У дієтології частини європейських країн, у тому числі й в Україні, супи під час дієти — їжа не лише звична, а й при деяких захворюваннях рекомендована для одужання. Але дієтичний суп та супова дієта – різні поняття. У цій статті розберемо чи можливо і яке саме дає схуднення на супах, його плюси та мінуси, у тому числі й безпеку для здоров’я.

Що таке супова дієта

У міжнародній класифікації виділяють дві великі групи дієт. Першу утворюють раціональні, лікувальні та низьковуглеводні (жироспалюючі) раціони. Друга група режимів харчової поведінки більш чисельна. До неї входять комерційні дієти, які за кордоном називають модними або химерними. Майже всі вони обіцяють швидке схуднення і в переважній більшості випадків складаються людьми далекими від дієтології і без медичної освіти.

Супові дієти – це різновид химерних монодієт, що відносяться до підгрупи “Дієти, орієнтовані на їжу”. Будь-яка сучасна дієта на супах пропонує вживати першу страву, варену за одним базовим рецептом, а не багато різних супів. При цьому майже кожна супова дієта існує в 2 варіантах: суворий режим – тільки суп, дієта щадна – в раціон додається обмежена кількість певних продуктів. Дієти супові рекомендується дотримуватись протягом 5(7) або 10(14) днів. Обіцяється схуднення на 4,5-10 кг.

Супові дієти для схуднення сьогодні кваліфікуються таким чином:

  1. Дієти на супах, зварених на овочевих чи грибних бульйонах з додаванням некрохмалистих овочів. Найпопулярніші сьогодні – дієта на жироспалюючому супі за рецептом клініки Мейо і Боннський суп (див. нижче).
  2. Дієта на супах, зварених на основі з курячого бульйону та великої кількості будь-якого виду капусти. Як добавка дозволена тільки склянка знежиреного молока і листовий салат.
  3. Супова дієта на основі першої страви, звареної на м’ясному/рибному бульйоні. Для щадного режиму рекомендуються овочеві салати, фрукти, молочка.
  4. Дієта супова «Курячий бульйон». Сніданок (йогурт, 1% сир, фрукти, цільнозернові каші). Далі, протягом дня — невеликі порції курячого бульйону з пряною зеленню та/або зеленою цибулею, вареною зі спеціями і, за бажанням, часником, морквою, цибулею.
  5. Кето супова дієта схуднення. Складена для подолання вагового плато для тих, хто дотримується кетогенного режиму, або тих, хто сидить на м’ясній, м’ясоїдній, палео або дієті хижаків. Як правило, кетогенна супова дієта не триває довше 5 днів.

Окремо стоїть авторська дієта на супі з квасолі від Майкла Грегора, оскільки її мета – не схуднення. Американський лікар склав цей раціон як рекламу та спеціально для полегшення переходу на вегетаріанський або веганський режими харчування.

к содержанию ↑

Монодієтичні овочеві супи: дієта на супі Клініки Мейо та Боннський суп

Що стосується супової дієти Клініки Мейо. Це 100% фейк, який прикривається чесним ім’ям найбільшого у світі приватного медичного центру Mayo Clinic. Його клініки працюють у 80 американських містах. У центрі є власні науково-дослідні інститути та лабораторії, медична школа, мережа ультрасучасних оздоровчих центрів. Ця світова медична Мекка з акредитацією JCI надає медичні послуги зразкової якості та гарантує пацієнтам максимальну безпеку за допомогою передових, але перевірених методів лікування.

Дієтологи Клініки Мейо не можуть і не створюють супові дієти чи інші химерні плани харчової поведінки. Це аксіома. Тому в інтернет мережі цей різновид дієти з фейковою назвою можна зустріти під назвою «Боннський суп». Відмінності в рецептах супу мінімальні та не принципові. Пропонуємо ознайомитися зі складом «базового» варіанту цієї першої страви.

