Речовину з молекулярною формулою C₅H₁₁NO₂S, крім як метіонін, також називають α-аміно-γ-метилтіомасляною або 2-аміно-4-метилтіобутановою кислотою. Загальноприйняті міжнародні скорочення – Met, M, Мет. Відкрив метіонін у 1922 році американський вчений-імунолог Джон Ховард Мюллер, який вивчав фактори росту стрептокока, використовуючи для цього фракції казеїну гідролізату. А що таке L-метіонін? Навіщо його приймають і які корисні властивості L метіоніну для організму людини?

к содержанию ↑

Що таке L метіонін

Метіонін – це безбарвна або біла кристалічна речовина, зі слабким специфічним запахом та присмаком сірки, яка погано розчиняється у всіх розчинниках, за винятком води та теплого розведеного спирту. Чим вище t H₂O, тим більше метіоніну розчиниться в 100 мл: при 20 °C – 3,4 г, при 25 °C – 5,6 г, а при 100 °C – 17,6 г. До речі, метіонін розчиняється у воді не відразу. [10]. Кристали спочатку мають водовідштовхувальні властивості. рН 1% водного розчину Met: 5,6-6,1. При нагріванні до розкладання (181 °С), метіонін виділяє дуже отруйні пари оксиду азоту та оксиду сірки.

Метіонін є однією з дев’яти незамінних амінокислот в організмі людини. Вона не синтезується в нашому організмі і має постачатися з їжею в достатній кількості. Ця протеїногенна амінокислота, що містить асиметричний атом вуглецю, існує у вигляді двох енантіомерів – L-метіонін і D-метіонін.

Природний D-метіонін зустрічається рідко, засвоюється людиною погано [01] і вимагає додаткових витрат енергії для ферментативного перетворення форми D в L. Хімічно D-метіонін отримують з акролеїну та метилмеркаптану. Використовують його для збагачення добрив для злакових та псевдозлакових культур, кормів для свійської птиці та свиней. Курчатам і поросятам спочатку дають L-метіонін, а потім комбінують його з D-формою. Швидкий приріст маси у молодняку відбувається через прискорення розвитку кишкових ворсинок та формування повноцінної всмоктувальної функції кишківника.

У живих організмах метіонін зустрічається переважно в L-формі та входить до складу більшості білків. У мікроорганізмах він утворюється із L-аспарагінової кислоти. А в клітинах ссавців L метіонін, що надходить з їжею, сам є будівельним матеріалом для іншої, умовно незамінної амінокислоти — L-цистеїн. Для виробництва харчових добавок, лікарських та фармацевтичних препаратів для людини та у ветеринарії L метіонін виділяють або за допомогою ферментації, або шляхом розкристалізації оптично активними сполуками.

к содержанию ↑

Де міститься амінокислота L метіонін

Незамінна дієтична амінокислота L-метіонін міститься в продуктах як тваринного, так і рослинного походження. За винятком насіння кунжуту та Бразильського горіха, тваринні білки істотно багатші L метіоніном, ніж рослинні.

Продукти мг/100 г Продукти мг/100 г
Ікра кети 930 Кунжут 1656
Ікра осетрова 635 Бразильський горіх 1008
Тунець 732 Ізолят соєвого білка 814
Лосось 626 Проростки пшеницы 456
Горбуша 545 Соняшник (насіння) 390
Яловичина 588 Арахіс, вівсянка (зерно) 310
Свинина 478 Грецькі горіхи 236
Баранина 473 Борошно пшеничне 212
Телятина 453 Горох, нут 205
Індичка 518 Кукурудза 197
Курка 510 Рис бурий/білий 176/52
Яйця курячі 424 Квасоля 117
Сири тверді 780 Картопля 26
Сири напівтверді 520 Капуста білокачанна 22
Сир кисломолочний нежирний 480 Баклажани, виноград 10
Молоко коров’яче 83 Яблука, груші 3–5

Середній вміст L-метіоніну в грудному молоці жінки становить 19 мг/100 мл. [04].

Вчені вигадують, яким чином можна збільшити кількість L метіоніну в продуктах, тим самим збільшивши їхню харчову цінність. Наприклад, у 2017 році було заявлено про успішне завершення дослідження, яке дозволяє шляхом вставки бактеріального гена в кукурудзу збільшити вміст у ній метіоніну, у тому числі й у зернах на 57 %. [05].

Продукти, багаті на амінокислоти. фото belok.ua
Products rich in amino acids. Protein sources and food for bodybuilders

Винахід уже заощаджує мільйони доларів фермерам Південної Америки. Генетично модифікована кукурудза EcPAPR дозволяє не збагачувати синтетичним метіоніном добрива, необхідні для її вирощування, та корми для тварин, що виробляються з її листової частини. Окрім цього, кукурудза для південноамериканців – основний, життєво важливий продукт харчування для дітей та дорослих. Тепер їм теж не потрібно купувати добавки чи дорогі продукти з високим вмістом метіоніну.

