Збалансоване харчування – запорука успіху для молодих спортсменів. Воно дозволяє отримати максимальну віддачу від тренувань та покращити свої спортивні досягнення. Щоб підвищити свою майстерність та отримати бажаний результат від регулярних занять у залі, підлітки можуть вживати спеціальне спортивне харчування, що містить необхідні для організму вітаміни та речовини.

Роль спортивного харчування для дітей спортсменів

Підлітки, які відвідують спортивні тренування та хочуть досягти високого рівня підготовки, повинні щодня отримувати достатню кількість білків, жирів та вуглеводів, а також усі необхідні вітаміни та мінерали. Насамперед, джерелом всіх цих речовин має бути щоденний раціон. Але найчастіше молодий спортсмен не може отримати з їжі повну дозу корисних речовин. У таких випадках на допомогу приходить спортивне харчування.

Спеціальні харчові добавки не можуть повністю замінити збалансований раціон, але можуть стати для підлітка додатковим джерелом необхідних речовин. Спортивне харчування незамінне перед тренуванням або після нього, допомагаючи організму швидко відновити запаси енергії та підвищуючи ефективність фізичних вправ.

к содержанию ↑

Спортивне харчування для тінейджерів: основні рекомендації

Дорослі спортсмени, які хочуть підвищити темпи нарощування м’язової маси, використовують протеїнові коктейлі, що є додатковим джерелом білка. Але чи можна протеїн дітям? У підлітковому віці білок необхідний організму для нормального росту та розвитку. Але вживати його потрібно в правильних кількостях, розрахувавши необхідну дозу, виходячи з маси тіла молодого спортсмена.

Якщо тінейджер займається спортом, то протеїнові коктейлі та добавки можуть стати чудовим варіантом перекусів між основними прийомами їжі. Замість шкідливого фаст-фуду та цукерок можна вживати корисні протеїнові батончики, спеціальне протеїнове печиво або мафіни. Такі добавки містять максимум необхідних організму речовин, а приймати їх можна з віку 12-13 років.

Використовуючи спортхарч для підлітків, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій:

  • основний раціон повинен містити достатньо калорій;
  • у щоденному меню тінейджера повинні бути продукти, що виступають природним джерелом вітамінів і поживних речовин – м’ясо, риба, молочні продукти, свіжі фрукти та овочі;
  • підліток повинен дотримуватися режиму, приймаючи їжу та спортивне харчування за чітким графіком в один і той же час;
  • протягом дня необхідно пити достатню кількість рідини, щоб уникнути зневоднення організму;
  • при вживанні спортивного харчування не можна перевищувати розміри разової порції – це може призвести до проблем зі здоров’ям та появи ожиріння.
к содержанию ↑

Спортивне харчування для дітей велосипедистів

Тренування юних велосипедистів спрямовані на розвиток м’язів ніг, а як будівельний матеріал для м’язової маси виступає протеїн. Дітям велосипедистам рекомендується приймати протеїнові мафіни та печиво перед тренуванням або після нього. Як смачний сніданок ідеально підходять протеїнові пудинги або панкейки, гранола.

Для швидкого набору м’язової маси підлітку потрібний креатин, а зміцнити імунітет, відновити ресурси організму після активного тренування допоможе амінокислота глютамін. Але приймати ці речовини як харчову добавку рекомендується не раніше, ніж з віку 18 років. Підлітки можуть отримувати креатин і глютамін лише зі збалансованого раціону, вживаючи бобові, куряче м’ясо та червону рибу.

к содержанию ↑

Спортхарч для дітей футболістів

На інтенсивних футбольних тренуваннях тінейджер багато рухається і витрачає колосальну кількість енергії. Крім цього, у процесі таких занять серцево-судинна система та зв’язки зазнають підвищеного навантаження. Щоб уникнути руйнування м’язів у процесі футбольних тренувань, діти футболісти повинні харчуватися за збалансованим раціоном та вживати протеїнові добавки. Для підтримки серця та зміцнення зв’язок використовуються різні вітамінно-мінеральні комплекси, що містять вітаміни В і С, а також кальцій та колаген.   

к содержанию ↑

Спортивне харчування для дітей плавців

Організм тінейджера, який професійно займається плаванням, зазнає підвищеного навантаження та витрачає величезну кількість енергії. Саме тому раціон плавця повинен містити в 1,5-2 рази більше калорій, ніж раціон звичайного підлітка. Підліток також повинен отримувати з їжі достатню кількість вуглеводів, які необхідні для синтезу природної глюкози в організмі.

Юний плавець часто не може отримати потрібну кількість калорій тільки з раціону, оскільки в цьому випадку доведеться з’їдати великі порції їжі. Це створює підвищене навантаження на систему травлення та може призвести до проблем зі здоров’ям. Швидко заповнити запас енергії після тренування допоможуть спеціальні замінники харчування:

  • протеїнове печиво;
  • мафіни з високим вмістом білка;
  • білкові пудинги, морозиво;
  • протеїнові батончики.

На сніданок підліткам плавцям можна їсти панкейки, приготовані із спеціальної протеїнової суміші чи гранолу. Важливо також вживати достатньо рідини.

к содержанию ↑

Спортхарч для дітей хокеїстів

На хокейному тренуванні підліток багато та інтенсивно рухається, тому після таких занять необхідно швидко відновити енергетичний запас організму. Спортивне харчування для тінейджерів включає вітамінно-мінеральні комплекси, які зміцнюють імунітет і серце, а також протеїнові добавки.

Білок дозволяє запобігти руйнуванню м’язів після виснажливого тренування, а продукти з високим вмістом вуглеводів збагачують організм енергією. Як корисний і поживний перекус протягом дня підлітки хокеїсти можуть їсти бутерброди з арахісовою пастою, протеїнове печиво. Для любителів солодкого підійде спортивне харчування з приємним смаком, яке не містить цукру та шкідливих добавок – цукерки, білкові мафіни, морозиво та пудинги.

Спортивне харчування корисне для дітей спортсменів лише у поєднанні з правильною дієтою, чітким режимом дня та регулярними тренуваннями. Не можна використовувати харчові добавки замість збалансованого раціону – вони можуть бути корисним і поживним доповненням до щоденного меню. Купувати спортивне харчування потрібно у перевіреного продавця, який гарантує високу якість своєї продукції та її безпеку для здоров’я тінейджера.