В часи, коли людство стурбоване проблемою зайвої ваги, вчені разом з дієтологами активно займаються пошуком нових формул для боротьби з жировими відкладеннями та поліпшення фізичних даних. На ринку постійно з’являються нові препарати, які обіцяють позбутися від ненависних кілограмів, зробити тіло підтягнутим і красивим. Але не всі такі засоби безпечні та можуть мати ряд протипоказань і побічних ефектів. Інша справа – препарати на основі натуральних компонентів. І сьогодні особливої ​​популярності набула гарцинія камбоджійська, плоди якої використовуються для виготовлення чудо-таблеток.

к содержанию ↑

Гарцинія камбоджійська: опис і особливості

Гарцинія – це дерево, на якому дозрівають невеликі округлі плоди зовні схожі на гарбуз. Рослина поширена не тільки в Камбоджі від якої отримала другу частину назви, а й в Індії, Полінезії, Південній Африці та Австралії. Місцеві жителі використовують плоди для приготування їжі – як приправу або добавку до напоїв і страв. Також м’якоть і шкірку гарцинії використовують у народній медицині для лікування:

  • запорів і дизентерії;
  • порушень менструального циклу;
  • захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • різних паразитарних хвороб (гельмінтозів);
  • водянки;
  • ревматизму.

Основною активною речовиною гарцинії камбоджійської є гідроксилимонна кислота (ГКЛ). Саме вона сприяє пригніченню апетиту та зниженню ваги.

Крім ГКЛ гарцинія містить:

  • фруктові кислоти;
  • вітамін С і бета-каротин;
  • пектини.

что такое гарциния камбоджийская
Незважаючи на повністю натуральне походження і вміст цілого переліку корисних речовин гарцинія камбоджійська не є цілком безпечною. А все тому, що її вплив на організм не до кінця вивчено. Американські вчені випустили ряд рецензій, в яких дають детальну характеристику чудо-плоду та описують його позитивні якості.

к содержанию ↑

Корисні та оздоровчі властивості гарцинії камбоджійської

У науково-популярній літературі гарцинії камбоджійської приписують не тільки прискорення процесу зниження ваги, але й інші позитивні якості. Отже, екстракт рослини:

  1. Нормалізує рівень глюкози в крові, тим самим пригнічує відчуття голоду.
  2. Блокує процес синтезу жирів, що згодом мінімізує відкладення жирових клітин.
  3. Знижує рівень холестерину в крові та запобігає його утворенню.
  4. Допомагає прискорювати обмінні процеси та метаболізм.
  5. Стимулює вироблення серотоніну – гормону радості. Позитивний настрій усуває звичку заїдати стрес і переїдати.

Загалом гарцинія камбоджійська виступає легким енергетиком, який стимулює роботу серцево-судинної системи та інших внутрішніх органів, забезпечує м’язи енергією, а тіло додатковим тонусом.

к содержанию ↑

Як приймати гарцинію камбоджійську

Фармацевтична промисловість випускає екстракт гарцинії камбоджійської в таблетках, капсулах і порошку. Яку форму вибрати – вирішуйте самі виходячи їх власних звичок і вподобань.

Про те, як і в якому дозуванні потрібно приймати препарат більш докладно описано в інструкціях, які додаються до БАДу. Тому перед тим як вводити засіб у своїй раціон, уважно прочитайте інструкцію, а ще краще порадьтеся з лікарем. Серед загальних рекомендацій:

  • Щоденна доза препарату не повинна перевищувати 1500 міліграмів.
  • Під час прийому необхідно пити багато рідини, а саме чистої води.
  • Курс прийому може тривати 20 днів, потім необхідно зробити перерву на 30 днів і відновити прийом знову на 20 днів.
  • Для максимальної ефективності приймати гарцинію краще за півгодини до їжі та запивати великою кількістю води.

Під час прийому гарцинії вкрай важливо не виключати вуглеводні продукти зі свого раціону. При цьому варто акцентувати увагу на корисних вуглеводах – кашах, випічці з цільнозернового борошна, фруктах і овочах.
что такое гарциния камбоджийская

к содержанию ↑

Протипоказання та побічні ефекти

Камбоджійську гарцинію століттями приймають у великих і малих кількостях жителі східних країн. Але людям, які не звикли до такої їжі, варто уважно поставитися не лише до дози, але і до протипоказань. Не варто починати прийом гарцинії:

  • вагітним і годуючим грудьми, так як ГКЛ може нашкодити плоду та дитині;
  • хворим Альцгеймером та іншими видами деменцій;
  • разом з прийомом препаратів для зниження рівня холестерину в крові;
  • при підвищеній нервозності та збудливості;
  • людям з хворобами шлунково-кишкового тракту та слабким травленням;
  • при проявах алергічних реакцій на компоненти;
  • тим, хто приймає ліки для зниження цукру в крові та діабетикам.

Побічна дія гарцинії проявляється вкрай рідко і як правило пов’язана з передозуванням БАДу. Вона може проявлятися легкою діареєю, яка пов’язана з підвищеною перистальтикою кишечника. Велика доза препарату може спровокувати гіпоглікемію. Зниження рівня цукру тягне за собою загальну слабкість, нудоту і запаморочення.
Ті, хто вже спробували на собі прийом гарцинії камбоджійської в комплексі з правильним харчуванням і фізичними навантаженнями, відзначають в своїх відгуках втрату ваги (від 3 до 5 кілограм за тиждень), а також підвищення загального тонусу організму. Варто розуміти, що гарцинія – це не чарівна таблетка для схуднення. Це допоміжний натуральний засіб, яке допоможе стати на шлях здорового способу життя та прекрасного самопочуття.