к содержанию ↑

Норма споживання метіоніну

Щоденна потреба в L метіоніні [04] у дітей вища, ніж у дорослих:

  • 7-12 місяців – 43 мг/кг/добу;
  • 1-3 роки – 28 мг/кг/добу;
  • 4-8 років – 22 мг/кг/добу;
  • 9-13 років, хлопчики – 22 мг/кг/добу;
  • 9-13 років, дівчатка – 21 мг/кг/добу;
  • 14-18 років, юнаки – 21 мг/кг/добу;
  • 14-18 років, дівчата – 19 мг/кг/добу.

Рекомендована ВООЗ норма споживання L метіоніну для дорослої здорової людини – 13 мг на 1 кг ваги на добу [06], [10]. Розрахункова середня потреба в метіоніні + цистеїні в день для дорослих 19 років і старше – 15 мг/кг/добу, а рекомендована дієта дає в сумі цих амінокислот для дорослих 19 років і старше – 19 мг/кг/доб. Норма L метіоніну для вагітних (включаючи цистеїн) – 20-25 мг/кг/добу. Для тих, хто годує грудьми, добова норма метіоніну найвища — 21–26 мг/кг/добу. [NAS, стор 679, 680].

Повністю покрити дієтичну потребу в L метіоніні, брак якого може виникнути через бідний раціон, нестачу м’ясних продуктів або жорстку та незбалансовану дієту, можна за допомогою харчової добавки L-Methionine.

к содержанию ↑

Властивості та користь метіоніну для організму

Важливість метіоніну для організму зрозуміла, коли дивишся на перелік його властивостей, фізіологічних функцій та механізмів дії [06], [10]:

  1. Метіонін є ініціатором процесу біосинтезу білка на рибосомах.
  2. Без метіоніну неможливе повноцінне функціонування транспортної РНК.
  3. L-метіонін – це джерело сірки для біосинтезу цистеїну.
  4. З’єднання L метіоніну з S-аденозилом бере участь у реакціях, завдяки яким відбувається утворення колагену, креатину, карнітину, адреналіну, сульфату, поліамінів, таурину, холіну, лецитину та інших фосфоліпідів, а також інших життєво важливих речовин.
  5. Метилювання нуклеїнових кислот L метіоніном та виникнення метильної групи (-CH3) є основним способом регуляції експресії генів, можливий нормальний метаболізм, особливо обмін ліпідів.
  6. Метіонін знижує окислювальний стрес ШКТ (шлунково-кишкового тракту). Відбувається це завдяки тому, що стимулює синтез глутатіону, збільшена концентрація якого запобігає пошкодженню клітин кишечника пероксидами та вільними радикалами.
  7. Комбінацію L метіоніну з S-аденозилметіоніном часто називають вітамін U (S-метилметіонін). Головна функція цієї вітаміноподібної речовини – захист від виразкових ерозій стінок шлунка та 12-палої кишки.
  8. Важливе кінцеве перетворення L метіоніну в організмі людини – похідне коферменту А, без якого неможливий синтез та окислення жирних кислот.
  9. Метіонін знижує рівень вільного гістаміну.
  10. L метіонін – це хелатуючий агент, який зв’язуєй важкі метали.
  11. Без метіоніну неможлива рециркуляція вітаміну B9 (фолієвої кислоти) та розпад бетаїну.
  12. Met активує дію деяких ферментів та гормонів, вітамінів С та B12.

Дефіцит L метіоніну неминуче призводить до нестачі метильних груп (-CH3), що знижує або унеможливлює синтез безлічі біологічно активних речовин. У свою чергу, це призводить до серйозних порушень метаболізму. Насамперед порушується обмін ліпідів. Потім можливе ожиріння печінки – неалкогольний стеатогепатит. Потім розвивається порушення синтезу білків. Нестача метіоніну у дітей викликає уповільнення росту та розвитку. Споживання вагітними в день метіоніну <1,34 г на добу – це ризик дефекту нервової трубки, ущелини хребта або аненцефалії у плода. [04].

к содержанию ↑

Застосування метіоніну

До середини минулого століття метіонін використовувався рідко. Можливість виробництва синтетичного L метіоніну в промислових масштабах дозволила використовувати його для збагачення їжі, кормів та добрив, а також як лікарський препарат для профілактики та лікування токсичних уражень печінки, інших захворювань та станів.

