5 кращих дієтичних рецептів з арахісової пастою
Арахіс – бобова культура з чудовими смаковими якостями, високою харчовою цінністю і дієтичними властивостями. На жаль, але ця комбінація послужила земляному горіху, а також пасті та олії з нього, погану службу, адже зловживання цими продуктами призводить до харчової алергії, схильність до якої передається у спадок. Але якщо знати міру, то навіть їх щоденне споживання не принесе шкоди. Більш того, тим хто займається спортом, бодібілдінгом, фітнесом або худне, але не хоче втратити м’язову масу, арахіс і страви з них показано включити в щоденний раціон.
Арахіс допоможе наростити м’язову масу, нормалізувати жировий обмін і вивести токсини, а амінокислоти, що містяться в ньому, а також вітаміни й мінерали позитивно впливають на діяльність мозку, імунітет і сексуальний потяг. З 20 амінокислот, які використовуються в генетичному коді і потрібні для побудови білка, в земляному горісі присутні 18. У 100 г арахісу міститься 3,66 г ВСАА (валін, ізолейцин, лейцин), при цьому кількість аргініну, гліцину і метіоніну дозволяє організму виробити 4,96 г креатину.
Пропонуємо поповнити свою кулінарну книгу кращими дієтичними рецептами з арахісовою пастою, які допоможуть урізноманітнити тижневе меню спортсмена.
к содержанию ↑Сендвіч Преслі
Улюблений закритий бутерброд Елвіса, який привів короля рок-н-ролу до ожиріння, гідний уваги бодібілдерів, в період приросту маси (до сушки і пампінгу).
к содержанию ↑Калькуляція
Інгредієнти | Кіль-ть | Нетто, г | Білки | Жири | Вуглеводи | Калорії |
Арахісова паста | 2 ст.л. | 18 | 5,76 | 8,1 | 1,98 | 105 |
Бекон с/к | 4 слайси | 60 | 7,82 | 25,8 | 0,31 | 266 |
Банан | 1 шт. | 100 | 1,5 | 0,5 | 21 | 90 |
Хліб тост. білий | 2 шт. | 72 | 6,12 | 2,15 | 2,51 | 181 |
Масло вер. 72,5 % | ½ ст.л. | 8 | 0,1 | 5,8 | 0,1 | 53 |
Мед | 1 ч.л. | 8 | 0,1 | 0 | 6,4 | 26 |
ВИХІД 2 сендвічі: | 266 | 21,4 | 42,35 | 32,1 | 721 |
к содержанию ↑
Приготування
Підсушіть хліб на сковороді або в тостері, і дочекайтеся поки грінки охолонуть.
На 1 шматок намастіть масло, а поверх нього мед, а на інший – арахісову пасту.
На мед викладіть банан, нарізаний тонкими скибочками, а на арахісову пасту – слайси сирокопченого бекону.
Складіть/зберіть сендвіч начинкою всередину.
Щоб сендвіч з арахісовою пастою було зручно їсти, розріжте його по діагоналі на 2 трикутних шматки.
к содержанию ↑Сирники з арахісової начинкою
З’єднати нежирний сир і арахісову пасту – чудова дієтична ідея і оптимальний варіант першого сніданку, для тих, хто на ранковій зарядці пробігає 3-5 км.
Калькуляція
Інгредієнти | Кіль-ть | Нетто, г | Білки | Жири | Вуглеводи | Калорії |
Арахісова паста | 3 ст.л. | 27 | 8,64 | 12,15 | 2,97 | 157 |
Сир м’який кисломолочний 1 % | 1 пачка | 200 | 33,24 | 2,1 | 3,5 | 161 |
Борошно пшеничне вг | 2 ст.л. | 60 | 6,5 | 0,8 | 42,0 | 200 |
Яйце сире | 1 шт. | 50 | 6,5 | 5,75 | 0,45 | 72 |
Ванільний цукор | за смаком | 3 | 0 | 0 | 3,0 | 12 |
Борошно (паніровка) | 2 ст.л. | 60 | 6,5 | 0,8 | 42,0 | 200 |
Олія для смаження | 2 ст.л. | 34 | 0 | 34,0 | 0 | 300 |
Сметана 20 % | 3 ст.л. | 75 | 1,9 | 15,0 | 2,6 | 155 |
ВИХІД 9 сирників | 500 | 56,78 | 70,6 | 96,52 | 1257 |
к содержанию ↑
Приготування
Протріть сир через сито. Додайте ванільний цукор, яйце і борошно. Замісити тісто.
Скачайте з тіста ковбаску, і поділіть її 9 частин. Кожен шматочок розкачайте в коржик, в середину якого покладіть третину столової ложки арахісової пасти. Защипніть краї, сформуйте колобок, а потім приплюсніть його в шайбу.
Запаніруйте сирники в борошні.
