пальми сереноа повзуча, слід отримати схвалення свого лікаря.

Незважаючи на те, що немає повідомлень про негативні реакції при поєднанні добавки Со Пальметто з прийомом інших добавок та ліків, лікарі не радять приймати її тим, хто п’є варфарин. [15].

к содержанию ↑

Висновок

Світовий обсяг продажів харчової біологічно активної добавки Saw palmetto американських виробників спортивного харчування брендів HAYA LABS і NOW FOODS досягає сотні мільйонів упаковок на рік. Вона супер популярна у спортсменів та тих, хто веде активний спосіб життя чоловіків і жінок зрілого та похилого віку. Регулярний прийом Со пальметто, фізична активність, раціональне харчування та відмова від шкідливих звичок допомагають підтримувати здоров’я статевої сфери протягом усього життя.

Джерела

  1. Хейл Эдвин М. Saw пальметто (Sabal serrulata. Serenoa serrulata): история, ботаника, химия, фармакология, испытания, клинический опыт и терапевтическое применение. 1898.
  2. Ефремов А. П. Маленькая пальма с большим будущим. 2002.
  3. Тимоти Дж. Уилт. Со пальметто (Serenoa repens) при доброкачественной гиперплазии предстательной железы. 2002. Обновления: 2008/2010/2012.
  4. Стивен Бент. Со пальметто при доброкачественной гиперплазии предстательной железы. 2006.
  5. В.Стивен Прей. Опасности добавок для повышения сексуальной активности. FDA не признало эффективность добавки Со Пальметто в стимуляции выработки тестостерона у здоровых мужчин. 2007.
  6. Франческо Скальоне. Эффективность экстракта Со Пальметто (Serenoa repens) различных марок в отношении 5-альфа-редуктазы типов I и II в совместно культивируемых эпителиальных и фибробластных клетках предстательной железы. 2008.
  7. Курт А. Варго. Случай панкреатита, вызванный пальметто. 2010.
  8. Франческо Лапи. Острое поражение печени, вызванное Пальметто (Serenoa repens): клинический случай. 2010.
  9. Р. Анчески. Serenoa repens снижает интра- и послеоперационные осложнения хирургического лечения доброкачественной гиперплазии предстательной железы. 2010.
  10. Джеймс Тэклинд. Saw пальметто (Serenoa repens) для доброкачественной гиперплазии предстательной железы. 2012.
  11. Мирроди М. Приливы жара у молодой девушки: тревожный сигнал относительно использования Serenoa repens у детей до 18 лет. 2012.
  12. Авинс А.Л. Безопасность и токсичность пальмы сереноа в исследовании CAMUS. 2013.
  13. Винченцо Фикарра. Эффективность и безопасность гексанового липидостеролового экстракта Serenoa repens при лечении симптомов нижних мочевыводящих путей, вызванных доброкачественной гиперплазией предстательной железы: систематический обзор и метаанализ рандомизированных контролируемых исследований. 2016.
  14. SportWiki. Со Пальметто (Saw Palmetto): отзывы эксперта. 2016.
  15. MSD. Лора Шейн-Маквортер. Со пальметто (плоды пальмы сереноа). 2020.
  16. NCCIH. Пила Пальметто. 2020.
  17. ВикипедиЯ. Сереноя. 2022.
  18. Wikipedia®. Влияние лекарственных препаратов на половую функцию человека. 2022.
  19. Селеста де Монте. Современные методы экстракции и их влияние на фармакологический профиль экстрактов Serenoa repens для лечения симптомов нижних мочевыводящих путей. 2014. Обновления: 2018/2022.