Таблиця: Калькуляційна картка «Супи Клініки Мейо, Боннський»

Продукт Кількість Білки Жири Вуглеводи Калорії
Ріпчаста цибуля 6 шт — 600 г 6 46 221
Помідори 3 шт — 435 г 4 0,2 18 85
Капуста білокачанна 1 шт — 1500 г 19 1 54 345
Перець овочевий (зел.) 3 шт — 300 г 3 0,5 14 60
Селера черешкова 3 стеб. — 150 г 1 0,2 5 24
Бульйон овочевий. (кубики GB) 2 шт — 20 г 2 2 3 35
Спеції та прянощі по желанию 0
Вода 3,5 л 0
Всього 4,5 л 35 3 140 770

У суворому варіанті супової дієти Мейо 5 л супу з’їдається протягом дня невеликими порціями. Але такий варіант витримати 2 тижні досить складно тому, коли сила волі «скінчиться», можна перейти на щадний варіант:

  • понеділок – фрукти, кава/чай без цукру;
  • вівторок – овочі (під забороною бобові, кукурудза), на обід – 1 запечена картоплина;
  • середа – фрукти, овочі;
  • четвер – фрукти/3 банани, овочі, молоко;
  • п’ятниця – помідори, яловичина (до 800 г – маса сирого м’яса);
  • субота – овочі, листові салати, яловичина (до 800 г);
  • неділя – чашка бурого рису, овочі, фреш.

У щадному режимі Боннського схема послаблення дещо інша. У І день додаються зелені овочі, у ІІ — фрукти, у ІІІ — фрукти та овочі, ІV — молочка, у V — пісне м’ясо, у VI — вівсянка, овочі та фрукти, у VII — риба.

В інтернеті можна зустріти і такий режим прийом Боннського супу, який пропонує 1 суповий день чергувати з 2-3 днями вашого звичного раціону. Стверджується, що дотримання цієї схеми протягом 3 місяців як нормалізує вагу до ідеального, а й омолодить організм на 5 років. На жаль, така «рвана» супова дієта може завдати серйозної шкоди здоров’ю і навряд чи дозволить знизити масу тіла до ідеальної.

к содержанию ↑

Продукти, що рекомендуються та не рекомендуються при суповій дієті

У кожної дієти на супах свої «пункти» про дозволи та заборони. Це стосується і продуктів, з яких варять суп, і продуктів, страв і напоїв, включених до списку щадної дієти. Єдине, що сьогодні об’єднує популярні супові дієти для схуднення – усі вони не обмежують, а наполягають на додатковому споживанні питної води. В іншому, за винятком супової дієти Кето, де за умовами плану «основної дієти» різко обмежені вуглеводи, дозволи та заборони залежать від фантазії автора дієти на супі та сумлінності людей, які розповсюджують інформацію про неї.

Зробимо узагальнюючу вибірку з статей про супову дієту Клініки Мейо і Боннського супу, що знаходяться в ТОП-рейтингу Google, про рекомендовані і нерекомендовані продукти, а також способи кулінарної обробки.

Дозволено Заборонено
хлібці

чорний гіркий шоколад

узвар без цукру

молоко

хліб, борошняні вироби

солодощі, випічка, вершкове масло

цукор, продукти та напої з ним

алкоголь

мінеральна вода, кава/чай, фреші солодкі газовані напої, пакет-соки, алкоголь
відварювання, пара, тушіння на р.м., запікання смаження, фрі
к содержанию ↑

Плюси супової дієти: Овочевий від клініки Мейо та Боннський супи

Дієта на овочевому супі – це:

  • доступність за ціною та незалежно від пори року;
  • легкість у приготуванні;
  • економія часу – приготував 1 раз, їси протягом цілого дня;
  • зручно, тому що не потрібно рахувати калорії;
  • природний сечогінний ефект.

Крім того, супова дієта Клініки Мейо і Боннський суп, у строгому варіанті, дозволяють “схуднути” протягом перших 3-5 днів на 2-5 кг. Пояснення, чому слово “схуднути” взято в лапки, дається нижче.

к содержанию ↑

Мінуси супової дієти Клініки Мейо та Боннський суп

А ось недоліки та мінуси у дієти на супі, вареному на воді та овочах:

  1. Багато хто не переносить запах і смак селери. Цей недолік легко виправити. Те, що селера спалює жири і на її перетравлення йде калорій більше, ніж у ній міститься – казки для дорослих. Приберіть її стебла з рецепту зовсім або замініть ароматним корінням, наприклад, коренем селери, пастернаку, петрушки. В цей суп можна також додавати кабачок, моркву, гарбуз, часник, а кубики для овочевого бульйону GB замінити на соєвий соус.
  2. Ця супова дієта не очищає шлунково-кишковий тракт та організм від шлаків! Більше того, говорити про користь Боннського супу, як джерела великої кількості розчинної та нерозчинної клітковини, теж не можна. 50 % розчинної клітковини капусти руйнується під час варіння, а інуліну, який міститься у цибулі, спочатку мало і він також частково розчиняється при кип’ятінні. Рідка їжа в довгостроковому періоді – це ще й зниження тонусу стінок шлунка та кишечника, ослаблення жувальних м’язів та проблеми із зубами.
  3. 10-14 денне дотримання дієти на супі призведе до авітамінозу вітамінів С та нестачі А, В1, B2, В6, В9, D.
  4. Різкий вхід у супову дієту з обмеженням калорійності до мінімально допустимого рівня – 800 калорій, спочатку прискорює, але вже за кілька днів суттєво уповільнює обмін речовин.
  5. Не спалювання жиру, а зневоднення в перші 3-5 днів на 2-5 кг (л). Так, саме така кількість води може утримуватися в міжклітинному просторі тканин, і при цьому людина не виглядатиме набряклою. До речі, такий ефект схуднення виникає при будь-якому серйозному обмеженні харчування або голодуванні, і при поверненні до звичного харчування маса тіла відновлюється за кілька днів!
  6. Хибна свобода правила «їж супу скільки хочеш і коли хочеш». Як і будь-яку монодієту, тривалу дієту на супі може витримати людина тільки з сильною волею та потужною мотивацією.
  7. Небезпека дозволу «їж, коли захочеш». Овочевий суп на воді швидко насичує за рахунок об’єму, але невисока калорійність і мізер білків швидко викликає почуття голоду навіть у тих, хто веде малорухливий спосіб життя. Але в супі хай і мало, але є прості вуглеводи. Часте вживання їх змушує до частого вироблення інсуліну, який у свою чергу збільшує вироблення лептину – гормону, що блокує спалювання тригліцеридів у жирових клітинах. Тому, після зневоднення в перші дні супової дієти, про подальше схуднення зі спалюванням жиру, мова йти не може.
  8. Відсутність жирів. Медичними дослідженнями доведено, якщо рівень жирів у раціоні протягом понад 5 днів – ≤10 % від норми (приблизно 20 грамів) – порушує баланс статевих гормонів, погіршує існуючі гінекологічні проблеми, може стати поштовхом до розвитку хвороби, що спричиняють непліддя.

Супова дієта заборонена вагітним, годуючим і тим, чий організм активно розвивається. Увага! Незважаючи на дієтичність овочевого супу, сидіти на ньому на дієті заборонено за наявності схильності до метеоризму, проблем шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету 2 типу, ожиріння (!), захворювання нирок, щитовидної залози.

Схуднути на дієті на 9-10 кг неможливо ще й з наступної причини. Енергетичний потенціал 1 кг білої жирової тканини – приблизно 8500 кал. Припустимо, 3 кг було втрачено через зневоднення в перші, наприклад, 4 дні, значить на порятунок від 6 кг зайвої маси тіла (жиру) треба створити дефіцит в 51 000 кал або 5 100 ккал/сут.

Це означає, харчуючись овочевим супом на воді, причому не коли хочеш, а не більше 4-5 разів протягом 12 годин, інакше постійна присутність у крові інсуліну та лептину не дають жиру спалюватись, треба витрачати 5 100 + 780 (4,5 л супу) = 5880 ккал/добу. Таку кількість калорій можна спалити, якщо бігти сходами вгору протягом 6 годин або близько 14 годин у рваному темпі «бігти 10 хв – йти 3 хв».

к содержанию ↑

Висновки та рекомендації

Зіставивши плюси та мінуси химерної монодієти дієти на супах, пропонуємо замість неї комплекс рекомендацій для складання індивідуальної моделі схуднення. Він включає справжню дієту Клініки Мейо – “Піраміда”, яка дуже схожа на “Гарвардську тарілку правильного харчування”, і разом з нею включена дієтологами США та ЄС до 14 популярних дієтичних програм рекомендованих для схуднення. Доповнюємо Мейо-дієту доведеними дослідженнями порадами, необхідними для безпечної, ефективної та стійкої втрати ваги.

Ключові моменти моделі схуднення Рекомендації
Склад раціону дієти Клініки Мейо «Піраміда» та розмір порцій (на день) Розміром як м’яч для великого тенісу 4 порції овочів та 3 порції фруктів.

Розміром як шайба для хокею 4–8 порцій складних вуглеводів: цільнозернові каші, макаронні вироби т/с.

Солодощі, сухофрукти – не більше 75 кал.

Розміром як колода гральних карт 3–7 порцій білка: м’ясо, птиця, риба, яйця, молочка, бобові.

Столова ложка або як 5 кубиків для гри в кості 3 порції жирів: олія, горіхи.

