Які переваги має гідролізат протеїну
Історія створення добавки спортивного харчування гідролізований ізолят протеїну (скор. гідролізат протеїну) почалася в США, наприкінці 60-х рр. минулого століття. Саме тоді почали випускати добавку Протеїн. Ідейними натхненниками створення та власниками фірм-виробників цього найпопулярнішого виду спортхарчу були легендарні тренери та промоутери — бодібілдер Джо Вайдер та важкоатлет Боб Хофман. До розкручування порошкового протеїну із сої, а саме з цих бобів робилися перші білкові добавки, були залучені Арнольд Шварценеггер та інші зірки турніру Містер Олімпія.
Наприкінці 70-х років. в промисловості виробництва протеїнових добавок спортхарчу народився молодий вчений-хімік Ірвін Джонсон. Він придумав і активно просував перший, досі основний вид білка для спортсменів – концентрат сироваткового протеїну, Whey Protein Concentrate, WPC. На початку 90-х років. він удосконалив технологію, застосувавши для очищення сировини мікро-фільтрацію та іонний обмін, і випустив сироватковий протеїн ізолят, Whey Protein Isolate, WPI. Третій вид – сироватковий протеїну гідролізат, Whey Protein Hydrolysate, WPH – з’явився на ринку в 2001 р, і також завдяки Джонсону.
к содержанию ↑Що таке гідролізат протеїну?
WPH – сироватковий протеїн гідролізат – це концентрат молочної сироватки, який зазнав гідролізу. Завдяки цьому процесу, що є обробкою речовини 5% лужним розчином гідроксидів калію і натрію, молекули сироваткових білків частково руйнуються до пептидів — ланцюжків (фрагментів) з декількох амінокислот, а також імуноглобулінів та інших компонентів. Наприкінці всіх процесів гідролізат протеїну проходить заключну багатоступінчасту 2-х прогінну очистку – ультра-і діафільтрацію на нанофільтрах.
Фактично гідролізат протеїну – це вже частково “перетравлений” білок. Переважна більшість виробників піддають гідролізат ще більшому розщепленню, обробляючи його панкреатином, а деякі залучають інші травні ферменти. Але є й такі добавки, у виробництві яких було задіяно лише процес гідролізу.
к содержанию ↑Переваги гідролізату
Список переваг гідролізату протеїну:
Парадоксально пікове вироблення інсуліну. Незважаючи на те, що в добавках WPH майже немає вуглеводів, проте вони, подібно до сиру, викликають викид інсуліну — гормону, що гальмує руйнування після тренування (деградацію, катаболізм) м’язової тканини, і сприяє синтезу білка та гіпертрофії скелетної мускулатури. Дослідженнями доведено, що і концентрат і ізолят протеїну, але такої реакції не викликають.
Майже повна відсутність лактози. Якщо в гідролізаті протеїну і залишився молочний цукор, то його кількість настільки мала, що у людей з непереносимістю лактози добавка не стане причиною нудоти, здуття живота, кишкової коліки, проносу.
Повна відсутність або дуже низький вміст молочних жирів.
Гіпоалергенність. У порівнянні зі звичайним молоком WPH не алергенний, тому що в ньому немає казеїну. Плюс, у процесі виробництва, під час пастеризації при t 80–83 °С, основні алергени сироватки: альфа- та бета-лактоглобулін, та бичачий сироватковий альбумін — втрачають свої алергенні властивості. Тим, хто має алергію на молоко, треба уважно вивчати етикетку. Є добавки гідролізату протеїну, під час виробництва яких термообробка не застосовувалася.
Щодо швидкості засвоєння фракції Гідролізат протеїну, то незважаючи на вже часткове розкладання пептидів, вона така сама, як і в ізоляту — 120 хвилин. При розчиненні порошків цих видів не в воді чи соку, а молоці чи вершках, час повного перетравлення збільшується до 180 хвилин.
Інформація про засвоєння сироваткових гідролізованих ізолятів протеїну за 20-30 хвилин – це не коректний рекламний прийом. Зазначені цифри є часом початку засвоєння молочних білків. Так, він трохи менший ніж у ізоляту та концентрату, у яких перші амінокислоти готові до проникнення через стінку кишечника в кров через 45-60 хвилин після вживання.
