Про зволожуючий шкіру ефект тонерів, лосьйонів, сироваток і кремів, де є гіалуронова кислота, знають всі жінки та чули більшість чоловіків. Одна її молекула здатна утримувати 500-1000 молекул води. Таке утримання заповнює пустоти колагенового шкіряного 3d-каркасу. Це підвищує тонус та пружність, вирівнює рельєф. На поверхні шкіри гіалуронова кислота з високою молекулярною масою посилює гідроліпідний бар’єр, а за допомогою ін’єкцій з її особливою зшитою формою видаляють глибокі зморшки і роблять контурну пластику губ.

Нещодавно, найкращі світові бренди спортивного харчування стали виробляти «дієтичну» гіалуронову кислоту в таблетках, капсулах і рідкій питній формі. А який механізм дії та який вплив на здоров’я має пероральний прийом цих добавок?

к содержанию ↑

Що таке гіалуронова кислота і як вона працює в організмі?

Гіалуронова кислота – унікальна речовина, що виробляється людським організмом, та необхідна для його нормального функціонування. Являє собою не кислоту, а дисахаридний полімер зі зв’язаних глікозидними зв’язками D-глюкуронової кислоти і N-ацетил-D-глюкозаміну. Вони назвали речовину від hyalos, що грецькою означає склоподібний, «подібний до скла». В даний час використовуються наступні синоніми – гіалуронат, гіалуронан, Hyaluronic acid (побут., гіалурон, гіалуронка) [01].

В організмі людини з масою тіла 65 кг є ~ 13 г гіалуронової кислоти. При цьому протягом дня оновлюється (розщеплюється та синтезується) приблизно третина всього обсягу. [02].

к содержанию ↑

Гіалуронова кислота – хімічні властивості

Висока молекулярна маса та лінійна структура молекули гіалуронки, її надзвичайні гнучкість та гідрофільність, а також наявність карбоксильної групи зумовлюють характерні для неї хімічні властивості в розчинах:

  • гелеподібність;
  • висока в’язкість;
  • кислотність;
  • утворення солей з різними катіонами;
  • енергетична стабільність.

Гіалуронан може мати довжину 25 000 дисахаридних повторів (Da). Його полімери можуть мати розмір від 5000 до 20000000 Da in vivo. Чим більший розмір молекули, тим більший її ступінь полімеризації, в’язкість та здатність утримувати воду. Важливо, що хімічні властивості гіалуронату, виробленого промисловим способом, варіюються залежно від способу одержання та ступеня очищення.

Цікавий факт. У гіалуронані є кремній. Його загальна кількість значуща для здоров’я, а конкретне значення залежить від місцезнаходження в організмі: 350-1900 мкг/р.

Перераховані хімічні властивості гіалуронової кислоти стали базою для застосування її в косметології, медицині (дерматології, офтальмології, флебології, ортопедії, хірургії, ЕКЗ) та фармацевтиці. Перший біомедичний продукт гіалуронану – Healon, був розроблений у 1970-х роках. компанією Pharmacia і схвалений для використання в хірургії ока для трансплантації рогівки та відновлення відшарування сітківки, у хірургії глаукоми та катаракти. Переможне підкорення косметики сталося пізніше.

к содержанию ↑

У чому міститься гіалуронова кислота?

Її молекули є у всіх тканинах організму, оскільки є базовою складовою позаклітинного матриксу. Ця мережа з позаклітинних макромолекул та мінералів, колагену, ферментів, глікопротеїнів та гідроксиапатитів забезпечує структурну та біохімічну підтримку прилеглих клітин. Але розподіл їх у тканинах різний. Десь гіалуронових молекул міститься більше, десь менше.

Найбільша кількість (> 55%) міститься у шкірі, потім у синовіальній рідині та у склоподібному тілі.

Синтезується гіалуронові молекули у різних тканинах організму людини 3 типами інтегральних мембранних білків: HAS-1, HAS-2 та HAS-3. Найбільше гіалуронові кислоти виробляються [01]:

  • особливими клітинами сполучної тканини та шкіри – фібробластами;
  • вистилаючими внутрішню поверхню суглобових капсул синовіальними клітинами;
  • модулюючими ковзання м’язових фасцій фасціотитами;
  • клітинами нервової тканини, ока, пуповини та інших органів.