Різні фармакологічні форми L метіоніну лікарі призначають для вирішення наступних терапевтичних цілей та ситуацій [04], [06], [07], [09]:

  • отруєння бензолом, миш’яком, селеном, хлороформом;
  • хелатування та виведення солей важких металів;
  • зменшення концентрації холестерину в плазмі, поліпшення балансу фосфоліпіди/холестерин у людей зрілого та похилого віку;
  • інфекції сечовивідних шляхів;
  • погіршення стану шкіри, волосся, нігтів;
  • підкислення сечі для гальмування утворення фосфатних каменів;
  • загоєння та профілактика виникнення виразок, ерозій шлунка та 12-палої кишки;
  • комплексна терапія білкової дистрофії, ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету 2 типу, жовчнокам’яної хвороби, артритів, фіброміалгії, ПМС, фіброзно-кістозної мастопатії, синдрому хронічної втоми, розсіяного склерозу, хвороб Альцгсона;
  • зниження тривожності у пацієнтів, які страждають від панічних атак, великого депресивного чи посттравматичного стресового розладу;
  • попередження передчасної еякуляції;
  • зниження ризику раку проксимального відділу товстої кишки у чоловіків.

L метіонін - для чого приймають і корисні властивості для організму, фото belok.ua

L-метіонін є навантажувальним агентом при виконанні тесту на гіпергомоцистеїнемію у пацієнтів з атеросклерозом. Мічений радіоактивним ізотопом метіонін має властивість накопичуватися в злоякісних пухлинах головного мозку та пухлинах оболонок периферичних нервів. Це дозволяє використовувати його для діагностичних та скринінгових ПЕТ КТ таких онкологічних патологій.

к содержанию ↑

Як метіонін діє на печінку

Механізм антигепатотоксичної активності L метіоніну не зовсім зрозумілий. Найімовірніше він ґрунтується на антиоксидантній та антихелатній активності. [06].
Доведені ефекти L метіоніну на тканину печінки – це:

  1. Стимуляція регенерації клітин печінки та протирубцева активність.
  2. Поліпшення роботи печінки, що відбувається за рахунок зменшення кількості нейтрального печінкового жиру.

Завдяки цьому фармакологічні похідні L метіоніну призначають при передозуванні парацетамолом або в разі його спільного прийому з алкоголем, при лікуванні цирозів, гепатитів, неалкогольного ожиріння печінки, хронічної алкогольної гепатопатії. [09].

к содержанию ↑

L метіонін у спорті, бодібілдингу та фітнесі

Амінокислоту L метіонін можна зустріти у таких добавках спортивного харчування як протеїни, протеїнові суміші, амінокислотні комплекси, гейнери. Приймають їх для інтенсифікації нарощування брудної м’язової маси, прискорення відновлення скелетних м’язів після важких навантажень та ефективного захисту м’язів від нічного катаболізму.

Добавку, що містить тільки L-метіонін, з метою набору м’язової маси не приймають. [07]. По-перше, ця незамінна амінокислота практично не має анаболічних властивостей. По-друге, у перші 2-4 дні прийому відбувається приріст «лабільного білка» у печінці та вісцеральних тканинах. [04]. Але після того, як його рівень зрівняється із запасами глікогену, молекули метіоніну починають використовуватися організмом не для збільшення обсягу м’язів, а для вирішення інших цілей – оздоровлення печінки, покращення ліпідного профілю крові, синтезу речовин з метильною групою (-CH3) та S-аденозилом.

Спортсмени, бодібілдери та фітнесисти п’ють добавку L метіонін під час зганяння ваги. З одного боку, ця амінокислота дозволяє швидко «залатати» мікротравми, що виникають після силових навантажень на волокнах скелетної мускулатури. З іншого боку, L-метіонін допомагає легше перенести як фізичний, так і емоційний стрес від втрати ваги.

к содержанию ↑

Чи є протипоказання до вживання, побічні ефекти від метіоніну

Доведено, що 4 мг/кг/добу – доза, абсолютно безпечна для здоров’я. [02], [03], [06], [07], [08], [09]. Проте приймати добавку L метіонін заборонено [04]:

  • людям, які мають генетичні захворювання, що викликають підвищений рівень Met, оскільки передозування може викликати церебральні порушення, які можуть призвести до смерті;
  • пацієнтам із печінковою енцефалопатією;
  • при наявності ацидозу;
  • тим, хто страждає від шизофренії, через посилення психопатологічних симптомів хвороби;
  • пацієнтам європеоїдної раси з діагнозом Менінгіома

Серед побічних ефектів, можливих при регулярному прийомі L-метіонін у дозах, що перевищують 7 г/добу, можливі сонливість, дратівливість, нудота, блювання. У людей з вираженим атеросклерозом метіонін, крім перелічених побічних ефектів, може спричиняти запаморочення, поліурію (збільшення вироблення сечі), падіння або підвищення артеріального тиску. Усі побічні ефекти знімаються гліцином чи серином. [04].