До речі, численними експериментами доведено, що цільне молоко та сироватка засвоюються організмом у ті ж часові проміжки, що й гідролізат протеїну – 20–120 хвилин. Інша річ, що випити відразу всю кількість сироватки, що дорівнює за вмістом білка в одній 40-грамовій порції гідролізату протеїну — це близько 4-х літрів, проблематично. Також варто врахувати, що таких порцій на день, має бути кілька. Тому для бодібілдерів добавки спортхарчу Протеїн – «манна небесна» і завжди добавка №1.
к содержанию ↑Недоліки Гідролізату: ціна, % білка, добавки
По-перше, гідролізат протеїну – дороге «задоволення», а його ефект у нарощуванні м’язової маси практично такий самий, як і при використанні концентрату або ізоляту. Для наочності наведемо приблизні ціни однієї порції: концентрат – 35 грн., ізолят – 60 грн., гідролізат – 80 грн. Щоправда, є дно, але. Для тих, у кого немає проблем із фінансами, а відвідування спортзалу – це не тільки побудова нового тіла та підтримання здоров’я, а й показ власного статусу, висока ціна на гідролізат протеїну перетворюється з недолікана перевагу.
По-друге, завдяки технології гідролізу відсотковий вміст білка в протеїн гідролізатах у порівнянні з ізолятами падає з 90-97% до 60-90%. За великим рахунком, це зниження для приросту маси не надто важливе. Але в рекламних маркетингових компаніях дорогих добавок Гідролізат протеїну про цю особливість природно замовчують.
По-третє, багато виробників, напевно, як «бонуси» за високу ціну продукту, додають в гідролізат протеїну мінерали та вітаміни, що не містяться в молоці, а також інші спортхарчові компоненти. Когось такі «компліменти» приємно радують, а хтось шукає виключно «чисту», нічим додатково не збагачену добавку Гідролізат протеїну. Іноді це зробити проблематично, оскільки висока ціна та малий обсяг продажів звужує асортимент WPH у магазинах спортхарчу до 1-2 позицій.
Недоліки та переваги видів сироваткового протеїну для спортсменів добре видно у порівняльній таблиці.
% вмісту
в 100 г |
Концентрат | Ізолят | Гідролізат |
Білки | 25–89 | 90–97 | 80–90 |
Жири | 1,0–10,0 | 0,5–8,0 | 0,5–1,0 |
Лактоза | 4,5–55,0 | 0,5–10,0 | 0,5–1,0 |
Переносимість | Можливі проблеми | Хороша | Чудова |
Ціна | Доступна | Висока | Дуже висока |
к содержанию ↑
Гідролізат білка або гідролізований ізолят протеїну: особливості
Перша характерна особливість гідролізатів протеїну – навіть найкращий гідролізат протеїну має характерний гіркий смак. Ця особливість допомагає в буквальному значенні визначити якість добавки на смак.
Друга особливість – заборона використання гідролізатів протеїну в лікуванні цукрового діабету, ожиріння, серцево-судинних хвороб, захворювань підшлункової залози. Для цього краще купувати класичні сироваткові ізоляти, які з одного боку очищені від молочного цукру та інших вуглеводів, а з іншого, не викликають парадоксального інсулінового синтезу та постпрандіальної реакції глюкагону.
Третя особливість добавок Гідролізат протеїну – 1 г, під час ферментації у шлунково-кишковому тракті, зв’язує близько 70 мл води. Це необхідно враховувати при зважуванні, враховуючи розмір порції та їх кількість.
к содержанию ↑Як приймати протеїн гідролізат?
Головна, ефективна та обґрунтована мета застосування добавок Гідролізат протеїну – брудний масонабір у період міжсезоння. Якщо тренер чи інструктор не склав персональну схему прийому, рекомендується наступний режим прийому.
Час прийому | В дні силових тренувань | В дні без тренувань на силу |
Вранці, після пробудження | + | |
Після сніданку через 15 хв | + | |
За 30 хв до тренування | + | |
На 60 хвилині 1,5-2 годинного тренування | + | |
Одразу після тренування | + | |
Перед сном | казеїн | + |
*Розмір однієї порції Добавки спортхарчу Гідролізат протеїну вказаний на етикетці та може бути від 30 до 42 грамів.
Гідролізат протеїну можна приймати і під час тонкого опрацювання архітектоніки рельєфу та в період пампінгу. Можлива схема прийому в такому разі – 10-20 г за 20 хвилин до, через кожні 25 хвилин під час і відразу після тренування.