На те, з якою швидкістю та в якій кількості синтезуються гіалуронова кислота, впливає вік, гормональний фон та зовнішні фактори. У міру старіння продукція уповільнюється, викликаючи втрату вологи, появу зморшок, в’ялість та інші вікові зміни. На її синтез також негативно впливає зниження вироблення естрогену, ультрафіолетове випромінювання, стреси, неправильне харчування, погана екологія.

к содержанию ↑

Гіалуронова кислота: з чого отримують

Природна дієтична гіалуронова кислота виробляється у великих масштабах шляхом екстракції з тканин тварин, зокрема з курячих гребенів, свинячої шкіри, акулячих хрящів [01], [04]. Ще одне джерело, яке виробляє гіалуронат – це культивування стрептокока [01]. У 2008 році компанія Novozymes відкрила ще одне джерело отримання гіалуронану. Її вчені виконали генну модифікацію Bacillus subtilis (сінної палички), яка виробляє гіалуронову кислоту, придатну для використання людиною.

к содержанию ↑

Різновиди форм гіалуронової кислоти

Форми гіалуронки відрізняються за молекулярною масою, і відповідно використовуються по-різному, причому як в косметології, так і в різних галузях медицини. Крім цього, щоб посилити позитивний ефект для шкіри та суглобів, гіалуронан комбінують з вітамінами та мінералами, речовинами з антиоксидантними властивостями, і особливо з пептидами та амінокислотами. Для ін’єкційної корекції в пластичній хірургії в якості філера сьогодні беруть зшиту форму гіалуронану.

Що стосується гіалуронової кислоти в таблетках, капсулах або рідкій питній формі, то для їх виробництва використовують гіалуронан з різною молекулярною масою, або солі, наприклад, гіалуронат натрію. Останні мають кращу розчинність і біодоступність.

к содержанию ↑

Чому виникає дефіцит гіалуронової кислоти?

До причин виникнення нестачі гіалуронової кислоти відносять:

  1. Природне старіння. З віком організм виробляє менше гіалуронану.
  2. Шкідливі звички. Куріння, вживання алкоголю руйнують молекули гіалуронану і прискорюють процес старіння.
  3. Неправильне харчування. Гіповітамінози, нестача мінералів та антиоксидантів знижують та уповільнюють вироблення гіалуронової кислоти.
  4. Навколишнє середовище. Забруднення повітря, жорстка вода та інші негативні фактори довкілля також можуть сприяти дефіциту продукції.

До списку причин виникнення дефіциту власної гіалуронки входять ще деякі захворювання. Це – ревматоїдний артрит, остеоартрит, аутоімунні захворювання, псоріаз, екзема, атопічний дерматит, склеродермія, цукровий діабет, патології печінки та нирок. Чому при цих захворюваннях виникає нестача гіалуронової кислоти? Багато захворювань супроводжуються хронічним запаленням, яке її руйнує. Деякі хвороби порушують роботу клітин, відповідальних за синтез, а деякі – прискорюють процес руйнування гіалуронки.

На замітку. Гіалуронова кислота та засмага – не найкраща пара, оскільки ультрафіолетові промені руйнують її молекули, чим висушують шкіру, прискорюють її старіння, можуть стати причиною дебюту атопічного дерматиту. Після відпочинку на сонці рекомендується підтримати гідратацію шкіри косметичним засобом з гіалуроном. [03].

На жаль, сьогодні, виражений дефіцит гіалуронової кислоти є у всіх українців. Тому виною хронічний стрес через війну. Він підвищує рівень кортизолу, що сприяє руйнуванню гіалуронану.

Згубний вплив кортизолу на гіалуронові молекули та їх вироблення доведено давно. Наприклад, про те, що кортизол знижує синтез гіалуронану фібробластами було доведено фінським доктором наук Хейкі Саарні у 1978 році. У 1980 Х. Ларджава довів кортизол знижує синтез гіалуронової кислоти клітинами гладких м’язів аорти. Одна з останніх робіт про руйнування кортизолом гіалуронки – Екстракт іриса блідого усуває спричинене кортизолом зниження синтезу колагену 1 типу та гіалуронану у клітинах шкіри людини, Чон Ха Чу, 2023.

