Серед препаратів спортивного харчування популярні амінокислоти, серед яких є і бета аланін. Що це, яка користь від прийому таких добавок, у тому числі і для людей, які займаються спортом непрофесійно, нерегулярно або не тренуються, і як їх правильно приймати?

Що таке аланін

что такое бета аланинСН3-СН(NH2)-СООН або аланін є безбарвною, добре розчинною у воді амінокислотою. У печінці він легко перетворюється на глюкозу і навпаки. Ізомери аланіну мають однакову формулу, але різну структуру молекули. У альфа-ізомеру амідна (NH2) група прикріплена до центрального атома вуглецю, тим самим утворюючи хірольний центр, а у бета-аланіну – до атома вуглецю, що стоїть наприкінці.

Синтезується бета аланін у печінці з тиміну, цитозину та урацилу. Потім його молекули транспортуються в клітини скелетних м’язів та головного мозку. Власного вироблення аланіну організму може не вистачати. Це особливо характерно для людей важкої фізичної праці або які регулярно відчувають великі фізичні навантаження. Якщо потрібен бета аланін, спортивне харчування ідеально заповнить дефіцит. Однак його нестачу можна перекрити і великим споживанням парового або відвареного м’яса курки та/або індички.

к содержанию ↑

Альфа форма аланіну входить у більшість великих білкових молекул та ензимів. Бета аланін непротеїногенний, і є складовою коферментів і біологічно активних сполук, а також виступає в ролі нейропередавача і нейромодулятора ЦНС.

Beta Alanine амінокислота, що регулює рівень карнозину в прямій залежності, чим вищий рівень бета-аланіну, тим вищий рівень карнозину, який у свою чергу зменшує процес окислення в м’язах.

Крім антиоксидантної перешкоди розвитку м’язової стомлюваності та механічних пошкоджень волокон, бета аланін та карнозин діють у ролі антиоксидантів, утворюючи корисні для здоров’я хелати з іонами заліза та міді.

Варто також відзначити, що аланін, а також лейцин, пролін та глутамін виконують у циклі трикарбонових кислот роль палива. Внаслідок цього, кожна з перерахованих амінокислот окремо і всі вони разом, стимулюють вплив на вивільнення інсуліну, а значить сприяють регуляції цукру в крові та сприяють нарощуванню обсягу м’язової маси.

к содержанию ↑

Симптоми нестачі даної амінокислоти

На дефіцит бета аланіну в організмі можуть вказувати такі ознаки:

  • швидка м’язова стомлюваність, нервозність, сонливість;
  • часті застуди;
  • зниження чи втрата апетиту;
  • знижений рівень цукру на крові;
  • зниження лібідо;
  • м’язове виснаження, атрофія.

Симптоми дефіциту бета аланіну можуть виникати в різних поєднаннях, а сила їх прояву безпосередньо залежить від тривалості та рівня нестачі цієї амінокислоти в їжі або вказувати на недостатнє вироблення печінкою.

к содержанию ↑

Властивості та користь аланіну

Амінокислота бета аланін є одним із продуктів розпаду аспартату, і чинить пряму цитопротекторну дію на клітини печінки, захищаючи здорові гепатоцити від шкідливих впливів. Бета аланін також сприяє:

  • збільшенню скорочувальної здатності скелетної мускулатури;
  • нарощуванню об’єму м’язового волокна;
  • посилення вироблення енергії;
  • підвищенню працездатності та м’язової витривалості;
  • нормалізації роботи м’язового шару у стінках судин;
  • стабілізації енергетичного метаболізму;
  • активації гліцинових рецепторів;
  • вироблення карнозину, пантотенової кислоти (B5), ацилкоензиму A, тестостерону.

Періодичний курсовий прийом препаратів з бета-аланіном гальмує процеси клітинного старіння, що сприятливо впливає на нейрогенну регуляцію, когнітивні функції та процеси пам’яті.

к содержанию ↑

Бета аланін для жінок

Амінокислота бета аланін для жінок цінна тим, що вона здатна буквально за кілька хвилин усунути напад припливу, характерного для менопаузального переходу, а при регулярному прийомі – знизити частоту проявів цього основного симптому клімаксу.