Для підтримки фізичної форми любителям фітнесу рекомендують пити одну порцію гідролізату протеїну через 60 хвилин після кардіотренування.
Гідролізат протеїну для схуднення, через парадоксальний викид інсуліну та сприяння накопиченню жиру, не застосовують. Купірувати м’язовий катаболізм після силових тренувань у період схуднення чи сушіння рекомендується за допомогою ізоляту, а перед сном найкраще пити казеїн.
Тим, хто питиме гідролізат протеїну більше для статусності, ніж для результату, приймати його можна 1 або 2 рази – за 20 хвилин до початку тренування і, обов’язково, відразу ж після закінчення заняття в тренажерному залі.
к содержанию ↑Висновок
І насамкінець, даємо рекомендації тим, у кого немає часу на пошук потрібного виду протеїну в широкому асортименті нашого магазину:
- Кращий гідролізат сироваткового протеїну (без будь-яких сторонніх добавок) – PLATINUM HYDROWHEY від Optimum Nutrition, США – 60% протеїну, по 1% молочних жирів та лактози.
- Один з найкращих і при цьому один з найдешевших і найчистіших ізолятів протеїну спортивного харчування, який можна пити для допоміжної терапії діабету 2 типу, ожиріння та серцево-судинних хвороб та для запобігання віковій втраті м’язової маси у літніх людей – THEY PROTEIN від Power Pro, Україна – 72% білка, 0% жирів, 0,4% вуглеводів.
- Один із найкращих за якістю та мінімальних за ціною сироваткових концентратів спортхарчу — WPC80.EU від Ostrovit, Польща — 78 % білка, 7 % жирів, 10,5 % вуглеводів (зокрема 4,5 % молочного цукру).
За результатами обсягу продажів 2022, найпопулярніший протеїн у магазині БілокУА – SYNTHA-6 від BSN, США – 46,6% білка, 12,7% жиру, 31,77% вуглеводів, у тому числі 4,24% молочного цукру, 10,6% клітковини. Його протеїнова матриця преміум-класу зроблена із застосуванням технології ефекту повільного вивільнення. Вона включає: ультра-фільтрований сироватковий концентрат + мікро-фільтрований сироватковий ізолят + альфа і бета міцелярні казеїнати + яєчний, соєвий та соняшниковий білки + МСТ порошок + лецитин + Aminogen®папаїн + натуральні компоненти, що покращують смак.
Література
- Моріарті К. Відносна харчова цінність цільного білка, гідролізованого білка та вільних амінокислот. 1985.
- Лі Ю.Х. Підходи харчової промисловості до зміни алергенного потенціалу молочних сумішей. 1992.
- Грімбл ДК. Значення пептидів у лікувальному харчуванні. 1994.
- Фогедінг E.A. Протеїн гідролізат: досягнення у модифікації та розумінні функціональності сироваткового білка. 2001.
- Маннінен А.Х. Білкові гідролізати у спорті та фізичних вправах: короткий огляд. 2004.
- Классенс М. Вплив різних сумішей протеїнового гідролізату на постпрандіальну реакцію глюкагону та інсуліну у здорових суб’єктів. 2007.
- Ван Лун Л.Дж. Застосування білка або білкових гідролізатів для покращення відновлення після тренування. 2007.
- Мішель М. Фарнфілд. Реакція амінокислот плазми після прийому різних фракцій сироваткового білка. 2009.
- Джонатан Д. Баклі. Гідролізат сироваткового протеїну покращує відновлення здатності м’язів генерувати силу після ексцентричних вправ. 2010 року.
- Ацуші Канда. Тривале вживання гідролізатів сироваткового протеїну підвищує рівень глікогену в скелетних м’язах та покращує фізичну працездатність. 2010 року.
- Юань Дж. Сприятливий вплив білкових гідролізатів при фізичних навантаженнях та спортивному харчуванні. 2017.
- Алхебші А. Вплив білкових добавок на викликане фізичними вправами запалення та окислювальний стрес м’язової тканини: систематичний огляд випробувань на людях. 2021.
- Лопес-Мартінес М.І. Білок та спорт: альтернативні джерела та стратегії біоактивного та стійкого спортивного харчування. 2022.
- SportWiki. Гідролізат протеїну. 2022.