к содержанию ↑

Гіалуронова кислота: джерела в продуктах

А в чому міститься гіалуронова кислота, якщо йдеться про продукти харчування? Вона є в кістковому бульйоні, салі, шкірі, лівері та нутрощах. Але її кількість все одно дуже незначна, щоб бути повноцінним дієтичним джерелом.

А ось у рослинних продуктах гіалуронки немає зовсім. Однак деякі з овочів, ягід та фруктів допоможуть підтримати рівень вироблення власного (базального) гіалуронану. До списку продуктів, які містять вітаміни та антиоксиданти, необхідні для підсилення синтезу гіалуронану, входять (у порядку зниження значущості):

  • шпинат, капуста, листові салати;
  • авокадо;
  • тофу;
  • мигдаль, волоські горіхи, фундук;
  • запечена цілком і в шкірці картопля і батат;
  • цитрусові.

Підтримати вироблення власної гіалуронової кислоти допомагають суниця, чорниця, малина, насіння чіа та льону.

Стимулювати вироблення гіалуронової кислоти можна за допомогою курсів прийому вітаміну С, цинку, міді, магнію, риб’ячого жиру або омега-3.

к содержанию ↑

Користь та можлива шкода від гіалуронової кислоти

Корисні ефекти гіалуронової кислоти – це:

  • нормальне функціонування вродженого імунітету;
  • в’язкість та змащувальні властивості біологічних рідин;
  • пружність та стійкість до стиснення суглобових хрящів;
  • еластичність та пружність м’яких та сполучних тканин;
  • нормальна швидкість регенерації клітин;
  • формування грануляційної тканини та загоєння ран, включаючи опіки, трофічні виразки, у тому числі виразки діабетичної стопи.

Увага спортсменам! Ще один корисний та необхідний для здоров’я ефект гіалуронової кислоти – забезпечення нормального ковзання сусідніх шарів сполучних тканин, особливо фасцій.

Нагадуємо, фасції є тонкими оболонками зі сполучної тканини, які огортають всі м’язи, кістки, органи, суглоби, нерви та навіть окремі клітини. Вони створюють підтримуючий органи та м’язи каркас, забезпечують плавне ковзання м’язів відносно один одного та кісток, захищають внутрішні органи від пошкоджень, допомагають у живленні та іннервації тканин. Турбота про фасції – поліпшення гнучкості, сили та загального самопочуття.

к содержанию ↑

Вплив гіалуронової кислоти на суглоби

Гіалуронова кислота для суглобів – користь та шкода харчових добавок:

  • Користь:
    • Поліпшення мастила суглобів.
      Будучи основним компонентом синовіальної рідини, вона забезпечує плавне ковзання суглобових поверхонь. При її нестачі виникають біль, обмеження рухливості, деформації гіалінового хряща, які у спортсменів стають причиною дебюту розвитку деформуючого артрозу.
    • Підвищення амортизації.
      Нормальна кількість синовіальної рідини з нормальною концентрацією гіалуронану рівномірно розподіляє навантаження на суглобовий хрящ, захищаючи його від ушкоджень.
    • Гальмування деградації та відновлення хрящової тканини.
      Гіалуронан уповільнює процеси дегенерації та стимулює процеси регенерації клітин гіалінового хряща.
  • Шкода гіалуронки при хронічному високому передозуванні її харчовими добавками – прогресування пухлин, сприяння розвитку запалення легень при ГРВІ та ГРЗ, а також посилення запальних реакцій у макрофагах та дендритних клітинах – не доведено, але можливі такі побічні ефекти:
    • шкірні реакції – свербіж, висипання;
    • травні розлади – нудота, метеоризм, діарея;
    • головний біль;
    • втома;
    • відчуття тяжкості.

Високомолекулярна гіалуронова кислота для суглобів в ін’єкціях схвалена FDA для лікування остеоартриту колінного суглоба і успішно застосовується по всьому світу та в Україні. Ін’єкції є одним з варіантів лікування, який лікарі можуть запропонувати, коли пацієнт більше не може контролювати біль при остеоартриті за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів або пацієнт не переносить НПЗП-препарати через типові для них побічні ефекти. Схема лікування зазвичай включає отримання курсу з 3-5 ін’єкцій гіалуронану в уражений суглоб, 1 укол на тиждень. [05].