Досягнення таких ефектів є можливим завдяки взаємодії бета аланіну з гліциновими рецепторами. Також зазначається, що в порівнянні з препаратами при клімаксі, в яких є гліцин, нормалізація терморегуляції та вазомоторики за допомогою бета аланіну відбувається і ефективніше, і на більш тривалий проміжок часу, виявляючи виражену пролонговану дію.

к содержанию ↑

Бета аланін для чоловіків

Численні медичні дослідження довели зв’язок вироблення тестостерону з наявністю бета аланіну та карнозину. Незважаючи на те, що вони не є будівельним матеріалом для цього чоловічого статевого гормону, їхня відсутність пригнічує синтез тестостерону.

Крім цього, сьогодні відомо, що норма вмісту внутрішньоклітинного карнозину у чоловіків вища ніж у жінок, і при цьому до 70 років вона падає майже на 50%. Тому тим чоловікам, хто хоче продовжити потенцію та чудово виглядати в похилому віці, рекомендують приймати бета аланін для омолодження.

к содержанию ↑

Бета аланін у спорті

Прийом добавок, в яких є бета аланін, у спорті та фітнесі доведено допоможе:

  • знизити рівень лактату та покращити переносимість фізичного навантаження тривалістю до 25 хвилин;
  • поліпшити скорочувальну продуктивність м’язових волокон, які швидко скорочуються (IIa типу);
  • уповільнити/відстрочити розвиток нейром’язової втоми, підвищивши анаеробний поріг та продовживши час до настання виснаження;
  • збільшити швидкість ураження мішені та точність стрільби;
  • покращити когнітивні функції в умовах підвищених фізичних навантажень та втоми;
  • уникнути спадів фізичної форми.

Бета аланін діє, схоже з антидепресантами, і показаний до призначення після стресових умов змагання, отримання травми, перенесення хвороби, у тому числі і при covid-19. Добавки спортхарчу з амінокислотою бета аланін запобігають розвитку посттравматичного стрес-синдрому та прискорюють адаптацію після захворювань та травм.

к содержанию ↑

Як приймати

Жінкам під час клімаксу та чоловікам у віковій категорії 50+, про те, як приймати бета аланін, розкажуть гінеколог, геронтолог та реабілітолог. А ось схема прийому бета аланіну для тих, хто займається фітнесом:

  • сумарно, 4-6 г на добу протягом тривалого часу.

Позитивні ефекти та результати будуть досягнуті через 4 тижні. Однак позитивні моменти для фізичних вправ, що виконуються від 1 до 4 хвилин, будуть помітні вже після 14 днів прийому. Для посилення ефектів рекомендовано поєднання з іншими спортивними добавками. Найпопулярніша комбінація сьогодні — креатин та бета аланін.

к содержанию ↑

Побічні ефекти та протипоказання

Бета аланін безпечний, як при разовому, так і при тривалому застосуванні.

Високі дози бета аланіну (разово більше 800 мг) можуть спричинити парестезію — різновид порушення чутливості шкіри, що виявляється у вигляді поколювання, печіння, «повзання мурашок». Цього побічного ефекту можна уникнути, якщо пити капсули, які вивільняють бета аланін у кишечнику повільно, або приймати добавку, поділяючи її на дози бета аланіну по 500 мг.

У бета аланіну немає протипоказань до прийому, але може виникнути його індивідуальна непереносимість, харчова алергія, шкірні алергічні реакції у вигляді сверблячки та висипу. Проте в інструкціях до медичних препаратів, у складі яких він є, зазначено попередження про обережний прийом при тяжких захворюваннях печінки та нирок.

к содержанию ↑

Висновок

Якщо ви займаєтеся фітнесом і ведете здоровий спосіб життя, то періодичний регулярний прийом добавки спортхарчу з аланіном бета повинен увійти в звичку. Купуючи у нас амінокислоту бета аланіну, можна бути впевненим, що будь-яка з них обов’язково дасть перераховані вище ефекти. Інтернет-магазин Belok.ua працює напряму і тільки з виробниками спортивного харчування, і більшість наших постачальників — відомі світові бренди, які ретельно стежать за якістю продукції, яку вони виготовляють.