Арахісова паста – прекрасний компонент для приготування смачних і корисних кулінарних рецептів. Це обумовлено, в першу чергу, тим, що продукт є чудовим джерелом енергії, забезпечуючи організм необхідними вуглеводами, жирами і білками. У складі арахісової пасти міститься велика кількість білка, який є основою спортивного харчування. Продукт багатий такими корисними речовинами, як залізо, селен, вітамін В7, калій, цинк, а також наповнений великою кількістю антиоксидантів.

Незважаючи на свою калорійність, паста з арахісових горіхів здатна допомогти тим, хто активно прагне схуднути. На відміну від низькокалорійних продуктів, з яких зазвичай складаються всі дієти, паста чудово втамовує почуття голоду, якщо її з’їсти зовсім небагато. Вона забезпечує швидке насичення організму, допомагаючи надовго придушити почуття голоду.

к содержанию ↑

ТОП-10 найсмачніших рецептів з арахісовою пастою

Паста з арахісу – чудовий вибір для приготування швидких і поживних страв. Цей продукт вигідно відрізняється вишуканим смаком і ніжною консистенцією, а рецепти на його основі прості в приготуванні. Що стосується смакових нюансів, паста з арахісу – продукт унікальний: вона чудово вписується не лише в склад десертів і солодких страв, а й надає пікантності соусам м’ясним делікатесам. А завдяки рідкісній універсальності цей унікальний продукт підходить не тільки для ситного сніданку нашвидкоруч, а й збагатить вишуканим смаком випічку або страви для святкового столу.

к содержанию ↑

Гранола з арахісовою пастою і бананом

Гранола с арахисовой пастой и бананомЧас приготування – 15 хвилин

Калорійність – 498 ккал

Білки – 12

Жири – 21

Вуглеводи – 68

Швидкий, поживний і дуже смачний сніданок або перекус.

Для приготування знадобиться:

  • йогурт – 300 г;
  • арахісова паста – 100 г;
  • гранола – 8 ст.л.;
  • банани – 3 шт.;
  • горіхи волоські – 80 г.

Йогурт з’єднати з гранолою, змішати до отримання однорідної маси, після чого викласти на дно ємності.

Банани подрібнити і викласти другим шаром на йогурт з гранолою.

Арахісову пасту помістити зверху і розподілити в якості третього шару десерту.

Поставити в холодильник (мінімум – на 2 години, а краще на ніч).

к содержанию ↑

Тости з фруктами і арахісовою пастою

Тосты с фруктами и арахисовой пастойЧас приготування – 10 хвилин

Калорійність – 314 ккал

Білки – 7

Жири – 4

Вуглеводи – 64

Чудовий варіант дуже швидкого сніданку, який зарядить швидкими вуглеводами і надовго позбавить від почуття голоду.

Для приготування знадобиться:

  • батон – 4 скибочки;
  • арахісова паста – 3 ч.л.;
  • будь-які сезонні фрукти або ягоди – за смаком.

Підсмажити шматочки батона до утворення золотистої скоринки. У гарячому вигляді змастити їх арахісової пастою. Ягоди і фрукти помити, тонко порізати і покласти зверху на тости.

к содержанию ↑

Закуска з курки з арахісовою пастою і кінзою

Закуска из курицы с арахисовой пастой и кинзой

Час приготування – 45 хвилин

Калорійність – 472 ккал

Білки – 18

Жири – 17

Вуглеводи – 60

Для приготування знадобиться:

  • філе курки – 200 г;
  • піта (круглий плаский коржик, порожній всередині) – 2 шт .;
  • арахісова паста – 50 г;
  • кінза – 20 г;
  • сік лимона – 3 ст.л.;
  • вода – 3 ст.л.;
  • рослинна олія – 2 ст.л.;
  • корінь імбиру подрібнений – 1 ч.л.;
  • соус табаско – за смаком;
  • сіль за смаком.

Курятину відварити в підсоленій воді до готовності і подрібнити.

Розрізати кожну піту на 8 частин і змастити внутрішню частину рослинною олією.

Помістити хлібці в розігріту до 200 °C духовку на 10 хвилин – до утворення золотистої скоринки.