Супи на дієті Піраміда Клініки Мейо дозволені будь-які.

Баланс білків, жирів та вуглеводів (%) Б: 25-30 / Ж: 25-35 / В: 35-50
Питний баланс Для чоловіків – min 3,8 л, а для жінок – min 3,0 л загальної рідини (включаючи напої та рідину супів) на добу.
Необхідний для схуднення дефіцит енергії Звичний добовий калораж можна зменшувати на max 70 кал 1 раз на 7–10 днів. При цьому денний дефіцит енергії – з’їдені калорії мінус витрачені – має бути в межах від мінус 300 до мінус 600.
Кількість прийомів їжі та тривалість «харчового вікна», протягом якого можна приймати їжу Їсти можна 4 або 5 разів протягом 12 годин. Згодом прагнути скоротити цей проміжок до 8 годин.
Заборони, обмеження Табу на перегляд ТБ під час їжі, фаст-фуд, вуличну їжу, подрібнені каші.

Максимальне зниження вживання продуктів, страв та напоїв із додатковим цукром.

Скорочення вживання ковбасних та готових м’ясних виробів, солінь, копчень, консервацій.

Харчові добавки спортивного харчування для сприяння та інтенсифікації процесів жироспалювання Омега-3, альфа-ліпоєва кислота, лецитин. Під час та після тренування – ізотонік. Виключення зимового та весняного авітамінозу за допомогою мультивітамінів.
Фізична активність Починати з 5-хвилинних розминок + 10-хвилинних прогулянок у темпі “до поту”, поступово довівши кардіонавантаження до 20-45 хвилинних тренувань: скандинавська ходьба, біг. Потім плавно підвищувати пульс з (220 – кількість років) х 0,3 до (220 – кількість років) х 0,7. Також поступово збільшувати кількість тренувань на тиждень — з 3 до 6.
Здоров’я та сон Лікування патологій, які порушують баланс гормонів гіпофіза, щитовидної та статевих залоз. Дотримання правил гігієни та тривалості нічного сну (при необхідності прийом мелатоніну та/або триптофану, комплексу Антистрес).
Заходи по закріпленню його результату Після досягнення бажаної маси тіла зниження дефіциту у бік нульового показника має бути повільним і займати мінімум стільки ж часу, скільки пішло на схуднення.
Контроль мотивації Формулювання щоденних цілей. Ведення щоденника харчування та тренувань.

Рекомендації щодо зміни фізичної активності в таблиці дано для охочих схуднути, які ведуть малорухливий спосіб життя. Тим, хто регулярно або періодично займається фітнесом, а також для скидання ваги у спортсменів, розроблені спеціальні програми фізичних навантажень, у тому числі такі, які враховують тип статури та індивідуальні особливості метаболізму.

Джерела

  1. Дейл Шоллер. Енергетика ожиріння та контролю ваги: ​​чи має значення склад раціону? 2005.
  2. PNAS. Національна академія наук США. Рекомендоване споживання води. 2005/2022.
  3. Марк Мойад. Химерні дієти та ожиріння. Частина IV: дієти з низьким вмістом вуглеводів та дієти з низьким вмістом жирів. 2005.
  4. Баззано Л.А. Ефекти низьковуглеводних та знежирених дієт: рандомізоване дослідження. 2014 року.
  5. Ратушний А.С. Дієтичне харчування. Все про їжу від А до Я. 2016
  6. Хрісі Коліакі. Визначення оптимального дієтичного підходу для безпечної, ефективної та стійкої втрати ваги у дорослих з надмірною вагою та ожирінням. 2018 року.
  7. Лонг Ге. Порівняння дієтичних моделей макронутрієнтів 14 популярних названих дієтичних програм для зниження ваги та серцево-судинних факторів ризику у дорослих: систематичний огляд та мережевий метааналіз рандомізованих досліджень. 2020.
  8. Кері Деннет. Найпопулярніші дієтичні тенденції: модні дієти сьогодні. 2020.
  9. Михайлівський С.А. Худнемо правильно: чому мінус 10 кг на місяць — обман? 2021.
  10. Бересньова А.А. Рідка дієта: що станеться з організмом, якщо їсти супи. 2021.
  11. Ліам Агнью. Супова дієта. Що це? Наскільки корисна? 2022.
  12. Сара Е. Ерліхер. Дані про популярні дієти для схуднення. 2022.
  13. GEBIAO-MEDICAL.WIKI®. Список дієт. Химерні дієти. 2022.
  14. Wikipedia®. Дієти. 2022.