Увага! Тривалий прийом L метіоніну в дозах ≥100 мг/кг маси тіла на добу достовірно збільшує ризик розвитку атеросклерозу, коронарних та судинних патологій [06], а також спричиняє окисне пошкодження тканин, що негативно впливає на тривалість життя. Одноразове застосування L метіоніну в дозі ≥1 г/кг маси тіла може призвести до смерті. Хронічно підвищений рівень метіоніну у немовлят може призвести до розумової відсталості та інших неврологічних проблем, затримки рухових навичок, млявості, м’язової слабкості та проблем з печінкою. [06].

к содержанию ↑

Як пити добавку L-Methionine

Фармакологічну форму L метіоніну, тривалість курсу, дозування та схему його прийому з лікувальною або профілактичною метою має призначити лікар.

З метою оздоровлення та для профілактики перелічених вище захворювань приймають дозволену FDA [08] харчову добавку L-Methionine, згідно з дозуванням, зазначеним в інструкції. Для оздоровлення печінки фахівці рекомендують пити метіонін з куркуміном, а для профілактики коронарної хвороби серця та онкології легень, прямої кишки, шийки матки та лімфоми – з селеном. [04].

У дієтичних цілях – для покриття дефіциту метіоніну через обмеженість раціону, відсутність м’яса/риби, жорсткої дієти – дозування цієї амінокислоти + цистеїну: 19 мг/кг/добу. Для вагітних вона збільшується до 25 мг/кг/добу, а для тих, хто годує грудьми – до 26 мг/кг/доб. Приймаються капсули HAYA LABS L-METHIONINE перед їжею і запиваються 150-200 мл води.

Тим, хто худне та займається спортом, фітнесом та бодібілдингом, добавку AMIX GREENDAY L-METHIONINE слід приймати після тренування. Рекомендована доза — 1-4 г (чим більша маса м’язів, то більша доза).

Існує низка досліджень, які зафіксували факти того, що прийом дорослими здоровими людьми 5–8 г L метіоніну протягом 4 днів 100% викликає незворотне зниження концентрації вітаміну В9, і подальший прийом може стати причиною підвищення рівня гомоцистеїну в крові, що провокує порушення судинної функції. Пом’якшити ці ефекти метіоніну можна паралельним прийомом “чистої” фолієвої кислоти, або групою вітамінів В (6, 12) разом з вітаміном С. [02]. Крім того, спільний прийом B9 та метіоніну покращує когнітивні функції у людей похилого віку. [04].

Курсовий прийом добавки L метіонін та щоденне вживання алкоголю не захистить печінку, а збільшить відкладення в ній жиру та пошкоджених білків, посилить та прискорить загибель її клітин та призведе до прогресуючого пошкодження печінки. [**].

При захворюванні або після травм потреба в метіоніні може змінитися. За винятком випадків вродженого дефіциту ферментів, недоношеності або зниженої функції печінки, при яких може виникати гіперметіонінемія, добавку L-метіонін можна вважати безпечною та нетоксичною, навіть якщо перевищити рекомендовану дозу у 2–3 рази. [02], [06], [10].

к содержанию ↑

Висновок

Дослідження в галузі харчування, зосереджені на їжі, що задовольняє потребу в азоті та незамінних амінокислотах, привели до висновку, що для здоров’я людини вирішальне значення має не так кількість харчового білка, як його якість. [03]. Це особливо актуально щодо сірчистих амінокислот — метіоніну та цистеїну, через їхній зв’язок із хронічними серцево-судинними захворюваннями, цирозом печінки, імуномодуляцією, деменцією. Щоб бути здоровою людині важливо отримувати L метіонін в межах норми протягом усього життя, від народження і до глибокої старості.

Источники

  1. Kies C. Сравнительная ценность добавок L- и D-метионина в человеческом рационе на основе овса. 1975.
  2. Garlick Peter J. Токсичность метионина для человека. 2006.
  3. Наоми К. Фукагава. Потребность человека в метионине: оценка данных ставит азот-серосодержащие аминокислоты выше белков. 2006.
  4. PabChem. (L)-метионин: Воздействие на здоровье человека. 2010.
  5. Тодд Б. Бейтс. Генетическое повышение пищевой ценности кукурузы может принести пользу миллионам. 2017.
  6. T3DB (база данных токсичных экспонатов). L-метионин. 2018.
  7. SportWiki. L-метионин (Methionine). 2021.
  8. FDA. Управление по санитарному надзору за качеством пищевых продуктов и медикаментов США. L-МЕТИОНИН. 2022.
  9. ВікіпедіЯ. Метіонін. 2023.
  10. NCBI. Метионин. 2023.