Але тим, хто погоджуватиметься на лікування остеоартриту за допомогою ін’єкцій високомолекулярної в’язкої гіалуронової кислоти, слід знати, що уколи можуть не дати потрібного знеболювального і протекторного ефекту. Більше того, існує ймовірність шкоди від ін’єкцій гіалуронової кислоти. Вони, навпаки, можуть посилити біль у суглобі та збільшити його запалення. [06].

к содержанию ↑

Користь гіалуронової кислоти для шкіри

Гіалурон є єдиним глюкозаміном, що знаходиться у вільному стані у міжклітинному просторі шкіри людини. [02]. Саме тому він притягує та утримує воду, забезпечуючи зволоження всіх шарів шкіри, а також надає їй еластичність та пружність. Гіалуронові молекули беруть участь в утворенні захисного бар’єру на поверхні шкіри, перешкоджаючи проникненню шкідливих речовин. І звичайно ж гіалуронан бере безпосередню участь у регенерації шкіри, процесах загоєння її ран та виразок.

Увага! Гіалуронова кислота шкідлива для тих, у кого виявлена стрептококова інфекція. Слід дочекатися закінчення лікування, оскільки гіалуронан посилює вірулентність (заподіяння шкоди) стрептококу людині. [01].

к содержанию ↑

Рекомендації щодо прийому гіалуронової кислоти

Пероральний прийом добавок Гіалуронова кислота стала популярною в якості чудового антивікового продукту, і сьогодні рекомендується на додаток до косметичних засобів. Це пов’язано з тим, що добавка додатково забезпечує шкіру поживними речовинами, що покращує її фізіологію та зовнішній вигляд, призводить до кращого зволоження, еластичності, зменшення зморшок та омолодження шкіри. [07].

До уваги. Існує ряд досліджень, і на тваринах і на людях, які показують, що прийом гіалуронової кислоти разом з колагеном II типу підвищують ефективність обох нутрієнтів.

На додаток до пероральних добавок існує категорія, що класифікується як «нутрікосметика», яку можна описати «як споживання їжі або пероральних добавок для покращення зовнішнього вигляду». Їх також називають “таблетками краси”, “красою зсередини” і навіть “пероральною косметикою“. Нутрікосметика визначається як поєднання харчування, здоров’я та косметики за допомогою споживання функціональних продуктів харчування та нутрицевтиків. [07].

к содержанию ↑

Пероральний гіалуронан та шкіра: розгладжування зморшок та зволоження

Доктор Цзи-Фан Сюй з колегами, [08], у 2021 році, провели рандомізований тест за участю 40 здорових людей, у якому вони:

  • протягом 12 тижнів;
  • щодня приймали;
  • добавку капсульованої гіалуронової кислоти;
  • у дозі 120 мг на день;
  • будь-які косметичні засоби взагалі не застосовувалися.

У порівнянні з контрольною плацебо-групою, у групі, яка приймає дієтичну гіалуронову кислоту, показники вмісту води в роговому шарі та еластичність шкіри покращилися, а трансепідермальна втрата води суттєво знизилася. Оцінка експерименту доводить, що пероральний прийом гіалуронану може згладити деякі зморшки та покращити стан шкіри.

До уваги. Корисні ефекти перорального гіалурону у слов’ян досягатимуться раніше, ніж через 12 тижнів, оскільки їхня шкіра м’якша, тонша і спочатку еластичніша, ніж шкіра в азіатів.

Група японських вчених, під керівництвом доктора Маріко Ое, [09], в 2017 році, досліджували як діють на шкіру пероральна гіалуронова кислота з різними розмірами молекул: низькомолекулярна 2 kDa і високомолекулярна 300 kDa. В експерименті брали участь 60 чоловіків та жінок віком від 22 до 59 років, у яких у куточках очей були виражені «гусячі лапки». Вони були розділені на три групи по 20 осіб – приймаючі плацебо, 2 kDa та 300 kDa відповідно. Ті, хто пив добавку гіалуронова кислота, робили це, незалежно від її молекулярної маси, в наступному режимі:

  • дозування – 120 мг на добу;
  • тривалість – 12 тижнів.