Обсмажуйте до золотистого кольору на сильно розігрітій сковороді і рафінованій рослинній олії.
Кожні 3 сирники, при подачі, приправте сметаною або густими вершками.
к содержанию ↑Flapjack handmade (злаковий вуглеводно-білковий батончик)
Не довіряєте готовим батончикам спортхарчу, підозрюючи, що виробники додають забагато консервантів для збільшення терміну зберігання? Зробіть вуглеводно-білкові батончики для перекусу своїми руками.
Калькуляція
Інгредієнти | Кіль-ть | Нетто, г | Білки | Жири | Вуглеводи | Калорії |
Арахісова паста | 7,7 ст.л. | 70 | 22,4 | 31,5 | 7,7 | 406 |
Вівсяні пластівці | 9 ст.л. | 170 | 20,9 | 10,5 | 105,1 | 598 |
Борошно пшеничне вг | 3 ст.л. | 90 | 9,75 | 1,2 | 63,0 | 300 |
Масло вер. 72,5 % | 4,5 ст.л. | 70 | 0,7 | 50,8 | 1,0 | 463 |
Мед | 50 мл | 60 | 0 | 48,0 | 0 | 192 |
ВИХІД 9 шт.: | 450 | 61,6 | 142,0 | 176,8 | 1959 |
Приготування
Увімкніть духовку розігріватися в режимі 180 °C, а деко дістаньте і застеліть папером для випічки.
Ретельно змішайте арахісову пасту, вершкове масло і мед. Всі ці інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Потім частинами вмішайте в суміш вівсянку, а в кінці додайте борошно.
Викладіть масу на папір у вигляді батончиків (9 шт.) або скористайтеся для їх формування кондитерським мішком.
Випікайте злакові протеїнові батончики протягом 15 хвилин, на середній полиці.
При бажанні в Flapjack з арахісової пастою, перед випічкою, можна додати подрібнений сирий арахіс.
к содержанию ↑Арахісове смузі
А ось варіант густого напою, який ідеальний для 2-го сніданку або полуденка.
Калькуляція
Інгредієнти | Кіль-ть | Нетто, г | Білки | Жири | Вуглеводи | Калорії |
Арахісова паста | 1 ст.л. | 9 | 2,75 | 4,05 | 0,94 | 57 |
Банан | 1 шт. | 100 | 1,5 | 0,5 | 21,0 | 90 |
Сироп агави | 2 ч.л. | 42 | 0 | 0,2 | 31,9 | 130 |
Вівсяні пластівці | 1 ст.л. | 16 | 2,1 | 1,1 | 9,9 | 56 |
Молоко 2,5 % | 1 склянка | 200 | 5,6 | 5.0 | 9,4 | 106 |
Кориця, ванілін | за смаком | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 |
ВИХІД 1 порція: | 368 | 11,95 | 10,85 | 73,14 | 439 |
к содержанию ↑
Приготування
Змішайте і збийте блендером всі інгредієнти за винятком молока.
Збивайте смузі по 5-10 сек, додаючи молоко невеликими частинами.
Молочний коктейль з арахісовою пастою ідеально доповнить шоколадне печиво.
к содержанию ↑Арахісовий сорбет (морозиво)
Можна побалувати і себе і гостей чудовим замороженим десертом з додаванням арахісової пасти. Для його приготування потрібно 24 години, але робити сорбет дуже легко.
Калькуляція
Інгредієнти | Кіль-ть | Нетто, г | Білки | Жири | Вуглеводи | Калорії |
Арахісова паста | 2 ст. л | 18 | 5,76 | 8,1 | 1,98 | 105 |
Банан | 2 шт. | 200 | 3,0 | 1,0 | 42.0 | 180 |
Печиво SPORTER | 1 шт. | 50 | 16,0 | 6, 0 | 6,0 | 148 |
Молоко | 50 мл | 50 | 1,4 | 1,3 | 2,4 | 26 |
Вихід 1 порція: | 260 | 26,16 | 16,4 | 52,38 | 459 |
к содержанию ↑
Приготування
Почистіть банан, поріжте його на шайби, і заморозьте протягом 6-8 годин.
Подрібніть блендером заморожений банан в кашу.
Додайте молоко і арахісову пасту, і збивайте 5-10 секунд.
Перекладіть суміш в контейнер, занурте в неї різного розміру шматочки печива.
Маса замерзне в морозильній камері до вечора, через 8 годин. У проміжку часу між 2 і 6 годиною заморожування суміш потрібно кілька разів перемішати.
На закінчення даємо показники харчової цінності «горішків» смаженого арахісу і готової арахісової пасти (в 100 г): білки – 32, жири – 45, вуглеводи – 11, енергетична цінність – 580 ккал. Залежно від використовуваного сорту арахісу показники БЖУ і калорійності можуть трохи відрізнятися.