Бодібілдерам і фітнесистам, що займаються скульптурним формуванням тіла, добре знайомий термін «сушка», що позначає період тренувань та дієти, що настає після етапу «набору маси». Кожен вибирає відповідну систему тренувань для сушки і вирішує, чи буде задіяний памп-тренінг. У цей час дуже важливо дотримуватися спеціальних принципів харчування. Не зайвою буде і підтримка організму продуктами спорту. Ця стаття присвячена саме вуглеводам–  ​​чи потрібні вони в раціоні на сушці та яка їх кількість не стане на заваді для досягнення поставлених цілей.

к содержанию ↑

Сушка схожа на схуднення, але її мета – це не «екстремальне» скидання ваги, а зменшення підшкірного жиру із збереженням та/або збільшенням об’єму м’язів. Тому на сушці не рекомендується сідати на низьковуглеводну або кето-дієту, відмовившись від вуглеводів та жирів. А ось поступово змінювати баланс білків, жирів вуглеводів (БЖВ) у бік білків, а потім назад слід обов’язково.

Прості (швидкі) вуглеводи на сушці: глюкоза, сахароза і фруктоза – це:

  • швидкі джерела енергії, необхідні для руху;
  • будівельний матеріал для глікогену, що зберігається в печінці та скелетній мускулатурі на випадок пікових фізичних навантажень та сильних стресів;
  • джерела, що підтримують настрій та бажання тренуватися.

Швидкі вуглеводи витрачаються протягом перших 7-15 хвилин будь-якого тренування. Потім настає черга повільних вуглеводів.

Продукти, які містять складні вуглеводи, сприяють тривалому насиченню і не дають руйнуватися білкам при фізичному навантаженні. Велика кількість перетравлюваної і неперетравлюваної клітковини, що міститься в них, необхідна для нормального функціонування кишкового мікробіота, формування якісного «стула» і підтримки загального імунітету.

Прийом будь-яких вуглеводів, як швидких, так і повільних, є тригером запуску синтезу інсуліну. Цей гормон, в свою чергу, необхідний для проникнення глюкози у клітини скелетної мускулатури, де з неї виробляється енергія, необхідна для руху і вироблення  м’язових білків.

 

к содержанию ↑

Яку кількість вуглеводів потрібно приймати на сушці

До речі, жири рослинного та морського походження необхідні організму для засвоєння мінералів та вітамінів, а також синтезу ферментів, які відповідають за побудову власних білків.

Какое количество углеводов нужно принимать на сушке

к содержанию ↑

Найкращі джерела вуглеводів на сушці

 

Повільні (складні) вуглеводи Швидкі (прості) вуглеводи
Гречка та вівсянка, бурий рис, кукурудза

Паста з твердих сортів пшениці

Житні хлібці

Нут, квасоля, червона сочевиця, горох

Овочі та яблука зеленого та білого кольору

Недозрілі персики та абрикоси

Гриби

Цукор, мед

Енергетичні спортивні напої

Печиво

Білий рис

Овочі червоного кольору, грейпфрути

Банани, сухофрукти, лимони, ягоди

Молочний шоколад 

 

Для посиленого жироспалювання і захисту м’язових волокон від руйнування необхідно: пити багато чистої питної води, вживати їжу дробно (7-12 разів на день), чергувати дні силових і кардіотренувань, обмежити кількість сесій високоінтенсивного кардіо тренінгу, віддаючи перевагу 40-60 хвилинним тренуванням низької інтенсивності.

к содержанию ↑

Норма вуглеводів на сушці

Програма харчування на сушці складається окремо кожного тижня. При розрахунку враховується той факт, що для сушки необхідний невеликий дефіцит калорій, який, з одного боку, не зможе покрити енерговитрати на обрану програму тренувань, а з іншого – не змусить організм руйнувати м’язові волокна для вироблення енергії. Контролюють та регулюють це так. Якщо спортсмен на сушці втрачає більше 1 кг на тиждень, значить витрачаються не тільки жирові запаси, а й м’язова маса. І тут треба трохи збільшити денну норму білка та частку ранкових вуглеводів.

