Протеїнові батончики (печиво, тістечка) – найпопулярніший продукт спортхарчу, чудовий варіант перекусів між основними прийомами їжі. Вони допоможуть тримати або скидати вагу без втрати м’язової маси. Їх можна включити в схему харчування при нарощуванні, пампінгу сушці або формуванні рельєфу мускулатури. Багато видів протеїнових батончиків замінили солодощі прихильникам ЗСЖ і діабетикам. А ось енергетичні спортивні батончики задіюють для підвищення загальної витривалості і підтримки сил протягом і після тренувань/змагань, що тривають більше 60 хвилин.

к содержанию ↑

Види спортивних батончиків

Основний критерій класифікації спортивних батончиків – це вміст білків (протеїнів) і вуглеводів, з акцентом на частку цукру та клітковини. Спортивний батончик (bar, закуска) буває:

  • Без цукру. Рекомендований тим, кому потрібно швидко схуднути, а також людям з цукровим діабетом.
  • Протеїновий або низьковуглеводний. Оптимальний для формування рельєфу, сушки, планомірного схуднення.
  • Вуглеводно-білковий. Гарний для перекусів і, в разі необхідності, як заміна основного прийому їжі.
  • Енергетичний. Батончик з високим вмістом не просто вуглеводів, а й цукру, допоможе швидкому набору м’язової маси до сушки, швидко відновить сили після надмірного навантаження, дасть заряд енергії перед тренуванням і можливість ефективно працювати над підвищенням тривалої аеробного витривалості.

До протеїнових відносяться батончики, в 100 г яких міститься ≥ 30 г білків, ≤ 20 г вуглеводів, ≤ 2 г цукру. Високий вміст клітковини. У вуглеводно-білкових батончиках баланс довгих вуглеводів і протеїнів приблизно однаковий, і коливається в межах 20-30 г/100 г. До енергетичних батончиків відносять ті, в яких білків близько 10 г, а вуглеводів більше 50 г, причому більша частина з них це прості цукри.

к содержанию ↑

Коли краще їсти протеїнові батончики?

Це безпосередньо залежить від поставленої мети:

  • бодібілдерам зі стажем, які набирають м’язову массу протеїнові батончики самі по собі звичайно допоможуть мало, але їх цілком можна включити в меню «протеїнового вікна», як додаток до геймеру;
  • тим хто худне, і хвилюється про те щоб цей процес відбувався за рахунок втрати жирової тканини і без шкоди для м’язів, протеїнові/низьковуглеводні батончики потрібно їсти в проміжку з 30 по 45 хвилини з моменту закінчення тренування, за умови, що затримка тривала не більше 10 хвилин;
  • тим, хто тримає вагу або сушиться – білкові батончики можна їсти протягом години після тренування, і в проміжках між основними прийомами їжі, але не більше 3 штук в день, і з урахуванням їх калорійності і денних енерговитрат.

До тренування, але не пізніше ніж за 30 хвилин до його початку, прийом протеїнового батончика рекомендований тим спортсменам, хто буде навантажувати м’язи за схемами, які дають ефект пампінгу.

к содержанию ↑

Рейтинг спортивних протеїнових батончиків 2022

Який протеїновий батончик кращий? На підставі аналізу відгуків експертів і спортсменів – покупців мережі українських магазинів спортхарчу Belok.ua, обсягів наших продажів і інсайдерської інформації від конкурентів, ми склали рейтинг «Найкращі протеїнові батончики 2022року».

Для зручності порівняння енергетичної та харчової цінності всі характеристики складу батончиків приведені до єдиного стандартного знаменника – вміст макро- і мікронутрієнтів в 100 грамах продукту.

к содержанию ↑

Кращі протеїнові батончики. ТОП5

Золото – Білково-вуглеводний Protein bar 33% GO ON

Хрусткі протеїнові батончики Protein bar 33% від польського бренду Go On Nutrition займають перше місце в нашому Рейтингу 2021. Чемпіонство отримано за співвідношення ціна/якість, один з найвищих % вмісту білка, знижену кількість жирів, повну відсутність доданого цукру і збагачення складу вітамінами групи B.

Склад протеїнових батончиків Protein bar 33% (100 г):

  • калорійність – 391 ккал;
  • білки – 33 г: сироватковий протеїн WPC-80, ізолят молочного протеїну MPI, соєвий ізолят;
  • жири – 7 г / 9,3 г насичені: какао, арахіс;
  • вуглеводи – 23 г / 3,3 г цукор / 14 г клітковина: крохмаль тапіоки, кукурудза;
  • NaCl – 0,88 г, морська сіль;
  • емульгатор – соєвий лецитин;
  • підсолоджувач – сукралоза, мальтитол;
  • Mg – 112 мг;
  • вітаміни групи B – 0,9 мг В1, 13,5 мг В3, 5,0 мг В5, 1,2 мг В6, 2,1 мкг В12;
  • вітамін С – 66 мг;
  • вітамін Е – 9,8 мг.

При замовленні протеїнових батончиків Protein bar 33% GO ON уточнюйте бажаний смак. Це може бути малина, карамель або гіркий шоколад.

