Бета глюкан завоював величезну популярність у всьому світі, ставши важливим атрибутом концепції здорового способу життя. Він має природне походження і широко використовується в медицині для лікування та профілактики багатьох хвороб, а також є потужним імуностимулятором.

Що таке бета глюкан?

Бета глюкан –це полісахарид натурального походження, молекулярний ланцюг якого складається виключно з глюкози. Речовина має високу біологічну активність, тому позитивно впливає на функціонування всіх внутрішніх органів людини.

Перші дослідження на тему впливу бета глюкану на організм людини почалися в 40-х роках ХХ століття. Вперше даний полісахарид був виявлений в лишайниках, а потім в ячмені та інших злаках. На початку 80-х років ХХ століття було встановлено, що бета глюкан з вівса сприяє зниженню рівня шкідливого холестерину в організмі. Дослідженнями даної речовини займаються вчені в США, Японії і багатьох країнах Європи, використовуючи бета глюкан для лікування ракових пухлин та інших хвороб.

З’єднання бета глюкану можуть мати різну тривимірну структуру, яка визначає їх біологічну цінність. Всі ці властивості залежать від джерела походження даного полісахариду.

Джерелом бета глюкану можуть бути:

  • лікарські гриби (рейші, майтаке);
  • різні грибки, бактерії;
  • злакові культури (ячмінь, овес);
  • морські та річкові водорості;
  • дріжджі.

Найбільшою біологічною активністю володіє бета глюкан, отриманий з дріжджів і злаків.
spoon1

к содержанию ↑

Чим корисний бета глюкан для організму?

З’єднання бета глюкану представляють собою досить довгий молекулярний ланцюг, тому не піддаються ферментативній фрагментації в шлунково-кишковому тракті. Бета глюкан є одним з видів клітковини, сприятливо впливаючи на всі життєво важливі системи організму.

Корисні властивості з’єднання:

  • стимулює активність і продовжує життєвий термін імунних клітин;
  • знижує рівень цукру в організмі;
  • покращує перистальтику кишечника;
  • прискорює регенерацію пошкоджених тканин;
  • нормалізує обмін речовин;
  • нейтралізує вільні радикали;
  • знижує рівень шкідливого холестерину;
  • володіє пробіотичним ефектом.

Бета глюкан всмоктується стінками кишечника вже через 30 хвилин після прийому. Всього за кілька днів вживання сполуки у зазначеному лікарем дозуванні захисна функція імунітету збільшується в 3000-4000 разів!
bread1

к содержанию ↑

В яких формах випускають бета глюкан?

Бета глюкан випускається у вигляді біологічно активної харчової добавки і рекомендований людям зі слабким імунітетом. Точне дозування та тривалість курсу прийому препарату визначає лікар.

Форми випуску добавки:

  • капсули – їх приймають по 1 шт. в день перед їжею, а в кожній капсулі міститься 500 мг активної речовини;
  • таблетки – містять 120 мг бета глюкану, вживаються всередину під час їжі по 1-2 шт. в день;
  • засоби для зовнішнього застосування – їх наносять на шкіру або волосся переважно в косметичних цілях.

spoon3

к содержанию ↑

Чи є протипоказання для вживання?

Бета глюкан завоював велику популярність в медицині, але перед його прийомом потрібно обов’язково порадитися з лікарем. Головними протипоказаннями для вживання препарату в якості харчової добавки є:

  • алергія на глюкозу;
  • вагітність;
  • період лактації;
  • дитячий вік до 1 року.

Дитині дозволено давати тільки спеціально призначені для дітей харчові добавки.

Чи є шкода від прийому?

Бета глюкан не містить токсичних речовин, тому абсолютно безпечний для організму людини і не викликає побічних ефектів. Але в разі значного перевищення рекомендованої дози добавки з даними полісахаридом стимулюються надактивні імунні реакції, які можуть призвести до аутоімунних захворювань. Вони супроводжуються виробленням антитіл проти власних тканин тіла людини, що призводить до запалення і руйнування останніх. Тому перевищувати дозування добавок з бета глюканом не можна.

к содержанию ↑

Застосування бета глюкану в косметології

Бета глюкан здійснює позитивний вплив на шкіру людини, будучи потужним антиоксидантом, тому його використовують при виробництві косметики. Бета глюкан забезпечує швидке проникнення діючих речовин в клітини організму, підвищуючи ефективність будь-якого косметичного засобу.
cosmetic1
Основні косметичні властивості полісахариду та їх практичне застосування в косметології представлені в таблиці.

Косметичні властивості бета глюкану Застосування
захист від ультрафіолетового випромінювання косметика для пляжу
загоєння дрібних ран, зняття подразнень антистресова косметика
омолодження шкіри креми від зморшок та інша антивікова косметика
очищення та вирівнювання тону шкіри сироватки, молочко, тоніки та лосьйони для обличчя
зміцнення волосяних цибулин, усунення лупи шампуні, бальзами та маски для волосся
к содержанию ↑

Висновок

Бета глюкан – корисний полісахарид, які забезпечує потужну підтримку імунітету, сприятливо впливає на стан шкіри і волосся, а також допомагає запобігти багатьом захворюванням. Бета глюкан не відноситься до лікарських засобів, будучи лише біологічно активною харчової добавкою, але перед його прийомом необхідно отримати консультацію лікаря. При правильному вживанні полісахариду він приносить організму величезну користь, не викликаючи побічних ефектів.