Протягом періоду дослідження групи, що приймають гіалуронову кислоту, показали кращий рівень співвідношення обсягу та площі зморшок, ніж група плацебо. Після 8 тижнів прийому група харчового гіалурону 300 kDa показала кращий прогрес у зменшенні зморшок у порівнянні з групою 2 kDa, і значний у порівнянні з групою плацебо, зморшок у порівнянні з групою плацебо. Блиск та еластичність шкіри однаково та значно покращилися через 12 тижнів як у групі 300 kDA, так і у групі 2 kDa.

к содержанию ↑

Пероральний гіалуронан та опорно-руховий апарат

Петер Фріц та його колеги, [11], у 2023 році, закінчили роботу, в якій досліджували механізми дії, а також фізіологічну роль харчових добавок поєднання добавок гіалуронова кислота, L-аргінін, колаген та вітаміном C проти скарг на опорно-руховий апарат у людей похилого віку.

У двомісячному дослідженні взяли участь 30 осіб, випадково розділених на дві групи: контрольну (плацебо) та експериментальну. Випробувані з експериментальної групи:

  • протягом 60 днів;
  • щодня приймали добавки:
  • займалися лікувальною оздоровчою фізкультурою тричі на тиждень.

Результати показали, що в експериментальній групі рівні ліпідів у крові значно змінилися. Ліпопротеїни низької густини знизилися, ліпопротеїни високої густини збільшилися. Поліпшився склад тіла. Пішла скутість та болючість суглобів. Значне поліпшення показав діапазон рухів колінного та кульшового суглобів. Дану комбінацію харчових добавок можна сміливо рекомендувати для зміцнення здоров’я суглобів та серцево-судинної системи, а також у профілактичних цілях для тих, хто регулярно займається силовими навантаженнями, незалежно від їх віку.

Варто також уточнити, що в результаті багатьох досліджень, що стосуються впливу на суглоби харчової гіалуронової кислоти, виявлено та рекомендовано приймати її в комплексі з іншими корисними нутрієнтами, зокрема й особливо з хондропротекторами. Саме тому найкращі світові виробники спортивного харчування у світі створюють та патентують свої власні формули комбінацій та поєднань.

Вибрати відповідну для себе комбінацію можна в нашому розділі Препарати для суглобів та зв’язок. Рекомендуємо звернути увагу на багатокомпонентний польський Sporter Flex Joints, в якому гіалуронан представлений глюкозамін-сульфатом і D-глюкозаміном, що відмінно засвоюється. Відмінно зарекомендував себе чеський порошковий Flexid Gold Drink із сульфатом глюкозаміну та гіалуронатом натрію. Поза конкуренцією американські добавки від Animal Nutrition від Universal: ANIMAL FLEX Powder та Animal Flex.

к содержанию ↑

Пероральний гіалуронан та кишковий мікробіот: цілеспрямована регуляція складу

Так як гіалуронова кислота є полісахаридом, вона має пробіотичні ефекти, що залежать від її молекулярних властивостей. Група вчених з Китаю, очолювана Руохань Чжао, [10], вивчили взаємодії між гіалуронової кислотою з декількома молекулярними масами (32,3 kDa, 411 kDa та 1510 kDa) та кишковою мікробіотою. Результати дослідження показують наукову основу для цілеспрямованої регуляції кишкової мікробіоти шляхом перорального прийому гіалуронової кислоти.

Було виявлено, що кишкова мікробіота використовує всі різновиди гіалуронану і, як наслідок, виробляє більше коротколанцюгових жирних кислот (SCFA). Крім цього, було доведено, що всі три молекулярні маси сприяли зростанню Bacteroides, Parabacteroides і Faecalibacterium. Але гіалуронан 32,3 kDa збагачував α-елеостеаринову та DL-3-аміноізомасляну кислоти, і був більш ефективний у сприянні росту Bacteroides, а гіалуроновий полісахарид з молекулярною масою 1510 kDa збагачував тимідин, регулюючи Faecalibacterium.