З’єднати кінзу, лимонний сік, воду, соус табаско, сіль, імбир з рослинною олією і арахісової пастою. Добре перемішати і додати до дрібно порізаної відвареної курятини, знову перемішати і посолити за смаком. Отриману масу викласти на підрум’янені в духовці трикутники, прикрасивши зеленню кінзи.

к содержанию ↑

Мигдальне печиво з арахісовою пастою

Миндальное печенье с арахисовой пастойЧас приготування – 20 хвилин

Калорійність – 227 ккал

Білки – 7

Жири – 13

Вуглеводи – 22

Для приготування знадобиться:

  • мигдальне борошно – 60 г;
  • арахісова паста – 5 ст.л.;
  • білок курячого яйця – 1 шт.;
  • кокосова олія – 1 ч.л.;
  • сода харчова – 1 ч.л.;
  • цукор – за смаком (якщо арахісова паста не солодка).

Всі компоненти з’єднати за допомогою блендера і замісити тісто. За консистенцією воно повинно вийти не занадто щільним.

Розігріти духовку до 180 °C.

Форму для випічки застелити пергаментним папером. З тіста сформувати невеликі кульки і помістити їх на деко на відстані 3-4 см один від одного.

Надати кулькам плоску форму, несильно притиснувши їх за допомогою склянки з рівним дном.

Поставити в духовку на 8-10 хвилин.

Свіжа випічка матиме м’яку консистенцію, однак в процесі охолодження печиво стане більш твердим.

к содержанию ↑

Вівсяна каша з арахісовою пастою і насінням чіа

Овсяная каша с арахисовой пастой и семенами чиаЧас приготування – 25 хвилин

Калорійність – 343 ккал

Білки – 9

Жири – 6

Вуглеводи – 67

Для приготування знадобиться:

  • вівсяна крупа – 2 склянки;
  • вода – 5 склянок;
  • насіння чіа – ¼ склянки;
  • арахісова паста – 3 ч.л.;
  • банани – 2 шт.;
  • цукор – 3 ч.л.;
  • ванільна есенція – 1 крапля;
  • ягоди – за смаком і за бажанням;
  • сіль –на кінчику ножа.

Вівсянку і насіння залити водою, довести до кипіння.

Після закипання додати до суміші арахісову пасту, цукор, ваніль, для балансу смаку – сіль. Після цього продовжувати варити масу до готовності вівсянки.

Готову кашу прикрасити бананами та іншими фруктами або ягодами.

к содержанию ↑

Салат з капусти і курки з арахісовим соусом по-китайськи

Салат из капусты и курицы с арахисовым соусом по-китайскиЧас приготування – 35 хвилин

Калорійність – 445 ккал

Білки – 30

Жири – 12

Вуглеводи – 58

Незвичайний вишуканий салат з двома соусами стане прикрасою святкового столу. Страва не тільки красиво виглядає і володіє пікантним смаком, але й корисна завдяки ретельно підібраним компонентам.

Для приготування знадобиться:

  • філе курки – 200 г;
  • капуста – 200 г;
  • арахісова паста – 70 г;
  • соєвий соус – 40 мл;
  • кунжутна олія – 12 мл;
  • кетчуп – 90 г;
  • цибуля ріпчаста – 15 г;
  • мед – 30 г;
  • насіння кунжуту – ½ ч.л.

Куряче філе відварити до готовності.

Поки м’ясо охолоджується, тонко нашаткувати капусту, посолити і залишити хвилин на п’ятнадцять, а тим часом зайнятися приготуванням соусів.

Для першого необхідно з’єднати мед, кетчуп, 10 мл кунжутної олії і 30 мл соєвого соусу. Щоб приготувати другий соус, слід змішати вінчиком 2 ст.л. води, арахісову пасту, кунжутну олію, яка залишилася і соєвий соус.

Охолоджене куряче філе нарізати тонкими скибочками і розділити на дві частини. Кожну з частин загорнути в харчову плівку і помістити в холодильник на чверть години.