Зниження споживання швидких і повільних цукрів потрібно проводити поступово, а після закінчення періоду сушки також повільно і плавно збільшувати. Першими з меню виключаються прості цукри та тваринні жири, скорочуючи енергетичну складову першого тижня сушіння на 10%, зберігаючи при цьому схему тренувань, характерну для етапу набору маси.

Добова норма вуглеводів у перший та останній тиждень періоду сушки становить 1 г на 1 кг маси тіла. При цьому всі вуглеводні продукти слід вживати до 15:00. З раціону слід виключити картоплю, буряк, моркву і гарбуз. До 4 або 5 тижнів рельєфного формування мускулатури прийом вуглеводів потрібно  скоротити до максимуму, збільшивши при цьому білкову частину балансу БЖУ до 80%.

На початку та в кінці дієти, необхідної для сушки, загальна кількість білків у балансі БЖВ не повинна перевищувати 20 %. При цьому повільні крохмалисті вуглеводи повинні становити 13%, а швидкі прості цукри – не більше 7%.

Щоб дізнатися, скільки вуглеводів потрібно на сушці конкретному спортсмену і в конкретний тренувальний день, застосовують 2 формули:

  1. Верхня допустима межа добової норми калорій = СНК + 100. З цієї цифри починають і закінчують період сушіння.
  2. Нижня допустима межа добової норми калорій = СНК – 250. Цієї норми необхідно дотримуватися у середині періоду формування рельєфу скелетної мускулатури.

Базову РНК розраховують так = 66 + (13,7 х маса тіла) + (5 х зріст) – (6,8 х вік). Потім отриманий результат множать на коефіцієнт фізичного навантаження, запланованого на цей день: для днів з високоінтенсивним тренінгом – 1,7, а для днів з помірними та низькоінтенсивними тренуваннями – 1,5. Після цього, щоб отримати потрібну базову РНК від отриманих чисел треба відняти 500.

к содержанию ↑

Баланс БЖВ на сушці

 

Макронутрієнт Початок та кінець сушки

 (%)

Середина періоду сушки (%)
Білки + протеїнові коктейлі 36 + 9 64 + 16
Рослинні та «морські» жири  20 (10 + 10) 10 (5 +5)
Вуглеводи (повільні + швидкі)  35 (24 + 12) 10 (7 +3)

Уточнюємо, що перехід від початку до середини, а потім до кінця періоду сушки має бути плавним і відбуватися щотижня.

Більш точно розрахувати кількість вуглеводів на сушці, а також добову норму білків та жирів у грамах, допомагають формули:

Для початку та кінця сушки:

  • білки = СНК х 0,45/4;
  • жири = СНК х 0,20/9;
  • вуглеводи = СНК х 0,35/4.

Для середини періоду сушки:

  • білки = СНК х 0,80/4;
  • жири = СНК х 0,10/9;
  • вуглеводи = СНК х 0,10/4.

Також слід дотримуватися і таких, характерних для періоду тренувань на сушці правил харчування як: склянка води з долькою лимона натще, повна відмова від алкоголю, припинення прийомів їжі за 4 години до відходу до сну.

к содержанию ↑

Продукти спортхарчу потрібні для сушки

Перерахуємо види спортивного харчування, які полегшать проходження періоду сушки та памп-тренінгу:

 

  • вуглеводи (карбо);
  • протеїнові коктейлі;
  • гейнери;
  • ВСАА;
  • жироспалювачі;
  • Омега-3;
  • вітамінно-мінеральні комплекси;
  • енергетичні напої.

Купуючи спортхарч в інтернет-магазині Belok UA можна не перейматися якістю товарів, тому що ми є офіційним дистриб’ютором усіх найкращих світових виробників цієї продукції. У нас неможливо купити підробку, а ціни на оригінальні продукти нижчі, ніж у інших магазинах, тому що у вартості товару немає посередницького відсотка.

Ми миттєво опрацюємо ваше замовлення, і швидкість доставки вибраного спортхарчу залежатиме від оперативності Нової Пошти або УкрПошти.