к содержанию ↑

Срібло – Протеїновий SPORTER ZERO ONE

Серію протеїнових батончиків ZERO ONE від українського виробника SPORTER достойно оцінили фітнесисти, які скидають вагу і ті, хто займається силовими вправами для підтримки тонусу і рельєфу м’язів. Українські спортивні десерти виробляються на спеціалізованому обладнанні світового класу, пройшли міжнародну сертифікацію СК ISO-22000: 2018, постачаються і користуються величезним успіхом у країнах Європи завдяки чудовому смаку, відмінній якості та гарному балансу нутрієнтів.

Склад крихкого батончика SPORTER ZERO ONE (в 100 г):

  • калорійність – 284 ккал;
  • білки – 32 г: сироватковий протеїн WPC-80, ізолят молочного протеїну MPI, соєвий ізолят;
  • жири – 12 г / 6 г насичені жирні кислоти;
  • вуглеводи – 12 г / 2,1 г цукор / 21 г клітковина.

З переваг відзначимо низький вміст вуглеводів, велика кількість клітковини, відсутність пальмового жиру, адекватну ціну і оптимальну 50-грамову порцію 1 батончика.

к содержанию ↑

Бронза – Протеїновий Zenith 50% IronMaxx

Протеїнові батончики від популярного німецького бренду спортхарчу IronMaxx Zenith 50% – це велика 100 г порція, максимальний % білка і мінімальний вміст швидких вуглеводів (цукру).

  • калорійність – 376 ккал;
  • білки – 50 г: молочний білок, ізолят соєвого альбуміну, гідролізат колагену;
  • жири – 14 г / 6,4 г насичені жирні кислоти /: какао, пальмова олія;
  • вуглеводи – 20 г / 1,7 г цукор /: крохмаль тапіоки, інулін;
  • NaCl – 0,3 г;
  • емульгатор – соєвий лецитин;
  • підсолоджувач – сукралоза.

З недоліків відзначимо незрозумілий вміст клітковини, наявність гідролізату колагену і можливість слідів арахісового масла. Виробник також попереджає, що при надмірному споживанні батончиків велика кількість сукралози може викликати діарею. З додаткових переваг звернемо увагу на збагачення вітаміном E, низький вміст кухонної солі і відсутність клейковини (глютену).

к содержанию ↑

№ 4 – Білково-вуглеводний Quest bar Quest Nutrition

Виробники протеїнової-вуглеводних батончиків Quest bar – каліфорнійська фірма Quest Nutrition. Вона спеціалізується виключно на розробці і виготовленні спортивних десертів, і називає цей свій різновид батончиків тістечками.

Склад Quest bar Шоколадний фундук (в 100 г):

  • калорійність – 317 ккал;
  • білки – 33,3 г: ізоляти молочного і сироваткового протеїну;
  • жири – 13 г / 3 г насичені жирні кислоти / 5 г холестерин низької щільності 5 мг;
  • вуглеводи – 36,6 г / 1,7 г цукор / 23,4 г клітковина;
  • NaCl – морська сіль;
  • підсолоджувач – еритрітол, стевія;
  • емульгатор – соняшниковий лецитин.
  • розпушувач – харчова сода;
  • шоколад, фундук;
  • 200 мг Ca, 333 мг Na, 267 мг Mg, 267 мг K, 69 мг Fe.

Так як на одному й тому ж обладнанні роблять різні сорти протеїнових спортивних десертів, то в батончиках Quest bar Шоколадний фундук можуть бути присутніми сліди інших горіхів, яєць і арахісу.

к содержанию ↑

Польське протеїново-вуглеводне печиво GO ON зі смаком ягоди – один в один шматочок бабусиного найніжнішого пирога з хрусткими кульками-вкрапленнями. Смак з відтінком малини приємний, без приторної солодкості і нав’язливого солодкого присмаку цукрозамінників.

Склад протеїнового печива GO ON (100 г):

  • калорійність – 453 ккал;
  • білки – 23 г: WPC-80, MPI, молочні протеїни і суха сироватка, соєвий ізолят;
  • жири – 28 г / 18 г насичені жирні кислоти /: топлене вершкове масло, какао;
  • вуглеводи – 32 г / 1,6 г цукор / 7,9 г клітковина /: крохмаль тапіоки, кукурудза;
  • NaCl – 1 г, морська сіль;
  • емульгатор – соєвий лецитин;
  • підсолоджувач – сукралоза, мальтитол.

Окремо виділимо відсутність в печиві GO ON пальмового масла і додаткового цукру.

к содержанию ↑

Висновок

З огляду на те, що перший критерій вибору спортивних батончиків – це частка білків і вуглеводів (в тому числі цукру і клітковини) наведемо БЖУ/100 г лідерів Рейтингу спортивних батончиків 2021 у вигляді зведеної таблиці.

 

Батончик Білки Жири Вуглеводи Цукор Клітковина
1. Protein bar 33 %. 33 17 23 3,3 14
2. SPORTER ZERO ONE. 32 12 12 2,1 21
3. Zenith 50 %. 50 14 20 1,7 ?
4. Quest bar Шоко+фундук 33 13 36 1,7 23
5.GO ON Protein Cookie  23 28 32 1,6 8

 

У нашому інтернет-магазині є ще багато протеїнових, білково-вуглеводних та енергетичних батончиків. Витративши трохи часу, ви легко можете вибрати найкращий оптимальний варіант батончика за порціями, смаком, показниками та складом.