На замітку. Прийом дієтичної гіалуронової кислоти в комбінації з сульфатом хондроїтину, куркуміну та кверцетину або рутину допомагає покращити стан простати та знизити симптоми хімічного циститу у пацієнтів, які отримують внутрішньоміхурову хіміотерапію при раку сечового міхура. [12].

к содержанию ↑

Підсумки про важливість гіалуронової кислоти для здоров’я

Застосування гіалуронової кислоти у вигляді харчових добавок на додаток до використання доглядових зволожуючих засобів з нею, не тільки модна тенденція, а й допоміжна терапія, яка доведена (дослідженнями) посилює всі позитивні ефекти такої спеціалізованої косметики. Приймати добавку дієтичної гіалуронової кислоти для поліпшення стану шкіри потрібно протягом мінімум 12 тижнів, щоденна доза становить 120 мг на день. Маючи можливість вибору слід купувати той гіалуронан, у якого більша молекулярна маса.

Для профілактики деформуючого артрозу і зниження дискомфорту в суглобах, що виникають під час і після силових тренувань, можна приймати і БАД чистої гіалуронової кислоти, але краще комбінувати її з іншими. Найзручніше купувати готові брендові комбінації, наприклад Sporter Flex Joints, Flexid Gold Drink, ANIMAL FLEX Powder або Animal Flex.

Війна та хронічний стрес спричинили дефіцит гіалуронової кислоти у всіх українців. Тому всім нам показаний профілактичний прийом харчової добавки Гіалуронова кислота, яка сприятиме не тільки здоров’ю шкіри, фасцій, зв’язок та суглобів, але й знизить частоту виникнення синдрому сухого ока, покращить загоєння ран, а також нормалізує функціонування вродженого імунітету.

Гіалуронова кислота – це цінний компонент підтримки молодості та здоров’я. Регулярне використання продуктів з гіалуроновою кислотою та її харчових добавок доведено покращить самопочуття та зовнішній вигляд.

Джерела

  1. Wikipedia. Hyaluronic acid. У чому міститься гіалуронова кислота. 2024.
  2. Роберт Стерн. Катаболізм гіалуронової кислоти: новий метаболічний шлях, гіалуронова кислота – користь і шкода. 2004.
  3. Г.Вайндл. Гіалуронова кислота у лікуванні та профілактиці шкірних захворювань: молекулярно-біологічні, фармацевтичні та клінічні аспекти. Гіалуронова кислота та засмага. 2004.
  4. Кальєхас-Кіхада Грасіела. Гіалуронова кислота: з чого отримують, методи вилучення та джерела. Застосування гіалуронової кислоти. 2023.
  5. Тімоті Гауер. Гіалуронова кислота для суглобів користь та шкода: Ін’єкції гіалуронової кислоти при остеоартриті. 2015.
  6. Енн НД Рутьєс. В’язкова добавка при остеоартриті колінного суглоба: систематичний огляд та метааналіз. Шкідливість ін’єкцій гіалуронової кислоти. 2015 року.
  7. Катаріна Фаріа-Сілва. :Живлення шкіри: доведено нову тенденцію у зближенні продуктів харчування та косметики. 2019.
  8. Цзи-Фан Сюй. Пероральний гіалуронан зменшує зморшки і покращує стан сухої шкіри: 12-тижневе подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження. 2021.
  9. Маріко Ое. Пероральний гіалуронан розгладжує зморшки: подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження протягом 12 тижнів. 2017.
  10. Руохань Чжао. Ферментація гіалуронової кислоти з різною молекулярною масою in vitro мікробіотою кишечника людини: застосування гіалуронової кислоти має диференційований вплив на структуру мікробіоти кишечника та метаболічну функцію. 2023.
  11. Петер Фріц. Гіалуронова кислота для суглобів. Дослідження ефективності харчової добавки, що містить колаген-L-аргінін-гіалуронову кислоту, у пацієнтів похилого віку зі скаргами на опорно-руховий апарат. 2023.
  12. Селеста Манфреді. Пероральний препарат гіалуронової кислоти, хондроїтину сульфату, куркуміну та кверцетину для профілактики СНМП після внутрішньоміхурової хіміотерапії раку сечового міхура. 2022.