Капусту промити від солі, заправити її червоним соусом і додати подрібнену цибулю. Отриману суміш викласти на тарілки, а в центрі зробити поглиблення. Викласти в них охолоджену курятину, зверху полити арахісовим соусом, прикрасити кунжутним насінням. Навколо «гнізд» для прикраси вилити залишки червоного соусу.

к содержанию ↑

Протеїновий коктейль з арахісовою пастою

Протеиновый коктейль с арахисовой пастойЧас приготування – 10 хвилин

Калорійність – 268 ккал

Білки – 22

Жири – 7

Вуглеводи – 31

Для приготування знадобиться:

  • молоко – 120 мл;
  • арахісова паста – 1 ст.л .;
  • сир знежирений – 100 г;
  • кориця – ½ ч.л .;
  • мед – 1 ч.л.

У міксері збити молоко, мед, сир і корицю.

Додати до суміші арахісову пасту і знову недовго перемішати.

Вилити отриманий коктейль в склянку і прикрасити корицею.

к содержанию ↑

Роли з арахісовою пастою

Роллы с арахисовой пастойЧас приготування – 30 хвилин

Калорійність -– 217 ккал

Білки – 5

Жири – 3

Вуглеводи – 44

Для приготування знадобиться:

  • арахісова паста – 100 г;
  • йогурт – 1/3 склянки;
  • лаваш – 4 шт.;
  • банани – 2 шт.;
  • паростки пшениці з медом – 2 ст.л.;
  • кориця – ¼ ч.л.

У невеликій ємності перемішати арахісову пасту з йогуртом до утворення однорідної суміші. Порізати невеликими шматочками банани і полити їх апельсиновим соком. Добре перемішати.

Кожен лаваш рясно змастити арахісової пастою, при цьому не доходячи по сантиметру до краю коржа. Зверху на пасту висипати шар бананів, потім масу із зародків пшениці і кориці, після чого знову викласти банани.

Коржі щільно згорнути і помістити в холодильник на 2 години.

Після цього порізати кожен з рулетів приблизно на 6 частин.

к содержанию ↑

Печиво без випічки з арахісовою пастою

Печенье без выпечки с арахисовой пастойЧас приготування – 30 хвилин

Калорійність – 474 ккал

Білки – 7,4

Жири – 16,2

Вуглеводи – 77,6 

Для приготування знадобиться:

  • вівсяні пластівці – 300 г;
  • цукор – 200 г;
  • арахісова паста – 130 г;
  • молоко – 125 мл;
  • масло вершкове – 100 г;
  • порошок какао – 40 г.

Вершкове масло розтопити в сотейнику. Додавши какао, молоко і цукру, довести суміш до кипіння.

Додати арахісову пасту і вівсяні пластівці, перемішати та зняти з плити.

Підготувати застелену пергаментним папером форму для випікання.

За допомогою ложки сформувати печиво і викласти його на деко для застигання.

к содержанию ↑

Дієтичні кекси з арахісовою пастою

Диетические кексы с арахисовой пастойЧас приготування – 40 хвилин

Калорійність – 223 ккал

Білки – 8

Жири – 9

Вуглеводи – 31

Для приготування знадобиться:

  • борошно кукурудзяне – 120 г;
  • арахісова паста – 40 г;
  • яйця курячі – 2 шт .;
  • йогурт – 120 г;
  • замінник цукру – 5 г;
  • розпушувач тіста – 5 г;
  • чорнослив – 100 г.

Яйця змішати з арахісовою пастою, а борошно – з розпушувачем і замінником цукру.

Ягоди чорносливу помити, просушити, дрібно нарізати і додати в тісто. Ретельно перемішати масу до однорідності.

Випікати в розігрітій до 180 °C духовці протягом 30 хвилин.

к содержанию ↑

Висновок

Арахісова паста в раціоні – хороший спосіб зарядитися енергією, скинути зайві кілограми, поповнити запаси корисних жирів, клітковини та мінералів в організмі. Продукт можна вживати не тільки як самостійну страву, але й в складі різних рецептів. Страви з арахісової пасти прості в приготуванні. Вони не вимагають багато часу і особливих кулінарних навичок, при цьому поєднують в собі чудовий смак, користь, поживність і ситність. Це робить пасту з арахісу незамінним інгредієнтом безлічі фітнес-рецептів.