Насіння льону використовують для лікування і профілактики багатьох хвороб, оскільки воно має масу корисних властивостей. Але перед використанням даного засобу необхідно вивчити не тільки його корисні властивості, але й можливі протипоказання. Як правильно заварювати і приймати насіння льону, щоб не зашкодити своєму організму?

Що таке насіння льону?

Льон являє собою невелику однорічну рослину з блакитними квітами. На початку серпня на його тонкому стеблі дозрівають невеликі коробочки з яйцевидними насінням. У кожній коробочці міститься до 10 дрібних насінин світло-коричневого або бурого кольору.

Льон вирощували в Древньому Єгипті, Греції і Римі для виробництва тканин, а його батьківщиною вважають гірські райони Індії та Китаю. Про цілющі властивості насіння рослини було відомо ще в Вавилоні в 3000 р. до н.е. е. – з них готували цілющий відвар, що допомагає при застуді.

На думку перського лікаря Авіценни, обсмажування лляного насіння надавало йому в’яжучі властивості, а сирий продукт можна було використовувати в якості натурального м’якого проносного.

У VIII ст. насіння льону було обов’язковим продуктом в раціоні підданих Карла Великого, який вважав його ефективним профілактичним засобом проти багатьох недуг. У Київській Русі вирощуванням льону займалися з Х століття. З стебел робили тканини, а насіння використовували для виробництва лляної олії, яким лікували опіки. Сьогодні льон вирощують у багатьох країнах, а цілющі властивості його насіння широко використовуються в медицині та дієтології.

Лляне насіння буває двох видів:

  • темно-коричневе – має насичений темний колір і гіркуватий смак;
  • золотисте – володіє світлим забарвленням і м’яким смаком.

seeds and oil

к содержанию ↑

Чим корисне насіння льону?

Користь лляного насіння для організму пояснюється корисним хімічним складом продукту. У ньому міститься клітковина, ненасичені жирні кислоти омега-3, вітаміни групи В і амінокислоти, білок, кальцій і антиоксиданти.

Основні корисні властивості насіння льону:

  • зменшує кількість шкідливого холестерину;
  • перешкоджає росту ракових пухлин;
  • зміцнює імунітет;
  • знімає запалення в шлунку;
  • полегшує симптоми застуди;
  • сприяє загоєнню ран;
  • нормалізує серцебиття і тиск;
  • усуває набряки;
  • використовується при лікуванні кон’юнктивіту.

Вагітні жінки не вживають продукт до пологів, але часто приймають його в період лактації. Додаткові корисні властивості насіння льону для чоловіків і жінок перераховані нижче.

Для чоловіків Для жінок В період лактації
  • відновлюють потенцію;
  • нормалізують функцію передміхурової залози;
  • підвищують вироблення чоловічих гормонів;
  • зміцнюють м’язи;
  • покращують самопочуття при менопаузі;
  • знімають висипання і запалення на шкірі;
  • зміцнюють нігті та волосся;
  • усувають запальні процеси органів сечостатевої системи;
  • нормалізують психологічний стан жінки після пологів;
  • покращують вироблення грудного молока;
  • стабілізують гормональний фон.

food1

к содержанию ↑

Насіння льону для схуднення – правда чи міф?

За допомогою насіння льону можна успішно позбутися від зайвих кілограмів. Продукт містить вітаміни, які допомагають організму працювати в нормальному режимі під час дієти. Корисні властивості насіння льону для людей із зайвою вагою:

  • нормалізують обмінні процеси в організмі;
  • покращують перистальтику кишечника;
  • викликають тривале відчуття насичення;
  • сприяють очищенню організму від шлаків;
  • покращують засвоєння інсуліну, знижуючи ризик розвитку цукрового діабету.

З метою схуднення насіння льону їдять в чистому вигляді по 1 ст. л. в день під час їжі. Продукт подрібнюють і запивають 200 мл води, щоб уникнути запорів. Через кожні 10 днів безперервного прийому насіння льону роблять перерву на 10 днів.

к содержанию ↑

Чи є протипоказання для вживання?

Перед використанням насіння льону в їжу рекомендується отримати консультацію лікаря. Строгими протипоказаннями до вживання засобу є:

  • індивідуальна непереносимість;
  • запальні хвороби шлунка, печінки;
  • камені в жовчному міхурі, нирках;
  • вагітність;
  • непрохідність кишечника.

seeds 1

к содержанию ↑

Чи є шкода від прийому насіння льону?

При дотриманні заходів насіння льону приносить організму величезну користь, нормалізують роботу багатьох органів. Але в деяких випадках продукт може бути небезпечний для організму. Якщо у насіння льону з’являється прогірклий смак – це свідчить про їх окиснення. Це явище спостерігається при неправильному зберіганні продукту, він псується і починає виділяти токсичні для людини речовини.

Вживання лляного насіння може призвести до загострення хронічних хвороб сечостатевої системи, оскільки відвар з нього має сечогінний ефект. Не можна приймати велику кількість продукту – насіння містить ціанід, який викликає серйозні отруєння.

к содержанию ↑

Як правильно заварювати насіння льону?

Насіння льону вживають не лише у свіжому вигляді, але і готують з нього цілющий відвар. Для цього 1 ст. л. продукту заливають 0,5 л окропу. Суміш ставлять на плиту і доводять до кипіння, а потім варять на повільному вогні під кришкою протягом півгодини. Готовий відвар заливають у термос або тримають в ємності з кришкою, укутавши ковдрою протягом декількох годин, щоб він настоявся. Приймають такий напій по 100 мл вранці натщесерце та ввечері перед сном.

pizza1

к содержанию ↑

Як ще можна вживати і в якому вигляді?

Насіння льону часто вживають у вигляді вітамінної добавки до різних страв. Їх додають в каші, йогурти, фруктові коктейлі та смузі, використовують під час приготування салатів, супів і випічки. Для очищення організму і підтримки імунітету можна додати чайну ложку насіння льону в стакан кефіру і випити його перед сніданком. Під час вживання засобу важливо пити достатню кількість рідини, щоб запобігти виникненню закрепів.

к содержанию ↑

Висновок

Насіння льону може стати корисною харчовою добавкою, що допомагає при схудненні та лікуванні різних хвороб. Але вживати його слід з обережністю – засіб містить ціанід, який у великих кількостях небезпечний для організму. Дотримуючись перерахованих рекомендацій, можна пити насіння льону без шкоди для свого здоров’я, використовуючи його як джерело багатьох корисних речовин і вітамінів.