Для нормальної роботи людського організму необхідний цілий перелік вітамінів, мінералів та інших корисних компонентів. Особливе місце серед них займає каротиноїд лютеїн. Він являє величезну цінність для здоров’я і не синтезується організмом людини. У цій статті ми розповімо, яку саме користь приносить лютеїн і в яких продуктах його шукати.

Що таке лютеїн

Речовина лютеїн – це природний пігмент, що належить до групи каротиноїдів. Найбільша концентрація лютеїну і його похідного – зеаксантину була виявлена ​​в жовтій плямі сітківки. Оптимальна кількість лютеїну і зеаксантину в очній сітківці необхідна для гостроти зору і підтримки зорової функції.

 

У фоторецепторних клітинах сітківки під впливом світла з’являються вільні радикали. Лютеїн і утворений з нього зеаксантин здатні нейтралізувати їх, не допускаючи антиоксидантного руйнування. Інтенсивне світлове випромінювання також може викликати помутніння кришталика і пошкоджувати сітківку. Але лютеїн і зеаксантин вибірково поглинають небезпечне випромінювання, виступаючи в ролі потужних фільтрів. Антиоксидантний фільтр дуже важливий людям, які тривалий час проводять за комп’ютером, при цьому відзначаючи різь в очах і зниження гостроти зору.

 

Проте користь лютеїну для організму людини не вичерпується тільки зоровою функцією:

 

  1. Нові дослідження показали здатність лютеїну активувати гормон інсулін і стабілізувати рівень цукру. Це означає, що речовина може стати потенційним лікарським препаратом для хворих на цукровий діабет.
  2. Елемент не дозволяє накопичуватися холестерину, руйнуючи бляшки на стінках судин, тим самим перешкоджаючи утворенню тромбів. Лютеїн може використовуватися в якості профілактики інсульту та інфаркту.
  3. Будучи сильним антиоксидантом, лютеїн ефективно протидіє онкологічним захворюванням. Скорочуючи ризик розвитку ракових пухлин, речовина може виступати в якості профілактики патологічних процесів в матці, передміхуровій залозі і кишечнику.
к содержанию ↑

Користь лютеїну для зору

Компонент лютеїн не випадково називають очним пігментом, оскільки найбільшу користь він приносить зору. Піклуючись про гостроту зору і здоров’я очей, лютеїн є ефективним захистом від багатьох офтальмологічних хвороб. Що ж тоді препарати лютеїну ефективні не тільки для профілактики очних захворювань, але й при їх лікуванні.

Головні функції лютеїну:

  • виконує функцію оптичного фільтра, захищаючи очі від ультрафіолетових променів;
  • відповідає за гостроту зору і підвищує чутливість до світла;
  • є ефективною профілактикою дистрофічних процесів сітківки, катаракти;
  • будучи антиоксидантом, не дозволяє вільним радикалам пошкоджувати найбільш чутливі і вразливі тканини.
  • зміцнює зір, роблячи його більш гострим;
  • допомагає зберегти хороший зір навіть в літньому віці.

Велике значення лютеїн має для дитячого організму. Елемент незамінний для дітей, які багато часу проводять за екранами різних гаджетів, захищаючи очі малюків від шкідливого випромінювання.

Відомо, що переважна більшість людей похилого віку страждає від очних хвороб. Однак в рамках наукових досліджень встановлено, що літні люди, в чиєму раціоні є досить лютеїну, менше схильні до розвитку катаракти. У цьому випадку ризик вікових дегенеративних процесів сітківки падає на 50%.

к содержанию ↑

У яких продуктах міститься лютеїн

У людському організмі лютеїн самостійно не синтезується і може потрапляти туди тільки з їжею.

что такое лютеин%

Чемпіонами за вмістом цього компоненту визнані листові овочі темно-зелених відтінків, а також жовті та оранжеві плоди:

  • шпинат;
  • морква;
  • гарбуз;
  • кукурудза;
  • бобові;
  • зелений горошок;
  • селера;
  • апельсин;
  • солодкий перець (помаранчевий);
  • капуста брокколі
  • хурма;
  • авокадо.

З продуктів тваринного походження лютеїном багаті яєчні жовтки. Незважаючи на те, що компонент є тут у відносно невеликих кількостях, він засвоюється краще, ніж з рослинних продуктів. Жовтки містять ліпіди, які сприяють хорошому засвоєнню каротиноїду.

к содержанию ↑

Як приймати лютеїн

На жаль, ми не можемо забезпечити себе всім спектром необхідним нам речовин, вживаючи тільки харчові продукти. Щодня дорослій людині потрібно від 5 до 10 мг лютеїну, що еквівалентно 1-2 кілограмів моркви. Очевидно, добовий раціон більшості людей не містить такої кількості овочів, а значить, необхідна кількість лютеїну не надходить в організм.

З цієї причини всім, хто піклується про своє здоров’я, варто доповнювати раціон біологічно активними добавками. Якісні препарати, що містять лютеїн, допомагають заповнити дефіцит цього компоненту. Вони містять лютеїн в легкодоступній формі, завдяки чому він швидко засвоюється і надходить у тканини. Приймати лютеїн можна як в чистому вигляді, так і в складі комплексів, додатково збагачених вітамінами і мінералами.

к содержанию ↑

Висновок

Лютеїн – це жовтий пігмент, в великих кількостях міститься в листовій зелені і жовто-помаранчевих овочах і фруктах. Дослідження довели, що регулярне вживання лютеїну – чудова профілактика патологій сітківки і хороший спосіб забезпечити гостроту зору.

Володіючи яскраво вираженими антиоксидантними властивостями, компонент гальмує розвиток злоякісних пухлин і є хорошою профілактикою їх утворення. Руйнуючи холестеринові бляшки, він захищає від інсульту і серцевих нападів, а також нормалізує рівень глюкози.

Біологічно активні добавки з лютеїном вже тривалий час існують на фармакологічному ринку і добре себе зарекомендували. Прийом препаратів з вмістом лютеїну – ефективний спосіб поліпшити зір і підтримати здоров’я організму.